Könyvem története, írta Zilahy Ágnes | 3 |
Levesek | |
Közönséges hus-leves | 9 |
Barna-leves | 10 |
Tyuk-leves | 11 |
Tiszta borsos-leves | 11 |
Gulyás-hus | 12 |
Gulyás-hus másképpen | 13 |
Rák-leves | 13 |
Kaszáslé | 15 |
Rákba való töltelék | 16 |
Pörkölt- vagy árva-levesek | |
Rák-leves | 16 |
Tüdő táska-leves | 17 |
Gomba-leves | 18 |
Zöldség-leves | 18 |
Darával töltött tészta-leves | 19 |
Gombócz-leves | 21 |
Paradicsom-leves | 21 |
Káposzta-leves | 22 |
Turbolya-leves | 22 |
Paszuly leves | 23 |
Borleves böjtösen | 24 |
Burgonya-leves | 24 |
Savanyu tojás-leves | 25 |
Borkő-leves | 25 |
Köménymagos leves | 26 |
Tört máj-leves | 27 |
Levesbe valók | |
A gyurt tészták | 27 |
Csiga-tészta készítése | 28 |
A rákba való felvert galuska | 30 |
Rák-leves rák-hussal | 30 |
Tej-galuska | 31 |
Dara (griz) koczkák | 31 |
A máj-galuska | 32 |
Olasz-borsó | 33 |
Gyöngykása fokhagymával | 33 |
Gyöngykása gombával | 34 |
Rizskása gombával | 34 |
Rák-vaj - vagy rák-zsír | 35 |
Vegyes zöldség | 36 |
Tüdő táska | 36 |
Liszt-koczkák | 37 |
Zsemlyekása (griz) gombócz | 38 |
Lisztgaluska | 38 |
Hús körül való étkek | |
Rizskása gombával | 39 |
Csiperkegomba | 39 |
Többféle gomba készítése | 40 |
Rizskása hagymával | 41 |
Házi makkaroni | 41 |
Vizes galuska | 42 |
Turós-gombócz | 42 |
Burgonya törve | 43 |
Reszelt tészta | 43 |
Sárga-répa | 44 |
Káposzta-saláta | 44 |
Mártások | |
Tatár-mártás | 45 |
Mandulás tormamártás | 46 |
Metélő hagyma-mártás | 46 |
Eczetes torma | 47 |
Halakra való mártás | 47 |
Majonéz | 48 |
Szárdella vaj | 48 |
Paradicsom-mártás | 48 |
Hagyma mártás | 49 |
Tejfeles ugorkamártás | 50 |
Tejfeles tormamártás | 51 |
Szardellamártás | 51 |
Kapornyamártás | 52 |
Zsemlyemártás | 53 |
Kapormártás | 53 |
Fokhagyma-mártás | 54 |
Ugorkamártás | 54 |
Köszméte (Piszke) mártás | 55 |
Sóskamártás | 55 |
Egres-mártás | 56 |
Meggy-mártás | 57 |
Ribizli-mártás | 57 |
Alma-mártás | 58 |
Leves utáni ételek | |
Főtt marhahus párolva | 59 |
Főtt marhahus vagdalva | 60 |
Kirántott sonka | 61 |
Velős szeletek | 61 |
Vese velővel | 62 |
Sonkás-omlet | 62 |
Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék | 63 |
Földi csiga | 64 |
Borju-láb és borju-fej kirántva | 65 |
Agyvelő kirántva | 65 |
Tüdő savanyu lével | 66 |
Tüdő rizskásával | 66 |
Töltött tojás | 67 |
Keserű gomba | 68 |
Főzelékek | |
Tavas-káposzta | 69 |
Töltött-káposzta (kolozsvári) | 70 |
Közönséges töltött-káposzta | 72 |
Hussal összerakott káposzta | 73 |
Kelkáposzta töltve | 74 |
Zöldkáposzta töltve | 75 |
Lucskos káposzta | 76 |
Székely-gulyás | 77 |
Töltött karalábé | 78 |
Töltött zöld paprika | 79 |
Töltött paradicsom | 80 |
Töltött burgonya | 81 |
Töltött ugorka | 82 |
Tökkáposzta | 83 |
Paprikás káposzta | 84 |
Babéros savanyu burgonya | 85 |
Szemes paszuly | 85 |
Száraz borsó | 86 |
Tojásos és sonkás burgonya | 87 |
Szilva-lével | 88 |
Szilva tálbafőtt | 88 |
Zöld-paszuly | 89 |
Vegyes zöldség | 90 |
Kartifiol | 91 |
Spárga-tök | 91 |
Spárga | 92 |
Komlóhajtás | 93 |
Laboda (vagy spenót) | 94 |
Szemes zöld-borsó | 95 |
Lencse böjtösen | 95 |
Ludas-kása | 96 |
Kucsmagomba töltve | 97 |
Aszalt lengyel-gomba | 98 |
Becsináltak | |
Rák "Kokó"-val | 99 |
Borju agyvelő czitrommal | 100 |
Sárga-répa sertés-hussal | 101 |
Tárkonyos bárány | 101 |
Köszmétés bárány | 102 |
Bárány czitrommal | 103 |
Köszmétes csirke | 103 |
Karalábés csirke | 104 |
Zöldborsó csirkével | 104 |
Paradicsomos csirke | 105 |
Mazsolás és gesztenyés nyelv | 106 |
Paczal | 106 |
Borju-láb és fejtojással | 107 |
Debreczeni mazsolás csirke | 108 |
Bosporus | 109 |
Rák rizskásával | 110 |
Pecsenyék | |
A Luhysült | 111 |
Beafstek | 113 |
Marhahus paprikás | 114 |
Vetrecze | 115 |
Zöldséges pecsenye | 115 |
Lengyel rostélyos | 116 |
Vereshagymás rostélyos | 117 |
Tejfeles rostélyos | 117 |
Fehér pecsenye | 118 |
Savanyu vesepecsenye | 119 |
Szalonával tüzdelt vesepecsenye | 119 |
Töltötött fehér pecsenye | 120 |
Szénen, illetve rostényon sült (fleck) | 121 |
Marha-pecsenye-gombócz | 122 |
Vagdalt marha-pecsenye | 123 |
Borju-szelet | 124 |
Borju-vesés | 125 |
Borju-pörkölt | 126 |
Borju-tokány | 126 |
Borju-czomb | 127 |
Rántott borju | 127 |
Töltött borjuszeg | 128 |
Borju fehér pecsenye töltve | 129 |
Borju-máj | 130 |
Borju-nyelv | 130 |
Rántott csirke | 131 |
Töltött csirke | 132 |
Paprikás csirke | 134 |
Pörkölt csirke | 135 |
Kappan-sült | 136 |
Szalonnával sütött kappan | 136 |
Kacsa sülve | 137 |
Szelid kacsa vad módra | 138 |
Pulykasült | 139 |
Pörkölt-pulyka | 140 |
Pulyka vagdalt hussal | 141 |
Libasült | 142 |
Libamell fejtva | 143 |
Sült-libamáj | 144 |
Angol-sült | 145 |
Marhahus tejfeles mártással | 146 |
Paprikás-szelet | 146 |
Serpenyős rostélyos | 147 |
Főtt-marhanyelv | 148 |
Marha pecsenye zöldséges mártással | 148 |
Erdélyi tokány | 149 |
Malaczsült | 150 |
Pörkölt-malacz | 152 |
Malacz-pecsenye tordaiason | 152 |
Paprikás, sertés fejből | 153 |
Sertés-gerincz (karmanádli) | 154 |
Sertés-gerincz (másképen) | 155 |
Sertés szelet | 155 |
Sertés-czomb | 156 |
Vad-husok | |
Az őzderék páczolva | 157 |
Páczolt-nyul | 159 |
Nyul Pácz nélkül | 160 |
Nyul paprikás | 161 |
Nyul babérral | 161 |
Vad-liba | 162 |
Vad-kacsa | 163 |
Szalonka és szalonkabél | 164 |
Fenyő-madár belestül | 166 |
A verebek | 166 |
Halak | |
Szegedi halpaprikás | 167 |
Tejfeles halpaprikás | 168 |
Rántott harcsa | 169 |
Apróhal egészen sütve | 170 |
Csuka fűszeresen | 171 |
Süllő (vagy csuka) töltve | 172 |
Hal-leves | 173 |
Hering melegen | 173 |
Száritott tőkehal | 174 |
Marinirozott hal | 175 |
Rántott békaczomb | 176 |
A pisztráng hidegen | 176 |
Saláták és diszitések | |
Aszpik | 177 |
A magyar házimustár | 179 |
Öntött saláta | 179 |
Hideg saláta | 180 |
Zeller és burgonya saláta | 181 |
Hering saláta | 181 |
Vegyes saláta | 182 |
Tészták | |
A fánk | 183 |
A bába kalács | 186 |
Az egyszerű kalács | 188 |
Kürtös kalács | 189 |
A király kalács | 190 |
Az arany galuska | 191 |
A csorgagott czukros tészta | 193 |
A darázslép tészta | 195 |
A cseh fánk | 196 |
Az élesztős-sodralék | 197 |
A mákos gubó | 198 |
Az élesztős lepény | 199 |
Az élesztős palacsinta | 200 |
A turós koczka-tészta | 201 |
A paraszt-bélés | 203 |
A réteges (élesztős) pogácsa | 204 |
A tepertős pogácsa | 205 |
A tepertős vakarcs | 205 |
Az élesztős, irós-tészta | 206 |
Az irós-tészta | 207 |
A félirós-tészta | 209 |
A toló-fánk | 211 |
A rétes-tészta | 212 |
A rétesbe való töltelék | 215 |
Az almatöltelék | 216 |
A turós rétes | 217 |
A máktöltelék | 217 |
A diótöltelék | 218 |
Csiga rétes | 218 |
Császár-morzsa | 219 |
A debreczeni béles | 220 |
A székely béles | 222 |
A burgonya-rétes | 223 |
A palacsinta-tészta | 223 |
A levelen sült | 225 |
A zsemlye pudding | 227 |
Bor mártással | 228 |
A puddingokra és tálba főttekre való tejmártás | 229 |
A bor-mártás | 230 |
Csokoládé mártás | 231 |
Az eper tálbafőtt | 231 |
A dara tálbafőtt tojássárgával | 232 |
A dara tálbafőtt másképpen | 233 |
A csokoládé tálbafőtt | 234 |
A tejfel tálbafőtt | 234 |
A keményítő tálbafőtt | 236 |
A zsemlyemorzsás darakoczkák | 237 |
Csörege kétféleképen | 238 |
A rózsa fánk | 239 |
A tejfel-koczka | 241 |
A hájas pogácsa | 242 |
Az uti pogácsa | 242 |
Kisütött zsemlye | 243 |
Az alma-fánk | 243 |
A zsiros lepény | 245 |
Turós-lepény | 246 |
A fahajas-fánk | 247 |
A málé-lepény | 248 |
A gyurt tészták | 249 |
Juh turós tészta | 251 |
Tehén turós-tészta | 251 |
A sodrott tészta (nudli) | 252 |
A szilvaizes derelye | 253 |
A káposztás koczka-tészta | 255 |
A sonkás tészta | 255 |
A tejbefőtt laska | 257 |
A darával készült tészta | 258 |
A mákos-tészta | 258 |
A tehén turós gombócz | 259 |
A bánáti gyümölcs-kenyér | 260 |
A gyümölcs-kenyér | 262 |
A vaniliás perecz | 263 |
Vanilia hajtás | 264 |
A czukor-perecz | 264 |
A ráczpite | 265 |
A pozsonyi mákos és diós patkó | 266 |
Libazsiros sütemény | 267 |
A porhanyó kis kifli | 268 |
A mézes lepény | 268 |
A diós sütemény | 269 |
Diós rudak | 270 |
A habos tészta | 270 |
Füszeres édes tészta | 271 |
Vajas torta | 272 |
A morzsa-torta | 273 |
A csokoládés édes tészta | 274 |
A csokoládé torta | 274 |
A sodrott torta-lepény | 275 |
A dió-torta | 276 |
A pörkölt torta | 277 |
A dalauzi | 278 |
A czukros tört dió | 279 |
A mogyoró csemege | 280 |
Az édeske | 280 |
A mandulacsókocska | 281 |
Tojásos perecz | 282 |
A gyümölcsös csókocskák | 282 |
Mandula kártya | 283 |
A bazarcsókocskák | 283 |
A vanilia fagylalt | 284 |
Kávé fagylalt | 285 |
Csokoládé fagylalt | 286 |
A madár-tej | 286 |
Tejhab krémekbe és kávéba | 287 |
A krémek | 288 |
Baraczk-krém | 289 |
Az ostya-sütés | 289 |
A kozmás ételekről | |
A kozmás étel | 290 |
Különlegességek | |
A disznótor | 293 |
A disznó-ölés | 296 |
A kolbász | 300 |
A tüdőshurka készítése | 302 |
A véreshurka | 304 |
A májas készítése | 306 |
A kásás hurka | 308 |
A hájszeles | 309 |
A gömböcz | 310 |
A disznófő-sajt | 311 |
Bőrsajt | 314 |
A kocsonya készítés | 315 |
A király-hús | 316 |
A paprikás szalonna | 317 |
Az alta készítése | 318 |
A komlós kenyér sütése | 320 |
A komlós korpa készítése | 322 |
A bálmos | 324 |
A mus kolbász (bánáti csemege) | 325 |
A puliczka | 326 |
A "debreczeni" kolbász készítése | 328 |
A sonka és a marha-nyelv páczolás | 329 |
A "virsli" készítés | 330 |
A zsir olvasztás | 331 |
Meleg és hideg italok | |
Csokoládé | 332 |
Az édes ürmös készítése | 332 |
Dió pálinka | 333 |
Puncs | 334 |
Meleg limonádé | 334 |
Hideg puncs | 335 |
Almabor | 335 |
Vegyes gyümölcs-pálinka | 336 |
Vaniliás pálinka | 336 |
Narancs pálinka | 337 |
Köménymagos pálinka | 338 |
Eczet készítés | 338 |
Birsalma-sajt | 339 |
Birsalma-sajt más módon | 340 |
Télire eltett zöld-paszuly | 340 |
Czitrom és narancs eltartása | 341 |
Hogy kell a szilvát eltartani | 342 |
Hogyan kell a tojást eltartani | 342 |
A dinnye eltartása | 343 |
Hogy kell az avas zsirt jóvá tenni | 343 |
Kovászos ugorka télre | 344 |
Kovászos ugorka más módon | 345 |
Ugorka saláta | 347 |
Eczetes ugorka üvegben | 348 |
Paprikás piros káposzta | 348 |
Tökkáposzta üvegben | 349 |
Sóska mártás üvegben | 350 |
Hagyma eczetbe téve | 350 |
Édes zöldpaprika eczettel | 351 |
Eczetes ugorka saláta | 351 |
Vegyes zöldség saláta | 352 |
Aszalt körte | 353 |
Aszalt zöld kukoricza | 354 |
Zöld paszuly aszalva | 355 |
Aszalt paradicsom | 355 |
Tinori gomba aszalva | 356 |
Szappanfőzés | 356 |
Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhiteni? | 358 |
HOgyan lehet a kemény tüzet eloltani? | 358 |
Mosdószer | 359 |
Befőttek | |
Többféle egyformán elkészíthető befőtt | 360 |
Sárga dinnyehaj befőtt | 362 |
Görög dinnye befőtt | 363 |
Czukorba főtt baraczk | 365 |
Kajszin baraczk befőtt | 366 |
Magolt ribizli | 367 |
Körte befőtt | 367 |
Birsalma befőtt | 368 |
Hámozott dió befőtt | 369 |
Rendes dió befőtt | 369 |
Jöld ringlot | 370 |
Rummal eltett vegyes gyümölcs | 371 |
Meggy eczettel | 372 |
Birsalma sürü czukorban | 372 |
Magolt meggy czukorban | 373 |
Apró arany alma czukorban | 373 |
Birsalma eczettel | 374 |
Kajszin baraczk eczettel | 374 |
Sárga dinnyehéja befőtt | 375 |
Az elromlott befőttek értékesítése | 375 |
Őszibaraczk-iz | 376 |
A czukros gyümölcsök | 376 |
Paradicsom üvegben | 377 |
Ünnepi ebédek | |
Az ünnepi ebédekből | 378 |
Az asztalterités | 380 |
Nagy ebéd (télen) | 383 |
Nagy vacsora (télen) | 384 |
Nagy ebéd (tavasszal) | 385 |
Nagy vacsora (tavasszal) | 386 |
Nagy ebéd (nyáron) | 386 |
Nagy vacsora (nyáron) | 387 |
Nagy ebéd (ősszel) | 388 |
Nagy vacsora (ősszel) | 388 |
Utóirat | 390 |