I. kötet | |
Előszó az első kiadáshoz | 3 |
Előszó a második kiadáshoz | 4 |
Bevezetés | |
A zöldségtermesztés fogalma | 5 |
A zöldségnövények szerepe a táplálkozásban | 7 |
A zöldségtermesztés népgazdasági jelentősége | 12 |
A zöldségtermesztés helyzete egyes külföldi országokban | 13 |
A magyar zöldségtermesztés története és körzetei | |
A zöldségtermesztés fejlődésének történeti áttekintése Magyarországon | 15 |
Hazánk fontosabb zöldségtermesztő körzetei | 29 |
A nyírségi körzet | 31 |
A hevesi körzet | 34 |
Budapest és környéke | 37 |
A kecskeméti körzet | 39 |
A győri körzet | 41 |
A szegedi és kalocsai körzet | 43 |
A cecei körzet | 45 |
A békés-csongrádi körzet | 47 |
A mohácsi körzet | 52 |
A zöldségtermesztés biológiai alapjai | |
A zöldségnövények származása | 57 |
A zöldségnövények fejlődésének alakulása a legfontosabb környezeti tényezők hatására | 62 |
A hőmérséklet mint környezeti tényező | 62 |
A fény mint környezeti tényező | 72 |
A víz mint környezeti tényező | 78 |
A tápanyag mint környezeti tényező | 84 |
A talajművelés, trágyázás és növényváltás (vetésforgó) alapjai a zöldségtermesztésben | |
Talajművelés | 103 |
A talajművelés célja | 103 |
A zöldségtermesztés legfontosabb talajmunkái | 104 |
Trágyázás | 106 |
Vetésforgó | 109 |
A vetésforgó jelentősége | 109 |
A zöldségtermesztő üzemek vetésforgói | 110 |
Hajtatóágyak és üvegházak forgói | 117 |
Építmények és termesztő-berendezések | |
Az építmények létesítéséhez használt anyagok | 121 |
Üvegházak építéséhez szükséges anyagok | 131 |
A melegágyak készítéséhez használt anyagok | 127 |
A fontosabb építmények ismertetése | 128 |
Az építmények elhelyezésének irányelvei | 128 |
Palántanevelő és hajtatóágyak | 132 |
Üvegházak | 136 |
Gombatermesztő helyiségek | 141 |
Zöldségtárolók | 143 |
Az építmények klímaszabályozó berendezései | 147 |
Hőszabályozó berendezések | 147 |
Fényszabályozó berendezések | 158 |
Nedvességszabályozó berendezések | 158 |
Szaporítás | |
A vetőmag és a vetés előtti magkezelés | 165 |
A vetőmag | 165 |
A vetés előtti magkezelési eljárások | 168 |
A sor- és tőtávolság meghatározásának irányelvei | 171 |
A szántóföldi magvetés | 175 |
A vetés időpontja | 175 |
A vetés módja | 177 |
A palántanevelés | 179 |
Magvetés | 181 |
A palántanevelés gyep- és földkockákban | 182 |
A palánták tűzdelése | 185 |
A palánták ápolási munkái | 186 |
A palánták állandó helyre ültetése | 188 |
Ápolási munkák | |
A kedvezőtlen időjárásból eredő károk megelőzése | 193 |
Kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés | 194 |
A kedvezőtlen fényhatás elleni védekezés | 195 |
A csapadékhiány pótlása | 195 |
A szél kártételének csökkentése | 216 |
Talajápolás | 217 |
Hengerezés | 218 |
Boronálás | 218 |
Kapálás | 219 |
Töltögetés | 220 |
A gyomok irtása | 221 |
Növényvédelmi munkák | 222 |
Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok kiküszöbölése | 223 |
A termények betakarítása és előkészítése a szállításra | |
A szedéssel kapcsolatos munkák | 227 |
A szedés ideje | 228 |
A szedés módjai és eszközei | 229 |
Előkészítés a szállításra és értékesítésre | 230 |
Tisztítás | 230 |
Osztályozás | 232 |
Csomagolás | 234 |
Szállítás | 237 |
A zöldségnövények téli tárolása | |
A téli eltartással kapcsolatos általános tudnivalók | 239 |
A legegyszerűbb eltartási módok | 242 |
A szántóföldi földelés | 243 |
Tárolás üres melegágyi keret között | 243 |
Eltartás prizmában | 243 |
Eltartás vermekben | 245 |
II. kötet | |
Káposztafélék | 3 |
Általános jellemzésük | 3 |
Fejeskáposzta | 4 |
Kelkáposzta | 25 |
Karalábé | 28 |
Karfiol | 37 |
Brokkoli | 47 |
Bimbóskel | 48 |
Leveles kel | 50 |
Kínai kel | 50 |
Gyök-gumós zöldségnövények | 53 |
Általános jellemzésük | 53 |
Sárgarépa | 54 |
Petrezselyem | 68 |
Zeller | 72 |
Pasztinák | 77 |
Feketegyökér | 80 |
Retek | 83 |
Cékla | 96 |
Mángold | 103 |
Burgonyafélék | 105 |
Általános jellemzésük | 105 |
Paradicsom | 106 |
Paprika | 129 |
Tojásgyümölcs | 146 |
Burgonya | 149 |
Kabakosok | 163 |
Általános jellemzésük | 163 |
Sárgadinnye | 164 |
Görögdinnye | 175 |
Uborka | 180 |
Spárgatök | 199 |
Sütőtök | 204 |
Laskatök | 207 |
Hüvelyesek | 209 |
Általános jellemzésük | 209 |
Borsó | 210 |
Bokorbab | 228 |
Karósbab | 240 |
Földimogyoró | 242 |
Hagymafélék | 247 |
Általános jellemzésük | 247 |
Vöröshagyma | 248 |
Fokhagyma | 267 |
Póréhagyma | 272 |
Téli sarjadékhagyma | 276 |
Metélőhagyma | 279 |
Salotta-hagyma | 282 |
Csemegekukorica | 283 |
Levélzöldségek | 289 |
Általános jellemzésük | 289 |
Fejessaláta | 290 |
Kötözősaláta | 304 |
Tépősaláta | 306 |
Endiviasaláta | 307 |
Cikóriasaláta | 309 |
Mezei- vagy madársaláta | 312 |
Spenót | 313 |
Újzélandi spenót | 320 |
Évelő zöldségek | 323 |
Általános jellemzésük | 323 |
Spárga | 324 |
Sóska | 333 |
Rebarbara | 337 |
Torma | 342 |
Csiperkegomba | 349 |