kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Sylvester Irodalmi és Nyomdai Intézet R. T. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 254 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 26 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Alapismeretek | |
Bevezetés a szerves chemiába | 1 |
Bevezetés | 1 |
Összegképlet. Szerkezeti képlet. Isomeria | 2 |
A szén vegyértékéről | 3 |
Organikus vegyületek tulajdonságai | 4 |
Feladatok | 5 |
Szerves anyagok analysise | 5 |
Anyag előkészítése | 6 |
Elemek qualitatív kimutatása | 6 |
Elemek mennyiségi meghatározása | 7 |
Összegképlet felállítása | 10 |
Molekulasúly meghatározása | 10 |
Egyéb analytikai módszerek | 13 |
Feladatok | 13 |
Nyílt szénláncú vegyületek | |
Szénhydrogenek I. A methan-csoport | 15 |
Szerkezet | 15 |
Methan | 18 |
A methan-sor tagjai | 19 |
Methan-homologok snythesise | 22 |
Petroleum és rokon anyagok | 23 |
Mesterséges petroleum | 24 |
Feladatok | 25 |
Szénhydrogenek II. Telítetlen szénhydrogenek | 25 |
Aethylen-sor (olefinek) | 25 |
Substitutio és additio | 27 |
Aethylen | 28 |
Diolefinek | 30 |
Acetylen-sor | 31 |
Szénhydrogenek áttekintése | 34 |
Feladatok | 34 |
A szénhydrogenek halogen-származékai | 34 |
Képződés | 35 |
Tulajdonságok | 37 |
Chloroform | 39 |
Jodoform | 40 |
Széntetrachlorid | 40 |
Feladatok | 40 |
Alkoholok I. Egyértékű alkoholok | 41 |
Bevezetés | 41 |
Alkoholok szerkezete | 42 |
Egyértékű alkoholok képződése | 44 |
Tulajdonságok | 47 |
Vegyi jellem | 47 |
Methylalkohol | 49 |
Aethylalkohol | 50 |
Magasabb alkoholok | 51 |
Telítetlen alkoholok | 53 |
Feladatok | 53 |
Alkoholok II. A szerves erjedés | 54 |
Erjedés elmélete | 54 |
Melléktermékek | 55 |
Szeszgyártás | 56 |
Szeszes italok | 57 |
Áttekintés | 58 |
Pálinkák és likőrök | 58 |
Bor | 58 |
Sör | 59 |
Alkoholismus | 59 |
Feladatok | 59 |
Alkoholok III. Többértékű alkoholok | 60 |
Bevezetés | 60 |
Kétértékű alkoholok | 60 |
Háromértékű alkoholok | 62 |
Glycerin | 62 |
Négy- és többértékű alkoholok | 64 |
Feladatok | 65 |
Aetherek | 65 |
Bevezetés | 65 |
Keletkezés és előállítás | 66 |
Tulajdonságok | 67 |
Aethylaether | 68 |
Alkylperoxydok | 69 |
Feladadok | 70 |
Aldehydek | 70 |
Bevezetés | 70 |
Keletkezés és előállítás | 71 |
Tulajdonságok és reactiok | 71 |
Formaldehyd | 75 |
Acetaldehyd | 76 |
Telítetlen és többértékű aldehydek | 77 |
Feladatok | 77 |
Ketonok | 78 |
Bevezetés | 78 |
Előállítás | 78 |
Jellem | 79 |
Aldehydek és ketonok összehasonlítása | 81 |
Aceton | 81 |
Magasabb és telítetlen ketonok | 82 |
Diketonok | 82 |
Feladatok | 83 |
Egybázisú, telített savak | 84 |
Definitio és felosztás | 84 |
Ionisatio | 85 |
Sók hydrolysise | 86 |
Általános előállítási módszerek | 86 |
Tulajdonságok | 87 |
Reactiok | 88 |
Hangyasav | 89 |
Ecetsav | 91 |
Magasabb savak | 93 |
Feladatok | 94 |
A zsírsavak származékai I. Esterek, viaszok, zsírok | 95 |
Esterképződés elmélete | 95 |
Esterek tulajdonságai | 96 |
Szervetlen savak esterei | 97 |
Áttekintés | 98 |
Viaszok | 98 |
Zsírok és zsíros olajok | 99 |
Zsírok ipari hasznosítása | 101 |
Szappangyártás és a szappanok | 102 |
Lecithinek | 103 |
Feladatok | 104 |
A zsírsavak származékai II. Savchloridok, amidok, nitrilek, anhydridek | 105 |
Savchloridok | 105 |
Savamidok | 106 |
Savnitritek | 107 |
Sananhydridek | 108 |
Ketenek | 109 |
Sav-származékok áttekintése | 110 |
Feladatok | 110 |
Többfázisú telített savak | 110 |
Beosztás | 111 |
Synthesis és reactiok | 111 |
Oxalsav | 112 |
Malonsav | 113 |
Malonester | 113 |
Borostyánkősav | 114 |
Magasabb dicarbonsavak | 115 |
Feladatok | 115 |
Telítetlen savak. Bevezetés a stereochemiába | 116 |
Olajsav-sor | 116 |
Stereochemia | 118 |
Kettős kötés térbeli kifejezése | 119 |
Cis-trans-isomeria | 121 |
Telítetlen dicarbonsavak | 122 |
Feladatok | 122 |
Aldehyd- és ketonsavak | 123 |
Aldehydsavak | 123 |
Ketonsavak | 123 |
Pyroszőlősav | 124 |
Acetecetester és a tautomeria | 124 |
Acetecetester -képződés elmélete | 126 |
Synthesisek acetecetesterrel | 127 |
Egyéb ketonsavak | 128 |
Feladatok | 129 |
Az optikai forgatóképesség tana | 129 |
Ásványok forgatóképessége | 130 |
Szerves vegyületek forgatóképessége | 131 |
Racem-vegyületek | 133 |
Walden-féle megfordulás | 134 |
Vegyületek 2 és több asymm. szénatommal | 135 |
Belső kiegyenlítés folytán inaktív módosulatok | 136 |
Forgatás mérése | 138 |
Spec. forgatóképesség | 139 |
Molekuláris asymmetria tanának kiterjesztése | 140 |
Feladatok | 141 |
Oxysavak, egyszerű oxyaldehydek és oxyketonok | 142 |
Egybázisú oxysavak | 142 |
Tejsavak | 144 |
Többázisú oxysavak | 145 |
Borkősavak | 146 |
Oxyaldehydek, oxyketonok | 148 |
Feladatok | 149 |
Szénhydratok I. Hexosok | 149 |
Áttekintés | 149 |
Aldohexosok | 150 |
Szőlőcukor szerkezete | 152 |
Mutarotatio | 153 |
Hexosok reactioi | 155 |
Oxydatio | 157 |
Reductio | 158 |
Erjedés folyamatok | 159 |
Aldohexosok leírása | 160 |
Szőlőcukor | 160 |
Ketohexosok | 162 |
Ritkább származékok | 163 |
Feladatok | 164 |
Szénhydratok II. Pentosok, cukrok synthesise és lebontása | 164 |
Áttekintés | 164 |
Pentosok | 165 |
Hexosok és pentosok megkülönböztetése | 166 |
Synthetikus módszerek | 167 |
Lebontó módszerek | 169 |
Configuratio megállapítása | 170 |
d-aldehydcukrok táblázata | 171 |
Feladatok | 172 |
Szénhydratok III. Összetett cukrok és glucosidok | 172 |
Disaccharidok | 173 |
Redukálók és nem redukálók | 173 |
Szerkezeti képletek | 175 |
Nádcukor | 177 |
Malátacukor és tejcukor | 179 |
Egyéb disaccharidok | 179 |
Tri- és tetrasaccharidok | 180 |
Összetett cukrok synthesise | 180 |
Glucosidok | 181 |
Feladatok | 183 |
Szénhydratok IV. Polysaccharidok | 183 |
Jellemzés és beosztás | 183 |
Táblázatos áttekintés | 185 |
Keményítő | 185 |
Dextrin | 187 |
Glykogen | 187 |
Cellulose | 187 |
Lichenin | 188 |
Cellulose-ipar | 189 |
Cellulose-esterek | 189 |
Műselyem | 190 |
Faanyag | 191 |
Inulin | 192 |
Pentosanok | 192 |
Chitin | 192 |
Röntgen vizsgálatok a cellulose szerkezetéről | 192 |
Feladatok | 194 |
Aminok és rokon vegyületek | 195 |
Áttekintés, aminok fajtái | 195 |
Előállítás | 196 |
Primaer, secunder és tertiaer aminok tulajdonságai | 199 |
Reactiok | 199 |
Synthesis, lebontás | 201 |
Quaternaer vegyületek | 201 |
Amino-alkoholok | 202 |
Diaminok | 203 |
Polyaminok | 203 |
Hydrazinok, hydroxylaminok, diazo és nitroso-vegyületek | 204 |
Nitrovegyületek | 204 |
Feladatok | 204 |
Aminosavak | 205 |
Szerkezet | 205 |
Synthesis | 207 |
Tulajdonságok, reactiok | 207 |
Legfontosabb aminosavak leírása | 209 |
Feladatok | 210 |
Fehérjék | 210 |
Bevezetés | 210 |
Egyszerű fehérjék | 211 |
Amphoter jelleg | 211 |
Kicsapási- és színreactiok | 212 |
Hydrolysis aminosavakká | 213 |
Aminosavak táblázata | 214 |
Összetétel, molekulasúly, szerkezet | 215 |
Peptidek és polypeptidek synthesise | 217 |
Újabb elméletek | 218 |
A hydrolysis közbenső termékei | 218 |
Fehérjék és enzymek | 219 |
Legfontosabb egyszerű fehérjék leírása | 220 |
Összetett fehérjék | 222 |
Haemin | 222 |
Feladatok | 223 |
Cyanvegyületek | 223 |
Cyanhydrogen | 223 |
Komplex cyanidok | 225 |
Cyansav | 226 |
Cyanamid | 226 |
Mésznitrogen | 227 |
Durranó sav | 227 |
Rhodansav | 227 |
Mustárolajok | 228 |
Feladatok | 228 |
Szénsav-származékok | 228 |
N-mentes származékok | 228 |
Phosgen | 229 |
Esterek | 230 |
N-tartalmú származékok áttekintése | 230 |
Carbaminsav | 230 |
Urethanok | 231 |
Carbamid | 231 |
Thiocarbamid | 234 |
Cuanidin | 234 |
S-tartalmú származékok áttekintése | 235 |
Szénoxysulfid | 236 |
Széndisulfid | 236 |
Xanthogensavak | 237 |
Feladatok | 237 |
Ureidek és a húgysav-csoport | 237 |
Ureidek | 238 |
Kétbázisú savak ureidjei | 238 |
Oxysavak ureidjei | 239 |
Ketonsavaké | 240 |
Húgysav | 240 |
Purin és purin-származékok: xanthin, theophyllin, theobromin, coffein, guanin, adenin | 243 |
Feladatok | 245 |
Kén-, phosphor-, arsen- és szerves fémvegyületek | 245 |
Kén-vegyületek | 246 |
Phosphor-vegyületek | 249 |
Arsen-vegyületek | 249 |
Szerves fém-vegyületek | 250 |
Zink-alkylok | 250 |
Magnesium-alkylok (Grigmard) | 251 |
Feladatok | 254 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.