1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Minőségi és technológiai jellemzők értékelésének matematikai-statisztikai módszerei az élelmiszeriparban

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Megjelent 600 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszervizsgálat klasszikus korszakában a minőségellenőrzési tevékenységet a minta vizsgálata, és olyan szakvélemény készítése jelentette, amely csak a vizsgálatból nyert eredményeket és az... Tovább

Előszó

Az élelmiszervizsgálat klasszikus korszakában a minőségellenőrzési tevékenységet a minta vizsgálata, és olyan szakvélemény készítése jelentette, amely csak a vizsgálatból nyert eredményeket és az esetleg hozzájuk fűzött megjegyzéseket tartalmazta. Ez a korszak lezárult. A világ élelmiszerellátásának egyre súlyosabb problémái, a nemzetközi élelmiszerforgalom növekedése, az ismeretek bővülése és az élelmiszervizsgálati eljárások fejlődése következményeképpen egyre több és egyre szigorúbb hazai és nemzetközi előírás szabályozza az élelmiszerek minőségét. Ennek következtében a minőségellenőrzési eredmények alapján döntéseket kell hozni. Ha csak a mintára vonatkoznak a döntések, ugy ez a feladat viszonylag könnyű lenne. A döntés azonban olyan éle Imi szermennyiségekre vonatkozik, amelyek sokkal nagyobbak a minta mennyiségénél. Korábban ezt a problémát ugy kerülték meg, hogy az egész élelmiszermennyiség tulajdonságait a vizsgált minta tulajdonságaival azonosnak tekintették. A vizsgálatok és tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy ez a kényelmes felfogás nem igaz, a mintából csak meghatározott eljárásokkal lehet az egész élelmi szermennyiségre következtetni. Az eljárásokat a matematikai-statisztika törvényszerűségeit felhasználó, többnyire bonyolult számításokkal dolgozták ki. Ezért utal a jegyzet cime a matematikai-statisztikára. A jegyzet célja, hogy megismertesse az olvasót ezekkel az eljárásokkal, és az eljárások helyes alkalmazásához szükséges elvekkel, feltételekkel. Vissza

Tartalom

1. Bevezetés 3
Az élelmiszerminőség 5
2.1. Az élelmiszerminőség fogalma 5
2.2. Az élelmiszerminőség mérése és felbontása 7
2.3. A minőségjellemzők csoportosítása a mérés módja szerint 9
2.4. A minőségjellemzők átalakítása minőség-összetevőkké 11
2.5. A minőségjellemzők csoportosítása táplálkozási szerepkör szerint 13
2.6. Az átalakitás gyakorlata 14
3. Minőségjellemzők és minőség-összetevők alakulása élelmiszersokaságokban 22
3.1. A minőségjellemzőket alakító hatások 23
3.2. A véletlen hatások eredménye: az eloszlás 24
3.3. Az eloszlások ismertetése 31
3.4. A sokaság homogenitása 40
3.5. Az eloszlás ismeretében a sokaságra vonatkozóan nyerhető információk fajtái 43
4. A minta 45
4.1. Mintaelem és termékegyed közötti kapcsolat 45
4.2. A minta és a sokaság közötti kapcsolat 46
5. Becslések 50
5.1. Átlagérték 51
5.2. Médián 53
5.5. Terjedelem 53
5.4. Szórás 54
5.5. Relativ szórás /variációs együttható/ 62
5.6. Becslések tulajdonságai 64
5.7. Becslések megbízhat ósága 70
5.8. Becslésre vonatkozó ismeretek összefoglalása 85
6. Döntések 85
6.1. A jelleggörbék sajátságai 88
6.2. Névleges skálán mért jellemzők jelleggörbéi 89
6.5. Arányos skálán mért jellemzők jelleggörbéi 95
6.4. A döntések csoportosítása a mintaelemek száma és felhasználási módja szerint 98
6.5. A döntések áttekintése az alkalmazotti próbák szerint 105
6.6. Variancia-analizis 115
6.7. A döntések csoportosítása a mintából meghatározott próbák száma szerint 121
6.8. A döntések csoportosítása a felhasznált információ forrása szerint 124
6.9. A jelleggörbék "jósága" 152
7. Az élelmiszerek "teljes" minősége, minősítés több jellemző alapján 146
A minőségjellemzők közötti kapcsolat, a jellemzők kapcsolata egyéb /pl. technológiai/ tényezőkkel 160
8.1. Regresszió-számítás 160
8.2. Korreláció-számítás 168
9. A Jellemzők vizsgálati módszereinek értékelése 171
9.1. Rendszeres /szisztematikus/ hiba 172
9.2. Véletlen hiba 173
9.3. Vizsgálati módszerek összehasonlítása 174
10. Összefoglaló és értékelő táblázatok és ábrák
I. Becslések összefoglaló táblázata 180
II. Normális eloszlás összegfüggvény-értékeinek táblázata 181
III. Diagram relativ gyakoriságok megbízhatósági határainak számítására 184
IV.a. Megbízhatósági határok táblázata Poissoaeloszlású /számlált/ sokaságból vett
minták számlálási összegeire 0,95 megbízhatósági szinten 106
IV.b. Megbízhatósági határok táblázata Poissoneloszlású /számlált/ sokaságból vett minták
számlálási összegeire 0,99 megbízhatósági szinten 187
V. "t"-eloszlás valószínűségi változójának értékei az eloszlás összegfüggvényének
néhány kiválasztott szintjén 188
VI. Khi-négyzet - eloszlás valószínűségi változójának értékei az eloszlás összegfüggvényének néhány kiválasztott szintjén 189
VII.a. "F"'-eloszlás valószínűségi változójának értékei az összegfüggvény 0,95 szintjén 191
VII.b. "^''-eloszlás valószínűségi változójának értékei az összegfüggvény 0,99 szintjén 195
VIII. A jelleggörbe egyes kitűzött pontjaihoz tartozó koordináták elnevezései 195
IX. Korrelációs koefficiensre vonatkozó döntési feltétel értékeinek táblázata I96
11. Példajegyzék 197
12. Tárgymutató 202
13. Irodalomjegyzék 208
14. Tartalomjegyzék 209
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem