kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
I. kötet | |
Alapismeretek | |
Bevezetés a szerves chemiába | 1 |
Bevezetés | 1 |
Összegképlet. Szerkezeti képlet. Isomeria | 2 |
A szén vegyértékéről | 3 |
Organikus vegyületek tulajdonságai | 4 |
Feladatok | 5 |
Szerves anyagok analysise | 5 |
Anyag előkészítése | 6 |
Elemek qualitatív kimutatása | 6 |
Elemek mennyiségi meghatározása | 7 |
Összegképlet felállítása | 10 |
Molekulasúly meghatározása | 10 |
Egyéb analytikai módszerek | 13 |
Feladatok | 13 |
Nyílt szénláncú vegyületek | |
Szénhydrogenek I. A methan-csoport | 15 |
Szerkezet | 15 |
Methan | 18 |
A methan-sor tagjai | 19 |
Methan-homologok snythesise | 22 |
Petroleum és rokon anyagok | 23 |
Mesterséges petroleum | 24 |
Feladatok | 25 |
Szénhydrogenek II. Telítetlen szénhydrogenek | 25 |
Aethylen-sor (olefinek) | 25 |
Substitutio és additio | 27 |
Aethylen | 28 |
Diolefinek | 30 |
Acetylen-sor | 31 |
Szénhydrogenek áttekintése | 34 |
Feladatok | 34 |
A szénhydrogenek halogen-származékai | 34 |
Képződés | 35 |
Tulajdonságok | 37 |
Chloroform | 39 |
Jodoform | 40 |
Széntetrachlorid | 40 |
Feladatok | 40 |
Alkoholok I. Egyértékű alkoholok | 41 |
Bevezetés | 41 |
Alkoholok szerkezete | 42 |
Egyértékű alkoholok képződése | 44 |
Tulajdonságok | 47 |
Vegyi jellem | 47 |
Methylalkohol | 49 |
Aethylalkohol | 50 |
Magasabb alkoholok | 51 |
Telítetlen alkoholok | 53 |
Feladatok | 53 |
Alkoholok II. A szerves erjedés | 54 |
Erjedés elmélete | 54 |
Melléktermékek | 55 |
Szeszgyártás | 56 |
Szeszes italok | 57 |
Áttekintés | 58 |
Pálinkák és likőrök | 58 |
Bor | 58 |
Sör | 59 |
Alkoholismus | 59 |
Feladatok | 59 |
Alkoholok III. Többértékű alkoholok | 60 |
Bevezetés | 60 |
Kétértékű alkoholok | 60 |
Háromértékű alkoholok | 62 |
Glycerin | 62 |
Négy- és többértékű alkoholok | 64 |
Feladatok | 65 |
Aetherek | 65 |
Bevezetés | 65 |
Keletkezés és előállítás | 66 |
Tulajdonságok | 67 |
Aethylaether | 68 |
Alkylperoxydok | 69 |
Feladadok | 70 |
Aldehydek | 70 |
Bevezetés | 70 |
Keletkezés és előállítás | 71 |
Tulajdonságok és reactiok | 71 |
Formaldehyd | 75 |
Acetaldehyd | 76 |
Telítetlen és többértékű aldehydek | 77 |
Feladatok | 77 |
Ketonok | 78 |
Bevezetés | 78 |
Előállítás | 78 |
Jellem | 79 |
Aldehydek és ketonok összehasonlítása | 81 |
Aceton | 81 |
Magasabb és telítetlen ketonok | 82 |
Diketonok | 82 |
Feladatok | 83 |
Egybázisú, telített savak | 84 |
Definitio és felosztás | 84 |
Ionisatio | 85 |
Sók hydrolysise | 86 |
Általános előállítási módszerek | 86 |
Tulajdonságok | 87 |
Reactiok | 88 |
Hangyasav | 89 |
Ecetsav | 91 |
Magasabb savak | 93 |
Feladatok | 94 |
A zsírsavak származékai I. Esterek, viaszok, zsírok | 95 |
Esterképződés elmélete | 95 |
Esterek tulajdonságai | 96 |
Szervetlen savak esterei | 97 |
Áttekintés | 98 |
Viaszok | 98 |
Zsírok és zsíros olajok | 99 |
Zsírok ipari hasznosítása | 101 |
Szappangyártás és a szappanok | 102 |
Lecithinek | 103 |
Feladatok | 104 |
A zsírsavak származékai II. Savchloridok, amidok, nitrilek, anhydridek | 105 |
Savchloridok | 105 |
Savamidok | 106 |
Savnitritek | 107 |
Sananhydridek | 108 |
Ketenek | 109 |
Sav-származékok áttekintése | 110 |
Feladatok | 110 |
Többfázisú telített savak | 110 |
Beosztás | 111 |
Synthesis és reactiok | 111 |
Oxalsav | 112 |
Malonsav | 113 |
Malonester | 113 |
Borostyánkősav | 114 |
Magasabb dicarbonsavak | 115 |
Feladatok | 115 |
Telítetlen savak. Bevezetés a stereochemiába | 116 |
Olajsav-sor | 116 |
Stereochemia | 118 |
Kettős kötés térbeli kifejezése | 119 |
Cis-trans-isomeria | 121 |
Telítetlen dicarbonsavak | 122 |
Feladatok | 122 |
Aldehyd- és ketonsavak | 123 |
Aldehydsavak | 123 |
Ketonsavak | 123 |
Pyroszőlősav | 124 |
Acetecetester és a tautomeria | 124 |
Acetecetester -képződés elmélete | 126 |
Synthesisek acetecetesterrel | 127 |
Egyéb ketonsavak | 128 |
Feladatok | 129 |
Az optikai forgatóképesség tana | 129 |
Ásványok forgatóképessége | 130 |
Szerves vegyületek forgatóképessége | 131 |
Racem-vegyületek | 133 |
Walden-féle megfordulás | 134 |
Vegyületek 2 és több asymm. szénatommal | 135 |
Belső kiegyenlítés folytán inaktív módosulatok | 136 |
Forgatás mérése | 138 |
Spec. forgatóképesség | 139 |
Molekuláris asymmetria tanának kiterjesztése | 140 |
Feladatok | 141 |
Oxysavak, egyszerű oxyaldehydek és oxyketonok | 142 |
Egybázisú oxysavak | 142 |
Tejsavak | 144 |
Többázisú oxysavak | 145 |
Borkősavak | 146 |
Oxyaldehydek, oxyketonok | 148 |
Feladatok | 149 |
Szénhydratok I. Hexosok | 149 |
Áttekintés | 149 |
Aldohexosok | 150 |
Szőlőcukor szerkezete | 152 |
Mutarotatio | 153 |
Hexosok reactioi | 155 |
Oxydatio | 157 |
Reductio | 158 |
Erjedés folyamatok | 159 |
Aldohexosok leírása | 160 |
Szőlőcukor | 160 |
Ketohexosok | 162 |
Ritkább származékok | 163 |
Feladatok | 164 |
Szénhydratok II. Pentosok, cukrok synthesise és lebontása | 164 |
Áttekintés | 164 |
Pentosok | 165 |
Hexosok és pentosok megkülönböztetése | 166 |
Synthetikus módszerek | 167 |
Lebontó módszerek | 169 |
Configuratio megállapítása | 170 |
d-aldehydcukrok táblázata | 171 |
Feladatok | 172 |
Szénhydratok III. Összetett cukrok és glucosidok | 172 |
Disaccharidok | 173 |
Redukálók és nem redukálók | 173 |
Szerkezeti képletek | 175 |
Nádcukor | 177 |
Malátacukor és tejcukor | 179 |
Egyéb disaccharidok | 179 |
Tri- és tetrasaccharidok | 180 |
Összetett cukrok synthesise | 180 |
Glucosidok | 181 |
Feladatok | 183 |
Szénhydratok IV. Polysaccharidok | 183 |
Jellemzés és beosztás | 183 |
Táblázatos áttekintés | 185 |
Keményítő | 185 |
Dextrin | 187 |
Glykogen | 187 |
Cellulose | 187 |
Lichenin | 188 |
Cellulose-ipar | 189 |
Cellulose-esterek | 189 |
Műselyem | 190 |
Faanyag | 191 |
Inulin | 192 |
Pentosanok | 192 |
Chitin | 192 |
Röntgen vizsgálatok a cellulose szerkezetéről | 192 |
Feladatok | 194 |
Aminok és rokon vegyületek | 195 |
Áttekintés, aminok fajtái | 195 |
Előállítás | 196 |
Primaer, secunder és tertiaer aminok tulajdonságai | 199 |
Reactiok | 199 |
Synthesis, lebontás | 201 |
Quaternaer vegyületek | 201 |
Amino-alkoholok | 202 |
Diaminok | 203 |
Polyaminok | 203 |
Hydrazinok, hydroxylaminok, diazo és nitroso-vegyületek | 204 |
Nitrovegyületek | 204 |
Feladatok | 204 |
Aminosavak | 205 |
Szerkezet | 205 |
Synthesis | 207 |
Tulajdonságok, reactiok | 207 |
Legfontosabb aminosavak leírása | 209 |
Feladatok | 210 |
Fehérjék | 210 |
Bevezetés | 210 |
Egyszerű fehérjék | 211 |
Amphoter jelleg | 211 |
Kicsapási- és színreactiok | 212 |
Hydrolysis aminosavakká | 213 |
Aminosavak táblázata | 214 |
Összetétel, molekulasúly, szerkezet | 215 |
Peptidek és polypeptidek synthesise | 217 |
Újabb elméletek | 218 |
A hydrolysis közbenső termékei | 218 |
Fehérjék és enzymek | 219 |
Legfontosabb egyszerű fehérjék leírása | 220 |
Összetett fehérjék | 222 |
Haemin | 222 |
Feladatok | 223 |
Cyanvegyületek | 223 |
Cyanhydrogen | 223 |
Komplex cyanidok | 225 |
Cyansav | 226 |
Cyanamid | 226 |
Mésznitrogen | 227 |
Durranó sav | 227 |
Rhodansav | 227 |
Mustárolajok | 228 |
Feladatok | 228 |
Szénsav-származékok | 228 |
N-mentes származékok | 228 |
Phosgen | 229 |
Esterek | 230 |
N-tartalmú származékok áttekintése | 230 |
Carbaminsav | 230 |
Urethanok | 231 |
Carbamid | 231 |
Thiocarbamid | 234 |
Cuanidin | 234 |
S-tartalmú származékok áttekintése | 235 |
Szénoxysulfid | 236 |
Széndisulfid | 236 |
Xanthogensavak | 237 |
Feladatok | 237 |
Ureidek és a húgysav-csoport | 237 |
Ureidek | 238 |
Kétbázisú savak ureidjei | 238 |
Oxysavak ureidjei | 239 |
Ketonsavaké | 240 |
Húgysav | 240 |
Purin és purin-származékok: xanthin, theophyllin, theobromin, coffein, guanin, adenin | 243 |
Feladatok | 245 |
Kén-, phosphor-, arsen- és szerves fémvegyületek | 245 |
Kén-vegyületek | 246 |
Phosphor-vegyületek | 249 |
Arsen-vegyületek | 249 |
Szerves fém-vegyületek | 250 |
Zink-alkylok | 250 |
Magnesium-alkylok (Grigmard) | 251 |
Feladatok | 254 |
II. kötet | |
Homocyclikus vegyületek | |
Aromás vegyületekről általában | 257 |
Bevezetés | 257 |
Benzol vegyi jelleme | 258 |
Substitutio | 258 |
Telítettség és a Kekulé-féle képlet | 259 |
Más benzol-képletek | 262 |
Isomeria | 263 |
Substituensek irányító hatása | 264 |
Feladatok | 266 |
Kőszéndestillatio. Aromás szénhydrogenek | 266 |
A kőszén száraz destillatioja | 267 |
Kőszénkátrány feldolgozása | 268 |
Benzol | 269 |
Benzol-homologok | 271 |
Synthesis | 272 |
Toluol, xylolok | 274 |
Mesitylen, cymol | 274 |
Feladatok | 274 |
Aromás szénhydrogenek halogen-származékai | 275 |
Halogenezés substitutioval | 275 |
Halogen közvetett bevezetése | 276 |
Tulajdonságok | 277 |
Leírás | 278 |
Oldalláncban substituált termékek | 278 |
Vegyületek többértékű joddal | 279 |
Feladatok | 280 |
Egyértékű phenolok és származékaik | 280 |
Áttekintés és vegyi jelleg | 280 |
Egyértékű phenolok | 282 |
Phenol | 282 |
Reactiok | 284 |
Phenol-homologok | 286 |
Halogen-phenolok | 288 |
Phenolsulfosavak | 288 |
Nitrophenolok | 289 |
Pikrinsav | 289 |
Feladatok | 290 |
Többértékű phenolok és chinonok | 290 |
Kétértékű phenolok | 291 |
Pyrocatechin | 292 |
Guajacol | 292 |
Resorcin | 293 |
Hydrochinon | 294 |
Háromértékű phenolok (pyrogallol, phloroglucin) | 295 |
3-nál többértékű phenolok | 298 |
Chinonokról általában | 298 |
Benzochinon | 299 |
Szerkezeti kérdések | 301 |
o-chinon | 302 |
Polychinonok, chinoniminek | 302 |
Chinoid szerkezet és szín | 303 |
Feladatok | 303 |
Aromás alkoholok, aldehydek és ketonok | 303 |
Alkoholok | 303 |
Előállítás | 304 |
Benzylalkohol | 305 |
Phenolalkoholok | 306 |
Aldehydek | 306 |
Benzaldehyd | 306 |
Reactiok | 308 |
Aliphás és aromás akdehydek összehasonlítása | 311 |
Homologok. Phenolaldehydek és aethereik | 312 |
Vanillin | 313 |
Ketonok | 314 |
Acetophenon, benzophenon | 316 |
Diketonok | 316 |
Phenolketonok | 317 |
Oximok és a nitrogen stereochemiája | 317 |
Beckmann-féle átrendeződés | 319 |
Feladatok | 319 |
Aromás carbonsavak | 320 |
Beosztás | 320 |
Egybázisú mag-carbonsavak | 321 |
Benzoesav | 322 |
Homologok | 325 |
Benzoylchlorid, benzoylálás | 325 |
Benzamid | 326 |
Benzolnitril | 327 |
Benzopersav | 328 |
Gyűrűben substituált savak | 328 |
Oldallánc-carbonsavak | 329 |
Telítetlen savak | 329 |
Fahéjsav | 330 |
Többázisú savak | 330 |
Dicarbonsavak | 331 |
Phtalsav és származékaik | 332 |
Mellithsav | 333 |
A graphit szerkezete | 333 |
Feladatok | 333 |
Aromás oxy- és phenol-carbonsavak. Csersavak | 333 |
Beosztás | 333 |
Oxysavak | 334 |
Mandulasav | 334 |
Tropasav | 335 |
Phenol-carbonsavak | 335 |
Salicylsav | 336 |
Aspirin | 338 |
Egyéb phenolsavak | 338 |
Phenol-carbonsavak több hydroxyllal | 338 |
Gallussav | 340 |
Vasgallustinta | 341 |
Cserzőanyagok | 341 |
Tannin | 342 |
Penta-digalloyl-glucose | 343 |
Depsid fogalma és synthesise | 343 |
Catechin-cserzőanyagok | 345 |
Mesterséges cserzőanyagok | 345 |
Feladatok | 345 |
Sulfosavak és egyéb aromás kénvegyületek | 345 |
Sulfurálás | 345 |
Sulfocsoport pótlása más csoportokkal | 346 |
Sulfosavak származékai | 347 |
Saccharin | 348 |
Thiophenolok, sulfinsavak, sulfonok | 349 |
Feladatok | 349 |
Nitrovegyületek és néhány reductios termékük | 349 |
Nitrálás | 350 |
Szerkezet, tulajdonságok és reactiok | 351 |
Nitrobenzol és homologjai | 352 |
Nitrovegyületek reductioja savanyú, semleges és lúgos közegben | 353 |
Nitrovegyületek | 355 |
Phenylhydroxylaminok | 355 |
Azoxy-, azo- és hydrazo-vegyületek | 356 |
Phenylhydrazin | 258 |
Feladatok | 359 |
Aromás aminok I. Primaer monoaminok | 360 |
Beosztás és általános tulajdonságok | 360 |
Anilin | 361 |
Előállítása | 361 |
Reactioi | 364 |
Oxydatioja | 365 |
Kimutatása | 366 |
Anilin-homologok | 366 |
Anilin-sulfosavak | 367 |
Amino-carbonsavak | 368 |
Nitranilinok | 368 |
Aminophenolok | 369 |
Oldallánc-aminok | 370 |
Feladatok | 371 |
Aromás aminok II. Diaminok. Secundaer és tertiaer aminok | 371 |
Diaminok | 371 |
Secundaer és tertiaer aminok osztályozása | 373 |
Zsíraromás aminok | 373 |
Aminok és salétromossav reactiojának termékei | 374 |
Dimethylanilin | 375 |
Tisztán aromás secundaer és tertiaer aminok | 376 |
Diphenylamin | 377 |
Feladatok | 377 |
Diazovegyületek és azofestékek | 378 |
Diazotálás | 378 |
Szerkezeti kérdések | 379 |
Diazonium-sók tulajdonságia és reactioi | 380 |
Substituensek bevezetése a diazocsoport helyére | 381 |
Diazovegyületek két 3-értékű N-atommal | 383 |
Syn- és antidiazotat | 384 |
Azofestékek | 384 |
Kapcsolás (copulálás) | 384 |
Azofestékek szerkezetének megállapítása | 386 |
Azofestékek az analytikában | 386 |
Azofestékek szerkezete és festő tulajdonságaik | 387 |
Azofestékek felsorolálsa | 388 |
Feladatok | 390 |
Aromás arsen-vegyületek | 391 |
Arsanilsav, atoxyl | 391 |
3-értékű As vegyületei | 392 |
Arsenobenzol | 392 |
Salvarsan | 392 |
Neo- és ezüst-salvrsan | 393 |
Feladatok | 393 |
Vegyületek több, nem condensált benzol-gyűrűvel | 394 |
Diphenyl és származékaik | 394 |
Diphenylmethan és származékaik | 395 |
Triphenylmethan és festékek | 397 |
Fuchsin | 399 |
Carbinol-bázis, festék-só, leukobázis | 399 |
Phtaleinek | 401 |
Feladatok | 401 |
A napthalin és származékai | 402 |
Naphtalin képlete és jellege | 402 |
Substitutioja | 402 |
Szerkezeti felderítés | 404 |
Reducito | 404 |
Oxydatio | 406 |
Synthesis | 406 |
Naphtalin | 407 |
Származékok | 407 |
Halogen-származékok | 408 |
Naphtolok és naphtochinonok | 409 |
Sulfosavak | 410 |
Nitrovegyületek | 410 |
Naphtylaminok | 411 |
Kevert származékok | 411 |
Naphtalin-származékok előállításának áttekintése | 411 |
Feladatok | 411 |
Vegyületek 3 és több condensált benzol-gyűrűvel | 412 |
Anthracen és származékai | 412 |
Anthracen | 413 |
Anthrachinon | 413 |
Sulfosavak | 414 |
Alizarin | 415 |
Egyéb oxy-anthrachinonok | 417 |
Terméseztes antrachinon-származékok | 417 |
Anthrachinon-festékek | 417 |
Indanthren | 418 |
Phenanthren | 418 |
Phenanthren-chinon | 419 |
Pyren, picen, perilen, chrysen, fluoren, acenaphten | 419 |
Feladatok | 420 |
Általános tudnivalók szerves festékekről | 420 |
Kátrányfestékek | 420 |
Szín fogalma | 420 |
Szín és vegyi szerkezet közti összefüggés | 421 |
Festési folyamat lényege | 423 |
Különleges festési eljárások | 424 |
Pácolás | 425 |
Fejlesztett festékek, csáva-festékek | 425 |
Festés megítélése | 426 |
Organikus festékek systematikája | 426 |
Kénfestékek | 427 |
Feladatok | 427 |
Indicatorok | 427 |
Ostwald indicator-elmélete | 428 |
Szerkezeti változás a szín átcsapásánál | 428 |
Savanyú és lúgos kémhatás lényege | 430 |
A reactio-skála | 431 |
Indicatorok átcsapási zónája | 432 |
A hydrogen-exponens meghatározása | 433 |
Ütköző oldatok | 433 |
Feladatok | 434 |
Hydroaromás vegyületek I. Terpenek és kámforok | 434 |
Alicyclikus vegyület fogalma | 435 |
Hexahydrobenzol | 435 |
Inosit | 436 |
Stereoisomeria | 436 |
Cyclohexen | 437 |
Jononok | 438 |
Cymol-származékok, terpenek | 438 |
Menthol | 439 |
Részlegesen hydrált cymolok | 439 |
Limonen | 440 |
Összefüggések az isoprennel | 441 |
Bicyclikus terpenek | 443 |
Pinan és pinenek | 443 |
Camphan és származékai | 445 |
Kámfor | 445 |
Sesquiterpenek | 448 |
Aetheres olajok | 448 |
Feladatok | 449 |
Hydroaromás vegyületek II. Kaucsuk, Sterinek | 450 |
Kaucsuk | 450 |
Termelés, gyártás | 450 |
Tulajdonságok, vulkanizálás | 451 |
Szerkezet | 451 |
Synthetikus kaucsuk | 453 |
Guttapercha, balata | 454 |
Condensált hydroaromás gyűrűket tartalmazó anyagok | 454 |
Sterinek | 454 |
Phytosterinek | 455 |
Cholesterin | 455 |
Epesavak | 455 |
Növényi gyanták | 455 |
Feladatok | 456 |
Heterocyclikus vegyületek | |
Hattagú heterocyclikus rendszerek | 459 |
Áttekintés | 459 |
Pyronok | 459 |
Oxonium-sók | 460 |
Chromon, flavon, xanthon | 461 |
Pyridin és származékaik | 461 |
Szerkezet | 462 |
Chemiai jelleg | 463 |
Pyridin-származékok | 464 |
Piperidin és származékai | 465 |
Kimerítő methylálás módszere | 465 |
Bemzolmaggal condensált pyridin-gyűrűk | 466 |
Chinolin | 467 |
Isochinolin és acridin | 468 |
Hattagú rendszerek több heteroatommal: pyridazin, pyrimidin, pyrazin, piperazin | 468 |
Feladatok | 469 |
Öttagú hetrocyclikus rendszerek I. | 469 |
Áttekintés | 469 |
Furan és származékai | 471 |
Furfurol | 471 |
Pyronyálkasav | 472 |
Cumaron és származékai | 473 |
Thiophen | 473 |
Thionaphten | 474 |
Pyrrol és származékai | 475 |
Chemiai viselkedés | 475 |
A gyűrű hasítása és zárása | 476 |
Furan, thiophen és pyrrol összehasonlítása | 477 |
Pyrrolidin, prolin, oxyprolin, hygrinsav, stachydrin | 477 |
Vegyületek több, nem sondensált pyrrol-gyűrűvel | 478 |
Haemin | 478 |
Synthesise | 479 |
Bilirubin és bilirubinsav | 480 |
Pyrazol és származékai (pyrazolon, antipyrin, pyramidon) | 480 |
Imidazol, histidin, histamin | 481 |
Feladatok | 482 |
Öttagú heterocyclikus rendszerek II. Indol és indigo | 483 |
Indol | 483 |
Oxygen-tartalmú származékaik | 484 |
Indican | 485 |
Indigo | 486 |
Természetes indigo | 486 |
Mesterséges indigo | 486 |
Laboratoriumi synthesisek | 487 |
Gyártás nagyban | 488 |
Tulajdonságok és reactiok | 489 |
Indigofehér, dehydro-indigo | 489 |
Indigo-festészet | 490 |
Indigo-származékok, bíbor | 490 |
Indigoid festékek | 490 |
Feladatok | 490 |
Részben felderített természetes anyagok | |
Alkaloid I. Általános ismeretek | 491 |
Definitio | 492 |
Előfordulás | 492 |
Fő- és mellékalkaloidok | 492 |
Képződés a növényben | 493 |
Kimutatás | 494 |
Általános alkaliod-kémszerek | 494 |
Előállítás | 495 |
Tulajdonságok | 495 |
A szerkezet felderítésének módszerei | 496 |
Feladatok | 498 |
Alkaloidok II. Speciális ismeretek | 498 |
Nem condensált (hydrált) pyridin- és pyrrol-gyűrűt tartalmazó alkaloidok | 498 |
Coniin, arecolin, hygrin | 499 |
Nicotin | 499 |
Piperin | 501 |
Condensált pyrolidin- és piperidin-gyűrűt tartalmaó alkaloidok (cycloheptan-származékok) | 501 |
Atropin | 502 |
Tropeinek | 504 |
Hyoscyamin, scopolamin | 504 |
Cocain | 506 |
Mellékalkaloidjai | 506 |
Cocaint pótló műtermékek | 506 |
Cyclooctan-származékok | 507 |
Chinolin-chinuclidin-bázisok (china-alkaloidok) | 507 |
Chinin | 509 |
Cinchonin | 509 |
Pótszerek | 509 |
Opium-alkaloidok | 510 |
Opium | 511 |
Morphin | 511 |
Származékok | 512 |
Codein és egyéb mellékalkaloidok | 512 |
Ismeretlen szerkezetű alkaloidok | 512 |
Strychnos-alkaloidok: strychnin és brucin | 512 |
Egyéb alkaloidok | 513 |
Feladatok | 513 |
Növényi festékek | 514 |
Bevezetés | 514 |
Chlorophyll: összetétel, vegyi jelleg, lebontás | 514 |
Carotinoidok: Polyen-szerkezet, képződés isoprenből, szerkezet | 516 |
Festék-viaszok | 518 |
Anthocyanok: glucosidok és cukor-mentes festékek, oxonium-szerkezet és indicator-jelleg, methoxyl-tartalmú anthocyanok, összehasonlítás carotinoidokkal, lebontás és synthesis | 519 |
Flavon-festékek: szerkezet, rokonság anthocyanokkal | 522 |
Feladatok | 522 |
Enzymek | 523 |
Enzymekről általában | 523 |
Enzym-reactiok lényege és specificitása | 524 |
Enzym-működést befolyásoló tényezők | 525 |
Aktivitás és gátlás | 526 |
Előállítás | 527 |
Tisztítás | 528 |
Esterasok | 529 |
Enzymek áttekintése | 530 |
Carbohydrasok | 531 |
Proteasok | 533 |
Amino-acylasok | 534 |
Kataladok | 534 |
Peroxydasok, oxydasok és biológiai oxydatiok | 534 |
Erjesztő enzymek | 536 |
Vitaminok | 537 |
Hormonok | 538 |
Feladatok | 538 |
Függelék | |
A szerves chemia története és irodalma | 539 |
Első vizsgálatok | 539 |
Korai nézetek | 540 |
Typus-elmélet | 541 |
Struktur-elmélet | 542 |
Synthesis | 542 |
Benzol-elmélet | 543 |
Új irányok | 545 |
Évszámok | 545 |
Irodalom | 548 |
Idegen nyelvű- és speciális gyógyszer-nomenklatura | 549 |
Fontosabb vegyületek és fogalmak német, angol és francia nyelven | 549 |
Speciális gyógyszer-elnevezések | 555 |
Tárgymutató | 561 |
Igazítások |