1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar/Jegyzet

Szerző
Lektor
Gödöllő
Kiadó: Szent István Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 284 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. Jegyzet.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Világszinten több mint 250 zöldségfajt tartanak nyilván. Európában és így Magyarországon is 45-50 faj szerepel kisebb-nagyobb mértékben a köztermesztésben. A zöldségnövények botanikai... Tovább

Előszó

Részlet:
"Világszinten több mint 250 zöldségfajt tartanak nyilván. Európában és így Magyarországon is 45-50 faj szerepel kisebb-nagyobb mértékben a köztermesztésben. A zöldségnövények botanikai besorolásukat, termesztésüket, fogyasztott részüket és felhasználásukat tekintve nagymértékben különböznek egymástól. Mégis találhatók olyan tulajdonságok, melyek alapján a zöldségfélék viszonylag jól elkülöníthetők más növénycsoportoktól. A zöldségfélék olyan lágyszárú, általában munkaigényes nevelést kívánó, biológiailag értékes anyagokat (vitaminokat és egyéb bioaktív anyagokat, ásványi sókat, íz- és zamatanyagokat) tartalmazó növények, melyek egyes részei nyersen vagy egyszerű művelettel átalakítva emberi táplálékul szolgálnak. Hozzá kell ehhez még tenni, hogy a gombatermesztést is a zöldségtermesztés körébe soroljuk, annak ellenére, hogy a gombákat ma már a növényektől különálló élőlénycsoportnak tartjuk." Vissza

Tartalom

ÁLTALÁNOS RÉSZ
1. A ZÖLDSÉGNÖVÉNY FOGALMA ÉS TÁPLÁLKOZÁSI JELENTŐSÉGE (OMBÓDI ATTILA) 6
1.1. a zöldségnövény fogalma 6
1.2. A zöldségnövények táplálkozási jelentősége 7
2. ZÖLDSÉGTERMESZTÉSÜNK TÖRTÉNETE (OMBÓDI ATTILA) 10
3. A HAZAI ZÖLDSÉGÁGAZAT ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE, JELENLEGI HELYZETE (HELYES LAJOS) 12
3.1. a szabadföldi zöldségtermesztés helyzete 14
3.2. zöldséghajtatás jellemzése 17
3.3. A gombatermesztés helyzete 19
3.4. A vetőmagtermesztés és forgalmazás helyzete 20
4. ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK CSOPORTOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI (OMBÓDI ATTILA) 22
5. A ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK ÖKOLÓGIAI IGÉNYEI 27
5.1. fényigény (pék Zoltán) 27
5.2. Hőigény (Pék Zoltán) 29
5.3. Vízigény (Helyes Lajos) 30
5.4. Talajigény (Ombódi Attila) 34
5.5. Tápanyagigény (Ombódi Attila) 37
6. A ZÖLDSÉGTERMESZTÉSBEN HASZNÁLATOS IDŐLEGES TAKARÁSI ELJÁRÁSOK ÉS TERMESZTŐLÉTESÍTMÉNYEK (HELYES LAJOS) 46
6.1. Üveggel fedett termesztőberendezések 47
6.2. Fóliaborítású termesztőberendezések 48
7. VETÉSFORGÓ FOGALMA ÉS SZERKESZTÉSÉNEK ALAPELEMEI (HELYES LAJOS) 53
8. ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK SZAPORÍTÁSA (OMBÓDI ATTILA) 57
8.1. Ivartalan szaporítás 57
8.2. Vetőmagvak értékmérő tulajdonságai és vetőmagkezelési eljárások 58
8.3. A zöldségnövények jellemző ivaros szaporítási módjai 60
8.4. A helyrevetés 62
8.5. Szaporítás palántával 63
8.6. a tenyészterület 69
9. ÖKOTECHNIKAI MUNKÁK A ZÖLDSÉGTERMESZTÉSBEN 70
9.1. Talajművelés (Pék Zoltán) 70
9.2. Tápanyagutánpótlás (Ombódi Attila) 73
9.3. Öntözés (Helyes Lajos) 80
10. FITOTECHNIKAI MUNKÁK A ZÖLDSÉGTERMESZTÉSBEN (OMBÓDI ATTILA) 93
11. ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK BETAKARÍTÁSA (OMBÓDI ATTILA) 100
11.1. Betakarítási módok 100
11.2. a betakarítás időpontja és gyakorisága 103
12. ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK TÁROLÁSA (OMBÓDI ATTILA) 105
12.1. A tárolás eredményességét meghatározó tényezők 105
12.2. Alkalmazott tárolási módok 108
13. ZÖLDSÉGNÖVÉNYEK ÁRUVÁ KÉSZÍTÉSE (OMBÓDI ATTILA) 112
14. A ZÖLDSÉGTERMESZTÉS SZABÁLYOZÁSA (OMBÓDI ATTILA) 115
RÉSZLETES RÉSZ
15. BURGONYAFÉLÉK 122
15.1. Paradicsom (Helyes Lajos) 122
15.2. Étkezési paprika (Ombódi Attila) 134
15.3. Fűszerpaprika (Pék Zoltán) 144
16. KABAKOSOK 151
16.1. Uborka (Helyes Lajos) 152
16.2. Görögdinnye (Ombódi Attila) 158
16.3. Sárgadinnye (Ombódi attila) 166
17. HÜVELYESEK 170
17.1. Zöldborsó (Pék Zoltán) 170
17.2. Bokorbab (Dimény judit) 177
18. KÁPOSZTAFÉLÉK (PÉK ZOLTÁN) 185
18.1. Fejeskáposzta 185
18.2. Karfiol 191
18.3. Karalábé 197
19. GYÖKÉRZÖLDSÉGEK (OMBÓDI ATTILA) 202
19.1. Sárgarépa 202
19.2. Petrezselyem 209
19.3. Zeller 212
19.4. Torma 216
19.5. Retek 221
20. LEVÉLZÖLDSÉGEK (OMBÓDI ATTILA) 226
20.1. Saláta 227
20.2. Spenót 233
21. CSEMEGEKUKORICA (DIMÉNY JUDIT) 237
22. HAGYMAFÉLÉK (HELYES LAJOS) 243
22.1. Vöröshagyma 243
22.2. Fokhagyma 253
22.3. póréhagyma 255
23. SPÁRGA (OMBÓDI ATTILA) 260
24. GOMBATERMESZTÉS (CSORBAINÉ GÓGÁN ANDREA) 267
24.1. Csiperkegomba 269
24.2. laskagomba 273
24.3. Shiitake 276
25. FÜGGELÉK 279
26. IRODALOMJEGYZÉK 282
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem