Előszó | 5 |
A zöldségfélék értékesítési irányai | 7 |
A zöldségkereskedelem jellemző sajátosságai | 9 |
A hazai fogyasztás nagysága és távlatai | 11 |
A nagy- és kiskereskedelmi tevékenység népgazdasági jelentősége a népgazdasági jeletősége a forgalmazásban | 14 |
A MÉK vállalatok szerepe, kapcsolataik a termelőkkel | 15 |
A zöldségtermékek útja a termelőtől a fogyasztóig | 20 |
A zöldségfélék termelői értékesítésének lehetőségei | 23 |
Az éves szerződés, mint az egyenrangú partneri kapcsolatok kifejezője | 23 |
A szerződéses kapcsolat felülvizsgálatának jelentősége az áruforgalmazás időszakában | 27 |
Az intervenció szükségessége a zöldségfélék forgalmazásában | 28 |
A zöldségnövények áruismerete, betakarítása, előkészítése és a vevőhöz szállítása, különös tekintettel a frissfogyasztói igényekre | 29 |
A betakarításkor figyelmet érdemlő fontosabb kereskedelmi követelmények | 29 |
Fontosabb zöldségfélék előkészítése értékesítésre | 30 |
Káposztafélék | 31 |
Gyökérzöldségnövények | 40 |
Burgonyafélék | 48 |
Kabakosok | 62 |
Hüvelyesek | 68 |
Hagymafélék | 72 |
Levélzöldségek | 77 |
Évelő zöldségek | 80 |
Gomba | 86 |
A főbb zöldségnövények göngyöleg igénye göngyölegtípusok szerint | 86 |
A belföldi forgalomba kerülő zöldségszállító göngyölegtípusok és felhasználásuk | 87 |
Az exportforgalomba kerülő zöldségszállító göngyölegtípusok és felhasználásuk | 89 |
A göngyölegforgalmazással kapcsolatos általános gyakorlati tudnivalók | 93 |
A zöldségfélék szállítása | 95 |
A szállítás gépesítésének mértéke | 100 |
A rakodás módjai | 100 |
A zöldségkereskedelem felkészülése az idényen kívüli ellátásra | 106 |
A zöldségtárolás szükségessége és célja | 106 |
Általános tudnivalók a zöldségfélék téli tárolásáról | 106 |
A zöldségfélék tárolásának gazdaságossága | 108 |
A tárolás költségeinek meghatározása | 108 |
A zöldségtárolás fajlagos költségalakulása | 109 |
A tárolás költségfedezete és az árrés viszonya | 111 |
Az állami szubvenció és a tárolás kapcsolata | 113 |
A zöldségfélék téli raktározása során előforduló leggyakoribb tárolási módok | 114 |
A burgonya téli tárolása | 115 |
A vöröshagyma és a káposztafélék téli tárolása | 126 |
A gyökér, a sárgarépa, a zeller, a cékla és a karalábé téli tárolása | 130 |
A korszerű válogatási, osztályozási és csomagolási technika | 130 |
Zöldségválogató és -csomagoló gépek | 132 |
A zöldségcsomagolás főbb jellemzői | 134 |
Csomagolási normák | 137 |
A zöldségkereskedelemben alkalmazott árpolitika gyakorlati elemeinek főbb vonásai | 141 |
A rugalmas ármegállapítás szükségessége | 141 |
A szocialista kereskedelem által alkalmazott zöldségárak főbb jellemzői | 144 |
A gyakorlati árképzés a zöldségforgalmazásban | 148 |
Vállalati limitár | 149 |
Beszerzési ár | 150 |
Számlázási vagy kötési ár | 151 |
A bizományosi ár | 151 |
Originál ár (a manipulálatlan termék ára) | 152 |
Amétás ár | 154 |
A zöldségnövények átlagárainak változásai és a folyamat iránya | 154 |
Az árinformációk jelentősége és forrásaik | 155 |
A legfontosabb zöldségnövények kereskedelmi és forgalmazási gyakolatához szükséges alapvető tudnivalók | 158 |
Káposztafélék | 158 |
Fejeskáposzta | 158 |
Kelkáposzta | 162 |
Karalábé | 165 |
Karfiol | 169 |
Gyökérzöldségnövények | 172 |
Sárgarépa | 173 |
Petrezselyem | 176 |
Zeller | 178 |
Cékla | 181 |
Retek | 183 |
Burgonyafélék | 187 |
Paradicsom | 187 |
Étkezési paprika | 194 |
Paradicsompaprika | 199 |
Burgonya | 202 |
Kabakosok | 206 |
Sárgadinnye | 206 |
Görögdinnye | 209 |
Uborka | 213 |
Tök | 220 |
Hüvelyesek | 222 |
Zöldborsó | 222 |
Zöldbab | 231 |
Hagymafélék | 236 |
Vöröshagyma | 236 |
Fokhagyma | 241 |
Egyéb hagymafélék | 243 |
Levélzöldségek | 245 |
Fejessaláta | 245 |
Spenót | 248 |
Évelő zöldségfélék | 250 |
Spárga | 250 |
Sóska | 252 |
Torma | 256 |
Egyéb zöldségnövények | 256 |
Csiperkegomba | 256 |
Csemegekukorica | 260 |
Irodalom | 262 |