kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 705 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-234-020-5 |
Megjegyzés: | 65 fekete-fehér fotóval és 100 ábrával illusztrálva. |
Általános ismeretek | |
A zöldségnövény és a zöldségtermesztés fogalma (dr. Balázs Sándor) | 13 |
A zöldségnövények származása és csoportosítása (dr. Balázs Sándor) | 16 |
A zöldségfélék élelmezési jelentősége (dr. Hodossi Sándor) | 19 |
A zöldségfélék szerepe a táplálkozásban | 19 |
A zöldségfogyasztás alakulása | 22 |
A zöldségfélék táplálkozási értéke | 25 |
A magyar zöldségtermesztés jellemzése (dr. Balázs Sándor) | 27 |
Területi elhelyezkedés | 27 |
Gazdasági feltételek | 29 |
A zöldségtermesztés alágazatai | 35 |
Szabadföldi zöldségtermesztés | 35 |
Zöldséghajtatás | 35 |
Zöldségmagtermesztés | 35 |
A zöldségtermesztés élettani alapjai (dr. Filius István) | 36 |
A fény szerepe | 43 |
A hőmérséklet szerepe | 53 |
A víz szerepe | 64 |
A zöldségnövények tápanyagai | 73 |
A növények CO2-angyagcseréje | 73 |
Az ásványi anyagok szerepe | 77 |
A tápelemek szerepe a zöldségnövényekben | 82 |
A zöldségnövények ásványitápanyag-igénye | 92 |
A zöldségfélék talajigénye (dr. Terbe István) | 95 |
Termesztéstechnikai munkák | 107 |
Trágyázási ismeretek (dr. Tarjányi Ferenc) | 107 |
Trágyázási alapfogalmak | 107 |
Trágyaanyagok | 108 |
A trágya mennyiségének meghatározása | 110 |
A trágyaelosztás és -bemunkálás módja | 112 |
A trágyázás időpontja | 113 |
Talajművelés (dr. Tarjányi Ferenc) | 115 |
A talajművelés fogalma és célja | 115 |
Talajművelési munkák és talajművelő eszközök | 115 |
Talajművelési rendszerek | 119 |
Alap-talajművelés | 120 |
Vetés előtti talaj-előkészítés | 121 |
Növényápoló talajművelés | 122 |
Öntözés (dr. Tarjányi Ferenc) | 123 |
Az öntözés jelentősége és célja | 123 |
Az öntözővíz tulajdonságai és forrásai | 125 |
Öntözési módok | 126 |
Az öntözés időpontja | 128 |
Az öntözővíz mennyisége | 130 |
Vetésforgó, növényváltás (dr. Tarjányi Ferenc) | 130 |
A vetésforgó fogalma, elemei | 130 |
A vetésforgó szerkezete | 134 |
A zöldségtermesztő üzemek vetésforgói | 135 |
Öntözött zöldséges vetésforgó | 135 |
Bolgár rendszerű zöldséges vetésforgó | 136 |
Kombinált zöldséges vetésforgó | 136 |
Kombinált zöldségmagtermesztő vetésforgó | 137 |
A zöldséghajtatás (és a palántanevelés) vetésforgói | 137 |
A zöldségnövények szaporítása (dr. Zatykó Ferenc) | 138 |
A zöldségtermesztésben használt szaporítási módok csoportosítása | 138 |
Makroszaporítási módok | 138 |
Mikroszaporítási módok | 139 |
A vetőmag és tulajdonságai | 140 |
Vetés előtti magkezelési eljárások | 142 |
Tenyészterület | 143 |
Állandó helyre vetés | 144 |
A vetés időpontja | 144 |
A vetés mélysége | 145 |
A magvetés módjai | 145 |
A palántanevelés | 146 |
Talaj-előkészítés a palántaneveléshez | 146 |
Magvetés a palántaneveléshez | 147 |
Palántanevelési módok | 148 |
A tápkockás (földlabdás) palántanevelés | 149 |
A palánták ápolási munkái | 151 |
A palánták ültetése | 153 |
Termesztőlétesítmények (dr. Gyúrós János) | 154 |
Melegágy | 154 |
Üvegház | 154 |
Műanyag borítású létesítmények | 156 |
Kis légterű létesítmények | 160 |
Nagy légterű létesítmények | 158 |
HYDROSOL (vízfüggönyös) létesítmények | 162 |
Klímaszabályozás | 166 |
Fűtés | 166 |
Szellőztetés | 169 |
Öntözés | 171 |
Ápolási munkák (dr. Szabó István) | 172 |
Ökotechnikai eljárások | 173 |
Az éghajlat, az időjárás kedvezőtlen hatásával kapcsolatos eljárások | 173 |
A talajjal kapcsolatos eljárások | 176 |
A növények védelme | 178 |
Fitotechnikai eljárások | 180 |
A termékenyülés és az érés szabályozása | 180 |
Az egyes növényi részek eltávolítása | 181 |
A növények rögzítése | 182 |
Halványítás | 183 |
Betakarítás (dr. Szabó István) | 183 |
Szedés, aratás | 184 |
Az érettség fogalma | 184 |
A betakarítási idejét meghatározó tényezők | 185 |
A termés mennyisége, minősége és a betakarítás időpontjának összefüggése | 185 |
A szedések gyakorisága | 186 |
Betakarítási módok | 186 |
A termények előkészítése értékesítésre | 187 |
Tárolás (dr. Szabó István) | 190 |
A tárolás eredményességét meghatározó tényezők | 191 |
A termények előkészítése tárolásra | 193 |
Tárolási módok | 184 |
Tárolás szabad földön | 194 |
Tárolás egyszerű létesítményekben | 196 |
Tárolás korszerű létesítményekben | 196 |
Részletes termesztési ismeretek | |
A kétszikűek osztályába tartozó zöldségnövények | |
Burgonyafélék | 201 |
Paradicsom (dr. Farkas József) | 201 |
Étkezési paprika (dr. Zatykó Lajos) | 234 |
Fűszerpaprika (dr. Kapeller Károly) | 265 |
Tojásgyümölcs (dr. Hodossi Sándor) | 284 |
Korai burgonya (dr. Gyúrós János) | 290 |
Kabakosok | 295 |
Sárgadinnye (dr. Nagy József) | 295 |
Görögdinnye (dr. Nagy József) | 312 |
Uborka (dr. Hódossy Sándor) | 326 |
Főzőtök (dr. Nagy József) | 355 |
Sütőtök (dr. Nagy József) | 362 |
Hüvelyesek | 365 |
Borsó (dr. Nagy József) | 365 |
Bokor- és karósbab (dr. Velich István) | 381 |
Lóbab (dr. Hodossi Sándor) | 396 |
Földimogyoró (dr. Szalay Ferenc) | 400 |
Ernyősvirágúak | 405 |
Sárgarépa (dr. Szabó István) | 405 |
Petrezselyem (dr. Szabó István) | 421 |
Zeller (dr. Szabó István) | 431 |
Pasztinák (dr. Hodossi Sándor) | 442 |
Gumós (édes-) kömény (dr. Hodossi Sándor) | 446 |
Fészkesvirágúak | 450 |
Fejes saláta (dr. Terbe István) | 450 |
Kötözősaláta (dr. Terbe István) | 465 |
Tépősaláta (dr. Terbe István) | 467 |
Endívia (dr. Hodossi Sándor) | 468 |
Cikória (dr. Hodossi Sándor) | 472 |
Articsóka (dr. Hodossi Sándor) | 476 |
Kárdi (dr. Hodossi Sándor) | 480 |
Feketegyökér (dr. Hodossi Sándor) | 483 |
Keresztesvirágúak | 487 |
Káposztafélék | 487 |
Fejes káposzta (dr. Zatykó Ferenc) | 490 |
Kelkáposzta (dr. Zatykó Ferenc) | 505 |
Karalábé (dr. Zatykó Ferenc) | 512 |
Karfiol (dr. Zatykó Ferenc) | 522 |
Brokkoli (dr. Zatykó Ferenc) | 532 |
Bimbóskel (dr. Zatykó Ferenc) | 536 |
Kínai kel (dr. Bittsánszky János) | 541 |
Bordáskel (Pakchoy) (dr. Bittsánszky János) | 549 |
Leveleskel (dr. Bittsánszky János) | 551 |
Étkezési répák (dr. Hodossi Sándor) | 552 |
Turnip | 553 |
Rutabaga | 555 |
Retek (dr. Szabó István) | 555 |
Torma (dr. Gyúrós János) | 569 |
Kerti zsázsa (dr. Hodossi Sándor) | 573 |
Sóskafélék | 577 |
Sóska (dr. Terbe István) | 577 |
Rebarbara (dr. Terbe István) | 581 |
Libatopfélék | 584 |
Spenót (dr. Terbe István) | 584 |
Kerti laboda (dr. Terbe István) | 590 |
Cékla (dr. Szabó István) | 591 |
Mangold (dr. Hodossi Sándor) | 598 |
Porcsinféle | 601 |
Portuláka (dr. Hodossi Sándor) | 601 |
Kristályvirágféle | 604 |
Új-zélandi spenót (dr. Hodossi Sándor) | 604 |
Mályvaféle | 607 |
Okra (bámia) (dr. Hodossi Sándor) | 607 |
Az egyszikűek osztályába tartozó zöldségnövények | |
Hagymafélék | 613 |
Vöröshagyma (dr. Tarjányi Ferenc) | 613 |
Fokhagyma (dr. Szalay Ferenc) | 630 |
Póréhagyma (dr. Tarjányi Ferenc) | 634 |
Téli sarjadékhagyma (dr. Tarjányi Ferenc) | 637 |
Metélőhagyma (dr. Tarjányi Ferenc) | 639 |
Salotta- vagy mogyoróhagyma (dr. Tarjányi Ferenc) | 642 |
Étkezési kukorica | 644 |
Csemegekukorica (dr. Ackerl Iván) | 644 |
Pattogatni való kukorica (dr. Ackerl Iván) | 653 |
Spárgaféle | 656 |
Sárga (Fehér Béláné dr.) | 656 |
Termesztett gombák (dr. Balázs Sándor) | |
A gombákról általában | 669 |
Helyük az élővilágban | 669 |
Gyakorlati csoportosításuk (felépítettség szerint) | 670 |
A termesztés eddigi története | 671 |
A gombatermesztés jelentősége | 672 |
Csiperkegomba | 673 |
Laskagomba | 682 |
Harmatgomba | 687 |
Gyapjas tintagomba | 689 |
Bocskorosgomba | 691 |
Shii-take | 698 |
Szarvasgomba | 699 |
Egyéb gombák | 700 |
Téli fülőke | 701 |
Ízletes tőkegomba | 701 |
Lila pereszke | 702 |
Kucsmagomba | 703 |
Déli tőkegomba | 703 |
Mezei szegfűgomba | 703 |
Felhasznált irodalom | 705 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.