kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 132 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
A zsiradékok kémiai szerkezete | 5 |
Történeti áttekintés | 7 |
A zsiradékokról általában | 9 |
Zsírsavak | 9 |
Telített zsírsavak, CnH2n+1 COOH általános képlettel | 13 |
Két karboxil csoportot tartalmazó telített savak | 17 |
Telítetlen zsírsavak | 17 |
Cn H2n-1COOH, általános képletű, vagyis egyszer talítetlen zsírsavak | 19 |
Cn H2n-3COOH, általános képletű, vagyis kétszer telítetlen zsírsavak | 23 |
Cn H2n-5COOH általános képletű, vagyis háromszor telítetlen zsírsavak | 25 |
Cn H2n-7COOh, általános képletű, vagyis négyszer telítetlen zsírsavak | 27 |
Ötször és ennél többször telítetlen zsírsavak | 27 |
Ciklusos gyűrűt tartalmazó zsírsavak | 27 |
Oxizsírsavak | 28 |
A zsírsavak szintézise | 30 |
A zsírsavak molekulaszerkezete | 31 |
Alkoholok | 33 |
Glicerin | 34 |
Zsír és viaszalkoholok | 37 |
Viaszok | 39 |
Gliceridek | 40 |
A gliceridek szintézise | 44 |
A gliceridek molekulaszerkezetének megállapítása | 46 |
Zsíradékok biokémiája, zsiradékok keletkezése | 47 |
Éghajlati tényezők befolyása a zsíradékok képződésére (klímaelmélet) | 50 |
Kísérőanyagok | 52 |
Foszfatidok | 53 |
Szterinek (szterinészterek) | 56 |
Álalti szterinek | 57 |
Növényi szterinek | 59 |
Vitaminok | 60 |
Szénhidrogének | 70 |
Glüközidok | 71 |
Gyanták | 72 |
A zsiradékok fizikai és kémiai tulajdonságai | 73 |
Fizikai tulajdonságok | 73 |
A zsiradékok külső megjelenése (konzisztencia) | 73 |
A zsiradékok olvadás- és dermedéspontja | 74 |
A zsiradékok forráspontja | 74 |
Belső súrlódás (viszkozitás) | 75 |
Sűrűség | 76 |
Szín | 77 |
Fénytörőképesség (törésmutató) | 78 |
Oldékonyság | 79 |
Elektromos tulajdonságok | 79 |
Kémiai tulajdonságok | 79 |
Hidrolízis | 81 |
Alkoholízis | 82 |
Átészterezés | 83 |
Polimerizáció | 84 |
Pirolizis | 84 |
Oxidációs folyamatok | 85 |
A kénsav hatása a zsiradékokra | 88 |
Kén- és kénmonoklorid hatása | 88 |
Halogén elemek hatására bekövetkező változások | 89 |
A rhodán (SCN)2 addiciója | 90 |
A hipoklórossav és hopojódossav viselkedése | 90 |
Hidrogénezhetőség | 92 |
Salétromsav, salétromossav hatása | 93 |
Az olajok száradása | 93 |
A száradás kémiai magyarázata | 94 |
Lenolaj típusú száradás | 95 |
Faolaj típusú száradás | 97 |
A száradás kolloid-kémiai magyarázata | 97 |
Zsiradékok avasodása | 98 |
Aldehid-avasodás | 98 |
Keton-avasodás | 99 |
Faggyúsodás | 101 |
Zsiradékok | 101 |
Növényi olajok | 101 |
Száradó olajok | 105 |
Félig száradó olajok | 112 |
Nem száradó olajok | 116 |
Szilárd növényi zsiradékok | 119 |
Szárazföldi állatok zsiradéka | 121 |
Tengeri állatok zsiradéka | 121 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.