Bevezető (Wilheim András) | 7 |
A vendéglátás zenéje Magyarországon a 17-19.században (Falvy Zoltán) | 15 |
Receptek | |
KLASSZIKUSOK | |
Alexandre Choron (1771-1834) | 37 |
Pisztráng Choron módra | 37 |
Kodály Zoltán (1882-1967) | 38 |
Vidéki jérceleves Kodály módra | 38 |
Ruggiero Leoncavallo (1858-1919) | 38 |
Bélszínszeletek Leoncavallo módra | 38 |
Giacomo Meyerbeer (1791-1864) | 39 |
Tojás tálon, vesével, Meyerbeer módra | 39 |
Giacomo Puccini (1858-1924) | 40 |
Bárányérmék Puccini módra | 40 |
Gioacchino Rossini (1792-1868) | 40 |
Erőleves Rossini módra | 40 |
Makaróni Rossini módra | 42 |
Bélszínszeletek Rossini módra | 43 |
Anton Rubinstein (1829-1894) | 44 |
Angolos vesepecsenye Rubinstein módra | 44 |
Richard Wagner (1813-1883) | 45 |
Bélszínszeletek Wagner módra | 45 |
KORTÁRSAK | |
Antal Imre: | 49 |
Suhantott leves Vásárhelyről | 49 |
Vágott leves | 50 |
Rakott zöldbab | 50 |
Gomba-fasírozott | 51 |
Baranyay László: | 52 |
Sertésszelet magyaróvári módra | 52 |
Cigánypecsenye | 52 |
Marhafelsál töltve | 52 |
Boros sertéstokány | 53 |
Majoránnás marhafartő | 53 |
Húsgombócok paprikás lében | 54 |
Töltött kenyér | 54 |
Barna István és felesége: | 55 |
Pizza "á la Barna" | 56 |
A kuchen különböző formái | 57 |
Partita sopra il tema "felfújt" | 59 |
Bársony László: | 60 |
Rókagomba paprikás | 60 |
Nyári mandulás édesség | 60 |
Benkó Sándor: | 61 |
Kelbatyu | 61 |
Az "unalmas" sertéspörkölt | 61 |
Vegyes saláta | 62 |
Őszibarackos linzer | 63 |
Benkóczy Zoltán: | 64 |
Borkorcsolya | 64 |
Paradicsomos zöldbab | 64 |
Benkő Dániel: | 65 |
Fóliában sült karaj | 65 |
Szarvast, vagy őzhúst főzni fekete lével | 67 |
Virágos lév, gyümölcsös lév, mindenféle sült alá | 67 |
Pástétomba vadhús | 67 |
Szilvából ostya-béles | 67 |
Bergendy-zenekar: | 68 |
Nádibetyár pecsenye | 68 |
Pácolt pulykasült vörösborban párolt aszalt szilvával és fűszeres rizzsel | 68 |
Gombamártás | 70 |
Szerb rostélyos | 70 |
Bodza Klára - Czidra László: | 71 |
Tavaszi sertéscsülök | 71 |
Nyári ponty rizságyon | 72 |
Kínai gombás csirke | 72 |
Öhöm | 73 |
Debreceni krémes | 73 |
Perui citrompástétom | 74 |
Bogár István: | 75 |
Saslik á la Bogár | 75 |
Feleségem második számú kedvence, azaz töltött kenyér fóliában sütve | 76 |
Bokorné György Laura: | 77 |
Vegyes bableves erdélyiesen | 77 |
Leves főzés nélkül "egészség" módra | 77 |
Sonkás, sajtos, gombás sertéskaraj rántva "különleges" krumplipürével | 78 |
Fokhagymás vasi pecsenye spenóttal és burgonyakrokettel | 78 |
Töltött virsli fantáziakörettel | 79 |
Almás csirke grillsütőben | 79 |
Hússal töltött burgonyagombóc kapormártásban | 80 |
Húsos rakott palacsinta | 80 |
Csülkös palacsinta gombamártással | 81 |
Zöldséges marhahús pástétom | 81 |
Sonkás rakott karfiol | 82 |
Makaróni olaszosan, tengeri hallal | 82 |
Gombás-húsos töltött tök | 82 |
Töltött kínai kel gombamártással | 83 |
"Egzotikus" csirkesaláta | 83 |
Töltött tojás zellersalátával | 84 |
Diétás vegyes saláta "vendégség" módra | 84 |
Húsos, sajtos, gombás hasé | 85 |
Töltött kifli, sütőben átsütve | 85 |
Gyümölcssaláta "Laura" módra | 86 |
Boronkay Antal: | 87 |
Húsgombóc leves | 87 |
Lin családi sült csirkéje | 88 |
Piros főtt csirke gesztenyével | 88 |
Csirkedarabok sült dióval | 89 |
Húsgombócok káposztával | 89 |
Húslabdák ananásszal | 90 |
Hal csípős mártásban | 90 |
Zöldpaprika hússal | 91 |
Három út puding | 91 |
Burgonya pergetett cukorban | 92 |
Dévai Nagy Kamilla: | 93 |
Meleg előétel: töltött gomba | 93 |
Szardellás májpástétom | 94 |
Francia borjúhús spárgával | 94 |
Dél-magyarországi szerb étel | 94 |
Borított vagy rakott káposzta | 95 |
Diópálinka | 96 |
Dittrich Tibor: | 97 |
Paradicsomos darálthús karfiollal | 97 |
Tejszínes csülök római tálban | 97 |
Hek tejfölös-boros mártással | 98 |
Ella István: | 99 |
Babsaláta | 99 |
Meleg szendvics | 99 |
Fábián Márta: | 100 |
Pikáns fokhagymagerezdek | 100 |
Saláta túróval | 100 |
Fellegi Ádám: | 101 |
Sólet kuglival, azaz töltött libanyakkal | 101 |
Töltött csuka | 102 |
Könnyű, gyors kelttészta dagasztás nélkül | 102 |
Kovászos uborka | 103 |
Feuer Mária: | 104 |
Tárkonyos malacleves | 104 |
Gesztenyés pulyka | 104 |
Vadász csirke | 105 |
Fokhagymás pörkölt puliszkával | 105 |
Stefánia hideg pácban | 106 |
Fokhagymás csuka | 106 |
Hallé bográcsban | 107 |
Pincepörkölt | 107 |
Parázson sült tyúk | 107 |
Szalonnasütés nyárson | 108 |
Zöldsaláta | 108 |
Nyári gyümölcssaláta | 109 |
Téli gyümölcssaláta | 109 |
Fűszeres bor | 110 |
Részeg Jeromos | 110 |
Fischer Iván: | 111 |
Göngyölt hátszín | 111 |
Crépes Susette, egyszerűbben | 111 |
Gaál Gabriella: | 112 |
"Mátyáshegyi zsákbamacska" | 112 |
Gezemice leves | 112 |
Mátyáshegyi zsákbamacska | 114 |
Pampuska | 114 |
Gonda János: | 116 |
Rövidkaraj szeletek marinált paprikával | 116 |
Gregor József: | 117 |
Méreg nélkül!!! | 117 |
Krumplitáska alla Tiborc | 117 |
Krumplihús - olajban sütve, alla Sparafucile | 118 |
Ramphis kedvence | 119 |
Rizseshús alla Zsupán Kálmán | 119 |
Csülök Gara módra | 119 |
Marhapörkölt alla Don Pasquale | 120 |
Máj alla Dulcamara | 120 |
Falstaff kedvence | 121 |
Lecsó alla dr. Takács | 121 |
Tormás birka Don Alfonso módra | 122 |
Paprikás krumpli Osmin módra | 122 |
Gulyás Dénes: | 123 |
Zöldséges csirke | 124 |
Töltött kacsa römertopfban | 126 |
Vörösborban párolt gombás marhaszelet | 126 |
Horváth Anikó: | 128 |
Töltött kucsmagomba | 128 |
Gombás melegszendvics | 129 |
Gombás-húsos palacsinta | 129 |
Gombás rakottkrumpli | 130 |
Rablóhús gombával | 130 |
Rebarbarás rétes | 131 |
Csokoládés-diós sütemény | 131 |
Jákó Vera: | 132 |
Csirkegulyás | 132 |
Pavlova torta | 134 |
Jeney Zoltán: | 135 |
Álom 1982. október 25-én hajnalban | 135 |
Kalmár László: | 136 |
Húspástétom | 136 |
Ferdinándi tészta | 136 |
Púpos tojás | 137 |
Kalmár Magda: | 138 |
Borscs leves | 138 |
Almás hús | 139 |
Vadashús | 139 |
Juhászpörkölt | 140 |
Rakott kelbimbó | 140 |
Kelbimbó pongyolában | 141 |
Puding-csoda | 141 |
Kincses Veronika: | 142 |
Hagymaleves | 142 |
Csirke "majdnem kínai" módra | 142 |
Rántott zucchini | 143 |
Komlós Péter: | 144 |
Besameles sülthús | 144 |
Tejfeles gombás marhaszelet | 144 |
Komlóssy Erzsébet: | 146 |
Mézes csirke | 146 |
Burgonyapüré | 146 |
Zöldbab pörkölt | 147 |
Egyensúly tészta | 147 |
Koós János: | 148 |
Diós krémsajt | 148 |
Tárkonyos bárányleves | 148 |
Juhtúrós puliszka marhatokánnyal | 149 |
Kürtőskalács | 150 |
Gyümölcs torta | 151 |
Kovács Apollónia: | 152 |
Tárkonyos bárányleves | 152 |
Borsos tokány | 152 |
Öntött saláta | 153 |
Kovács Dénes: | 154 |
Húsgombócok kelkáposztával | 154 |
Zöldséges marharagu | 155 |
Burgonyatorta | 156 |
Tojásos galuska | 156 |
Ízes zsemlegombóc | 157 |
Lencsesólet | 157 |
Spárgafőzelék | 158 |
Töltött pisztráng | 158 |
Körmendi Klára: | 159 |
Zöldbabos csirke | 159 |
Lángoska | 160 |
Lyoni saláta | 160 |
Lampert Elvira - Harsányi Zsolt: | 161 |
Marokkói leves | 161 |
Rántott hagymakarikák | 161 |
Túrótorta | 162 |
Lehoczky Zsuzsa: | 163 |
Milánói makaróni | 163 |
Zöld galuska magyarosítva | 163 |
Fogyókúrás saláta | 164 |
Lendvay Kamilló: | 165 |
Ahogy én főzök | 165 |
Halászlé | 166 |
Schlemmertopf - römentopf, azaz agyagedényben összerottyantott ízkonglomerátum | 168 |
Ligeti András: | 170 |
Kínai csirke ananásszal | 170 |
Tejfölös gombás csirkemell | 171 |
Bélszínszeletek | 172 |
"Hamis" disznósajt | 172 |
Töltött burgonya | 173 |
Lux Erika: | 174 |
Előétel | 174 |
"Jénai" sertéshús | 174 |
Marharolád | 175 |
Meleg szendvics | 175 |
Göngyölt póréhagyma | 176 |
Hideg burgonyasaláta | 176 |
Fogyókúrás esti saláta | 176 |
Spanyol saláta | 177 |
Amerikai saláta | 177 |
Lecukrozott meggy nyári eltevésre | 177 |
Marczis Demeter: | 178 |
Szülőfalumbeli reggeli, édesanyám receptje | 178 |
Matuz István: | 179 |
Baszk csirke | 179 |
Karfiolos hús | 179 |
Horgászoknak való | 180 |
Házi majonéz | 180 |
Házi Rigó Jancsi | 180 |
Mátyás Mária: | 181 |
Marhahús Mária módra | 181 |
Gesztenyés pulyka | 182 |
Cukrozott narancshéj | 182 |
Mák torta | 183 |
Mészöly Katalin - Horváth Bálint: | 184 |
Marhafarok leves | 184 |
Leves füstöltléből | 184 |
Meggyleves | 185 |
Tejszínes, gombás, paprikás csirke | 185 |
Karfiolos csirke | 186 |
Lucskos káposzta | 186 |
Tyúkos káposzta | 187 |
Töltött káposzta Horváth Bálint módra | 188 |
Zöldborsó saláta | 188 |
Paradicsom saláta | 189 |
Túrótorta | 189 |
Bodza szörp | 190 |
Moldován Stefánia: | 191 |
Árva leves | 191 |
Tárkonyos bableves | 191 |
Cibere leves | 192 |
Egres becsinált | 192 |
Szilvás vagy birsalmás étel | 193 |
Havasi bográcstokány | 193 |
Puliszka | 194 |
Tehéntúrós puliszka | 194 |
Kukorica málé | 195 |
Kapros juhtúrós palacsinta | 195 |
Örmény gombafőzelék | 196 |
PIlaf, örmény mazsolás rizs | 197 |
Baklava, örmény diósbéles | 197 |
Németh Amadé: | 198 |
Gasztronómiai vallomások | 198 |
Sült marhanyelv | 198 |
Őzderék torta | 199 |
Németh Marika: | 201 |
Nyári rizses csirke | 201 |
Egészben sült paprika | 201 |
Németh Oszkár: | 202 |
Tízperces meggyleves hidegen készítve | 202 |
Sajtos pirítós | 202 |
Pászthy Júlia: | 203 |
Becsinált aprólékleves | 203 |
Rántott csirke egresmártással | 203 |
Töltött alma | 204 |
Pere János: | 205 |
Rumos sárgadinnye | 205 |
Mentás-túrós palacsinta | 205 |
Mandulatejszínes piskóta | 205 |
Rásonyi Leila: | 206 |
Türlü | 206 |
Padlizsán kebap | 206 |
Padlizsán pástétom | 207 |
Török zöldbab | 207 |
Török ispanak | 208 |
Belis | 208 |
Török édes grízsütemény | 209 |
Szirupleöntet | 209 |
Rátonyi Róbert: | 210 |
Robi krumpli | 210 |
Operett szelet | 210 |
Ibizai rántotta | 211 |
Rohonyi Anikó: | 212 |
Kakaós szelet | 212 |
Sajtkrémmel töltött pogácsa | 213 |
Sándor Judit: | 214 |
Angol marhasült magyar módra | 214 |
Zöldséges felsálszeletek | 214 |
Krém pohárban | 215 |
Sebestyén János: | 216 |
Tonhal pástétom | 216 |
Erőleves Landowska emlékére | 217 |
Polifon saláta | 217 |
Soltész Rezső: | 218 |
Juhtúrós galuska Soltész módra | 218 |
Pozsonyi csemege (magyarosan) | 219 |
Szakály Ágnes: | 220 |
Sonkás sajtos soufflé | 220 |
Kafta | 220 |
"Bolondított" tojáslepény | 221 |
Laska felvidéki módra | 221 |
Szokolay Sándor: | 223 |
Csirkemájjal töltött csirkemell | 223 |
Tejfeles pirított máj | 223 |
Angol máj | 224 |
Bortorta | 224 |
Habos kávétorta | 225 |
Sós piskóta | 225 |
Tokody Ilona: | 227 |
Fokhagymás metélt | 227 |
Tavaszi saláta | 228 |
Kavart tészta | 228 |
Maria Teresa Uribe - Patricio Méndez: | 229 |
Chilei halászlé | 229 |
Karácsonyi töltött sertéscomb | 229 |
Karácsonyi saláta | 230 |
Karácsonyi majomfarka | 230 |
Padlizsános csirke | 231 |
Kukoricatorta csirkével | 231 |
Chilei lecsó | 232 |
Empanada | 232 |
Huancaina (ősi inka étel) | 233 |
Dél süteménye | 233 |
Varga Bálint András: | 235 |
Hering üvegfúvó módra | 235 |
Pitti panja | 235 |
Borjútekercs | 236 |
Oldalas svéd módra | 236 |
Svéd palacsinta | 237 |
Diós szelet | 237 |
Zalatnay Sarolta: | 238 |
Sonkás tekercs - előétel | 238 |
Kelvirág vacsoraétel | 238 |
Záray Márta - Vámosi János: | 239 |
Fokhagymás hal | 239 |
Rántott szelet kicsit másképpen | 239 |
Sárgarépa saláta | 239 |
Blue cheese | 240 |
Francia salátalé | 240 |
Fogyókúrás túrókrém | 240 |
Zászkaliczky Tamás: | 241 |
"Melegen ajánlott" töltött rostélyos | 241 |
Aszalt szilvás hús | 241 |
Szőlőmártás | 242 |
Tordai gombás tekercs | 242 |
Zempléni Mária: | 243 |
Rakott fejtett bab | 243 |
Köményes torta | 243 |
Titi torta | 244 |
A felelős kiadó receptje: | 245 |
Görög csirke | 245 |
A felelős szerkesztő receptje: | 245 |
Alma tálbanfőtt | 245 |
A műszaki szerkesztő receptje: | 246 |
Gombával töltött rostélyos | 246 |
Így csináld! | 247 |
Levesbetétek ABC-ben | 248 |
Árpagyöngy | 248 |
Burgonyagombóc | 248 |
Csigatészta | 248 |
Csipetke | 248 |
Daragaluska | 248 |
Darakocka | 249 |
Eperlevél | 249 |
Finommetélt | 249 |
Galuska | 249 |
Kagylótészta | 249 |
Kockatészta | 249 |
Lebbencstészta | 249 |
Levestészta készítése | 250 |
Lúdgége tészta | 250 |
Májgaluska vagy -gombóc | 250 |
Pirított zsemlekocka vagy -metélt | 250 |
Rántott borsó | 250 |
Tarhonya | 251 |
Vajas galuska | 251 |
Zsemlegombóc | 251 |
Zsemlekocka | 251 |
Köretek ABC-ben | 251 |
Burgonyafánk | 251 |
Burgonyagombóc | 251 |
Burgonyapüré | 252 |
Burgonyaropogós | 252 |
Dinsztelt káposzta | 252 |
Fűszerezett rizs | 252 |
Galuska | 252 |
Gombás rizs | 252 |
Hasábburgonya | 252 |
Kelbimbó vajjal | 252 |
Majonézes zöldség | 253 |
Paradicsomos rizs | 253 |
Párizsi burgonya | 253 |
Párolt káposzta | 253 |
Párolt rizs | 253 |
Párolt zöldborsó | 253 |
Petrezselymes újburgonya | 254 |
Puliszka | 254 |
Rácsos burgonya | 254 |
Rizibizi | 254 |
Rizs | 254 |
Rósejbni | 254 |
Sonkás rizs | 254 |
Sós burgonya | 254 |
Spárgafej angolosan | 254 |
Sült burgonya | 255 |
Szalmaburgonya | 255 |
Tarhonya | 255 |
Tojásos rizs | 255 |
Vajas burgonya | 255 |
Vajas galuska | 255 |
Velesült burgonya | 255 |
Zöldséges rizs | 255 |
Zsemlegombóc | 255 |
Mártások ABC-ben | 256 |
Almamártás | 256 |
Armagnac mártás | 256 |
Barna alapmártás | 256 |
Barna gombamártás | 257 |
Bearni mártás | 257 |
Besamel vagy tejmártás | 257 |
Bordói mártás | 257 |
Burgundi mártás | 257 |
Céklamártás | 257 |
Choron mártás | 258 |
Cumberland mártás | 258 |
Csokoládémártás | 258 |
Egresmártás | 258 |
Fehér alapmártás | 258 |
Fehérbor mártás | 258 |
Fehér gombamártás | 259 |
Gombamártás | 259 |
Gribiche mártás | 259 |
Kapormártás | 259 |
Madeira mártás | 259 |
Majonéz | 259 |
Meggymártás | 260 |
Moszkvai mártás | 260 |
Paradicsommártás | 260 |
Puncsmártás | 260 |
Sajtmártás | 260 |
Szőlőmártás | 260 |
Tartármártás | 261 |
Uborkamártás | 261 |
Vaníliamártás | 261 |
Velencei mártás | 261 |
Vinaigrette mártás | 261 |
Vörösbor mártás | 261 |
Koktélok | 262 |
Whiskey-cola | 262 |
Manhattan | 262 |
Síshake | 262 |
Barack-koktél | 262 |
Vermouth-tonik | 262 |
Amerikai hűsítő | 263 |
Tojásflip | 263 |
Rumfliip | 263 |
Konyakos kávé | 263 |
Narancsbólé | 263 |
Fröccs-koktél | 263 |
Vitaminkoktél | 264 |
Pezsgő julep | 264 |
Habos sörkoktél | 264 |
Grog | 264 |
Kávés grog | 265 |
Florida koktél | 265 |
Gránátalma-koktél | 265 |
Forró gyomorkeserű | 265 |
Karácsonyi majomfarka | 265 |
Ital-etikett | 266 |
Főzőóvoda (ABC-ben) | 266 |
Áttörés (passzírozás) | 266 |
Bezöldségelés | 266 |
Bundázás | 266 |
Csirke darabolása | 267 |
Csokoládé bevonat | 267 |
Csontlé | 267 |
Dinsztelés | 267 |
Élesztő | 267 |
Elősütés | 267 |
Érlelés | 268 |
Felverés | 268 |
Filézés | 268 |
Forralás | 268 |
Főzés | 268 |
Galuskaszaggatás | 268 |
Gerstli | 269 |
Gomba | 269 |
Gőzölés | 269 |
Habarás | 269 |
Habverés | 270 |
Hagyma | 270 |
Hal tisztítása | 270 |
Húslé | 270 |
Húsleves | 270 |
Káposzták | 271 |
Karamell | 271 |
Kelesztés (élesztővel) | 271 |
Kikeverés | 272 |
Legírozás, montírozás | 272 |
Natúr sütés | 272 |
Pácolás | 272 |
Palacsinta | 272 |
Panírozás | 273 |
Párizsi sütés | 273 |
Párolás | 273 |
Passzírozás | 273 |
Pecsenyelé (jus) készítése | 273 |
Pirítás | 274 |
Piskótatészta | 274 |
Pörkölt készítése | 274 |
Rántás | 275 |
Sűrítés | 275 |
Sütés | 275 |
Szűrés | 277 |
Zselatin | 277 |
Mutató | 279 |