1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztő és zöldséghajtató szakma

A mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei/Ideiglenes használatra

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 421 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Növénytan és növényélettan3
A növény mint élőlény (életjelenségek)3
Anyagcsere3
Növekedés3
Szaporodás4
Mozgás4
Ingerlékenység4
A növényi sejt4
A sejt élő és élettelen részei4
A sejtek szaporodása6
A növényi szövetek7
Osztódó szövetek7
Állandósult szövetek7
Bőrszövet-rendszer8
Szállítószövet-rendszer9
Alapszövet-rendszer10
A növényszervezet testalakulása10
Gyökérrendszer11
Hajtásrendszer13
A levél17
A virág18
A virágzat19
A termés20
A növények szaporodása21
A megporzás21
A megtermékenyülés22
A zöldségnövények szaporítása23
A zöldségnövények ivaros szaporítása24
A zöldségnövények ivartalan szaporítása25
A növényi szervezet anyagcseréje25
A táplálkozás alapanyagai25
A tápanyagok felvétele26
A tápanyagok átalakítása28
A növények vízforgalma30
A növények légzése31
A zöldségnövények csoportosítása víz-, hő- és fényigényük szerint32
A kertészeti termelés alapjai34
Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata34
Az éghajlatot kialakító tényezők35
Az éghajlati elemek37
Az ember éghajlatmódosító tevékenysége41
A meteorológiai műszerek44
A talaj46
A talaj fogalma, képződése46
A fizikai mállás46
A kémiai mállás48
A biológiai mállás49
A talaj élőlényei49
A talajképződés egyéb tényezői51
A talaj alkotórészei51
Ásványi alkotórészek51
A talaj szervesanyag-tartalma52
Talajkolloidok53
A talaj szerkezete53
A talaj fontosabb tulajdonsága54
A talaj összetétele54
A kötöttség56
A talaj kémhatása57
A talaj rétegezettsége58
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyag-gazdálkodása 60
A talaj vízgazdálkodása60
A talaj levegőgazdálkodása62
A talaj hőgazdálkodása63
A talaj tápanyag-gazdálkodása63
A talaj fejlődése64
A viljamszi talajfejlődési elmélet64
A fontosabb hazai talaptípusok65
Erdőtalajok65
Réti talajok65
Mezőségi talajok65
Öntéstalajok66
Homoktalajok66
Szikes talajok67
A talajtípusok jellemző termelési tulajdonságai67
A talajok javítása68
A víz- és szélkár elleni talajvédelem70
Talajművelés72
A talajművelés célja és alapműveletei72
A legfontosabb talajművelő eszközök munkája74
Talajelőkészítés tavaszi vetésre78
Talajelőkészítés őszi vetésre80
Talajelőkészítés másodvetésre81
Trágyázás81
A trágyázás célja81
A trágyázás alapelvei82
A természetes tápanyagfeltáródás82
A trágyák csoportosítása85
Szerves trágyák85
Az istállótrágya értéke85
A trágya kezelése a trágyatelepen87
A trágya kezelése a szérün89
A trágya érettségi fokai89
A melegágyi trágya kezelése90
Tőzegfekál91
Zöldtrágya91
Komposzttrágya92
Erjesztett szalmatrágya93
Trágyalé94
A szervestrágyázás módjai95
Műtrágyák97
Nitrogéntartalmú műtrágyák98
Foszfortartalmú műtrágyák99
Káliumtartalmú műtrágyák100
A műtrágyák keverése és kiszórása101
Az öntözéses termelés alapjai103
A növény és a talaj vízgazdálkodása közötti összefüggés103
Az öntözővíz mennyiségének kiszámítása104
Az öntözés időpontjának meghatározása105
Az öntözővíz minősége106
Az öntözés célja107
Az öntözés módjai108
Permetező öntözés108
Barázdás áztató öntözés115
Csöves áztató öntözés119
Altalajöntözés119
Egyéb öntözési módok121
A növényvédelem alapjai122
A növényvédelem jelentősége, feladata122
A növényvédelem módjai123
A megelőzés123
A védekezés124
A védekezőszerek tulajdonságai125
Permetezőszerek125
Porozószerek127
Füst, gőz- és gáz alakú védekezőszerek127
Növényvédőszerek128
A védekezőszerek csoportosítása128
Gombaölőszerek128
Rovarirtó szerek131
Egyéb védekezőszerek135
A permetlevek keverhetősége139
A permetezéssel kapcsolatos óvatossági rendszabályok140
A zöldségfélék kártevői143
A kártevők csoportosítása143
A zöldségfélék általános betegségei145
Az egyes zöldségfélék betegségei147
A zöldségfélék általános kártevői155
Az egyes zöldségfélék kártevői158
Zöldségtermesztéstan167
A zöldségtermesztés jelentősége167
Magyarország zöldségtermesztő tájai és körzetei169
A zöldségtermesztés biológiai alapjai171
A szaporító és a termesztő berendezések elhelyezése, előkészítése és kihasználása174
Zöldségfélék szaporítása186
A vetésforgó197
Ápolási munkák201
A termények betakarítása206
A szedés206
A piaci előkészítés208
A csomagolás208
A szállítás210
A zöldségfélék téli eltartása210
Az eltartás jelentősége, veszteségek az eltartás alatt210
Az eltartásra ható tényezők211
Az eltartás módjai212
Részletes zöldségtermesztés214
Káposztafélék termesztése214
A káposztafélék betegségei és kártevői225
A gyökgumósok termesztése227
A gyökgumósok betegségei és kártevői233
A hagymafélék termesztése235
A hagymafélék betegségei és kártevői239
A korai (hajtatott) burgonya termesztése240
A kései burgonya (fojtott) termesztése241
A kabakosok termesztése242
A kabakosok betegségei és kártevői249
A csucsorfélék termesztése250
A csucsorfélék kártevői és betegségei256
A hüvelyesek termesztése257
A hüvelyesek betegségei és kártevői260
A földimogyoró termesztése261
A csemegekukorica termesztése262
A csemegekukorica betegségei és kártevői264
A levélzöldségek termesztése264
A levélzöldségek betegségei és kártevői268
Az évelők termesztése268
Az évelők betegségei és kártevői273
A csiperkegomba termesztése273
A csiperkegomba betegségei és kártevői276
Zöldségtermesztési eszközök, gépek és épületek278
A legegyszerűbb mérések278
Kertészet gépesítésének jelentősége302
Motorok tüzelő- és kenőanyagai 352
Építészeti ismeretek369
A szántóföldi növénytermesztés alapjai381
A szántóföldi növények trágyázása381
Istállótrágyázás381
Zöldtrágyázás382
Műtrágyázás382
A szántóföldi növények talajmunkái383
A szántás mélysége383
A talaj porhanyítása384
A talaj tömörítése384
A talaj nyári művelése344
Nyári mélyszántás384
Őszi mélyszántás385
Tavaszi talajmunkák385
Vetőmag, vetés385
A vetőmag tulajdonságai385
A vetőmag előkészítése386
A vetés előkészítése386
A vetés ideje388
A vetőmag mennyisége388
Vetésforgó-rendszerek388
A takarmánynövények termesztése391
A vöröshere391
A lucerna392
A silókukorica393
A herefüvesek393
A kukorica395
Üzemi ismeretek396
Az állami gazdaságok szervezete396
A gazdaság397
A gazdaságok gazdálkodási rendszere399
Az anyagkivételezés módja és bizonylatai400
Bérrendszer, bérelszámolás404
Időbér404
Teljesítménybér404
A munkabérek elszámolása407
Szállítási rendszer412
Szállítási egységek412
Szállítási mérőszámok, normák413
A szállítási bizonylatok alkalmazása413
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem