1.059.865

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés

Az 1705-1 szőlő és gyümölcstermesztő szakma számára/Kertészeti szakközépiskolák tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 180 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8439-74-2
Megjegyzés: Ötödik, változatlan kiadás. A könyv 47 fekete-fehér fotót, ábrát tartalmaz. Tankönyvi szám: K-143.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zöldségnövény fogalma és szerepe a táplálkozásban
A zöldségnövény fogalma

A mezőgazdasági növények egyik jelentős csoportját a kertészeti növények alkotják. E növényeket a történelem folyamán... Tovább

Előszó

A zöldségnövény fogalma és szerepe a táplálkozásban
A zöldségnövény fogalma

A mezőgazdasági növények egyik jelentős csoportját a kertészeti növények alkotják. E növényeket a történelem folyamán hosszú időn át a házikertekben termesztették, mert belőlük jóval kevesebbre volt szükség, mint búzából, kukoricából vagy a takarmánynövényekből. A kertekben azért termelték ezeket, mert termesztésükhöz több munkára volt szükség, mint a felsorolt gazdasági növényekéhez és nagyobb érzékenységük is azt indokolta, hogy közvetlen a termesztő közelében legyenek.
A kertészeti növények nagy csoportja tovább tagolható. A szőlő, a gyógy- és a dísznövények, továbbá a gyümölcsök és zöldségnövények alkotják a kertészeti növények körét.
A különböző önálló növénycsoportok fogalomkörének meghatározása csak több tényező együttes figyelembevételével lehetséges megközelítő pontossággal. A kertészeti növények többi csoportjához hasonlóan a zöldségnövényeknek is vannak térben és időben jól elhatárolható vonásai, továbbá olyan növénytani és biológiai jellemzői, amelyek segítségével a zöldségnövények többé-kevésbé elhatárolhatók az egyéb kertészeti növényektől.
A zöldségnövények egyik alapvető sajátossága, hogy a fogyasztásra kerülő részeik energiában szegények, sav-lúg arányuk kedvező, vitaminokban és ásványi sókban gazdagok.
Étrendi és biológiai hatásuk, összetételük és könnyű emészthetőségük következtében igen jelentősek, ezért az emberi táplálkozásban fontos szerepet töltenek be. A hasonló értékű és összetételű más kertészeti növényektől (gyümölcsöktől, szőlőtől) a zöldségnövények abban is különböznek, hogy lágy-, illetve dudvaszárúak... Vissza

Tartalom

A zöldségfélék általános tudnivalói3
Bevezetés5
A zöldségnövény fogalma és szerepe a táplálkozásban5
A zöldségnövény fogalma5
A zöldségnövény szerepe a táplálkozásban8
A zöldségtermesztés jelentősége11
A zöldségfélék csoportosítása13
Növényrendszertani hovatartozás13
Gyakorlati csoportosítás14
Egyéb csoportosítások15
A zöldségfélék életfeltételei18
A zöldségfélék származása18
A zöldségnövények hőigénye22
A zöldségnövények fényigénye26
A zöldségnövények vízigénye31
A zöldségnövények tápanyagigénye35
A zöldségnövények levegőigénye38
A zöldségfélék termesztéstechnológiája
Termesztőberendezések45
Növényházak47
Fólia borítású termesztőberendezések54
Váznélküli fólia56
Fólia alagút57
Fólia ágy58
Fólia sátor60
A zöldségfélék termesztési módjai67
Növényházi hajtatás69
Hajtatás fólia alatt73
Szabadföldi korai termesztés82
A korai termesztés időpontja85
Szabadföldi tömegtermesztés90
A zöldségnövények szapoírtása98
Szaporítási módok98
Vetés szabadföldön100
Terület- és talaj-előkészítés a vetéshez102
Terület-előkészítés102
Talaj-előkészítés103
Palántanevelés106
Palántanevelés hajtatáshoz106
Palántanevelés korai szabadföldi termesztéshez111
A palánták ültetése végleges helyükre111
Ápolási munkák118
Növényápoló talajmunkák118
Gyomirtás120
Öntözés127
Az öntözés célja128
Az öntözés módjai129
Az öntözési víz mennyiségének megállpítása131
Az öntözés időpontjának megállapítása132
Fejtrágyázás133
A fejtrágyázás ideje és gyakorisága133
Lombtrágyázás135
Növényvédelem136
A zöldségfélék betakarítása142
A fontosabb zöldségnövények betakarítási ideje144
A szedés módjai146
A kézi szedés147
A gépi szedés148
Félautomata szedőberendezések151
Szedési eszközök153
A zöldségfélék árukezelése, áru-előkészítése, tárolása157
Az áru kezelése, előkészítése157
Minőségi követelmények158
A zöldségfélék tárolása165
Tárolás prizmában166
Tárolás veremben170
Tárolás zárt térben172
A külső tényezők hatása a tárolt termény életműködésére175

Dr. Balázs Sándor

Dr. Balázs Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Balázs Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.