Bevezetés | 5 |
A zöldségtermesztés fejlődése és fajtahasználat (dr. Kapás Sándor) | 6 |
A zöldségfajták betegségei elleni küzdelem (dr. Kapás Sándor) | 11 |
A betegségek fellépését befolyásoló környezeti tényezők (dr. Kapás Sándor) | 14 |
Az alkalmazott agrotechnika jelentősége | 14 |
A zöldségnövények fajtaválasztéka (dr. Kapás Sándor) | 16 |
A fajtaválaszték kialakulása | 16 |
Az igények változása a fajtákkal szemben | 18 |
A nemesítőmunka fejlesztésének szükségessége | 20 |
Gondok a hazai és külföldi fajtákkal | 20 |
A fajtaválaszték fejlődésének tervezése és felmérése (dr. Tomcsányi Pál, Tuza Sándor) | 21 |
A zöldségfajok választékszerkezete | 22 |
A választék fejlődése, a fajtaváltás időbeli folyamata | 26 |
Néhány fontosabb zöldségfaj fajtaválasztékának fejlesztési iránya és gyakorlati feladata | 33 |
Zöldbab | 34 |
Étkezési paprika | 34 |
Fűszerpaprika | 35 |
Paradicsom | 36 |
Uborka | 37 |
Sárgarépa | 38 |
Hónapos retek | 38 |
Vöröshagyma | 39 |
A fajtakísérletezés és a fajtaminősítés (dr. Kapás Sándor) | 40 |
A fajta bizalmi cikk | 40 |
A fajtaminősítés kialakulása | 41 |
A fajtaminősítési eljárás | 42 |
A fajtavizsgálat | 43 |
Zöldségnövények fajtáinak fenntartása és szaporítása | 47 |
A fajtafenntartás | 47 |
Az öntermékenyülők fajtafenntartása | 48 |
Idegentermékenyülők fajtafenntartása | 50 |
Különleges fenntartásmódok | 53 |
Vetőmagtermesztés | 55 |
Burgonyafélék | 59 |
A paradicsom (dr. Győri Lajosné) | 59 |
Származása és elterjedése | 59 |
A hazai nemesítés fejlődése | 60 |
Termesztésének sajátosságai | 61 |
Konzervipari célra való termesztés | 61 |
Korai szabadföldi termesztés | 64 |
Hajtatás | 64 |
Fontosabb nemesítési célkitűzések | 65 |
Üveg és fűtött fólia alatti hajtatás | 66 |
Fűtés nélküli fóliás és korai szabadföldi termesztés | 66 |
A konzervparadicsom termesztése | 66 |
Fajtaválasztékunk helyzete | 67 |
Paradicsomfajták | 69 |
Étkezési paprika (Tuza Sándor) | 85 |
Származása és elterjedése | 85 |
Termesztésének sajátosságai | 86 |
Hajtatás | 87 |
Szabadföldi tömegtermesztés | 89 |
Helyrevetéses termesztés | 91 |
Fajtaválasztékunk helyzete | 92 |
Nemesítési feladatok | 92 |
Étkezésipaprika-fajták | 93 |
Fűszerpaprika (Gerendás Károly) | 119 |
Származása és elterjedése | 119 |
Termesztésének sajátosságai | 120 |
A fűszerpaprika alaktana | 120 |
Fajtaválasztékunk helyzete | 121 |
Fűszerpaprika-fajták | 122 |
Tojásgyümölcs (Győri Lajosné) | 133 |
Származása és elterjedése | 133 |
Tojásgyümölcsfajták | 134 |
Hüvelyesek | 137 |
Zöldborsó (dr. Kapás Sándor - Schmalcz Lászlóné) | 137 |
Származása és elterjedése | 137 |
Termesztésének sajátosságai | 138 |
Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon | 140 |
A fajtaválasztás szempontjai | 140 |
Fajtacsoportok és jellemzésük | 141 |
Fajtaválasztékunk helyzete | 143 |
Zöldborsófajták | 144 |
Zöldbab | 160 |
Származása és elterjedése | 160 |
Termesztésének sajátosságai | 160 |
Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon | 162 |
A fajtaválasztás szempontjai | 163 |
Fajtacsoportok és jellemzésük | 164 |
Fajtaválasztékunk helyzete | 164 |
Zöldbabfajták | 165 |
Kabakosok | 173 |
Uborka (Tuza Sándor) | 173 |
Származása és elterjedése | 173 |
Termesztésének sajátosságai | 173 |
Nemesítési feladatok | 175 |
Fajtacsoportok és jellemzésük | 177 |
Uborkafajták | 178 |
Dinnye- és tökfélék (Zatykó Lajosné dr. - Tuza Sándor) | 190 |
Származásuk és elterjedésük | 190 |
Termesztésük sajátosságai | 192 |
Fajtaválasztékunk helyzete | 194 |
Görögdinnyefajták | 195 |
Sárgadinnyefajták | 203 |
Tökfajták | 211 |
Káposztafélék (dr. Faragó László) | 219 |
Származásuk, elterjedésük | 219 |
A termesztés szempontjai és sajátosságai | 220 |
Nemesítési feladatok | 224 |
Fejeskáposzta-fajták | 225 |
Kelkáposztafajták | 236 |
Vöröskáposzta-fajták | 241 |
Karfiolfajták | 242 |
Karalábéfajták | 246 |
Gyökérzöldségek (Bogdán Istvánné - dr. Kapás Sándor) | 255 |
Sárgarépa | 255 |
Származása és elterjedése | 255 |
Termesztésének sajátosságai | 255 |
A fajtaválasztás szempontjai | 256 |
Sárgarépafajták | 257 |
Petrezselyem | 266 |
Származása és elterjedése | 266 |
Termesztésének sajátosságai | 266 |
A fajtaválasztás szempontjai | 267 |
Petrezselyemfajták | 268 |
Pasztinák | 271 |
Származása és elterjedése | 271 |
Termesztésének sajátosságai | 271 |
A fajtaválasztás szempontjai | 272 |
Pasztinákfajta | 272 |
Zeller | 273 |
Származása és elterjedése | 273 |
Termesztésének sajátosságai | 273 |
A fajtaválasztás szempontjai | 274 |
Zellerfajták | 274 |
Cékla | 280 |
Származása és elterjedése | 280 |
Termesztésének sajátosságai | 280 |
A fajtaválasztás szempontjai | 281 |
Céklafajták | 281 |
Retek | 283 |
Származása és elterjedése | 283 |
A fajtaválasztás szempontjai | 284 |
Termesztésének sajátosságai | 285 |
Retekfajták | 286 |
Levélzöldségek (Tuza Sándor) | 293 |
Fejes saláta | 293 |
Származása és jelentősége | 293 |
Termesztésének sajátosságai | 294 |
A naphosszúság jelentősége | 295 |
Nemesítési feladatok | 295 |
Fejessaláta-fajták | 297 |
Kötözősaláta | 304 |
Metélő- vagy tépősaláta | 305 |
A metélő- vagy tépősaláta termesztése | 305 |
Spenót | 306 |
Származása és elterjedése | 306 |
Termesztésének sajátosságai | 306 |
Spenótfajták | 308 |
Sóska | 310 |
Származása és elterjedése | 310 |
Termesztésének sajátosságai | 310 |
Nemesítési feladatok | 311 |
Sóskafajta | 311 |
Hagymafélék (Tuza Sándor - Fehér András) | 313 |
Vöröshagyma | 313 |
Származása és elterjedése | 313 |
Termesztésének sajátosságai | 313 |
Nemesítési feladatok | 314 |
Vöröshagymafajták | 317 |
Fokhagyma | 324 |
Származása és elterjedése | 324 |
Termesztésének sajátosságai | 324 |
Nemesítési feladatok | 325 |
Fokhagymafajták | 325 |
Póréhagyma | 325 |
Származása, elterjedése | 326 |
Termesztésének sajátosságai | 326 |
Nemesítési feladatok | 328 |
Póréhagymafajták | 328 |
Kukorica (Mártonffy Béla) | 331 |
Csemegekukorica | 331 |
Származása és elterjedése | 331 |
Nemesítési feladatok | 334 |
Csemegekukorica-fajták | 336 |
Pattogatni való kukorica | 343 |
Származása és elterjedése | 343 |
Nemesítési feladatok | 344 |
Pattogatni való kukoricafajták | 344 |
Gombafélék (dr. Szabó István) | 347 |
Fogyasztásuk és termesztésük | 347 |
Csiperkefélék | 349 |
Termesztésének sajátosságai | 351 |
Csiperkefajták | 353 |
Laskafélék | 355 |
Termesztésének sajátosságai | 357 |
Laskafajták | 359 |
Harmatgomba | 362 |
Termesztésének sajátosságai | 362 |
Harmatgombafajták | 363 |
Különleges zöldségfélék (Tuza Sándor) | 367 |
Brokkoli | 367 |
Származása és elterjedése | 367 |
Termesztésének sajátosságai | 367 |
Brokkolifajták | 368 |
Kínai kel | 370 |
Származása és elterjedése | 370 |
Termesztésének sajátosságai | 370 |
Kínaikel-fajták | 371 |
Bimbóskel | 372 |
Származása és elterjedése | 372 |
Termesztésének sajátosságai | 372 |
Bimbóskefajták | 373 |
Fodros kel | 375 |
Származása és elterjedése | 375 |
Termesztésének sajátosságai | 375 |
Fodroskel-fajták | 376 |
Cukkini | 377 |
Származása és elterjedése | 377 |
Termesztésének sajátosságai | 377 |
Cukkinifajták | 377 |
Endíviasaláta | 379 |
Származása és elterjedése | 379 |
Termesztésének sajátosságai | 379 |
Endíviasaláta-fajták | 380 |
Irodalomjegyzék | 381 |