1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztők zsebkönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 540 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-9121-36-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Gyorsan változó világunkban - amikor egyre több az olvasni való és egyre kevesebb az idő a gyors döntéshez - olyan könyv megírása volt a célunk, amely felöleli a legfontosabb zöldségnövények... Tovább

Előszó

Gyorsan változó világunkban - amikor egyre több az olvasni való és egyre kevesebb az idő a gyors döntéshez - olyan könyv megírása volt a célunk, amely felöleli a legfontosabb zöldségnövények ismeretanyagát.
Arra törekedtünk, hogy a könyvben mindent megkapjon az érdeklődő - lehetőleg szöveg nélkül -, ami a zöldségtermesztésben ma számokban kifejezhető. A termesztéstechnológiai változások mellett az általános elméleti, elsősorban biológiai számadatokat is igyekeztünk felsorakoztatni. A jelenlegi és a várható gazdasági körülmények közötti eligazodás érdekében olyan ismeretanyag példaszerű bemutatását is feldolgoztuk, amire az érdeklődőnek eredményes tevékenységéhez szüksége lehet.
Ez a könyv hasznos segítője lehet a termesztőnek, a vállalkozónak, az oktatásban résztvevő tanároknak, hallgatóknak, tanulóknak, továbbá a kutatásban, kereskedelemben, élelmiszeriparban, vendéglátás területén dolgozó szakembereknek és a téma iránt érdeklődőknek is. Bízunk benne, hogy ezt a munkát a szakemberek saját üzemeikben, különböző típusú vállalkozásaikban és a részfeladatok ellátásához egyaránt hasznosítani tudják.
A számadatokra alapozott ismeretanyagot növényenként tíz alfejezetre bontva - általános biológiai adatok, növekedési és fejlődési feltételek, fajtaválaszték, termesztési eljárások, növényvédelem, vetőmagtermesztés és -forgalmazás, munkaidő és gépi felhasználás, költségek és munkatermelékenység, kézimunkaóra-szükséglet, csomagolás, tárolás - dolgoztuk fel. Vissza

Tartalom

Előszó5
Burgonyafélék7
Paradicsom7
Általános biológiai adatok7
Növekedési és fejlődési feltételek9
Fajtaválaszték16
Termesztési eljárások19
Növényvédelem22
Vetőmagtermesztés27
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)28
Költség és munkatermelékenység32
Munkaóra-szükséglet (óra/ha)33
Paprika33
Általános biológiai adatok33
Növekedési és fejlődési feltételek35
Fajtaválaszték41
Termesztési eljárások48
Növényvédelem53
Vetőmagtermesztés56
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)58
Költség és munkatermelékenység64
Munkaóra-szükséglet (óra/ha)64
Tojásgyümölcs65
Általános biológiai adatok65
Növekedési és fejlődési feltételek66
Fajtaválaszték68
Termesztési eljárások69
Növényvédelem70
Vetőmagtermesztés71
Munkaidő és gépi felhasználás (1 ha)72
Költség és munkatermelékenység75
Munkaóra-szükséglet75
Burgonya76
Általános biológiai adatok76
Növekedési és fejlődési feltételek77
Fajtaválaszték80
Termesztési eljárások82
Növényvedelem83
Munkaidő és gépi felhasználás (1 ha)85
Költség és munkatermelékenység88
Kabakosok89
Görögdinnye89
Általános biológiai adatok89
Növekedési és fejlődési feltételek91
Fajtaválaszték93
Termesztési eljárások96
Növényvédelem99
Vetőmagtermesztés101
Munkaerő és gépi felhasználás (1 ha)103
Költség és munkatermelékenység106
Munkaóra-szükséglet106
Sárgadinnye107
Általános biológiai adatok107
Növekedési és fejlődési feltételek109
Fajtaválaszték112
Termesztési eljárások115
Növényvédelem118
Vetőmagtermesztés120
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)121
Költség és munkatermelékenység124
Munkaóra-szükséglet124
Uborka125
Általános biológiai adatok125
Növekedés és fejlődés feltételek126
Fajtaválaszték133
Termesztési eljárások137
Növényvédelem140
Vetőmagtermesztés144
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)146
Költség és munkatermelékenység149
Munkaóra-szükséglet150
Spárgatök150
Általános biológiai adatok150
Növekedési és fejlődési feltételek152
Fajtaválaszték153
Termesztési eljárások154
Növényvédelem155
Vetőmagtermesztés156
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)157
Költség és munkatermelékenység160
Munkaóra-szükséglet160
Sütőtök160
Általános biológiai adatok160
Növekedési és fejlődési feltételek162
Fajtaválaszték162
Termesztési eljárások163
Növényvédelem163
Vetőmagtermesztés164
Munkaidő- és gépi felhasználás165
Költség és munkatermelékenység167
Munkaóra-szükséglet167
Csillagtök (patisszon)167
Általános biológiai adatok167
Növekedési és fejlődési feltételek169
Fajtaválaszték169
Termesztési eljárások170
Növényvédelem170
Vetőmagtermesztés170
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)171
Költség és munkatermelékenység174
Munkaóra-szükséglet174
Hüvelyesek175
Zöldborsó175
Általános biológiai adatok175
Növekedési és fejlődési feltételek179
Fajtaválaszték182
Termesztési eljárások186
Növényvédelem188
Vetőmagtermesztés193
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)195
Költség és munkatermelékenység198
Munkaóra-szükséglet198
Bokor- és karósbab198
Általános biológiai adatok198
Növekedési és fejlődési feltételek201
Fajtaválaszték204
Termesztési eljárások209
Növényvédelem211
Vetőmagtermesztés214
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)216
Költség és munkatermelékenység219
Munkaóra-szükséglet219
Káposztafélék220
Fejes káposzta220
Általános biológiai adatok220
Növekedési és fejlődési feltételek222
Fajtaválaszték227
Termesztési eljárások232
Növényvédelem234
Vetőmagtermesztés237
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)238
Költség és munkatermelékenység245
Kézimunkaóra-szükséglet245
Kelkáposzta246
Általános biológiai adatok246
Növekedési és fejlődési feltételek247
Fajtaválaszték250
Termesztési eljárások252
Növényvédelem254
Vetőmagtermesztés254
Munka és gépi felhasználás254
Költség és munkatermelékenység255
Munkaerő-szükséglet255
Karalábé256
Általános biológiai adatok256
Növekedési és fejlődési feltételek257
Fajtaválaszték262
Termesztési eljárások264
Növényvédelem266
Vetőmagtermesztés268
Munkaerő- és gépi felhasználás (1 ha)269
Költség és munkatermelékenység275
Karalábétermesztés kézimunkaóra-szükséglete275
Brokkoli276
Általános biológiai adatok276
Fajtaválaszték277
Termesztési eljárás278
Bimbóskel278
Általános biológiai adatok278
Karfiol280
Általános biológiai adatok280
Növekedési és fejlődési feltételek281
Fajtaválaszték284
Termesztési eljárások286
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)288
Költség és munkatermelékenység292
Munkaóra-szükséglet292
Kínai kel292
Általános biológiai adatok292
Növekedési és fejlődési feltételek294
Fajtaválaszték296
Termesztési eljárások297
Növényvédelem298
Kukorica299
Csemegekukorica299
Általános biológiai adatok299
Növekedési és fejlődési feltételek301
Fajtaválaszték302
Termesztési eljárások304
Növényvédelem305
Vetőmagtermesztés306
Munkaerő- és gépi felhasználás (1 ha)307
Költség és munkatermelékenység309
Munkaóra-szükséglet309
Pattogatni való kukorica309
Általános biológiai adatok309
Növekedési és fejlődési feltételek310
Fajtaválaszték310
Vetőmagtermesztés311
Levélzöldségnövények312
Fejes saláta312
Általános biológiai adatok312
Növekedési és fejlődési feltételek314
Fajtaválaszték321
Termesztési eljárások324
Növényvédelem327
Vetőmagtermesztés330
Munkaerő- és gépi felhasználás (1 ha)332
Költség és munkatermelékenység336
Spenót, új-zélandi spenót336
Általános biológiai adatok336
Növekedési és fejlődési feltételek339
Fajtaválaszték342
Termesztési eljárások344
Növényvédelem345
Vetőmagtermesztés345
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)347
Költség és munkatermelékenység350
Kézimunkaóra-szükséglet350
Sóska351
Általános biológiai adatok351
Növekedési és fejlődési feltételek352
Fajtaválaszték354
Termesztési eljárások354
Növényvédelem355
Vetőmagtermesztés355
Munkaerő- és gépi felhasználás357
Költség és munkatermelékenység360
Kézimunkaóra-szükséglet360
Hagymafélék361
Vöröshagyma361
Általános biológiai adatok361
Növekedési és fejlődési feltételek363
Fajtaválaszték371
Termesztési eljárások375
Növényvédelem376
Vetőmagtermesztés381
Munkaidő és gépi felhasználás (1 ha)383
Költség és munkatermelékenység387
Kézimunkaóra-szükséglet387
Fokhagyma388
Általános biológiai adatok388
Növekedési és fejlődési feltételek389
Fajtaválaszték390
Termesztési eljárások390
Munkaóra-szükséglet393
Póréhagyma394
Általános biológiai adatok394
Növekedési és fejlődési feltételei395
Fajtaválaszték397
Termesztési eljárások399
Növényvédelem400
Vetőmagtermesztés401
Munkaerő- és gépi felhasználás (1 ha)402
Költség és munkatermelékenység405
Munkaóra-szükséglet405
Gyökérzöldségnövények406
Sárgarépa406
Általános biológiai adatok406
Növekedési és fejlődési feltételek408
Fajtaválaszték412
Termesztési eljárások415
Növényvédelem417
Vetőmagtermesztés422
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)424
Költség és munkatermelékenység427
Munkaóra-szükséglet427
Petrezselyem427
Általános biológia adatok427
Növekedési és fejlődési feltételek430
Fajtaválaszték433
Termesztési eljárások433
Növényvédelem435
Vetőmagtermesztés437
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)439
Költség és munkatermelékenység441
Munkaóra-szükséglet441
Gumós zeller441
Általános biológiai adatok441
Növekedési és fejlődési feltételek443
Fajtaválaszték447
Termesztési eljárások448
Növényvédelem449
Vetőmagtermesztés451
Munkaerő és gépi felhasználás452
Költség és munkatermelékenység455
Munkaóra-szükséglet455
Retek455
Általános biológiai adatok455
Növekedési és fejlődési feltételek457
Fajtaválaszték462
Termesztési eljárások464
Növényvédelem465
Vetőmagtermesztés466
Munkaerő- és gépi felhasználás467
Költség és munkatermelékenység469
Munkaóra-szükséglet471
Cékla471
Általános biológiai adatok471
Növekedési és fejlődési feltételei473
Fajtaválaszték476
Termesztési eljárások478
Növényvédelem478
Vetőmagtermesztés480
Munkaidő- és gépi felhasználás (1 ha)481
Költség és munkatermelékenység483
Munkaóra-szükséglet483
Egyéb zöldségnövények484
Spárga484
Általános biológiai adatok484
Növekedési és fejlődési feltételek485
Fajtaválaszték487
Termesztési eljárások488
Növényvédelem489
Vetőmagtermesztés491
Munkaidő- és gép felhasználás (1 ha)492
Költség és munkatermelékenység494
Munkaóra-szükséglet494
Termesztett gombák495
Általános biológiai adatok495
Növekedési és fejlődési feltételek497
Fajtaválaszték502
Termesztési eljárások504
Növényvédelem507
Termesztési eljárások509
Minimális követelmények a zöldségfélék kereskedelmében510
Az EU-szabványok és kereskedelmi osztályok jelentősége512
Miben különbözik az első- és másodosztályú áru?514
A trágyatömegek meghatározása, illetve a laboratóriumi vizsgálatok értelmezése514
Röviden a vállalkozásról517
Irodalom520

Dr. Fehér Béláné

Dr. Fehér Béláné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Fehér Béláné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem