kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági és Erdészeti Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Bukarest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 317 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, kihajtható mellékletekkel illusztrálva. |
Bevezetés | 15 |
ÁLTALÁNOS RÉSZ | |
A növényházak és melegágyak helyének megválasztása | 21 |
A növényházak és melegágyak elhelyezését befolyásoló tényezők | 21 |
A növényházak, melegágyak és melléképületek elhelyezése | 26 |
Melléképületek | 29 |
Növényházak, melegágyak és azok osztályozása | 33 |
Növényházak | 33 |
Milyen feltételeket kell teljesítenie a növényháznak? | 33 |
A növényház építésénél felhasználható legfontosabb anyagok | 33 |
A növényház vízellátássa | 36 |
A növényházak csatornázása | 37 |
A növényházak osztályozása | 38 |
Épületelemek | 39 |
Melegágyak | 47 |
A melegágyak osztályozása | 47 |
Biofűtésű melegágyak | 48 |
Biofűtésű holland ágyak | 48 |
Technikai fűtésű melegágyak | 49 |
Technikai fűtésű süllyesztett melegágyak | 55 |
A növényházak és melegágyak berendezése | 56 |
Fűtőberendezés | 56 |
Öntöző és trágyaszóró berendezés | 59 |
Önműködő szellőztető berendezés | 73 |
RÉSZLETES RÉSZ | |
A paradicsom hajtatása | 81 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 81 |
Hajtatásra alkalmas fajták és hibridek | 82 |
Üvegházi hajtatásra alkalmas paradicsomfajták és hibridek | 83 |
Melegágyi és védett szabadföldi termesztésre alkalmas fajták és hibridek | 87 |
A földkeverék elkészítése vetésre és tűzdelésre | 88 |
A földkeverék alkotó elemei | 88 |
Vetéshez használt földkeverékek | 90 |
A palánták tűzdeléséhez használt földkeverékek | 93 |
A paradicsom növényházi termesztése | 95 |
A paradicsompalánta előállítása | 95 |
A vetés | 95 |
A vetés idejének megállapítása | 95 |
A vetés módjai | 96 |
A palánta tűzdelése | 97 |
Tűzdelési módszerek | 98 |
Tűzdelésre használt cserepek | 99 |
A környezeti tényezők hatása a palántára | 100 |
A palánták gondozása | 101 |
A tápkockák közötti távolság növelése és a palánták osztályozása | 104 |
A műtrágyák alkalmazása | 104 |
A II. ciklus (nyári-téli) palántanevelés néhány sajátossága | 104 |
A kiültetés és a termesztés technikája | 106 |
A talaj és előkészítése | 107 |
A növényházi paradicsom termesztési ciklusai | 107 |
A növényház előkészítése az első termelési ciklushoz | 110 |
A palánta kiültetése | 110 |
Az ültetési sűrűség megállapítása | 111 |
A tulajdonképpeni palántálás | 111 |
Paradicsomtermesztés cserépben | 112 |
A növényház talajának trágyázása | 114 |
A talaj vegyelemzése | 114 |
A növényházban hajtatott paradicsom által használt főbb tápelemek | 114 |
Trágyázás műtrágyával | 116 |
Trágyázás szerves trágyákkal | 119 |
Széndioxid - (CO2) trágyázás | 120 |
A paradicsom ápolása ültetés után | 122 |
A növények kötözése | 125 |
A hónaljazás | 125 |
A levéltelenítés | 127 |
A csonkázás | 128 |
A talajlazítás | 129 |
A környezeti tényezők szabályozása a tenyészidő alatt | 130 |
A víz | 130 |
A fény | 135 |
A hőmérséklet a tenyészidő alatt | 139 |
A növényház szellőztetése | 140 |
A paradicsom beporzása és termésképzése | 141 |
A beporzás és termésképzés mesterséges úton való biztosítása | 141 |
A paradicsom szedése és osztályozása | 146 |
A paradicsom kereskedelmi forgalmazásának és a minőségi ellenőrzésnek előírásai az európai országok közötti kereskedelemben | 149 |
A paradicsom betegségei és kártevői ellei védekezés | 153 |
Fiziológiás megbetegedések | 153 |
Vírusos betegségek | 156 |
Gombabetegségek | 157 |
Állati kártevők | 160 |
Megelőző és védekező eljárások | 162 |
Növényegészségügyi szabályok | 162 |
Hősterilizálás | 162 |
Vegyszeres fertőtlenítés | 164 |
Munkavédelem | 165 |
A paradicsom szabadföldi termesztése takarással | 165 |
A paradicsom védelmének célja és jelentősége | 165 |
Takarási módszerek | 166 |
Palántanevelés | 168 |
A polietilén fóliával takart paradicsom helyének megválasztása | 168 |
A kiültetés és a termesztés technikája | 168 |
Őszi paradicsom termesztése | 170 |
Az uborka hajtatása | 171 |
A termelés jelentősége és elterjedése | 171 |
Hajtatásra használt uborkafajták és hibridek | 172 |
Az uborka termesztése üvegházban | 178 |
A palántanevelés | 178 |
A vetés | 178 |
A vetés ideje | 178 |
Vetőmagmennyiség | 179 |
Vetési módok | 179 |
A földkeverék elkészítése tűzdeléshez | 181 |
A palánták tűzdelése | 182 |
A palánta gondozása és a környezeti tényezők irányítása | 183 |
A palánta trágyázása szerves- és műtrágyákkal | 184 |
A növényház előkészítése ültetésre | 186 |
A technikai úton fűtött talajú növényházak előkészítése | 187 |
A biológiai úton fűtött talajú növényházak előkészítése | 188 |
A kiültetés és a termesztés technikája | 188 |
Támaszrendszerek | 189 |
Az ültetés utáni gondozás és a környezeti tényezők irányítása | 190 |
A növények metszése | 190 |
Az uborka öntözése | 191 |
A hőmérséklet szabályozása | 192 |
Az árnyékolás | 193 |
A szellőztetés | 193 |
A tenyészidő alatti trágyázás | 193 |
Trágyázás CO2-ve | 195 |
Terméképzés | 195 |
Betakarítás | 196 |
Az uborka melegágyi termeszétse | 200 |
Az uborka palántanevelése, kiültetése és a termesztés technikája | 201 |
Palántanevelés | 201 |
A melegágy előkészítése és a palánták kiültetése | 204 |
A technikai fűtésű melegágyak előkészítése | 204 |
A biofűtéses melegágyak előkészítése | 205 |
A palánták kiültetése | 205 |
Ápolási munkálatok | 205 |
Az uborka szabadföldi termesztése takarással | 208 |
A sárgadinnye hatatása | 210 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 210 |
Sárgadinnyefajták | 210 |
A sárgadinnye-palánta előállítása, kiültetése és a termesztés technikája | 212 |
A palánta előállítása és kiültetése | 212 |
Az ültetés utáni ápolási munkálatok és a környezeti tényezők irányítása | 212 |
A hőmérséklet szabályozása | 213 |
A fény szabályozása | 214 |
Trágyzás | 214 |
Betakarítás | 215 |
A spárgatök hatatása | 216 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 216 |
A fajta | 216 |
A tökpalánta előállítása, a kiültetés és a termesztés technikája | 217 |
A palánta előállítása | 217 |
A kiültetés, a növényápolás és a környezeti tényezők irányítása | 218 |
A kabakosok családjába (Fam. Cucurbitaceae) tartozó zöldségfélék betegségei és kártevői elleni védekezés | 220 |
Betegségek | 220 |
Kártevők | 221 |
A csípős paprika hajtatása | 223 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 223 |
A fajta | 224 |
A csípős paprika palánta előállítása | 224 |
A vetés | 224 |
A vetés ideje | 224 |
A vetőmagszükséglet | 224 |
A vetés helye | 225 |
A paprikapalánta tűzdelése | 226 |
A talaj előkészítése tűzdelésre | 226 |
A tulajdonképpeni tűzdelés | 227 |
A palánta ápolási munkálatai és a környezeti tényezők irányítása | 227 |
Az ültetés és a termesztés technikája | 229 |
A terület előkészítése az ültetésre | 229 |
A palánta ültetése | 230 |
A csípős paprika ápolása és a környezeti tényezők irányítása | 232 |
Az öntözés | 233 |
A gyomlálás | 233 |
A környezeti tényezők irányítása | 234 |
A termésképzés és betakarítás | 235 |
A csípős paprika termesztése virágcserépben | 235 |
A csípős paprika köztestermesztése | 236 |
A paprika hatatása | 238 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 238 |
A fajta | 239 |
A paprikapalánta előállítása | 240 |
A vetés | 240 |
A földkeverék előkészítése | 242 |
A növényház elkőkészítése ültetésre | 245 |
Technikai fűtésű növényházak előkészítése | 245 |
Biofűtésű növényházak előkészítése | 246 |
Az ültetés és a termesztés technikája | 246 |
Ápolási munkálatok és a környezeti tényezők irányítása | 246 |
Öntözés | 248 |
Gyomlálás | 249 |
Hónaljazás | 249 |
A paprika kötözése | 249 |
A környezeti tényezők irányítása | 250 |
Termésképzés és betakarítás | 250 |
A paprika betegségei és kártevői elleni védekezés | 254 |
Betegségek | 254 |
Kártevők | 255 |
Általános megelőzési és védekezési intézkedések | 255 |
A tojásgyümölcs hajtatása | 257 |
A tojásgyümölcs jelentősége és elterjedése | 257 |
Tojásgyümölcs-fajták és hibridek | 258 |
A tojásgyümölcs-palánta előállítása | 259 |
A vetés | 259 |
A vetés ideje | 259 |
Vetőmagszükséglet | 259 |
A vetés helye | 260 |
A tojásgyümölcs-palánta tűzdelése | 261 |
A palánta ápolása és a környezeti tényezők irányítása | 262 |
A termesztés technikája | 265 |
Ültetés utáni ápolás | 265 |
Talajlazítás, öntözés, és talajtakarás | 265 |
Levéltelenítés és hónaljazás | 268 |
Támaszrendszerek | 268 |
Termésképzés és betakarítás | 268 |
A tojásgyümölcs kórokozói és kártevői elleni védekezés | 270 |
Vírusos betegségek | 270 |
Gombabetegségek | 271 |
Kártevők | 272 |
Általános intézkedések a kórokozók és kártevők megelőzésére és irtására | 272 |
A saláta hajtatása | 274 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 274 |
Fajták | 274 |
A palánta előállítása | 276 |
A vetés | 277 |
A vetés idejének megállapítása | 277 |
A vetőmagszükséglet és a vetés | 277 |
A tűzdelés | 278 |
A földkeverék elkészítése a tűzdeléshez | 278 |
A talaj előkészítése az ültetéshez | 279 |
Az ültetés és a termesztés technikája | 280 |
Az ültetés utáni ápolási munkák és a környezeti tényezők irányítása | 280 |
Öntözés | 281 |
Kiegészítő trágyázás műtrágyákkal | 281 |
Szindioxidos trágyázás | 281 |
A hőmérséklet szabályozása | 282 |
A szellőztetés | 283 |
A szedés | 283 |
A saláta betegségei és kártevői elleni védekezés | 284 |
Betegségek | 284 |
Kártevők | 285 |
A hónapos retek hajtatása | 286 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 286 |
Fajták | 287 |
A termesztés technikája és a környezeti tényezők | 287 |
A nedvesség szabályozása | 288 |
A hőmérséklet és a fény szabályozása | 288 |
A retek szedése | 289 |
Köztestermesztés | 289 |
A spenót hajtatása | 291 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 291 |
A termesztés technikája | 292 |
Betegségek és kártevők | 293 |
A karfiol hajtatása | 295 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 295 |
Palántanevelés | 296 |
A palánták kiültetése a növényházba | 298 |
A palánták kiültetése a melegágyba | 299 |
A karalábé hajtatása | 301 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 301 |
Palántanevelés | 302 |
Az ültetés | 303 |
Ápolási munkák | 303 |
A metélőpetrezselyem hajtatása | 305 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 305 |
A termesztés technikája és a környezeti tényezők | 305 |
A kapor hajtatása | 308 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 308 |
A termesztés technikája és a környezeti tényezők | 308 |
A hagyma hajtatása | 310 |
A termesztés jelentősége és elterjedése | 310 |
Irodalom | 313 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.