1.063.223

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tanításának tantárgypedagógiája

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 422 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vendéglátóipari szaktanárok és szakoktatóid képzését, a képzés beindulása óta-nehezíti az a tény, hogy még soha nem készült olyan összefoglaló munka,. amely valamelyik vendéglátóipari szaktárgy... Tovább

Előszó

A vendéglátóipari szaktanárok és szakoktatóid képzését, a képzés beindulása óta-nehezíti az a tény, hogy még soha nem készült olyan összefoglaló munka,. amely valamelyik vendéglátóipari szaktárgy tanításának /és tanulásának/ módszertanát, tantárgypedagógiáját foglalná össze. Sajnos. e témakörrel kapcsolatos publikációk :sem jelennek meg. Mindössze egy-egy részkérdéssel foglalkozó államvizsga dolgozatban születtek kísérletek a problémakör feldolgozására.
E sorok íróját bízta meg a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Pedagógiai Tanszéke, hogy több éves gyakorlati tapasztalatait és kísérletezéseit összefoglalva állítson össze egy olyan jegyzetet, amely feldolgozza az ételkészítési ismereték és gyakorlatok tanításának tantárgypedagógiáját a szakoktató és a szaktanár szakos hallgatók részére.
Munkámat nem csak az nehezítette, hogy ez az első ilyen tárgykörű jegyzet, hanem az is, hogy rendkívül széles problémakört kellett felölelni. Hiszen nem csak a szakközép és a szakmunkásképző iskolák egymástól eltérő elméleti és gyakorlati képzését kellett feldolgozni, hanem olyan kérdéseket is végig kellett gondolni, amelyek a tananyag kiválasztásának, a tananyag szerkezetének tantárgypedagógiai problémáit fogják át. Minderre azért volt szükség, mert eddig olyan publikációk sem születtek, amelyek a tananyagot az eredményesebb taníthatóság, tanulhatóság oldaláról vizsgálták volna meg. Mindehhez az utóbbi évtizedekben megismert tantervek sem nyújtottak kellő támpontot. Vissza

Tartalom

Előszó 1.
A jegyzet koncepciója és felépítése 3.
I. rész AZ ÉTELKÉSZÍTÉSI ISMERETEK ÉS GYAKORLATOK TANTÁRGY TANÍTÁSÁNAK TANTERVI VONATKOZÁSAI 8.
1. Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tantárgy helye a középfokú szakképzésben 8.
1.1. A tantárgy helye és szerepe a különböző képzési formákban 8
1.2. A tantárgyak közötti koncentrációteremtés lehetőségei 16.
2. Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tantárgy a nevelés és a képességfejlesztés szolgálatában 20.
3. Az ételkészítési ismeretek tantárgy tananyaga 28.
4. A tananyag szerkezetét meghatározó tényezők 32.
5. A tananyag felépítése 36.
II. rész A TANÍTÁS-TANULÁS FOLYAMATA AZ ÉTELKÉSZÍTÉSI ISMERETEK ÉS GYAKORLATOK TANTÁRGYBAN 52.
1. A tanítás-tanulás rendszerszemlélete 52.
2. A szakmai képzés személyi oldala 54.
2.1. A szaktanárral szemben támasztott követelmények 54
2.2. A szaktanár feladatai a tanulás folyamatában 56.
2.3. A tanuló az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tanítási-tanulási folyamatában 61.
3. Az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tanulási folyamata 64.
3.1. Az ismeretek forrása és felfogásuk 65.
3.2. Az ismeretek feldolgozása 70.
3.3. Az ismeretek elsődleges rögzitése 78.
3.4. Az ismeretszint ellenőrzése, értékelése 81.
3.5. Az alkalmazás, gyakorlás 87.
3.6. A rendszerezés, szintetizálás, bevésés 89.
III. rész A SZAKMAI /ÉTELKÉSZÍTÉSI/ ELMÉLETI TANÍTÁSÁNÁL MÓDSZERTAN 90.
1. A szaktanár felkészülése a tantárgy tanitására 90
1.1. A tanmenet elkészítése a szakmunkásképző iskolában 91.
1.2. A tematikus tervezés 94 .
2. A szakmai /ételkészítési/ elméleti órák 111.
2.1. A hagyományos óramodell elemzése 111.
2.2. A tanulók aktivizálása az elméleti órákon 118.
2.3. A tanulók aktivizálása az ellenőrzés és értékelés területén 120.
2.4. Az új ismeretek feldolgozása és a tanulói aktivitás 124.
2.5. A tanulók aktivizálása az ismétlés, összefoglalás, rendszerezés keretében 136.
3. A szaktanár felkészülése az elméleti órákra 142.
4. A tanulók minősitése 163
4.1. Az osztályozás néhány alapkérdése 163.
4.2. A tanulók ismeretszintjét felmérő módszerek 165.
4.3. A kérdések és feladatok tipusai. A feladatlapok összeállításának szempontjai 175
4.4. A tanár feladatai a tanulók kérdéskultúrájának kialakításában és fejlesztésében 193
4.5. A dolgozatok, röpdolgozatok és feladatlapok javítása, értékelése és kiosztása 195
5. A szakmai elméleti képzést segítő eszközök 199.
5.1- A tanulók segédeszközei 199.
5.2. A szemléltetés eszközei 206.
6. A tanulók tanórán kívüli foglalkoztatása 210.
7. A tanár munkájának elemzésé, értékelése 216.
IV. rész A CSOPORTOS GYAKORLATI FOGLALKOZÁSOK, VEZETÉSÉNEK MÓDSZERTANA 223
1. A szakmai gyakorlatok szerepe az ételkészítési ismeretek és gyakorlatok tanításában 223.
1.1. A gyakorlatok helye a képzésben 223.
1.2. A szakmunkástanulók munkahelyi gyakorlata 226.
1.3. A csoportos gyakorlati foglalkozások 230.
2. A csoportos gyakorlati foglalkozások tipusai 233•
3. Tanmenet készítése a csoportos gyakorlati foglalkozások vezetéséhez 237.
3.1. A koncentráció megteremtése az elméleti képzéssel 237.
3.2. A tanmenet elkészítésének menete, a tanmenet tartalma 244.
4. A csoportos gyakorlati foglalkozásokon alkalmazott munkaformák 249.
4.1. Az egyéni munka 251.
4.2. A csoportmunka 253.
5. Bemutatás, magyarázat, gyakoroltatás az új ismereteket feldolgozó csoportos gyakorlatokon 264.
5.1. Az ételkészítés munkafolyamatának felbontása 364
5.2. A bemutatás szerepe az új ismereteket feldolgozó gyakorlatokon 268
5.3. A bemutatásra való felkészülés 272
5.4. A bemutatás előkészítése 275
5.5. A bemutatás lebonyolítása 277
5.6. A bemutatás és a gyakoroltatás kapcsolata 285
5.7. A bemutatást követő gyakoroltatás lebonyolítása 288
6. Fogalakozási vázlat készítése a csoportos gyakorlati foglalkozásokra 292
6.1. A csoportos gyakorlatok általános felépítése 292
6.2. A foglalkozási vázlat tartalma és felépítése 293
6.3. A foglalkozási vázlat készítésének menete 295
6.4. A foglalkozási vázlat a napi gyakorlatban 322
7. A tanulók felkészülése a csoportos gyakorlati foglalkozásokra 325
7.1. Az elméleti ismeretek elsajátítása 326
7.2. Az elkészítésre kerülő ételek munkamenetének megtervezése 327
8. Ellenőrzés, értékelés osztályozás a csoportos gyakorlati foglalkozásokon 339
8.1. A tanulók felkészültségének ellenőrzése, értékelése 339
8.2. Ellenőrzés, értékelés a gyakorlat közben 347
8.3. Értékelés a gyakorlatok végén 351.
8.4. A gyakorlati érdemjegyek kialakításának szempontjai 356,
8.5. Az egyes osztályzatok tartalma 361
9. A gyakorlati foglalkozásokon végzett tanári munka elemzése, értékelése. 365.
V. rész A Tanulók VIZSGÁZTATÁSA 370
1. A szakmunkásvizsga 370.
2. Az érettségi vizsga 397.
3. A tanulók felkészítése a szakmunkás- és az érettségi vizsgára 599.
Utószó 415.
Felhasznált és ajánlott irodalom 416.
Tartalomjegyzék 418.

Zsolnay Gábor

Zsolnay Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zsolnay Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem