1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldbab- és zöldborsótermesztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 368 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-232-062-x
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (dr. Botos Gyula)5
Zöldbabtermesztés
A babtermesztés jelentősége és helyzete9
A termesztés története (dr. Velich István)9
Termesztésének helyzete napjainkban (Bálint Istvánné dr.)10
A zöldbab élelmezési jelentősége (Bálint Istvánné dr.)14
Fogyasztási és feldolgozási irányok (Bálint Istvánné dr.)15
A bab származása, fajok, fajtakörök, fajták (dr. Velich István)16
A kultúrtípusok eredete16
Rendszertan és rokonság17
Termesztett fajtáink17
A zöldbab alaktana és fejlődése25
Morfológiai jellemzők (dr. Velich István)25
A bab belső alaktana (dr. Gracza Péter)27
Fejlődése és környezei igényei (dr. Pados Péter)36
Genetika és nemesítés (dr. Velich István)42
A fontosabb tulajdonságok örökölődése42
Nemesítési célok46
Nemesítési módszerek48
Rezisztencianemesítés (dr. Velich István - dr. Kovács János)49
Fajtafenntartó nemesítés57
A zöldbabtermesztés agrotechnikája58
Vetésforgó, területkijelölés (Csörnök Lajos - dr. Velich István)58
Talaj-előkészítés, tápanyagellátás (Csörnök Lajos - dr. Velich István)61
Vetés, vetőmag (Csörnök Lajos - dr. Velich István - Ajtay Zsuzsanna)68
Talajápolás, öntözés (Csörnök Lajos - dr. Velich István)73
Szakaszos vetés, hüvelyminőség (Bálint Istvánné dr.)75
A nagyüzemi zöldbabtermesztés gépesítése81
A vetés és a növényápolás gépesítése (Szepes László)81
A betakarítás gépesítése (dr. Sutarski Konrád)89
A zöldbab növényvédelme95
Gyomirtás (Csörnök Lajos)95
Kórokozók, kártevők, és a védekezés lehetőségei97
Vírus kórokozók (dr. Tóbiás István)97
Baktérium kórokozók (Szarka János)100
Gomba kórokozók (Szarka János)106
Állati kártevők (dr. Martinovich Valér)111
A védekezés rendszere (Csörnök Lajos)119
A zöldbab házikerti termesztése (Bálint Istvánné dr.)122
Zöldbab júniustól októberig122
Talaj- és tápanyagigény122
Vetésforgó, vetés124
Öntözés, talajápolás125
Növényvédelem126
A váz nélküli fóliatakarás128
Termesztésre ajánlott fajták (dr. Velich István)129
A zöldbab tárolása (dr. Kovács János)134
Áruminőség, tartósítóipari feldolgozás135
A betakarított zöldbab minőségének megóvása (dr. Kovács János)135
A zöldbab konzervipari feldolgozása (Sárosiné Tánczos Erika)138
Nyersanyag141
Konzervipari feldolgozás145
A zöldbab hűtőipari feldolgozása (dr. Varga Lajosné)145
Nyersanyag148
Feldolgozás150
Áruminőség151
A zöldbabtermesztés ökonómiai kérdései (dr. Vígh Péterné)151
A termesztés népgazdasági sajátosságai151
A zöldbabtermesztés vállalatgazdasági jellemzői160
A termesztés jövedelmezősége165
A zöldbabtermesztés modelltechnológiája169
Irodalom180
Zöldborsótermesztés
A zöldborsótermesztés helyzete hazánkban és világviszonylatban (dr. Lászlóffi Antal)187
A termesztés töréntete187
Termesztésének helyzete napjainkban188
A zöldborsó élelmezési jelentősége191
A Borsó származása, fajok, fajtakörök193
Rendszertani helye (dr. Csizmadia László)193
A kultúrtípusok eredete (dr. Csizmadia László)193
A fontosabb termesztett zöldborsófajták (dr. Lászlóffi Antal)195
A borsó alaktana és fejlődése205
Morfológiai jellemzők (dr. Csizmadia László)205
Szöveti felépítése (dr. Gracza Péter)208
A fejlődés folyamata (dr. Csizmadia László)217
A borsó genetikája és nemesítése (dr. Csizmadia László)224
A fontosabb tulajdonságok öröklődése224
Citogenetika230
Zöldborsó-nemesítési célok231
Nemesítési módszerek232
Rezisztencianemesítés238
A zöldborsó fajtafenntartó nemesítése (dr. Lászlóffi Antal)244
A zöldborsótermesztés biológiai alapjai (dr. Csizmadia László)249
Hőmérséklet249
Víz250
Fény251
Talaj251
Tápanyagigény (Puskás István)252
Elővetemény (Puskás István)254
A zöldborsótermesztés agrotechnikája (Puskás István)255
Őszi talajmunkák255
Tavaszi talajmunkák257
A zölborsó tápanyagellátása257
A zölborsó vetése258
A zöldborsó növényvédelme263
A zöldborsó vegyszeres gyomirtása (Puskás István)263
Kórokozók, kártevők és az ellenük való védekezés268
Gomba kórokozók (dr. Csizmadia László)268
Baktérium kórokozók (Szarka János)273
Vírus kórokozók (dr. Tóbiás István)274
Állati kártevők (dr. Martivonich Valér)277
A zöldborsó betakarítása (Puskás István)291
A stabil cséplőgépre alapozott betakarítás292
A mobil cséplőgéppel történtő betakarítás297
A zöldborsó melléktermék-hasznosításának technológiája (Puskás István)299
A zöldborsó házikerti termesztése (dr. Lászlóffi Antal)304
Talaj-előkészítés, tápanyagigény306
Vetésforgó, vetés306
Öntözés, hálózás307
Szedés, ajánlott fajták308
A zöldborsó nagyüzemi termesztésének gépesítése (Nádas Péter)309
Zöldborsófejtő gépek311
A zöldborsó tartósítása319
A konzervipar feldolgozás és minőségi követelményei (Sárosiné Tánczos Erika)319
Nyersanyag320
A feldolgozás324
Hűtőipari feldolgozás (dr. Varga Lajosné)328
Nyersanyag328
Feldolgozás331
Áruminőség332
A zöldborsótermesztés ökonómiai kérdései (dr. Vígh Péterné)334
Népgazdasági jellemzők334
A zöldborsóágazat üzemi sajátosságai344
Költség, hozam, jövedelmezőség347
A zöldborsótermesztés modelltechnológiája352
Irodalom362
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem