A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés I-II.

I.: Általános rész, II.: Részletes rész

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 629 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A kötetek fekete-fehér illusztrációkat tartalmaznak. Az I. kötet 1961-ben került kiadásra.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Előszó az első kiadáshoz3
Előszó a második kiadáshoz4
Bevezetés
A zöldségtermesztés fogalma5
A zöldségnövények szerepe a táplálkozásban7
A zöldségtermesztés népgazdasági jelentősége12
A zöldségtermesztés helyzete egyes külföldi országokban13
A magyar zöldségtermesztés története és körzetei
A zöldségtermesztés fejlődésének történeti áttekintése Magyarországon15
Hazánk fontosabb zöldségtermesztő körzetei29
A nyírségi körzet31
A hevesi körzet34
Budapest és környéke37
A kecskeméti körzet39
A győri körzet41
A szegedi és kalocsai körzet43
A cecei körzet45
A békés-csongrádi körzet47
A mohácsi körzet52
A zöldségtermesztés biológiai alapjai
A zöldségnövények származása57
A zöldségnövények fejlődésének alakulása a legfontosabb környezeti tényezők hatására62
A hőmérséklet mint környezeti tényező62
A fény mint környezeti tényező72
A víz mint környezeti tényező78
A tápanyag mint környezeti tényező84
A talajművelés, trágyázás és növényváltás (vetésforgó) alapjai a zöldségtermesztésben
Talajművelés103
A talajművelés célja103
A zöldségtermesztés legfontosabb talajmunkái104
Trágyázás106
Vetésforgó109
A vetésforgó jelentősége109
A zöldségtermesztő üzemek vetésforgói110
Hajtatóágyak és üvegházak forgói117
Építmények és termesztő-berendezések
Az építmények létesítéséhez használt anyagok121
Üvegházak építéséhez szükséges anyagok131
A melegágyak készítéséhez használt anyagok127
A fontosabb építmények ismertetése128
Az építmények elhelyezésének irányelvei128
Palántanevelő és hajtatóágyak132
Üvegházak136
Gombatermesztő helyiségek141
Zöldségtárolók143
Az építmények klímaszabályozó berendezései147
Hőszabályozó berendezések147
Fényszabályozó berendezések158
Nedvességszabályozó berendezések158
Szaporítás
A vetőmag és a vetés előtti magkezelés165
A vetőmag165
A vetés előtti magkezelési eljárások168
A sor- és tőtávolság meghatározásának irányelvei171
A szántóföldi magvetés175
A vetés időpontja175
A vetés módja177
A palántanevelés179
Magvetés181
A palántanevelés gyep- és földkockákban182
A palánták tűzdelése185
A palánták ápolási munkái186
A palánták állandó helyre ültetése188
Ápolási munkák
A kedvezőtlen időjárásból eredő károk megelőzése193
Kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés194
A kedvezőtlen fényhatás elleni védekezés195
A csapadékhiány pótlása195
A szél kártételének csökkentése216
Talajápolás217
Hengerezés218
Boronálás218
Kapálás219
Töltögetés220
A gyomok irtása221
Növényvédelmi munkák222
Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok kiküszöbölése223
A termények betakarítása és előkészítése a szállításra
A szedéssel kapcsolatos munkák227
A szedés ideje228
A szedés módjai és eszközei229
Előkészítés a szállításra és értékesítésre230
Tisztítás230
Osztályozás232
Csomagolás234
Szállítás237
A zöldségnövények téli tárolása
A téli eltartással kapcsolatos általános tudnivalók239
A legegyszerűbb eltartási módok242
A szántóföldi földelés243
Tárolás üres melegágyi keret között243
Eltartás prizmában243
Eltartás vermekben245
II. kötet
Káposztafélék3
Általános jellemzésük3
Fejeskáposzta4
Kelkáposzta25
Karalábé28
Karfiol37
Brokkoli47
Bimbóskel48
Leveles kel50
Kínai kel50
Gyök-gumós zöldségnövények53
Általános jellemzésük53
Sárgarépa54
Petrezselyem68
Zeller72
Pasztinák77
Feketegyökér80
Retek83
Cékla96
Mángold103
Burgonyafélék105
Általános jellemzésük105
Paradicsom106
Paprika129
Tojásgyümölcs146
Burgonya149
Kabakosok163
Általános jellemzésük163
Sárgadinnye164
Görögdinnye175
Uborka180
Spárgatök199
Sütőtök204
Laskatök207
Hüvelyesek209
Általános jellemzésük209
Borsó210
Bokorbab228
Karósbab240
Földimogyoró242
Hagymafélék247
Általános jellemzésük247
Vöröshagyma248
Fokhagyma267
Póréhagyma272
Téli sarjadékhagyma276
Metélőhagyma279
Salotta-hagyma282
Csemegekukorica283
Levélzöldségek289
Általános jellemzésük289
Fejessaláta290
Kötözősaláta304
Tépősaláta306
Endiviasaláta307
Cikóriasaláta309
Mezei- vagy madársaláta312
Spenót313
Újzélandi spenót320
Évelő zöldségek323
Általános jellemzésük323
Spárga324
Sóska333
Rebarbara337
Torma342
Csiperkegomba349

Somos András

Somos András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somos András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem