1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségek, gyümölcsök tartósítása savanyítással, tejsavas erjesztéssel

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-781-204-0
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A vállalkozás elhatározása - Bíró Oszkár11
A kis- és középméretű élelmiszeripari üzemek múltjáról11
A vállalkozóvá válás indítékai13
A vállalkozás jogi formái14
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák15
Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek16
Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény17
A működtetés időbelisége17
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések18
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése - Kiss Lászlóné18
Berendezések, gépek élelmezésegészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése - Simon József és Mikhely István20
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések - Kiss Lászlóné22
Egészségügyi alkalmasság, képzettség - Simon József23
Kiss Lászlóné: Tisztító-, fertőtlenítőszerek24
Horváth György: Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig25
A savanyúságok készítése28
A savanyúságok nyersanyagai28
A nyersanyagtermesztésről röviden - Szenes Endréné28
A főbb nyersanyagfajták és minősítésük szempontjai - Bognár Vidné30
Uborka30
Fejeskáposzta31
Vöröskáposzta32
Paprika32
Paradicsom34
Dinnye34
Patisszon35
Cékla35
Sárgarépa36
Vöröshagyma37
Gyümölcsfélék38
A savanyúságok gyártásának tartósítási eljárásai38
A tejsavas erjesztés41
A tejsavas erjesztés alapjai - Juhászné Román Mariann41
A tejsavas erjesztés folyamán végbemenő változások41
A tejsavas erjedés lefolyása46
Romlási jelenségek, erjedési hibák47
Tejsavas erjesztéssel előállítható savanyúságok - Bognár Vidné49
Idénysavanyúságok49
Hosszabb ideig tárolható savanyúságok50
A kémiai tartósítás53
A kémiai tartósítás alapjai - Juhászné Román Mariann53
Kémiai úton tartósított savanyúságok - Bognár Vidné54
Ecetes uborka - Hordós ecetes paprika - Paprikahüvely előtartósítása - Káposztával töltött ecetes paprika - Ecetes zöld paradicsom - Hordós-hagyma - Ecetes cékla - Ecetes dinnye - Vágott vegyes savanyúság (csalamádé)
A hordók előkészítése, kezelése58
Tartósítás hőkezeléssel60
A savanyúságok hőkezeléses tartósításának alapjai - Szenes Endréné60
A pasztőrözés mikroorganizmus-pusztító hatása60
Hőkezeléssel tartósított savanyúságok - Bognár Vidné62
Csemegeuborka - Csemege zöld paradicsom - Uborkasaláta - Patisszonsavanyúság - Ecetes paprika - Paprikasaláta - Marinált paprikaszelet - Marinált paprikahüvely - Balatonsaláta - Káposztával töltött paprika - Csemege céklasaláta - Bébicékla - Csemegehagyma - Ecetes szilva - Különleges savanyúságok
A savanyúságok fogyasztói csomagolása - Szenes Endréné75
Üvegformák, méretek, záróelemek72
Üvegek előkészítése töltésre73
Az üvegek töltése, zárása75
Pasztőrözés utáni ellenőrzés75
Minőségvizsgálatok87
Saláták készítése tartósított savanyúságok, zöldségfélék felhasználásával - Sárosiné Tánczos Erika88
Öntetek, dresszingek89
Saláták tartósított savanyúságok felhasználásával91
Savanyúkáposztával - Kovászos uborkával - Patisszonból - Céklából
Saláták tartósított zöldségfélék felhasználásával94
Gombából - Karfiolból - Morzsolt csemegekukoricából - Zöldborsóval - Zöldbab- és szemes babból - Spárgából
Vegyes saláták98
Zöldborsó-, zöldbab-, karfiol - Brazil s. - Burgonya-zeller-zöldbab - Argentin babs. - Gundel s. - Francia s. - Francia hagymás. - Mexikói s. - Őszi vegyes - Spárgás vegyes - Téli tarka - Tiroli s. - Káposztás hering s. - Kerti s. - Kukorica zöldborsóval - Kukorica tartárral, karfiollal
A savanyúságok minőségbiztosítása77
Mit értünk az élelmiszerek minőségbiztosításán? - Fábri Ilona77
Az élelmiszer-minőség fogalma77
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága78
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk78
Az élelmiszerek mikrobiológiai minőségbiztosítása79
A mikroorganizmusok jellemzése80
A termék mikroflóráját meghatározó tényezők83
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat83
A savanyúságok gyártásának mikrobiológiája85
A savanyúságok mikroflórája85
A savanyúsággyártás kritikus pontjai85
Mikrobiológiai ellenőrző vizsgálatok86
A savanyúságok mikrobiológiai minősítése87
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata87
A késztermék minősége iránti követelmények - Sósné Gazdag Mária91
Gyümölcsök és zöldségek savanyításának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai - Sohár Pálné93
Ételfertőzések, ételmérgezések - Simon József96
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői - Bíró Oszkár100
Telepítés, a telephely megválasztása100
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása101
A piac szerepe és a verseny hatása102
A piaci kapcsolatok szerepe a vállalkozás jövedelmezőségének megalapozásában102
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges paci ismeretek102
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők103
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők103
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők105
Az egyéb költségek106
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre108
Beszerzési piac109
Értékesítési piac109
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére110
A savanyítás (savanyúsággyártás) kereskedelmi és gazdasági sajátosságai110
FÜGGELÉK
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem