Bevezetés | 7 |
Erdei Ferenc - Somogyi István - Varga Gyula: Munkaerő-szükséglet és munkatermelékenység a zöldségtermelésben | 9 |
Néhány szemléleti kérdés | 9 |
A zöldségfélék összes élőmunka-ráfordítása | 11 |
A munkaerő-szükséglet megoszlása | 17 |
Az élőmunka-ráfordítások változásai | 20 |
Munkatermelékenység és munkaerő-gazdálkodás | 27 |
Somogyi István: A termeléstechnika főbb gazdasági és szervezési kérdései a zöldségtermelésben | 33 |
A talaj-előkészítés és a trágyázás | 38 |
A vetés, ültetés és palántázás | 39 |
A zöldségfélék állandó helyre vetése | 43 |
A zöldségfélék palántanevelése | 43 |
A palántázás | 51 |
A növényápolás | 53 |
A kapálás-gyomirtás | 55 |
A növényvédelem | 57 |
Az öntözés | 57 |
A betakarítás | 65 |
Varga Gyula: A zöldségtermelés gazdaságossága | 73 |
A költségszámítás módja és adatforrásai | 74 |
A költség- és jövedelemmutatók tartalma | 80 |
A vizsgált termelőszövetkezeti gazdaságok zöldségtermelése | 82 |
A zöldségfélék termelési költségének alakulása | 89 |
A zöldségfélék termelésének eszközigénye | 103 |
A zöldségfélék jövedelmének alakulása | 112 |
A jövedelmezőség és a termelői döntések | 132 |
Néhány következtetés | 140 |
Erdei Ferenc: A zöldségforgalom és a zöldségkereskedelem | 144 |
A zöldségpiac és a zöldségforgalom | 144 |
A zöldségtermékek útja a termeléstől a felhasználásig | 144 |
A zöldségforgalom piaci formái | 148 |
A zöldségforgalom idényszerűsége | 151 |
A zöldségforgalom alakulása | 159 |
A zöldségkereskedelem szervezete | 167 |
A zöldségkereskedelem szervezeti formái | 168 |
A zöldségkereskedelem szervezete a tőkésországokban | 170 |
A zöldségkereskedelem szervezete a szocialista országokban | 173 |
A zöldségkereskedelem hazai szerezeti kérdései | 178 |
Szabó Ferenc: A zöldségfélék ipari feldolgozása | 183 |
A zöldségfélék tartósítása | 183 |
A tartósítás jelentősége | 183 |
A tartósítás módszerei és termékei | 186 |
A zöldségfélék háztartási feldolgozása | 191 |
A zöldségfélék feldolgozásának önálló iparággá válása | 193 |
A hazai zöldségfeldolgozás fejlődése | 195 |
A zöldségkonzervipar fejlődése | 196 |
A zöldségfeldolgozás fejlődése a második világháború után | 198 |
A feldolgozóipar koncentrációja és területi elhelyezése | 213 |
A zöldségfeldolgozó ipar koncentrációja | 213 |
A konzervgyárak és a nyersanyag-termelés területi elhelyezése | 224 |
A nyersanyagtermelés és a feldolgozás közötti kapcsolatok | 233 |
A zöldségtermelés és feldolgozás közötti kapcsolat szervezési formái | 233 |
A munkamegosztás helyzete és továbbfejlesztése | 239 |
A kapcsolatok fejlesztése | 244 |
Termeltetői szolgáltatások | 254 |
Bontovits Lajos - Erdei Ferenc - Mészöly Gyula: A paradicsomszükséglet és a paradicsom termelése | 259 |
A paradicsomtermékek és felhasználásuk | 259 |
A hazai szükséglet: fogyasztás és export | 263 |
A termelés | 265 |
A főbb paradicsomtermelő országok termelése | 265 |
A hazai termelés | 274 |
Paradicsomtermelésünk gazdasági és szervezési problémái | 284 |
Az árutermelés követelményei | 284 |
Az étkezési paradicsom | 285 |
A konzervparadicsom | 288 |
Paradicsomtermelésünk termeléstechnikai problémái | 294 |
A művelési mód kérdése | 295 |
A palántanevelés és a palántázás | 301 |
A fajtakérdés és a nemesítés | 304 |
Varga Gyula: A paradicsomtermelés gazdaságossága | 310 |
A paradicsomtermelés művelési módja | 310 |
A termelési költségek és az önköltség alakulása | 311 |
A főbb ráfordítások és költségek nagysága művelési módonként | 314 |
A paradicsomtermelés jövedelmezősége | 322 |
A ráfordítások és a hozam viszonya művelési módonként | 343 |
Cselőtei Lászlóné: A paradicsom forgalma | 348 |
A paradicsom árutermelése | 348 |
A termelés és a forgalom kapcsolatának formái | 350 |
A termelés hatása a forgalomra | 354 |
A termék tulajdonságainak hatása a forgalomra | 356 |
A fogyasztópiac hatása a forgalomra | 356 |
Az áruparadicsom forgalmi pályái | 357 |
A termelés területi elhelyezkedése és a szállítás | 360 |
A forgalmi költségek alakulása | 363 |
A forgalmazás tervszerűsége | 366 |
A paradicsomértékesítés szervezete | 367 |
A nagykereskedelmi felvásárló szervezetek | 368 |
A kiskereskedelmi forgalom szervezete | 370 |
A forgalomi kapcsolatok fejlesztése | 372 |
A fűszerpaprika-szükséglet, a termelés és az értékesítés | 374 |
Dzúr Magdolna: A fűszerpaprika-szükséglet alakulása | 376 |
A fűszerpaprika termelése | 379 |
A vetésterület és a terméshozam | 380 |
A termelés területi elhelyezkedése | 382 |
A termelés üzemi viszonyai | 387 |
Erdei Ferenc: A főbb termeléstechnikai kérdések | 391 |
A paprika művelési rendszere | 391 |
A paprikafajta | 393 |
A magvetés és a palántázás | 395 |
A paprika egyéb agrotechnikai kérdései | 396 |
Az értékesítés, a termelési költség és a jövedelmezőség | 398 |
Dzúr Magdolna - Erdei Ferenc: A szerződéses termeltetés rendszere | 398 |
Varga Gyula: A termelési költségek és a jövedelmezőség | 402 |
Erdei Ferenc: Fűszerpaprika-termelésünk fejlesztése | 408 |
A termelés koncentrálása | 409 |
Üzemszervezési feladatok és lehetőségek | 410 |
A technológia fejlesztése | 412 |
Az értékesítési feltételek javítása | 413 |
Mellékletek | 415 |
Források | 427 |