kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Integra-Projekt Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 136 oldal |
Sorozatcím: | Termelők Kiskönyvtára |
Kötetszám: | 2 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-781-204-0 |
A vállalkozás elhatározása - Bíró Oszkár | 11 |
A kis- és középméretű élelmiszeripari üzemek múltjáról | 11 |
A vállalkozóvá válás indítékai | 13 |
A vállalkozás jogi formái | 14 |
Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 15 |
Az 1959. évi Polgári Törvénykönyv és az azt korszerűsítő rendeletek adta vállalkozási lehetőségek | 16 |
Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény | 17 |
A működtetés időbelisége | 17 |
A kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések | 18 |
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése - Kiss Lászlóné | 18 |
Berendezések, gépek élelmezésegészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése - Simon József és Mikhely István | 20 |
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések - Kiss Lászlóné | 22 |
Egészségügyi alkalmasság, képzettség - Simon József | 23 |
Kiss Lászlóné: Tisztító-, fertőtlenítőszerek | 24 |
Horváth György: Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig | 25 |
A savanyúságok készítése | 28 |
A savanyúságok nyersanyagai | 28 |
A nyersanyagtermesztésről röviden - Szenes Endréné | 28 |
A főbb nyersanyagfajták és minősítésük szempontjai - Bognár Vidné | 30 |
Uborka | 30 |
Fejeskáposzta | 31 |
Vöröskáposzta | 32 |
Paprika | 32 |
Paradicsom | 34 |
Dinnye | 34 |
Patisszon | 35 |
Cékla | 35 |
Sárgarépa | 36 |
Vöröshagyma | 37 |
Gyümölcsfélék | 38 |
A savanyúságok gyártásának tartósítási eljárásai | 38 |
A tejsavas erjesztés | 41 |
A tejsavas erjesztés alapjai - Juhászné Román Mariann | 41 |
A tejsavas erjesztés folyamán végbemenő változások | 41 |
A tejsavas erjedés lefolyása | 46 |
Romlási jelenségek, erjedési hibák | 47 |
Tejsavas erjesztéssel előállítható savanyúságok - Bognár Vidné | 49 |
Idénysavanyúságok | 49 |
Hosszabb ideig tárolható savanyúságok | 50 |
A kémiai tartósítás | 53 |
A kémiai tartósítás alapjai - Juhászné Román Mariann | 53 |
Kémiai úton tartósított savanyúságok - Bognár Vidné | 54 |
Ecetes uborka - Hordós ecetes paprika - Paprikahüvely előtartósítása - Káposztával töltött ecetes paprika - Ecetes zöld paradicsom - Hordós-hagyma - Ecetes cékla - Ecetes dinnye - Vágott vegyes savanyúság (csalamádé) | |
A hordók előkészítése, kezelése | 58 |
Tartósítás hőkezeléssel | 60 |
A savanyúságok hőkezeléses tartósításának alapjai - Szenes Endréné | 60 |
A pasztőrözés mikroorganizmus-pusztító hatása | 60 |
Hőkezeléssel tartósított savanyúságok - Bognár Vidné | 62 |
Csemegeuborka - Csemege zöld paradicsom - Uborkasaláta - Patisszonsavanyúság - Ecetes paprika - Paprikasaláta - Marinált paprikaszelet - Marinált paprikahüvely - Balatonsaláta - Káposztával töltött paprika - Csemege céklasaláta - Bébicékla - Csemegehagyma - Ecetes szilva - Különleges savanyúságok | |
A savanyúságok fogyasztói csomagolása - Szenes Endréné | 75 |
Üvegformák, méretek, záróelemek | 72 |
Üvegek előkészítése töltésre | 73 |
Az üvegek töltése, zárása | 75 |
Pasztőrözés utáni ellenőrzés | 75 |
Minőségvizsgálatok | 87 |
Saláták készítése tartósított savanyúságok, zöldségfélék felhasználásával - Sárosiné Tánczos Erika | 88 |
Öntetek, dresszingek | 89 |
Saláták tartósított savanyúságok felhasználásával | 91 |
Savanyúkáposztával - Kovászos uborkával - Patisszonból - Céklából | |
Saláták tartósított zöldségfélék felhasználásával | 94 |
Gombából - Karfiolból - Morzsolt csemegekukoricából - Zöldborsóval - Zöldbab- és szemes babból - Spárgából | |
Vegyes saláták | 98 |
Zöldborsó-, zöldbab-, karfiol - Brazil s. - Burgonya-zeller-zöldbab - Argentin babs. - Gundel s. - Francia s. - Francia hagymás. - Mexikói s. - Őszi vegyes - Spárgás vegyes - Téli tarka - Tiroli s. - Káposztás hering s. - Kerti s. - Kukorica zöldborsóval - Kukorica tartárral, karfiollal | |
A savanyúságok minőségbiztosítása | 77 |
Mit értünk az élelmiszerek minőségbiztosításán? - Fábri Ilona | 77 |
Az élelmiszer-minőség fogalma | 77 |
Az élelmiszerek egészségügyi biztonsága | 78 |
Az élelmiszerek romlásos jelenségei és tartósításuk | 78 |
Az élelmiszerek mikrobiológiai minőségbiztosítása | 79 |
A mikroorganizmusok jellemzése | 80 |
A termék mikroflóráját meghatározó tényezők | 83 |
A jó gyártási és jó higiéniai gyakorlat | 83 |
A savanyúságok gyártásának mikrobiológiája | 85 |
A savanyúságok mikroflórája | 85 |
A savanyúsággyártás kritikus pontjai | 85 |
Mikrobiológiai ellenőrző vizsgálatok | 86 |
A savanyúságok mikrobiológiai minősítése | 87 |
Az élelmiszer-termelés higiéniai gyakorlata | 87 |
A késztermék minősége iránti követelmények - Sósné Gazdag Mária | 91 |
Gyümölcsök és zöldségek savanyításának élelmezéstoxikológiai vonatkozásai - Sohár Pálné | 93 |
Ételfertőzések, ételmérgezések - Simon József | 96 |
A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői - Bíró Oszkár | 100 |
Telepítés, a telephely megválasztása | 100 |
A gyártási (tevékenységi) profil megválasztása | 101 |
A piac szerepe és a verseny hatása | 102 |
A piaci kapcsolatok szerepe a vállalkozás jövedelmezőségének megalapozásában | 102 |
Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges paci ismeretek | 102 |
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 103 |
A tárgyi eszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 103 |
A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 105 |
Az egyéb költségek | 106 |
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 108 |
Beszerzési piac | 109 |
Értékesítési piac | 109 |
Az állami szabályozás hatása a vállalkozás jövedelmezőségére | 110 |
A savanyítás (savanyúsággyártás) kereskedelmi és gazdasági sajátosságai | 110 |
FÜGGELÉK |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.