1.062.617

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés

Alapvető tudnivalók a fontosabb zöldségfélékről

Szerkesztő
Lektor
Szarvas
Kiadó: Tessedik Sámuel Főiskola Mezőgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Kar
Kiadás helye: Szarvas
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 165 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 250 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A főiskolai szintű általános agrármérnök képzés keretei között a zöldségtermesztés minimális óraszámban oktatott féléves tantárgy.
Tematikájának kialakítására - ebben a helyzetben - két megoldás... Tovább

Előszó

A főiskolai szintű általános agrármérnök képzés keretei között a zöldségtermesztés minimális óraszámban oktatott féléves tantárgy.
Tematikájának kialakítására - ebben a helyzetben - két megoldás kínálkozik.
Lehetőség van egyrészt a szakirányú képzésben (kertészképzés) már kialakult oktatási szerkezet valamiféle tényleges óraszámhoz igazodó, csökkentett terjedelmű lemásolására. Ez azt jelentené, hogy 30-35 zöldségféle és annak számos termesztési variációja egészen felszínes, valamiféle enciklopédikus jelleggel kerülhetne oktatásra. Ez a szakmai általános műveltség kialakításához elegendő lenne, de termesztési ismeretek megszerzéséhez nem.
A másik lehetséges megoldás az oktatás tematikájának a képzés jellegéhez és - a rendelkezésre álló óraszámhoz igazodó szelekciója. Kizárólag a hazai termesztésben legjelentősebb zöldségfélék oktatásának olyan mélységben történő felvállalása, amely valóban megismerteti a hallgatókkal a növényeket és képessé teszi őket azok termesztésére. Az utóbbi megoldást tartottuk helyesnek, ezért ezt választottuk. Koncentráltunk a legfontosabb 16 zöldségféle oktatására, úgy hogy a más tantárgyak keretében már elsajátított tudnivalókra a tantárgy keretében ismételten nem térünk ki, így nem foglalkozunk a zöldségfélék károsítóival, magtermesztésükkel, termesztésük gépeivel stb. Az elsajátítandó ismeretek tömege és az óraszám között olyan egyensúlyi állapot megteremtésére törekedtünk, amelyet az általános agrármérnök képzésben eddig használt tankönyvek nem vállaltak fel. Vissza

Tartalom

Előszó5
Általános tudnivalók a zöldségfélékről és termesztésükről
A zöldségtermesztés fogalma, a zöldségfélék szerepe a táplálkozásban7
A hazai zöldségtermesztés helyzete, sajátosságai9
Szaporítási módok és szaporítási időpontok a hazai zöldségtermesztésben11
A nálunk termesztett fontosabb zöldségfélék hőigény szerinti csoportosítása17
Hagymafélék
A hagymafélék általános jellemzése19
Vöröshagyma20
Fokhagyma31
Kabakosok
A kabakosok általános jellemzése35
Uborka36
Görögdinnye41
Sárgadinnye51
Csemegekukorica58
Hüvelyesek
A hüvelyes zöldségfélék általános jellemzése72
Zöldborsó73
Zöldbab
Burgonyafélék
A burgonyafélék általános jellemzése91
Paradicsom92
Paprika103
Káposztafélék
A káposztafélék általános jellemzése125
Fejeskáposzta126
Gyökérzöldségfélék
A gyökérzöldségfélék általános jellemzése135
Sárgarépa136
Petrezselyem147
Pasztinák150
Cékla151
Spárga155
A jegyzet összeállítása során felhasznált legfontosabb szakirodalom jegyzéke165
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem