1.062.312

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés szabadföldön

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mindig változó világunk mai felgyorsuló átalakulása a mezőgazdaságot és ezen belül a kertészetet, a zöldségtermesztést is érinti. Erre a társadalmi, technikai, technológiai hatások mellett most... Tovább

Előszó

Mindig változó világunk mai felgyorsuló átalakulása a mezőgazdaságot és ezen belül a kertészetet, a zöldségtermesztést is érinti. Erre a társadalmi, technikai, technológiai hatások mellett most különösen az EU-hoz való csatlakozásunk van nagy hatással, és teremt új helyzetet a termesztők számára.
A könyv ilyen körülmények között készült a hazai és a határon túli főiskolai és egyetemi hallgatóknak. Szemléletének középpontjában az új helyzethez, annak igényeihez és lehetőségeihez igazodó, piacorientált termesztéstechnológia áll, ehhez adja meg a szükséges alapokat. Munkájuk során a szerzők a technológia és a piac fejlődéséhez, valamint azok lehetőségeihez alkalmazkodva változtattak a tananyag megszokott szerkezetén, arányain és szemléletén. Gazdasági jelentőségük alapján súlyozták az egyes zöldségfajokat, esetenként a szokásosnál részletesebben, míg más fajoknál csökkentett terjedelemben tárgyalták botanikájukat, biológiai igényüket, termesztéstechnológiájukat, áruelőkészítésüket és termelésszervezésüket. Vissza

Fülszöveg

A könyv a megszokott gyakorlati csoportosítás (burgonyafélék, kabakosok, hüvelyesek, hagymafélék, gyökérzöldségfélék, levélzöldségfélék, káposztafélék, csemegekukorica, spárga) szerint ismerteti a szabadföldön termeszthető zöldségfajok botanikáját, biológiai igényeiket, termesztéstechnológiáját, áru-előkészítését. A fajták gyors változása miatt elsősorban a fajtaköröket és azokat a fajtatulajdonságokat mutatja be, amelyek alapján a fogyasztó, a kereskedelem, a feldolgozóipar és nem utolsósorban a termesztő dönt. A növényvédelmet és a gyomirtást tekintve az integrált és vegyszertakarékos technológiát ismerteti, adott esetben a biológiai növényvédelmet is érintve. Szerkezeti felépítése és gyakorlati szemlélete miatt a főiskolai és egyetemi hallgatók, valamint a gyakorló termesztők egyaránt jól használhatják.

Tartalom

Előszó11
Általános ismeretek
Dr. Hodossi Sándor: A zöldségfélék gazdasági és táplálkozási jelentősége15
A zöldségtermesztés gazdasági jelentősége15
A zöldségfélék táplálkozási jelentősége17
Irodalom21
Dr. Terbe István: A zöldségtermesztés ökológiai igénye22
Hőigény22
Fényigény25
Tápanyagigény27
Talajigény35
Vízigény39
Irodalom41
Dr. Ombódi Attila: Szaporítás42
Állandó helyre vetés44
Palántanevelés45
Irodalom48
Dr. Slezák Katalin: Öko- és fitotechnikai munkák50
Ökotechnikai munkák50
Fitotechnikai munkák64
Irodalom65
Dr. Slezák Katalin: Vetésforgó66
A vetésforgó típusai66
A vetésforgók kialakítása68
Irodalom74
Dr. Kovács András: Takarásos korai termesztés75
Talajtakarás75
Átmeneti növénytakarás77
Irodalomm84
Nagy Győzőné: Szedés, áru-előkészítés és tárolás85
A zöldségnövények szedése, betakarítása85
Az áru előkészítése87
A zöldségfélék tárolása87
Irodalom89
Dr. Inczédy Péter: Vegyszeres gyomirtás, gyomszabályozás90
Irodalom103
Növényvédelem104
Dr. Glits Márton: Betegségek104
Dr. Pénzes Béla: Kártevők111
Irodalom121
Dr. Deme Pál: A szántóföldi zöldségtermesztés üzemgazdaságossági sajátosságai122
A zöldségtermesztési technológiák kialakításának műszaki, ökonómiai szempontjai124
Irodalom125
Részletes termesztési ismeretek
Burgonyafélék129
Dr. Hodossi Sándor: Paradicsom129
Dr. Gyúrós János: Étkezési paprika140
Dr. Kapitány József: Fűszerpaprika145
Dr. Gólya Elek: Korai burgonya159
Irodalom165
Kabakosok167
Dr. Kovács András: Uborka167
Dr. Nagy József: Görögdinnye174
Dr. Nagy József: Sárgadinnye181
Dr. Ombódi Attila: Spárgatök, cukkini, csillagtök189
Irodalom192
Dr. Csontos György: Hüvelyesek193
Zöldborsó193
Zöldbab204
Irodalom212
Hagymafélék213
Dr. Barnóczki Attila: Vöröshagyma213
Tóthné Taskovics Zsuzsanna: Fokhagyma221
Dr. Hodossi Sándor: Póréhagyma226
Irodalom231
Gyökérzöldségfélék233
Dr. Hraskó Istvánné: Sárgarépa233
Dr. Hraskó Istvánné: Petrezselyem248
Takácsné Dr. Hájos Mária: Zeller255
Dr. Hraskó Istvánné: Pasztinák258
Dr. Némethy Zoltánné: Retek264
Takácsné Dr. Hájos Mária: Cékla270
Dr. Slezák Katalin: Torma276
Irodalom280
Dr. Terbe István: Levélzöldségfélék282
Fejes saláta283
Sóska294
Spenót297
Irodalom302
Káposztafélék303
Dr. Zatykó Ferenc: Fejes Káposzta303
Dr. Zatykó Ferenc: Kelkáposzta313
Nagy Győzőné: Karfiol315
Dr. Hodossi Sándor: Brokkoli321
Nagy Győzőné: Karalábé326
Nagy Győzőné: Kínai kel329
Dr. Hodossi Sándor: Bimbóskel333
Irodalom339
Dr. Hodossi Sándor: Csemegekukorica340
Általános tudnivalók340
Ökológiai igények341
A fajtaválasztás szempontjai342
Termesztés343
Irodalom348
Dr. Fehér Béláné: Spárga349
Általános tudnivalók349
Ökológiai igények350
A fajtaválasztás szempontjai351
Termesztés351
Irodalom356
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem