1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés III.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 212 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal. Tankönyvi szám: K-118.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt évben öt zöldségnövénycsoport korszerű termesztéséről tanultunk. Figyelembe vettük mindegyik gazdasági jelentőségét és a hazai termesztési sajátosságait, ezért főleg a hagyományokon... Tovább

Előszó

Az elmúlt évben öt zöldségnövénycsoport korszerű termesztéséről tanultunk. Figyelembe vettük mindegyik gazdasági jelentőségét és a hazai termesztési sajátosságait, ezért főleg a hagyományokon felépült termesztési módszereket és az ismertebb fajtákat tárgyaltuk. Tehát a jelenlegi helyzet ismertetése volt fő célunk. Gondoltunk arra is, hogy a technika fejlődésének korszakában számos új módszer születik, a gépek átalakítják a kézi munkára épült technológiát. Ezért lényeges, hogy a növény termesztéstechnikájának a megismerésekor különös tekintettel legyünk a jövő útjára, azonkívül ismereteink időtállók és olyan sokoldalúak legyenek, hogy előreláthatóvá váljanak azok a változások, amelyeket egy új gép megjelenése vagy az új vegyszerek, fajták meghonosodása okozhat. Könyvünkben zömmel azokat a növényeket tárgyaljuk, amelyeknek a jelentősége gazdasági értékük, sokoldalú hasznosíthatóságuk miatt nagy. De azoknak a speciális növényeknek a termesztését is megtanuljuk, amelyek nem területnagyságukkal, hanem területegységre eső nagy értékükkel tűnnek ki.
Tanulmányunk záró fejezete lesz: betekintés azokba az ismeretekbe, amelyeket az új fajták előállítói, a növénynemesítők végeznek munkájuk során. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Burgonyafélék 5
Burgonya 6
Növénytani leírása 8
Biológiai jellemzése 9
Fajtái 11
Betegségei 13
Kártevői 14
Termesztése 15
Szaporítás 15
Talajelőkészítés ültetésre 17
Ápolás 17
Betakarítás 18
Minőségi követelmény 18
Paradicsom 19
Növénytani leírása 21
Biológiai jellemzése 22
Fajtái 24
Hajtatási fajták 26
Szabadföldi korai fajták 28
Konzervipari fajták 30
Betegségei 32
Vírusos megbetegedések 33
Baktériumos megbetegedések 33
Kártevői 38
Termesztése 39
Talajelőkészítés ültetésre 39
Szaporítás 40
Ápolás, növényvédelem 42
Öntözés 44
Betakarítás 45
Minőségi követelmény 48
Hajtatás 48
Magtermesztés 49
Paprika 51
Növénytani leírása 55
Biológiai jellemzése 56
Fajtái 58
Étkezési paprikafajták 58
Fehér étkezési fajták 59
Zöld étkezési fajták 63
Fűszerpaprika-fajták 66
Csípősségmentesek 67
Csípős fűszerpaprikák 67
Csokros fűszerpaprikák 68
Betegségei 68
Vírusok 68
Baktériumos megbetegedés 69
Gombás megbetegedések 69
Kártevői 71
Termesztése 72
Talajelőkészítés 72
Szaporítás 72
Ápolás, növényvédelem 75
Öntözés 76
Betakarítás 78
Tárolás 79
Minősítés 80
Hajtatás 81
Magtermesztés 83
Feladatok 85
Csemegekukorica 86
Növénytani leírása 86
Biológiai jellemzése 87
Fajtái 87
Betegségei 89
Kártevői 90
Termesztése 90
Talajelőkészítés 90
Szaporítás 91
Ápolás 91
Betakarítás 91
Minősítés 92
Magtermesztés 92
Hüvelyesek 93
Zöldborsó 97
Növénytani leírása 97
Biológiai jellemzése 99
Fajtái 102
Kifejtőborsók 103
Velőborsók 106
Cukorborsók 111
Ernyősfürtű borsók 112
Betegségei 113
Vírusok 115
Baktériumos betegségek 113
Gombás megbetegedések 114
Kártevői 115
Termesztése 117
Szaporítás 117
Ápolás 119
Betakarítás 120
Magtermesztés 123
Zöldbab 125
Növénytani leírása 125
Biológiai jellemzése 126
Fajtái 128
Sárga hüvelyű bokorbabok 130
Zöld hüvelyű bokorbabok 134
Sárga hüvelyű karósbab 135
Betegségei 135
Vírusok 135
Baktériumok 135
Gombás betegségek 136
Kártevői 138
Termesztése 138
Talajelőkészítés 138
Szaporítás 139
Ápolás, növényvédelem 140
Betakarítás 140
A karósbab termesztése 142
A hüvelytermés minősítése 142
Magtermesztés 143
Feladatok 144
Spárga 145
Növénytani leírása 146
Biológiai jellemzése 147
Fajtái 148
Betegségei 149
Kártevői 149
Termesztése 151
Magoncnevelés 151
A magoncok felszedése 152
Telepítés 152
A terület előkészítése 153
Ültetés 154
Az új ültetvény ápolása 155
Pótlás 156
A termőspárga ápolása 156
Feltöltés 158
Szedés 160
Minősítés 163
Növényvédelem 164
Zöld spárga 165
A spárga hajtatása 166
Magtermesztés 166
Feladatok 167
Csiperkegomba 163
Növénytani leírása 169
Biológiai jellemzése 172
Fajtái 173
A termesztőhelyek fertőtlenítése 174
Betegségei 175
Kártevői 177
Termesztése 179
Termesztőhelyiségek 179
Föld alatti termesztőhelyiségek 179
Föld feletti építmények 179
Termesztési rendszerek 180
A csiperkegomba-termesztés alapanyagai 181
Komposztálás 183
A termesztőágyak elkészítése 184
Szaporítóanyag 186
Csírázás 187
Takarás 188
Szedési érettség, szedés 189
Minősítés 190
Csúcshőkezelés, pasztörizálás 190
Növényvédelem 191
Egyéb értékes gombák 191
Feladatok 192
A zöldségnövények nemesítésének általános ismeretei 195
A zöldségnövényfajták tulajdonságainak jelentősége 195
A zöldségnövények nemesítésének rövid története hazánkban 196
A zöldségnövények nemesítésének időszerű feladata 197
A nemesítés módszerei 198
A fajták kialakulása a termékenyülés-típusok alapján 193
Szelekciós nemesítés 199
Keresztezéses nemesítés 200
Heterózisnemesítés 202
Mutáció 203
Az új fajták elismerése és szaporítása 203

Tiborcz György

Tiborcz György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tiborcz György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem