kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 365 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrált. |
Általános rész | |
A zöldségtermesztés feladata és jelentősége | 5 |
A zöldségnövények életfeltételei és a termőhely kijelölésének alapelvei | 7 |
A zöldségnövények életfeltételei | 7 |
A hő szerepe a zöldségnövények életfolyamataiban | 9 |
A fény szerepe a zöldségnövények életfolyamataiban | 11 |
A széndioxid szerepe a zöldségnövények életfolyamataiban | 12 |
A víz szerepe a zöldségnövények életfolyamataiban | 13 |
A zöldségnövények tápanyag- és talajigénye | 23 |
A termőhely kijelölésének gazdasági feltételei | 25 |
Magyarország zöldségtermesztő tájai és körzetei | 26 |
Talajművelés | 29 |
Alap talajművelési rendszer | 29 |
Tarlóhántás | 29 |
Őszi mélyszántás | 30 |
A vetés előtti talajművelési rendszer | 32 |
Tavaszi vetésű növények talajelőkészítő munkái | 33 |
Nyári vetésű növények talajelőkészítő munkái | 34 |
Őszi vetésű növények talajelőkészítő munkái | 34 |
Vetésforgó | 35 |
A vetésforgós zöldségtermesztés alapelvei | 36 |
A zöldséges vetésforgó összeállítása | 38 |
Bolgár rendszerű vetésforgó | 39 |
Öntözött zöldséges vetésforgó | 40 |
A trágyázás | 42 |
A trágyázás alapelvei | 42 |
A zöldségtermesztésben használt trágyák ismertetése | 44 |
Szerves trágyák | 44 |
Szervetlen vagy műtrágyák | 52 |
A trágyázás technikája | 54 |
Szerves trágyázás | 55 |
Műtrágyázás | 59 |
A zöldségnövények szaporítása | 62 |
A szaporítás módjai | 62 |
Ivaros szaporítás | 62 |
Ivartalan szaporítás | 62 |
A vetőmag | 63 |
A zöldségnövények tenyészterülete | 66 |
A vetőmagmennyiség kiszámítása | 68 |
A vetőmag előkészítése | 71 |
A vetés | 72 |
A vetés időpontja | 72 |
A vetés mélysége | 73 |
A vetés módjai | 73 |
A vetés technikája | 75 |
Palántanevelés | 75 |
A palántanevelő telep elhelyezése és berendezése | 76 |
Palántaágyak | 80 |
Melegágy készítéséhez használatos anyagok és eszközök | 80 |
Palántaágyak készítése | 85 |
Melegágyi palántanevelés | 87 |
A palánták kiültetése | 95 |
Ápolási munkák | 98 |
Öntözés | 98 |
A talajtényezők és a növények vízgazdálkodása | 99 |
Műszaki ismeretek | 100 |
Az öntözendő területek kijelüölése | 101 |
Az öntözés tervezése | 103 |
Az öntözőművek karbantartása | 108 |
Az öntözés célja | 111 |
Az öntözés módjai | 113 |
Talajápolás | 127 |
Növényápoló talajművelés | 128 |
Növényápolás | 132 |
Kedvezőtlen időjárás elleni védekezés | 133 |
A buja és a gyenge fejlődés elleni védekezés | 136 |
Egyelés | 137 |
Fattyazás, csonkázás, magszár kitördelés | 137 |
Növényvédelem | 138 |
A növényvédelem jelentősége és feladatai | 138 |
A növényvédelem célja | 138 |
A növényvédelem feladata | 138 |
A zöldségfélék kártékony tényezői és ellenségei | 139 |
Az élettani betegségek | 139 |
A zöldségfélék károkozói | 140 |
Virágos élősködők | 141 |
Gyomnövények | 141 |
Állati kártevők | 141 |
A növényvédelem módjai | 144 |
A megelőzés módjai | 144 |
A védekezés módjai | 145 |
A védekezőszerek csoportosítása és felhasználása | 147 |
A védekezőszerek csoportosítása | 147 |
A védekezőszerek felhasználásának módja | 148 |
A zöldségtermesztésnél használatos fontosabb védekezőszerek | 150 |
Gombaölőszerek | 150 |
Réztartalmú védekezőszerek | 150 |
Kéntartalmú védekezőszerek | 152 |
Csávázószerek | 153 |
Rovarirtószerek | 153 |
Bőrméregtartalmú szerek | 153 |
Idegmérgek | 157 |
Egyéb szerek | 160 |
Fertőtlenítő-szerek | 160 |
Csalétkek | 161 |
Gyomirtószerek | 162 |
Zöldségfélék betegségei és kártevői | 165 |
Növényi betegségek | 165 |
Gyökér- és tőpusztítók | 165 |
Levél-, szár- és terméspusztítók | 170 |
Állati kártevők | 182 |
Hagyma- és gyökérkártevők | 182 |
Szár- és levélkártevők | 190 |
Virág- és magkártevők | 196 |
Magkártevők | 200 |
Szedés és eltartás | 204 |
A zöldségfélék szedése és piaci előkészítése | 204 |
Szedés | 204 |
Piaci előkészítés | 206 |
Eltartás | 207 |
Az eltartás jelentősége | 207 |
Veszteségek az eltartás alatt | 207 |
Mitől függ az eltartás eredményessége? | 208 |
Általános magtermesztési tudnivalók | 213 |
A magtermesztés jelentősége | 213 |
Magtermesztésünk kialakulása | 213 |
Magtermesztésünk szervezete | 215 |
A vetőmag minőségének javítására alkalmas módszerek | 216 |
Agrotechnika | 216 |
Fajtánbelüli keresztezés | 217 |
Fajták közti keresztezés | 217 |
A vetőmag minőségének javítása a zöldséghajtatásban | 218 |
Népies nemesítés | 220 |
Általános agrotechnikai tudnivalók | 220 |
Talajelőkészítés | 220 |
Vetésforgó, trágyázás | 221 |
A vetés és a kiültetés | 223 |
A dugványok kiültetése | 223 |
Ápolási munkák | 224 |
Izolálás, szelekció | 225 |
A dugványok felszedése és téli eltartása | 227 |
Aratás, behordás | 227 |
Cséplés | 229 |
Magfejtés | 230 |
Magtisztítás | 231 |
A magvak tárolása | 231 |
Részletes rész | |
Káposztafélék termesztése | 235 |
Fejeskáposzta | 235 |
Kelkáposzta | 243 |
Vöröskáposzta | 243 |
Karalábé | 245 |
Karfiol | 249 |
Bimbóskel | 252 |
Gyökgumósok termesztése | 255 |
Céklarépa | 255 |
Sárgarépa | 259 |
Petrezselyem | 263 |
Gumós zeller | 267 |
Retek | 270 |
Hagymafélék termesztése | 275 |
Vöröshagyma | 275 |
Fokhagyma | 282 |
Póréhagyma | 282 |
Téli sarjadékhagyma | 284 |
Kabakosok | 286 |
Uborka | 286 |
Spárgatök | 290 |
Görögdinnye | 292 |
Cukordinnye | 295 |
Csucsorfélék | 301 |
Paprika | 301 |
Paradicsom | 308 |
Hüvelyesek | 314 |
Zöldborsó | 314 |
Zöldbab | 318 |
Leveszöldségek | 321 |
Fejessaláta | 321 |
Spenót | 326 |
Évelő zöldségfélék | 329 |
Kerti sóska | 329 |
Torma | 332 |
Spárga | 334 |
Csiperkegomba | 341 |
Ládás és polcos gombatermesztés | 354 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.