1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 705 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-234-020-5
Megjegyzés: 65 fekete-fehér fotóval és 100 ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Általános ismeretek
A zöldségnövény és a zöldségtermesztés fogalma (dr. Balázs Sándor)13
A zöldségnövények származása és csoportosítása (dr. Balázs Sándor)16
A zöldségfélék élelmezési jelentősége (dr. Hodossi Sándor)19
A zöldségfélék szerepe a táplálkozásban19
A zöldségfogyasztás alakulása22
A zöldségfélék táplálkozási értéke25
A magyar zöldségtermesztés jellemzése (dr. Balázs Sándor)27
Területi elhelyezkedés27
Gazdasági feltételek29
A zöldségtermesztés alágazatai35
Szabadföldi zöldségtermesztés35
Zöldséghajtatás35
Zöldségmagtermesztés35
A zöldségtermesztés élettani alapjai (dr. Filius István)36
A fény szerepe43
A hőmérséklet szerepe53
A víz szerepe64
A zöldségnövények tápanyagai73
A növények CO2-angyagcseréje73
Az ásványi anyagok szerepe77
A tápelemek szerepe a zöldségnövényekben82
A zöldségnövények ásványitápanyag-igénye92
A zöldségfélék talajigénye (dr. Terbe István)95
Termesztéstechnikai munkák107
Trágyázási ismeretek (dr. Tarjányi Ferenc)107
Trágyázási alapfogalmak107
Trágyaanyagok108
A trágya mennyiségének meghatározása110
A trágyaelosztás és -bemunkálás módja112
A trágyázás időpontja113
Talajművelés (dr. Tarjányi Ferenc)115
A talajművelés fogalma és célja115
Talajművelési munkák és talajművelő eszközök115
Talajművelési rendszerek119
Alap-talajművelés120
Vetés előtti talaj-előkészítés121
Növényápoló talajművelés122
Öntözés (dr. Tarjányi Ferenc)123
Az öntözés jelentősége és célja123
Az öntözővíz tulajdonságai és forrásai125
Öntözési módok126
Az öntözés időpontja128
Az öntözővíz mennyisége130
Vetésforgó, növényváltás (dr. Tarjányi Ferenc)130
A vetésforgó fogalma, elemei130
A vetésforgó szerkezete134
A zöldségtermesztő üzemek vetésforgói135
Öntözött zöldséges vetésforgó135
Bolgár rendszerű zöldséges vetésforgó136
Kombinált zöldséges vetésforgó136
Kombinált zöldségmagtermesztő vetésforgó137
A zöldséghajtatás (és a palántanevelés) vetésforgói137
A zöldségnövények szaporítása (dr. Zatykó Ferenc)138
A zöldségtermesztésben használt szaporítási módok csoportosítása138
Makroszaporítási módok138
Mikroszaporítási módok139
A vetőmag és tulajdonságai140
Vetés előtti magkezelési eljárások142
Tenyészterület143
Állandó helyre vetés144
A vetés időpontja144
A vetés mélysége145
A magvetés módjai145
A palántanevelés146
Talaj-előkészítés a palántaneveléshez146
Magvetés a palántaneveléshez147
Palántanevelési módok148
A tápkockás (földlabdás) palántanevelés149
A palánták ápolási munkái151
A palánták ültetése153
Termesztőlétesítmények (dr. Gyúrós János)154
Melegágy154
Üvegház154
Műanyag borítású létesítmények156
Kis légterű létesítmények160
Nagy légterű létesítmények158
HYDROSOL (vízfüggönyös) létesítmények162
Klímaszabályozás166
Fűtés166
Szellőztetés169
Öntözés171
Ápolási munkák (dr. Szabó István)172
Ökotechnikai eljárások173
Az éghajlat, az időjárás kedvezőtlen hatásával kapcsolatos eljárások173
A talajjal kapcsolatos eljárások176
A növények védelme178
Fitotechnikai eljárások180
A termékenyülés és az érés szabályozása180
Az egyes növényi részek eltávolítása181
A növények rögzítése182
Halványítás183
Betakarítás (dr. Szabó István)183
Szedés, aratás184
Az érettség fogalma184
A betakarítási idejét meghatározó tényezők185
A termés mennyisége, minősége és a betakarítás időpontjának összefüggése185
A szedések gyakorisága186
Betakarítási módok186
A termények előkészítése értékesítésre187
Tárolás (dr. Szabó István)190
A tárolás eredményességét meghatározó tényezők191
A termények előkészítése tárolásra193
Tárolási módok184
Tárolás szabad földön194
Tárolás egyszerű létesítményekben196
Tárolás korszerű létesítményekben196
Részletes termesztési ismeretek
A kétszikűek osztályába tartozó zöldségnövények
Burgonyafélék201
Paradicsom (dr. Farkas József)201
Étkezési paprika (dr. Zatykó Lajos)234
Fűszerpaprika (dr. Kapeller Károly)265
Tojásgyümölcs (dr. Hodossi Sándor)284
Korai burgonya (dr. Gyúrós János)290
Kabakosok295
Sárgadinnye (dr. Nagy József)295
Görögdinnye (dr. Nagy József)312
Uborka (dr. Hódossy Sándor)326
Főzőtök (dr. Nagy József)355
Sütőtök (dr. Nagy József)362
Hüvelyesek 365
Borsó (dr. Nagy József)365
Bokor- és karósbab (dr. Velich István)381
Lóbab (dr. Hodossi Sándor)396
Földimogyoró (dr. Szalay Ferenc)400
Ernyősvirágúak405
Sárgarépa (dr. Szabó István)405
Petrezselyem (dr. Szabó István)421
Zeller (dr. Szabó István)431
Pasztinák (dr. Hodossi Sándor)442
Gumós (édes-) kömény (dr. Hodossi Sándor)446
Fészkesvirágúak450
Fejes saláta (dr. Terbe István)450
Kötözősaláta (dr. Terbe István)465
Tépősaláta (dr. Terbe István)467
Endívia (dr. Hodossi Sándor)468
Cikória (dr. Hodossi Sándor)472
Articsóka (dr. Hodossi Sándor)476
Kárdi (dr. Hodossi Sándor)480
Feketegyökér (dr. Hodossi Sándor)483
Keresztesvirágúak487
Káposztafélék487
Fejes káposzta (dr. Zatykó Ferenc)490
Kelkáposzta (dr. Zatykó Ferenc)505
Karalábé (dr. Zatykó Ferenc)512
Karfiol (dr. Zatykó Ferenc)522
Brokkoli (dr. Zatykó Ferenc)532
Bimbóskel (dr. Zatykó Ferenc)536
Kínai kel (dr. Bittsánszky János)541
Bordáskel (Pakchoy) (dr. Bittsánszky János)549
Leveleskel (dr. Bittsánszky János)551
Étkezési répák (dr. Hodossi Sándor)552
Turnip553
Rutabaga555
Retek (dr. Szabó István)555
Torma (dr. Gyúrós János)569
Kerti zsázsa (dr. Hodossi Sándor)573
Sóskafélék577
Sóska (dr. Terbe István)577
Rebarbara (dr. Terbe István)581
Libatopfélék584
Spenót (dr. Terbe István)584
Kerti laboda (dr. Terbe István)590
Cékla (dr. Szabó István)591
Mangold (dr. Hodossi Sándor)598
Porcsinféle601
Portuláka (dr. Hodossi Sándor)601
Kristályvirágféle604
Új-zélandi spenót (dr. Hodossi Sándor)604
Mályvaféle607
Okra (bámia) (dr. Hodossi Sándor)607
Az egyszikűek osztályába tartozó zöldségnövények
Hagymafélék613
Vöröshagyma (dr. Tarjányi Ferenc)613
Fokhagyma (dr. Szalay Ferenc)630
Póréhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)634
Téli sarjadékhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)637
Metélőhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)639
Salotta- vagy mogyoróhagyma (dr. Tarjányi Ferenc)642
Étkezési kukorica644
Csemegekukorica (dr. Ackerl Iván)644
Pattogatni való kukorica (dr. Ackerl Iván)653
Spárgaféle656
Sárga (Fehér Béláné dr.)656
Termesztett gombák (dr. Balázs Sándor)
A gombákról általában669
Helyük az élővilágban669
Gyakorlati csoportosításuk (felépítettség szerint)670
A termesztés eddigi története671
A gombatermesztés jelentősége672
Csiperkegomba673
Laskagomba682
Harmatgomba687
Gyapjas tintagomba689
Bocskorosgomba691
Shii-take698
Szarvasgomba699
Egyéb gombák700
Téli fülőke701
Ízletes tőkegomba701
Lila pereszke702
Kucsmagomba703
Déli tőkegomba703
Mezei szegfűgomba703
Felhasznált irodalom705
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem