1.060.405

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségfélék hajtatása

Szerző
Fordító
Lektor
Bukarest
Kiadó: Mezőgazdasági és Erdészeti Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 317 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, kihajtható mellékletekkel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A modern mezőgazdálkodás legfőbb jellemzője valamennyi termesztési ágának belterjes és sokoldalú fejlesztése.
A zöldségtermesztésben ez az irányzat, a korai és kései zöldségfélék növényházi,... Tovább

Előszó

A modern mezőgazdálkodás legfőbb jellemzője valamennyi termesztési ágának belterjes és sokoldalú fejlesztése.
A zöldségtermesztésben ez az irányzat, a korai és kései zöldségfélék növényházi, melegágyi vagy szabadföldi termesztésének kiterjesztésében, az öntözött területek növelésében valamint az összes agrotechnikai módszerek egyre magasabb színvonalon történő alkalmazásában nyilvánul meg.
Ez a törekvés jut érvényre a 20-tól 100 ha-ig terjedő, nagy hajtató kombinátok megépítésében, mint amilyen az aradi hajtató kombinát 38 ha-on, a ploiesti-i 51 ha-on, (folyamatban van ennek kiterjesztése 100 ha-ig), a Popesti-Leordeni-i 105 ha-on és mások. 1970-ig a hajtató üzemek területe még tovább fog növekedni. Ugyanakkor folyamatos növekedés jellemzi a melegágyi és a szabadföldi takarásos zöldséghajtatást is. Vissza

Tartalom

Bevezetés15
ÁLTALÁNOS RÉSZ
A növényházak és melegágyak helyének megválasztása21
A növényházak és melegágyak elhelyezését befolyásoló tényezők21
A növényházak, melegágyak és melléképületek elhelyezése26
Melléképületek29
Növényházak, melegágyak és azok osztályozása33
Növényházak33
Milyen feltételeket kell teljesítenie a növényháznak?33
A növényház építésénél felhasználható legfontosabb anyagok33
A növényház vízellátássa36
A növényházak csatornázása37
A növényházak osztályozása38
Épületelemek39
Melegágyak47
A melegágyak osztályozása47
Biofűtésű melegágyak48
Biofűtésű holland ágyak48
Technikai fűtésű melegágyak49
Technikai fűtésű süllyesztett melegágyak55
A növényházak és melegágyak berendezése56
Fűtőberendezés56
Öntöző és trágyaszóró berendezés59
Önműködő szellőztető berendezés73
RÉSZLETES RÉSZ
A paradicsom hajtatása81
A termesztés jelentősége és elterjedése81
Hajtatásra alkalmas fajták és hibridek82
Üvegházi hajtatásra alkalmas paradicsomfajták és hibridek83
Melegágyi és védett szabadföldi termesztésre alkalmas fajták és hibridek87
A földkeverék elkészítése vetésre és tűzdelésre88
A földkeverék alkotó elemei88
Vetéshez használt földkeverékek90
A palánták tűzdeléséhez használt földkeverékek93
A paradicsom növényházi termesztése95
A paradicsompalánta előállítása95
A vetés95
A vetés idejének megállapítása95
A vetés módjai96
A palánta tűzdelése97
Tűzdelési módszerek98
Tűzdelésre használt cserepek99
A környezeti tényezők hatása a palántára100
A palánták gondozása101
A tápkockák közötti távolság növelése és a palánták osztályozása104
A műtrágyák alkalmazása104
A II. ciklus (nyári-téli) palántanevelés néhány sajátossága104
A kiültetés és a termesztés technikája106
A talaj és előkészítése107
A növényházi paradicsom termesztési ciklusai107
A növényház előkészítése az első termelési ciklushoz110
A palánta kiültetése110
Az ültetési sűrűség megállapítása111
A tulajdonképpeni palántálás111
Paradicsomtermesztés cserépben112
A növényház talajának trágyázása114
A talaj vegyelemzése114
A növényházban hajtatott paradicsom által használt főbb tápelemek114
Trágyázás műtrágyával116
Trágyázás szerves trágyákkal119
Széndioxid - (CO2) trágyázás120
A paradicsom ápolása ültetés után122
A növények kötözése125
A hónaljazás125
A levéltelenítés127
A csonkázás128
A talajlazítás129
A környezeti tényezők szabályozása a tenyészidő alatt130
A víz130
A fény135
A hőmérséklet a tenyészidő alatt139
A növényház szellőztetése140
A paradicsom beporzása és termésképzése141
A beporzás és termésképzés mesterséges úton való biztosítása141
A paradicsom szedése és osztályozása146
A paradicsom kereskedelmi forgalmazásának és a minőségi ellenőrzésnek előírásai az európai országok közötti kereskedelemben149
A paradicsom betegségei és kártevői ellei védekezés153
Fiziológiás megbetegedések153
Vírusos betegségek156
Gombabetegségek157
Állati kártevők160
Megelőző és védekező eljárások162
Növényegészségügyi szabályok162
Hősterilizálás162
Vegyszeres fertőtlenítés164
Munkavédelem165
A paradicsom szabadföldi termesztése takarással165
A paradicsom védelmének célja és jelentősége165
Takarási módszerek166
Palántanevelés168
A polietilén fóliával takart paradicsom helyének megválasztása168
A kiültetés és a termesztés technikája168
Őszi paradicsom termesztése170
Az uborka hajtatása171
A termelés jelentősége és elterjedése171
Hajtatásra használt uborkafajták és hibridek172
Az uborka termesztése üvegházban178
A palántanevelés178
A vetés178
A vetés ideje178
Vetőmagmennyiség179
Vetési módok179
A földkeverék elkészítése tűzdeléshez181
A palánták tűzdelése182
A palánta gondozása és a környezeti tényezők irányítása183
A palánta trágyázása szerves- és műtrágyákkal184
A növényház előkészítése ültetésre186
A technikai úton fűtött talajú növényházak előkészítése187
A biológiai úton fűtött talajú növényházak előkészítése188
A kiültetés és a termesztés technikája188
Támaszrendszerek189
Az ültetés utáni gondozás és a környezeti tényezők irányítása190
A növények metszése190
Az uborka öntözése191
A hőmérséklet szabályozása192
Az árnyékolás193
A szellőztetés193
A tenyészidő alatti trágyázás193
Trágyázás CO2-ve195
Terméképzés195
Betakarítás196
Az uborka melegágyi termeszétse200
Az uborka palántanevelése, kiültetése és a termesztés technikája201
Palántanevelés201
A melegágy előkészítése és a palánták kiültetése204
A technikai fűtésű melegágyak előkészítése204
A biofűtéses melegágyak előkészítése205
A palánták kiültetése205
Ápolási munkálatok205
Az uborka szabadföldi termesztése takarással208
A sárgadinnye hatatása210
A termesztés jelentősége és elterjedése210
Sárgadinnyefajták210
A sárgadinnye-palánta előállítása, kiültetése és a termesztés technikája212
A palánta előállítása és kiültetése212
Az ültetés utáni ápolási munkálatok és a környezeti tényezők irányítása212
A hőmérséklet szabályozása213
A fény szabályozása214
Trágyzás214
Betakarítás215
A spárgatök hatatása216
A termesztés jelentősége és elterjedése216
A fajta216
A tökpalánta előállítása, a kiültetés és a termesztés technikája217
A palánta előállítása217
A kiültetés, a növényápolás és a környezeti tényezők irányítása218
A kabakosok családjába (Fam. Cucurbitaceae) tartozó zöldségfélék betegségei és kártevői elleni védekezés220
Betegségek220
Kártevők221
A csípős paprika hajtatása223
A termesztés jelentősége és elterjedése223
A fajta224
A csípős paprika palánta előállítása224
A vetés224
A vetés ideje224
A vetőmagszükséglet224
A vetés helye225
A paprikapalánta tűzdelése226
A talaj előkészítése tűzdelésre226
A tulajdonképpeni tűzdelés227
A palánta ápolási munkálatai és a környezeti tényezők irányítása227
Az ültetés és a termesztés technikája229
A terület előkészítése az ültetésre229
A palánta ültetése230
A csípős paprika ápolása és a környezeti tényezők irányítása232
Az öntözés233
A gyomlálás233
A környezeti tényezők irányítása234
A termésképzés és betakarítás235
A csípős paprika termesztése virágcserépben235
A csípős paprika köztestermesztése236
A paprika hatatása238
A termesztés jelentősége és elterjedése238
A fajta239
A paprikapalánta előállítása240
A vetés240
A földkeverék előkészítése242
A növényház elkőkészítése ültetésre245
Technikai fűtésű növényházak előkészítése245
Biofűtésű növényházak előkészítése246
Az ültetés és a termesztés technikája246
Ápolási munkálatok és a környezeti tényezők irányítása246
Öntözés248
Gyomlálás249
Hónaljazás249
A paprika kötözése249
A környezeti tényezők irányítása250
Termésképzés és betakarítás250
A paprika betegségei és kártevői elleni védekezés254
Betegségek254
Kártevők255
Általános megelőzési és védekezési intézkedések255
A tojásgyümölcs hajtatása257
A tojásgyümölcs jelentősége és elterjedése257
Tojásgyümölcs-fajták és hibridek258
A tojásgyümölcs-palánta előállítása259
A vetés259
A vetés ideje259
Vetőmagszükséglet259
A vetés helye260
A tojásgyümölcs-palánta tűzdelése261
A palánta ápolása és a környezeti tényezők irányítása262
A termesztés technikája265
Ültetés utáni ápolás265
Talajlazítás, öntözés, és talajtakarás265
Levéltelenítés és hónaljazás268
Támaszrendszerek268
Termésképzés és betakarítás268
A tojásgyümölcs kórokozói és kártevői elleni védekezés270
Vírusos betegségek270
Gombabetegségek271
Kártevők272
Általános intézkedések a kórokozók és kártevők megelőzésére és irtására272
A saláta hajtatása274
A termesztés jelentősége és elterjedése274
Fajták274
A palánta előállítása276
A vetés277
A vetés idejének megállapítása277
A vetőmagszükséglet és a vetés277
A tűzdelés278
A földkeverék elkészítése a tűzdeléshez278
A talaj előkészítése az ültetéshez279
Az ültetés és a termesztés technikája280
Az ültetés utáni ápolási munkák és a környezeti tényezők irányítása280
Öntözés281
Kiegészítő trágyázás műtrágyákkal281
Szindioxidos trágyázás281
A hőmérséklet szabályozása282
A szellőztetés283
A szedés283
A saláta betegségei és kártevői elleni védekezés284
Betegségek284
Kártevők285
A hónapos retek hajtatása286
A termesztés jelentősége és elterjedése286
Fajták287
A termesztés technikája és a környezeti tényezők287
A nedvesség szabályozása288
A hőmérséklet és a fény szabályozása288
A retek szedése289
Köztestermesztés289
A spenót hajtatása291
A termesztés jelentősége és elterjedése291
A termesztés technikája292
Betegségek és kártevők293
A karfiol hajtatása295
A termesztés jelentősége és elterjedése295
Palántanevelés296
A palánták kiültetése a növényházba298
A palánták kiültetése a melegágyba299
A karalábé hajtatása301
A termesztés jelentősége és elterjedése301
Palántanevelés302
Az ültetés303
Ápolási munkák303
A metélőpetrezselyem hajtatása305
A termesztés jelentősége és elterjedése305
A termesztés technikája és a környezeti tényezők305
A kapor hajtatása308
A termesztés jelentősége és elterjedése308
A termesztés technikája és a környezeti tényezők308
A hagyma hajtatása310
A termesztés jelentősége és elterjedése310
Irodalom313

I. Ceausescu

I. Ceausescu műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: I. Ceausescu könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem