kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 421 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Növénytan és növényélettan | 3 |
A növény mint élőlény (életjelenségek) | 3 |
Anyagcsere | 3 |
Növekedés | 3 |
Szaporodás | 4 |
Mozgás | 4 |
Ingerlékenység | 4 |
A növényi sejt | 4 |
A sejt élő és élettelen részei | 4 |
A sejtek szaporodása | 6 |
A növényi szövetek | 7 |
Osztódó szövetek | 7 |
Állandósult szövetek | 7 |
Bőrszövet-rendszer | 8 |
Szállítószövet-rendszer | 9 |
Alapszövet-rendszer | 10 |
A növényszervezet testalakulása | 10 |
Gyökérrendszer | 11 |
Hajtásrendszer | 13 |
A levél | 17 |
A virág | 18 |
A virágzat | 19 |
A termés | 20 |
A növények szaporodása | 21 |
A megporzás | 21 |
A megtermékenyülés | 22 |
A zöldségnövények szaporítása | 23 |
A zöldségnövények ivaros szaporítása | 24 |
A zöldségnövények ivartalan szaporítása | 25 |
A növényi szervezet anyagcseréje | 25 |
A táplálkozás alapanyagai | 25 |
A tápanyagok felvétele | 26 |
A tápanyagok átalakítása | 28 |
A növények vízforgalma | 30 |
A növények légzése | 31 |
A zöldségnövények csoportosítása víz-, hő- és fényigényük szerint | 32 |
A kertészeti termelés alapjai | 34 |
Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata | 34 |
Az éghajlatot kialakító tényezők | 35 |
Az éghajlati elemek | 37 |
Az ember éghajlatmódosító tevékenysége | 41 |
A meteorológiai műszerek | 44 |
A talaj | 46 |
A talaj fogalma, képződése | 46 |
A fizikai mállás | 46 |
A kémiai mállás | 48 |
A biológiai mállás | 49 |
A talaj élőlényei | 49 |
A talajképződés egyéb tényezői | 51 |
A talaj alkotórészei | 51 |
Ásványi alkotórészek | 51 |
A talaj szervesanyag-tartalma | 52 |
Talajkolloidok | 53 |
A talaj szerkezete | 53 |
A talaj fontosabb tulajdonsága | 54 |
A talaj összetétele | 54 |
A kötöttség | 56 |
A talaj kémhatása | 57 |
A talaj rétegezettsége | 58 |
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyag-gazdálkodása | 60 |
A talaj vízgazdálkodása | 60 |
A talaj levegőgazdálkodása | 62 |
A talaj hőgazdálkodása | 63 |
A talaj tápanyag-gazdálkodása | 63 |
A talaj fejlődése | 64 |
A viljamszi talajfejlődési elmélet | 64 |
A fontosabb hazai talaptípusok | 65 |
Erdőtalajok | 65 |
Réti talajok | 65 |
Mezőségi talajok | 65 |
Öntéstalajok | 66 |
Homoktalajok | 66 |
Szikes talajok | 67 |
A talajtípusok jellemző termelési tulajdonságai | 67 |
A talajok javítása | 68 |
A víz- és szélkár elleni talajvédelem | 70 |
Talajművelés | 72 |
A talajművelés célja és alapműveletei | 72 |
A legfontosabb talajművelő eszközök munkája | 74 |
Talajelőkészítés tavaszi vetésre | 78 |
Talajelőkészítés őszi vetésre | 80 |
Talajelőkészítés másodvetésre | 81 |
Trágyázás | 81 |
A trágyázás célja | 81 |
A trágyázás alapelvei | 82 |
A természetes tápanyagfeltáródás | 82 |
A trágyák csoportosítása | 85 |
Szerves trágyák | 85 |
Az istállótrágya értéke | 85 |
A trágya kezelése a trágyatelepen | 87 |
A trágya kezelése a szérün | 89 |
A trágya érettségi fokai | 89 |
A melegágyi trágya kezelése | 90 |
Tőzegfekál | 91 |
Zöldtrágya | 91 |
Komposzttrágya | 92 |
Erjesztett szalmatrágya | 93 |
Trágyalé | 94 |
A szervestrágyázás módjai | 95 |
Műtrágyák | 97 |
Nitrogéntartalmú műtrágyák | 98 |
Foszfortartalmú műtrágyák | 99 |
Káliumtartalmú műtrágyák | 100 |
A műtrágyák keverése és kiszórása | 101 |
Az öntözéses termelés alapjai | 103 |
A növény és a talaj vízgazdálkodása közötti összefüggés | 103 |
Az öntözővíz mennyiségének kiszámítása | 104 |
Az öntözés időpontjának meghatározása | 105 |
Az öntözővíz minősége | 106 |
Az öntözés célja | 107 |
Az öntözés módjai | 108 |
Permetező öntözés | 108 |
Barázdás áztató öntözés | 115 |
Csöves áztató öntözés | 119 |
Altalajöntözés | 119 |
Egyéb öntözési módok | 121 |
A növényvédelem alapjai | 122 |
A növényvédelem jelentősége, feladata | 122 |
A növényvédelem módjai | 123 |
A megelőzés | 123 |
A védekezés | 124 |
A védekezőszerek tulajdonságai | 125 |
Permetezőszerek | 125 |
Porozószerek | 127 |
Füst, gőz- és gáz alakú védekezőszerek | 127 |
Növényvédőszerek | 128 |
A védekezőszerek csoportosítása | 128 |
Gombaölőszerek | 128 |
Rovarirtó szerek | 131 |
Egyéb védekezőszerek | 135 |
A permetlevek keverhetősége | 139 |
A permetezéssel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 140 |
A zöldségfélék kártevői | 143 |
A kártevők csoportosítása | 143 |
A zöldségfélék általános betegségei | 145 |
Az egyes zöldségfélék betegségei | 147 |
A zöldségfélék általános kártevői | 155 |
Az egyes zöldségfélék kártevői | 158 |
Zöldségtermesztéstan | 167 |
A zöldségtermesztés jelentősége | 167 |
Magyarország zöldségtermesztő tájai és körzetei | 169 |
A zöldségtermesztés biológiai alapjai | 171 |
A szaporító és a termesztő berendezések elhelyezése, előkészítése és kihasználása | 174 |
Zöldségfélék szaporítása | 186 |
A vetésforgó | 197 |
Ápolási munkák | 201 |
A termények betakarítása | 206 |
A szedés | 206 |
A piaci előkészítés | 208 |
A csomagolás | 208 |
A szállítás | 210 |
A zöldségfélék téli eltartása | 210 |
Az eltartás jelentősége, veszteségek az eltartás alatt | 210 |
Az eltartásra ható tényezők | 211 |
Az eltartás módjai | 212 |
Részletes zöldségtermesztés | 214 |
Káposztafélék termesztése | 214 |
A káposztafélék betegségei és kártevői | 225 |
A gyökgumósok termesztése | 227 |
A gyökgumósok betegségei és kártevői | 233 |
A hagymafélék termesztése | 235 |
A hagymafélék betegségei és kártevői | 239 |
A korai (hajtatott) burgonya termesztése | 240 |
A kései burgonya (fojtott) termesztése | 241 |
A kabakosok termesztése | 242 |
A kabakosok betegségei és kártevői | 249 |
A csucsorfélék termesztése | 250 |
A csucsorfélék kártevői és betegségei | 256 |
A hüvelyesek termesztése | 257 |
A hüvelyesek betegségei és kártevői | 260 |
A földimogyoró termesztése | 261 |
A csemegekukorica termesztése | 262 |
A csemegekukorica betegségei és kártevői | 264 |
A levélzöldségek termesztése | 264 |
A levélzöldségek betegségei és kártevői | 268 |
Az évelők termesztése | 268 |
Az évelők betegségei és kártevői | 273 |
A csiperkegomba termesztése | 273 |
A csiperkegomba betegségei és kártevői | 276 |
Zöldségtermesztési eszközök, gépek és épületek | 278 |
A legegyszerűbb mérések | 278 |
Kertészet gépesítésének jelentősége | 302 |
Motorok tüzelő- és kenőanyagai | 352 |
Építészeti ismeretek | 369 |
A szántóföldi növénytermesztés alapjai | 381 |
A szántóföldi növények trágyázása | 381 |
Istállótrágyázás | 381 |
Zöldtrágyázás | 382 |
Műtrágyázás | 382 |
A szántóföldi növények talajmunkái | 383 |
A szántás mélysége | 383 |
A talaj porhanyítása | 384 |
A talaj tömörítése | 384 |
A talaj nyári művelése | 344 |
Nyári mélyszántás | 384 |
Őszi mélyszántás | 385 |
Tavaszi talajmunkák | 385 |
Vetőmag, vetés | 385 |
A vetőmag tulajdonságai | 385 |
A vetőmag előkészítése | 386 |
A vetés előkészítése | 386 |
A vetés ideje | 388 |
A vetőmag mennyisége | 388 |
Vetésforgó-rendszerek | 388 |
A takarmánynövények termesztése | 391 |
A vöröshere | 391 |
A lucerna | 392 |
A silókukorica | 393 |
A herefüvesek | 393 |
A kukorica | 395 |
Üzemi ismeretek | 396 |
Az állami gazdaságok szervezete | 396 |
A gazdaság | 397 |
A gazdaságok gazdálkodási rendszere | 399 |
Az anyagkivételezés módja és bizonylatai | 400 |
Bérrendszer, bérelszámolás | 404 |
Időbér | 404 |
Teljesítménybér | 404 |
A munkabérek elszámolása | 407 |
Szállítási rendszer | 412 |
Szállítási egységek | 412 |
Szállítási mérőszámok, normák | 413 |
A szállítási bizonylatok alkalmazása | 413 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.