Előszó az harmadik kiadáshoz | 11 |
Általános rész | |
Általános tudnivalók | 15 |
A zöldségtermesztés fogalmának meghatározása | 15 |
A zöldségfajok őshazája és elterjedése a Földön | 16 |
A fontosabb zöldségfajok ősalakjainak központjai | 16 |
A zöldségnövények elterjedése az egyes világrészeken | 20 |
A zöldségtermesztés fogalmának meghatározása | 15 |
A zöldségfélék őshazája és elterjedése a Földön | 16 |
A magyarországi zöldségtermesztés történeti áttekintése | 21 |
A zöldségnövények szerepe a táplálkozásban | 31 |
A zöldségtermesztés gazdasági jelentősége | 35 |
A zöldségtermesztő körzetek elhelyezkedésére ható tényezők | 42 |
Az egyes körzetek jellemzése | 48 |
Irodalom | 40 |
A zöldségtermesztés területi elhelyezkedése Magyarországon | 42 |
A zöldségtermesztő körzetek elhelyezkedésére ható tényezők | 42 |
Az egyes körzetek jellemzése | 48 |
Budapesti körzet | 48 |
Hevesi körzet | 50 |
Nyírségi körzet | 52 |
Debreceni körzet | 54 |
Békéscsaba-gyulai körzet | 55 |
Szentesi körzet | 56 |
Makói körzet | 58 |
Szegedi körzet | 59 |
Kecskemét-nagykőrösi körzet | 61 |
Kalocsai körzet | 63 |
Mohácsi körzet | 63 |
Cecei körzet | 64 |
Győri körzet | 66 |
Soproni körzet | 67 |
Irodalom | 68 |
A zöldségtermesztés biológiai alapjai | 69 |
Az alapvető élettényezők hatása a növények fejlődésére | 69 |
A zöldségnövények hőigénye | 70 |
A zöldségnövények hőmérsékleti optimuma | 71 |
A zöldségnövények jarovizációja | 76 |
A szélsőséges hőviszonyok kedvezőtlen hatása a zöldségnövényekre | 78 |
A hőmérséklet szabályozásának lehetőségei a zöldségtermesztésben | 79 |
A zöldségfélék fényigénye | 80 |
A fény összetétele iránti igény | 80 |
A fényerősség iránti igény | 82 |
A fénytartam szerepe a zöldségnövények fejlődésében | 85 |
A fény szabályozásának lehetősége a zöldségtermesztő üzemben | 87 |
A zöldségnövények vízigénye | 88 |
A víz szerepe a növények éleetében | 88 |
A zöldségnövények vízfogyasztásának mutató | 88 |
A vízfogyasztást kialakító tényezők | 90 |
A növények vízmérlege és a vízfelhasználás alakulása | 92 |
A vízgazdálkodás szabályozásának lehetőségei | 94 |
A zöldségnövények tápanyagigénye | 95 |
A zöldségnövények táplálkozásához szükséges elemek | 95 |
A tápanyagfelvétel módja | 99 |
A tápanyagigény alakulása | 100 |
A talaj szerepe a tápanyaggazdálkodásban | 104 |
A talaj helyettesítése tápoldattal | 106 |
A tápanyagutánpótlás irányelvei | 108 |
Irodalom | 108 |
A talajművelési, trágyázási és vetésforgó rendszer kialakításának irányelvei | 110 |
A talajművelés | 110 |
A talajművelés célja | 110 |
A fontosabb alapvető talajmunkák | 111 |
A zöldséges üzem talajművelési rendszere | 113 |
A trágyázás | 115 |
A trágyázás hatása a növények fejlődésére | 115 |
A fontosabb trágyák és trágyázási módok áttekintése | 116 |
A trágyázási módok csoportosítása a trágyázás ideje alapján | 119 |
A zöldségtermesztő üzem trágyázási rendszerének kialakítása | 120 |
A vetésforgó | 122 |
A vetésforgó szerepe a zöldségtermesztésben | 122 |
Szabadföldi zöldséges vetésforgó típusok | 124 |
Növényházi és növényágyi vetésforgó típusok | 129 |
Irodalom | 134 |
A zöldségnövények szaporítása | 135 |
A zöldségfélék szaporításának módjai | 135 |
A vetőmag | 136 |
A vetés előtti magkezelés | 138 |
A vetés időpontjának meghatározása | 140 |
Palántanevelés | 142 |
A palántanevelő telep helyének kijelölése | 142 |
Palántanevelő berendezések | 143 |
A palántanevelés jellegzetes munkái | 153 |
A végleges helyre való ültetés időpontjának hatása a termésre | 160 |
Az optimális tenyészterület-igény megállapítása | 163 |
Irodalom | 166 |
Ápolási munkák | 167 |
A kedvezőtlen időjárásból eredő károk megelőzése | 167 |
A csapadékhiány közvetlen pótlása - Az öntözés | 168 |
A csapadékhiány elleni küzdelem közvetett módjai | 178 |
A kedvezőtlen hőmérsékleti hatások elleni védekezés | 179 |
A kedvezőtlen fényhatás elleni védekezés | 180 |
A szél kártételének csökkentése | 181 |
Talajápolás | 182 |
Hengerezés | 182 |
Boronálás | 182 |
Kapálás | 183 |
Töltögetés | 185 |
A gyomok irtása | 186 |
A betegségek és kártevők elleni védekezés | 187 |
Egyéb okokból eredő fejlődési zavarok kiküszöbölése | 189 |
Irodalom | 190 |
A termények betakarítása és előkészítése a szállításra | 191 |
A zöldségnövények betakarításának általános jellemzői | 191 |
A betakarítás idejének meghatározása | 191 |
A betakarítás módjai | 193 |
Előkészítés az értékesítésre | 196 |
Tisztítás | 196 |
Osztályozás | 197 |
Csomagolás | 200 |
Szállítás | 204 |
Irodalom | 206 |
Zöldségfélék tárolása | 207 |
A tárolásra alkalmas zöldségfajok kiválasztása | 207 |
A termények tárolásra való előkészítése | 208 |
Az üzemi tárolsra alkalmas építmények | 209 |
Általános követelmények | 209 |
Egyszerűbb tárolási módok | 212 |
Zárt helyiségben való tárolás | 214 |
Egyéb tárolási és kezelési eljárások | 219 |
Irodalom | 219 |
Burgonyafélék | 223 |
Általános jellemzésük | 223 |
Paradicsom | 226 |
Paprika | 250 |
Tojásgyümölcs | 273 |
Burgonya | 276 |
Kobakosok | 287 |
Általános jellemzésük | 287 |
Görögdinnye | 290 |
Sárgadinnye | 296 |
Uborka | 303 |
Spárgatök | 320 |
Sütőtök | 324 |
Hüvelyesek | 328 |
Általános jellemzésük | 328 |
Borsó | 330 |
Bokorbab | 346 |
Karósbab | 358 |
Földimogyoró | 359 |
Csemegekukorica | 363 |
Káposztafélék | 370 |
Általános jellemzésük | 374 |
Fejeskáposzta | 392 |
Karalábé | 395 |
Karfiol | 403 |
Brokkoli | 410 |
Bimbóskel | 412 |
Leveles kel | 415 |
Kínai kel | 415 |
Levélzöldségek | 418 |
Általános jellemzésük | 418 |
Fejessaláta | 420 |
Kötözősaláta | 431 |
Tépősaláta | 432 |
Endiviasaláta | 433 |
Cikóriasaláta | 434 |
Mezei- vagy madársaláta | 436 |
Spenót | 438 |
Újzélandi spenót | 444 |
Sóska | 445 |
Rebarbara | 449 |
Spárga | 454 |
Hagymafélék | 464 |
Általános jellemzésük | 464 |
Vöröshagyma | 467 |
Fokhagyma | 482 |
Póréhagyma | 485 |
Téli sarjadékhagyma | 488 |
Metélőhagyma | 489 |
Salotta-hagyma | 491 |
Gyökérzöldségnövények | 492 |
Általános jellemzésük | 492 |
Sárgarépa | 494 |
Petrezselyem | 505 |
Zeller | 508 |
Pasztinák | 513 |
Feketegyökér | 515 |
Retek | 517 |
Cékla | 524 |
Mángold | 529 |
Torma | 530 |
Csiperkegomba | 535 |