kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 163 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 2 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-7812-32-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
A vállalkozás elhatározása - Bíró Oszkár | 7 |
A kis- és középméretű élelmiszeripari üzemek múltjáról | 7 |
A vállalkozóvá válás indítékai | 10 |
A vállalkozás jogi formái | 12 |
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 12 |
A működtetés időbelisége | 17 |
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések | 18 |
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése - Kiss Lászlóné | 18 |
Berendezések, gépek élelmezésegészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése - Simon József és Mikhely István | 20 |
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések - Kiss Lászlóné | 22 |
Egészségügyi alkalmasság, képzettség - Simon József | 24 |
A savanyúságok készítése | 26 |
A savanyúságok nyersanyagai | 26 |
A nyersanyagtermesztésről röviden - Szenes Endréné | 26 |
A főbb nyersanyagfajták és minősítésük szempontjai - Bognár Vidné | 31 |
Uborka | 31 |
Fejeskáposzta | 32 |
Vöröskáposzta | 33 |
Paprika | 33 |
Paradicsom | 35 |
Dinnye | 36 |
Patisszon | 36 |
Cékla | 37 |
Sárgarépa | 37 |
Vöröshagyma | 39 |
Gyümölcsfélék | 40 |
A nyersanyagok hulladékai - Szenes Endréné | 40 |
A savanyúságok gyártásának tartósítási eljárásai | 41 |
A tejsavas erjesztés | 43 |
A tejsavas erjesztés alapjai - Juhászné Román Mariann | 43 |
A tejsavas erjesztés folyamán végbemenő változások | 44 |
A tejsavas erjedés lefolyása | 50 |
Romlási jelenségek, erjedési hibák | 50 |
Tejsavas erjesztéssel előállítható savanyúságok - Bognár Vidné | 52 |
Idénysavanyúságok | 52 |
Hosszabb ideig tárolható savanyúságok | 54 |
A kémiai tartósítás | 56 |
A kémiai tartósítás alapjai - Juhászné Román Mariann | 56 |
Kémiai úton tartósított savanyúságok - Bognár Vidné | 57 |
Ecetes uborka - Hordós ecetes paprika - Paprikahüvely előtartósítása - Káposztával töltött ecetes paprika - Ecetes zöld paradicsom - Hordós-hagyma - Ecetes cékla - Ecetes dinnye - Vágott vegyes savanyúság (csalamádé) | |
A hordók előkészítése, kezelése | 61 |
Tartósítás hőkezeléssel | 62 |
A savanyúságok hőkezeléses tartósításának alapjai - Szenes Endréné | 62 |
A pasztőrözés mikroorganizmus-pusztító hatása | 62 |
A pasztőrözés gyakorlati kivitelezése | 63 |
Hőkezeléssel tartósított savanyúságok - Bognár Vidné | 64 |
Csemegeuborka - Csemege zöld paradicsom - Uborkasaláta - Patisszonsavanyúság - Ecetes paprika - Paprikasaláta - Marinált paprikaszelet - Marinált paprikahüvely - Balatonsaláta - Káposztával töltött paprika - Csemege céklasaláta - Bébicékla - Csemegehagyma - Ecetes szilva - Különleges savanyúságok | |
A savanyúságok fogyasztói csomagolása - Szenes Endréné | 75 |
Csomagolás üvegbe | 75 |
Üvegformák, méretek, záróelemek | 75 |
Üvegek előkészítése töltésre | 77 |
Az üvegek töltése, zárása | 79 |
Pasztőrözés utáni ellenőrzés | 80 |
Az üvegek címkézése, jelölése | 80 |
Csomagolás műanyag csomagolóeszközökbe | 83 |
Polietilén fólia, tasak, zacskó | 83 |
Merev falú műanyag csomagolóeszközök | 85 |
Gyűjtő- és szállítási csomagolás | 86 |
Minőségvizsgálatok | 87 |
Saláták készítése tartósított savanyúságok, zöldségfélék felhasználásával - Sárosiné Tánczos Erika | 88 |
Öntetek, dresszingek | 89 |
Saláták tartósított savanyúságok felhasználásával | 91 |
Savanyúkáposztával - Kovászos uborkával - Patisszonból - Céklából | |
Saláták tartósított zöldségfélék felhsználásával | 94 |
Gombából - Karfiolból - Morzsolt csemegekukoricából - Zöldborsóval - Zöldbab- és szemes babból - Spárgából | |
Vegyes saláták | 98 |
Zöldborsó-, zöldbab-, karfiol - Brazil s. - Burgonya-zeller-zöldbab - Argentin babs. - Gundel s. - Francia s. - Francia hagymas. - Mexikói s. - Őszi vegyes - Spárgás vegyes - Téli tarka - Tiroli s. - Káposztás hering s. - Kerti s. - Kukorica zöldborsóval - Kukorica tartárral, karfiollal | |
A savanyúságok minőségbiztosítása | 102 |
Mit értünk az élelmiszerek minőségbiztosításán? - Fábri Ilona | 102 |
Az élelmiszer-minőség fogalma | 102 |
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága | 103 |
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk | 103 |
Az élelmiszerek mikrobiológiai minőségbiztosítása | 104 |
A mikroorganizmusok jellemzése | 104 |
A termék mikroflóráját meghatározó tényezők | 105 |
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat | 109 |
A savanyúságok gyártásának mikrobiológiája | 110 |
A savanyúságok mikroflórája | 110 |
A savanyúsággyártás kritikus pontjai | 110 |
Mikrobiológiai ellenőrző vizsgálatok | 111 |
A savanyúságok mikrobiológiai minősítése | 112 |
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata | 113 |
A késztermék minősége iránti követelmények - Sósné Gazdag Mária | 114 |
Gyümölcsök és zöldségek savanyításának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai - Sohár Pálné | 118 |
Ételfertőzések, ételmérgezések - Simon József | 123 |
Irodalomjegyzésk a 3. és 4. fejezethez | 127 |
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői - Bíró Oszkár | 128 |
Telepítés, a telephely megválasztása | 128 |
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása | 130 |
A piac szerepe és a verseny hatása | 130 |
A piaci kapcsolatok szerepe a vállalkozás jövedelmezőségének megalapozásában | 130 |
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges paci ismeretek | 131 |
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 131 |
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 131 |
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 133 |
Az egyéb költségek | 134 |
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 136 |
Beszerzési piac | 136 |
Értékesítési piac | 137 |
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére | 137 |
A savanyítás (savanyúsággyártás) kereskedelmi és gazdasági sajátosságai | 138 |
FÜGGELÉK |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.