XXVII. Óvári Tudományos Napok I-VII.
Új kihívások a mezőgazdaság számára az EU-csatlakozás tükrében/I. kötet: Állattenyésztési szekció, II. kötet: Agrárökonómiai szekció, III. kötet: Agrárökonómiai szekció, IV. kötet: Minőségi élelmiszerelőállítás szekció, V. kötet: Agrárműszaki szekció, VI. kötet: Agrárműszaki szekció, VII. kötet: Takarmányozási szekció/Mosonmagyaróvár, 1998. szeptember 29-30.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Tartalom
I. kötet:
Bali Papp Ágnes - Sótonyi László - Iváncsics János: Sertés petesejtek in vitro maturáltatása 7
Balogh Péter: A magyarországi vágósertés állomány vágóhídi adatainak elemzése az Európai Uniós harmonizáció tükrében 12
Báder Ernő: Egymást követő termékenyítések között eltelt idő alakulása eltérő tartástechnológiák alkalmazásakor, különböző genotípusa tehénállományok esetében 18
Bősze Zs. - Baranyi M. - Hiripi L. - Tóth Sz. - Makovics F. - Fontaine M.-L. - Devinoy E.: Tejösszetétel megváltozása transzgenikus állatokban 24
Csörnyei Zoltán - Kovács József: Tenyészsertések életteljesítménye és a produktivitás kapcsolata 19
Domján Eszter - Zsolnai Attila - Fésűs László: Automatizált származásellenőrzési teszt lovaknál, mikroszatellit markerek segítségével 36
Gere Tibor - Ashraf Amin - Pettner Krisztián - Tóth Sándor: A tej szomatikus sejtszámát befolyásoló néhány tényező vizsgálata 44
Gergátz Elemér - Gyökér Erzsébet: A new simple method for insemination of sheep 50
Gulyás László - Iváncsics János: Győr-Moson-Sopron megyei kisüzemekben termelt tehéntej minőségének vizsgálata 54
Gundel János: A sertéshústermelés minőséggel kapcsolatos néhány problémája 59
Gyökér Erzsébet - Gergátz Elemér: Klónozási kísérletek juhoknál 63
Húth Balázs - Holló István - Csapó Jánosné - Füller Imre: Magyartarka tehenek tejösszetételének vizsgálata 70
Iváncsics János - Gulyás László: A nyerstej higiéniai minőségének javítása, különös tekintettel a szomatikus sejtszámra 78
Kerényi János: Az állattenyésztési teljesítményvizsgáló Kft. Tőgyegészségügyi és tejhigiéniai komples programja 83
Keresztessy Katalin: A víztér-tipológia és a halfajok előfordulásának összefüggései 89
B. Krstic - G. Sorak - R. Tomic - Mutual competitiveness between the hen egg production systems 95
Lejtényi György: Korszerű tenyésztés- és termelés- ellenőrzési rendszer a tejtermelés fejlesztésének szolgálatában; az Állat- tenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. tevékenysége, szolgáltatásai és cél- kitűzései 103
Molnár Györgyi - Jávor András - Várszegi Zsófia - Árnyasi Marianna - Kukovics Sándor: A bárányok húsminőségének javítási lehetőségei az Európai Uniós csatlakozás jegyében 111
Gottfried Leuthold - Uwe Müller - Peter Reinecke: Intentions concerning the effective selection in farm animals 117
Márai Géza: Az EU.csatlakozás agrárkörnyezetgazdálkodási feltételei az állattartásban 118
Meleg István - Horn Péter: A rokontenyésztés hatása eltérő hasznosítású galambfajták főbb értékmérő tulajdonságaira 125
Mucsi Imre: A takarmányozás és a szaporodás kapcsolata a juhtenyésztésben 131
Uwe Müller - Gottfried Leuthold: Genetische beziehungen zwischen Körpermassen und effizienz beim Milchrind 135
Nagy Imre - Szanda János: Öntözött legelőre alapozott juhtejtermelés növelésének lehetőségei 140
Naumann, Ines - Fahr, Rolf-Dieter - Lengerken, Gerhard: Relation between different parameters of milk flow curves and somatic cell count 145
Nikodémusz Etelka - Bedő Sándor - Gundel Katalin: :A masztitiszes tőgynegyed szomatikus sejtszámának hígulása az elegytejben 150
U. Philipp - C Brunsch - G. Leuthold - P. Reinecke: Molecular genetic analyses of heterosis - evaluation of an inbred line cross experiment with mice 156
Monika Reissman - Heinz-Jürgen Wagner - Gottfried Leuthold: Detection of the fox allele in the Norwegian fjord Horse 162
Szabó Ferenc: Húsmarhatenyésztési esélyeink, kihívások az EU-csatlakozás kapcsán 165
Szórádi Tibor - Mucsi Imre: A juh csülökszaru keménységét befolyásoló tényezők vizsgálata 169
Tőzsér János - Balika Sándor - Bedő Sándor - Farkas István - Kovács Alfréd - Mihályfi István - Hamza László: A húshasznosítású szarvasmarhák küllem! bírálati rendszerének fejlesztési lehetősége 174
Vági József: Genetikai módszertani vizsgálatok a laktációs szomatikus sejtpontszám hasznosításával tejtermelő szarvas- marha állományokban 180
Vági József - Bárányi Mária - Bősze Zsuzsa: A tejfehérje genotípusok kapcsolata a tejtermeléssel, a fertilitással és a tehénhasználat intenzitásával 185
Vidács Lajos: Állatvédelmi koncepciók érvényesítése a sertéstartásban 200
Rajic Zorán - Krstic Branko - Ralevic Nebojsa: Changes in the cattle and pig slaughterhouse production programs effected by different constraints 203
POSZTEREK
Bakainé Kelemen Laura - Nagy Szabolcs - Bali Papp Ágnes - Iváncsics János: A tárolás hatása a kansperma életképességére és Az akroszóma integritására 208
Balogh Péter: Költségmegtakarítási lehetőségek a Hajdúság nagyüzemi sertéstartó telepein 213
Báder Péter: Küllemi tulajdonságok és az élettartam mutatók (élettartamindex) közötti összefüggések vizsgálata 219
Házas Zoltán - ifj. Horn Artúr - Körmendi Sándor: Intenzív sertések extenzív tartása 220
Gulyás László - Kovácsáé Gaál Katalin - Gulyás Tibor - Böjtös József: A tej szomatikus sejtszáma és néhány tőgymorfológiai tulajdonság közötti összefüggés vizsgálata 225
Holló Gabriella - Tran Anh Tuan - Holló István - Repa Imre - Tőzsér János - Szűcs Endre: A carcass színhústartalmának becslése vágóhídi adatok és számítógépes rétegvizsgálat alapján 231
Kovács László: Egyes szaporodási tulajdonságok értékelése eltérő tartásmód és állománynagyság esetén a tejelő szarvasmarha-tenyésztésben 239
Molnár Marcell - Molnár Tamás: A lúd egyes viselkedési formáinak változása 2-7 hetes korig intenzív tartási viszonyok kőzött 244
Nagy István: A méhek megporzó tevékenységének vizsgálata 250
Petrási Zs. - Takács I. - Romvári R.: Juhok hosszú hátizom összetételének in vivo becslése komputer tomográffal 257
Pongrácz László: A származás és a laktációk száma, mint befolyásoló tényezők a nyers tej mennyiségére, valamint szomatikus sejtszámára egy hegyi tarkát tartó gazdaság két telepén 263
Póti Péter - Bedő Sándor: Új szempontok a kosok tenyészértékének megítéléséhez 266
Szanda János: Juhtejtermelés, tejfeldolgozás a farmon 271
II. kötet:
TARTALOMJEGYZÉK
ELŐADÁSOK
Abayné Hamar Enikő - Marsalek Sándor: A juhtartás lehetőségei Magyarország tervezési-statisztikai régióiban 280
Bai Attila: Egyes bio-energiaforrások támogatási rend- szere hazánkban és az Európai Unióban 286
Baracs Gabriella Etelka: A mezőgazdasági termékek reklámetikai kérdései 292
Bárczi Judit - Gályász József - Kozári József - Tóth Krisztina: Szaktanácsadás szerepe a minőségbiztosításban 296
Báznai Bertold - Reke Barnabás: Gazdálkodási lehetőség az önkormányzati költségvetésben 300
Bene Dániel: Az agrár-környezetvédelmi támogatások rendszere az Európai Unióban 304
Bednarik Róbert - Hingyi Hajnalka: Győr-Moson-Sopron megye tejtermelése n rendszerváltás tükrében 310
Berde Csaba: A minőségbiztosítás vezetési vonatkozásai a mezőgazdaságban 316
Bodács Emil: Az „utolérő" modernizáció európai stratégái - a világrendszer-elméletek tükrében 321
Bokorné Kitanics Tünde: Környezetbarát vágóállat-termelés megvalósításának lehetőségei Somogy megyében 328
Desanka Boziderevic - Branislav Vlahovic: Basic characteristics of milk production and processing in Yugoslavia 331
Bozsik Norbert: Borgazdaságunk Európai Uniós kihívásai 341
Börzseiné Závori Mária: Mosonmagyaróvár környéki tehenészeti telepek szervezeti változásai 347
Brazsil József: A borszőlőtermesztésünk lehetőségei és feladatai az ezredfordulón 352
Búzás Gyula: A gabonatermelés verseny képességét befolyásoló gazdasági tényezők 356
Csatai Rózsa - Tell Imre - Sándor Tibor: Az európai csatlakozást is segítő mezőgazdasági adatbázis megteremtése a Győr-Moson-Sopron megyei Agrárkamaránál 362
Hagyó Miklós - Lakner Zoltán: A multik árnyékában; a magyar élelmiszerkereskedők vállalkozási stratégiái 366
Katarina Cobanovic - Emilija Nikolic Doric - Beba Mutavdzic: Selection of variables in regression analysis 372
Demeter János - Berényi Andrea: A csatlakozás hatása és az alkalmazkodás lehetősége a marhahús-termelésben 378
Ernyei György: Economics of European integration and the EU harmonization 383
Ferencz Árpád: Dísznövénytermesztés helyzete az EU-hoz történő csatlakozás küszöbén 390
Ferenczi Zoltán - Sziva Miklós: Élelmiszeripar alágazatainak összehasonlító elemzése 396
Ferenczy Tibor - Horváth Zsuzsa: Versenyképes marad? 401
Dienesné Kovács Erzsébet: Humán menedzsment kérdések a mezőgazdasági minőségbiztosításban 407
Herczeg Béla: A munkaerő felhasználást befolyásoló tényezők vizsgálata a szarvasmarha és sertéstenyésztésben 413
Hingyi Hajnalka - Bednarik Róbert: Fejér megye tejtermelése a rendszerváltás tükrében 418
Jávor András - Nábrádi András - Madai Hajnalka - Várszegi Zsófia - Árnyasi Mariann - Molnár Györgyi: Piac- és árérzékenység a juhászatban 423
Juhász Csilla: Az EU-csatlakozás és a vidékfejlesztés motivációs kérdései mezőgazdasági vállalkozásoknál 429
Juhász Gábor - Máthé Attila: A változásmenedzsment szerepe mezőgazdasági vállalkozások esetében 435
Katonáné Erdélyi Edit - Kurcsinka Tamásné: A termelés-feldolgozás piacra jutás problémái Heves megye mezőgazdasági szövetkezeteiben 440
Kovács Tamás: Egy mezőgazdasági vállalkozás pénzügyi helyzetének elemzése az éves beszámolóból 445
Korognai László: Európai Unió és jogharmonizációnk 451
Kovács Attila - Brazsil József - Szabó I. László: Kistérségek fejlesztéséhez szükséges bürokrácia az EU-hoz csatlakozás kapcsán 458
Laki István - Kemény Gábor - Borbély Csaba: Economic aspects of the utilisation of sunflower by-products 465
Lengyel Lajos: A juhtartás versenyképességének néhány lehetősége 471
Magda Róbert: A magyarországi és az európai uniós földárak összehasonlítása 478
Magda Sándor - Marsalek Sándor: A magyar mezőgazdaság területi különbségeinek változási tendenciái az EU-csatlakozás függvényében 482
Makra Lászlóné - Mezőgazdasági őstermelők adózásának vizsgálata 488
Marsalek Sándor - Vájsz Tivadar: Tendenciák és trendek a sertéshústermelésben 494
Dusan Milic - Beba Mutavdzic: The classification of production lines according to major features of economic conditions and results 501
Morvay Leona: A foglalkozásbiztonság vezetés-módszertani vonatkozásai 507
III. kötet:
Nábrádi András: A magyar juhászat fejlesztési lehetőségei az EU agrárpolitikájának tükrében 511
Nagyné Fehér Irén: Agro és ökoturizmus lehetőségének vizsgálata Észak-Borsodban és a Kiskunságban 517
Nagyné Fehér Irén - Tóth Eszter: Szövetkezésé a jövő? 522
Nagy Zoltán - Hollósi Erika: A tejbegyűjtés és a járatszervezés szerepe integrációs kapcsolatok kialakításában 528
Nebojska Novkovic - Slobodan Ceranic - Vesna Rodic: Model for the plant and livestock production management 534
Nyers Norbert: Húsmarhatartás számokban - a hazai és német húsmarhatartás ökonómiai sajátosságai 541
Nyers Norbert - Mezőszentgyörgyi Dávid: A német extenzív gyephasznosítás ökonómiai sajátosságai, különös tekintettel a húsmarha és a juhtartásra 547
Pénzes Éva: Húsfélék és húsipari készítmények fogyasztásának alakulása Magyarországon az elmúlt év tizedben 554
Posztor Imre: A Mátra-Bükkaljai lignit külfejtési területek mezőgazdasági utóhasznosítása az EU-normás környezetvédelmi törekvések tükrében 561
Reke Barnabás: A vállalkozások vagyontermelése és elosztása 566
Réti Attila: A jelentősebb osztrák és magyar húsipari cégek 1994-1997. Közötti, közvetlen reklámra fordított kiadásainak elemzése 572
Salamon Lajos - Szalka Éva: Alkalmazkodási lehetőségek a mezőgazdasági vállalkozások számára 576
Somogyi Sándor - Lakner Zoltán - Kaján Karolina Szervezés, stratégia, minőség az agrárbizniszben 581
Soós Károly: Tesztgazdaságok Zala megyében 591
Supp György: Tejtermelő tehenészetek helyzete az EU-csatlakozás küszöbén Hajdú-Bihar megyében 595
Szabó Gábor: Az Európai Unió agrárpolitikájának főbb jellemzői és várható változásai 599
Szalka Éva - Salamon Lajos: A takarmány-felhasználás ökonómiai kihívásai 605
Szabó István: A mezőgazdasági termékkereslet tanulságai 611
Tell Imre - Csatai Rózsa: A különféle gazdálkodási formák versenyképessége a vágósertés-termelésben 615
Tornyos Vilmos Mezőgazdasági termékeink elhelyezési lehetősége, versenyképessége az EU-ban 620
Urfi P. - Molnár P.: Some features of nutrient-management in connection with Hungary's accession to EU 626
Vizdák Károly - Lakatos Vilmos: Magyarországi és ausztriai családi vállalkozások összehasonlító vizsgálata 632
POSZTEREK
Bai attila: A melléktermékek energetikai hasznosítása az átlagember szemével 638
Csatlós Árpád: Application of "Mathematica" software 642
Ficzere Péter - Nagymihály Kornélia: Az EU gazdaság tipológiája és bevezetésének tehetőségei a hazai agrárstatisztikában 648
Ferenc Árpád: The economic valuation of vine graft production 653
Fogarassy Csaba: Biomassza potenciál és EU konformitás 650
Goda Mátyás: Marhahústermelés olaszországi jellegzetességei 665
Gulyás László - Gulyás Tibor - Szalka Éva - Kovács Tamás: A tejtermelés ökonómiai értékelése a Bogyoszlói „Kisalföld" Mezőgazdasági Szövetkezetben 666
Gulyás László - Kovácsné Gaál Katalin - Gulyás Tibor: A magyar hidegvér A ló tartásának ökonómiai vizsgálata 674
Hollósi Erika - Nagy Zoltán: A zöldség-gyümölcs értékesítő szövetkezetek és a feldolgozóipar kapcsolata (Minőség vagy mennyiség?) 680
Hollósi Erika - Nagy Zoltán: How to sell fresh fruits and vegetables? (Hungarian wholesale markets, dutch auctions) 685
Zsolt Hollósy: Kosten und gewinn in der Getreidevermarktung 687
Kovács Tamás - Simonyi Ildikó - Hingyi Hajnalka: A vállalkozások gazdasági és pénzügyi elemzés modellje 693
Kocsondi József - Szabó Imre László - Fodor Lóránt: Az EU-csatlakozás nehézségei a magángazdaságok agrárinformatikai problémáinak tükrében 699
Molnár Tamás - Weininger Ilona: A borút szerepe a vidékfejlesztésben az EU-csatlakozás küszöbén 705
Pónusz Mónika - Lakner Zoltán: Disztribúciós lehetőségek az élelmiszeriparban 709
Tamás Antalné - Magda Sándor - Lakner Zoltán: A magyar fogyasztói és az alma - fogyasztói magatartás, vásárlási szokások 715
Tóth Eszter: Munkaerő-kiválasztás vizsgálatának néhány fontosabb eredménye 721
Weininger Ilona - Kántor Béla: A szőlőtermesztés és a borászat fejlesztésének lehetőségei 726
IV. kötet:
Baumgartner, Christian: Quality control of exfarm milk for inhibitors in Bavaria 737
Bánhegyi Ildikó - Földes Tamás- Szigeti Jenő: Szubletálisan sérült Salmonella spp. kimutatása tejporkészítményekből 743
Berke Szilárd - Szakály Zoltán - Széli Gyula: Funkcionális élelmiszerek Magyarországon - új kihívás a tejtermék gyártók számára 746
Berke Szilárd - Szakály Zoltán - Szélei Gyula: A kiváló minőség nyomában - védjegyek a magyar élelmiszerpiacon 752
Berke Szilárd - Szakály Zoltán - Szélei Gyula: A sajtfogyasztás alakulása Magyarországon nemzetközi összehasonlításban 758
Berke Szilárd - Szakály Zoltán - Szélei Gyula: A sajtmárkák ismertsége és kedveltsége Magyarországon 764
Bühlmann, Georges: Bactoscan in der Schweiz - Rückblick und Konsequenzen bezüglich der bakteriologischen Qualitätserfassung der Rohmilch 770
Bühlmann, Georges - Aebi, Riccardo - Ringgenberg, Hans: Gesamtkeimzahl und Zahl der somatischen Zellen in handgefassten und automatisch gefassten Milchproben - eine Schweizer Feldstudie von 1994 bis 1997 776
Császár Gábor - Inger András: Az automata mintavevők alkalmazásának lehetőségei a nyers tej minősítésben, különös tekintettel az Európai Unió követelményeire 782
Foissy Helmut - Krász Ádám: A hőkezelt fogyasztói tejjel szemben támasztott követelmények Ausztriában és Magyarország az EU-Tejhigiéniai Irányelv tükrében 787
Gyimóthy János: Ausztria Európai Unióba történő belépésének élelmiszer-higiéniai kihatásai 794
Halász Norbertné - Fenyvessy József - Szabó Gábor: :A színmérés alkalmazási lehetősége a sajtérés ellenőrzésére 798
Herpai Zoltán - Szigeti Jenő: Egy új, gyors és érzékeny módszer mézhamisítások kimutatására 804
Horváth Zoltán: Tejüzemi feladatok az EU csatlakozás tükrében 808
Horváth Zsuzsanna - Lakner Zoltán: A táplálkozási szerkezet és az egészségi állapot néhány összefüggése 812
Kadlec, Ivan: Gegenwärtige Struktur der Herstellung und Verarbeitung von Milch in der Tschechischen Republik 819
Kirst, Eberhard - Krenkel, Klaus: Conections between the somatic cell count in milk and the feeding of lactating cows 820
Kirst, Eberhard - Krenkel, Klaus: Spores of Clostridium species in milk - influences at the quality of milk products and possibilities to reduce the spores number 826
Markovics Erzsébet - Véha Antal - Hovorkáné Horváth Zs.: Búzalisztek minőségi jellemzőinek összefüggésvizsgálata 832
Márai Géza: Tej- és hústermékek minősége az öko(bio)gazdálkodásban 840
Molnár István: A minőségügyi analitika mint az alapinformáció fonása 846
Nagy Tibor: A minőségi nyers tej előállítás munkaszervezési kérdései 851
Schäfer, Konrad: Inhaltsstoffbestimmung von Milch - Neue Wege in der Routineanalytik (LactoStar) 857
Schulz, Daniela - Senge, Bernhard - Krenkel, Klaus: Rheological characterisation of the processability of milk on basis of the coagulation processes (rennet, acid) 862
Sorom Rita - Hajdu Istvánné - Lakner Zoltán: A magyar élelmiszerfogyasztók és a tej 868
Szakály Sándor - Schäffer Béla - Krász Ádám: A savanyított tejkészítmények szerepe az emberi egészség megóvásában 874
Szalai Margit - Tanninen T.: Élelmiszerek csomagolása módosított légterű, ún. védőgázas eljárással 883
Szalai Margit - Tanninen T. - Farkas László: Élelmiszerek módosított légterű, ún. védőgázas csomagolására alkalmas fóliák és azok előállítása 887
Szigeti Jenő - Földes Tamás - Herpai Zoltán: Mikrobiális szekunder anyagcseretermékek alkalmazása a biológiai növényvédelemben az élelmiszer-nyersanyagok szermaradvány terhelésének csökkentésére 891
Szigeti Jenő - Varga László: Megnövelt biológiai értékű savanyú tejkészítmények előállítása 893
V-VI. kötet:
PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS
Előadások
De Baerdemaeker, J. - Missotten, B.: Grain and straw yield measurement 907
Berke J.: Képfeldolgozás kétdimenziós morfometriai jellemzőinek alkalmazása mezőgazdasági kísérletek értékelésekor 916
Clijmans, L. et al.: A method for mechanical performance control of agricultural spraying machines 922
Jancsók, P. et al.: Study of the effect of the pear's shape on natural frequencies by means of computer vision generated finite element models 929
Kalanovic, B. - Rajic, Z. - Ralevic, N.: Optimal fruit production structure model 935
Meyer, J. - Hartmann, P.: Automatische Geräteführung für Reihenkulturen 941
Potkonjak, S.: Simulation techniques for design of irrigation systems 946
Schwenke, T. - Auernhammer, H.: Untersuchung eines Koppelsystems zur Auernhammer, H.: Unterstützung der autonomen Positionierung landmobiler Anwendungen mit GPS 953
Sisak Cs. - Gubicza L. - Meiszel L.: Nagyporozitású cellulózgyöngy és alkalmazási lehetőségei a precíziós növénykezelésekben 958
Poszterek
Csornai G. et al.: Távérzékeléses szántóföldi növénymonitoring a vetésterületek és hozamok nyomonkövetésére 964
Martinovich L. et al.: Földrészlet alapú információs rendszer kiépítése 967
TERMÉNYFELDOLGOZÁS, ÉLELMISZERIPAR ÉS AGROFIZIKA
Előadások
Beke, J.: Influence of polarisation on microwave drying process of maize kernels 970
Berecz L. - Neményi M.: Termogravimetria és differenciál termikus analízis alkalmazhatósága a szárításban 977
Coucke, P. et al.: Evaluation of a new non-destructive eggshell quality method 983
Gulyás L.: Definició-szerinti relatív levegő-nedvességtartalom-mérés gyakorlati kérdései 989
Kerekes B.: műszaki fejlesztési lehetőségek a dohányszárításban 996
Kovács, A. - Neményi, M.: Some physical properties of different agricultural products related to drying 1003
Lengyel A. - Sikolya L.: A gyümölcsszárítmányok minősége és a szárítási paraméterek összefüggése 1009
Ormós Z.: Élelmiszeripari instant granulátumok előállítása fluidizációs-porlasztásos eljárással 1014
Pallainé Varsányi E. - Csordás E. - Hasznosné Nezdei M.: A mikrohullámú besugárzás hatása mezőgazdasági termények káros enzim aktivitására 1020
Sembery P. - Kovács Lukács M. - Douba M.: Élelmiszer alapanyagok nagyfrekvenciás dielektromos jellemzői 1026
Szendrő P. - Bense L.: A kukoricaszecska reológiai tulajdonságainak közelítése lineáris anyagmodellekkel 1034
Szendrő P. - Kis P. - Bense L.: A Corn-Cracker alkalmazásának hatása a silókukoricaszecska struktúrájára 1038
Véha A. - Gyimes E.: vizsgálatok a búzák szemkeménységének darálással történő meghatározására 1044
Wachtler I.: Musterjesztés modellezése 1050
Poszterek
Bölöni I. - Bellus Z.: Kétváltozós energetikai függvény kísérleti igazolása 1056
Herdovics M. - Csermely J.: Az energiahordozók költségkihatásai kukorica szárításánál 1062
Kacz K. - Neményi M.: Tömegáramsűrűség értékek alakulása a lucernaszár száradása során 1068
NÖVÉNYTERMELÉS GÉPEI
Előadások
Bellus Z. - Fenyvesi L. - Szűcs F.: A bálacsomagolás vizsgálatának újabb eredményei 1075
Bertram, A.: Optimierung der thermischen Unkrautbekämpfung 1081
Gyürk I.: Új konstrukció a csávázási technikában 1092
Horváth B. - Major T.: Új típusú tuskózási technológiák 1098
Meyer, J. - Bertram, A.: Technische und ökonomische Rahmenbedingungen für ein Unkrautmanagement 1104
Meyer, J.: Optimierung der mechanischen Unkrautregulierung in Beetkulturen 1109
Patay I.: Természetes rostszálak alkalmazása az öntözéstechnikában 1114
Sztacho-Pekáry, I.: Modern planter mashines used in the vegetable growing 1120
Pointerek
Fodor, D.: Accelerated test of the internal combustion engines 1122
Kátai L.: Összehasonlító ékszíjvizsgálatok az alkalmazott teherviselő elem alapján 1129
Szendrő P. - Nagy J. - Szabó E.: Vibrációs szecskázás szerkezetei 1135
ÁLLATTARTÁS GÉPEI
Előadások
Bak J.: Az elegytej vezetőképességének mérése 1142
Komka Gy. - Csermely J.: A hazai keveréktakarmánygyártás helyzete és fejlesztési lehetőségei 1148
Schön, H. et al.: Use and economics of automatic miling systems in dairying 1154
Poszterek
Csatlós, Á. - Hódiné, M. - Sallai, L.: Mechanical properties of maize silage 1158
Fenyvesi L. - Bellus Z.: Takarmányok egyedi- és halmazjellemzői 1164
Fenyvesi L. - Mátyás L.: Almozott ferdepadozat a sertéstartásban 1170
TALAJFIZIKA ÉS TALAJMŰVELÉS
Előadások
Al Darir, A. N.: A study of changes on some soil characters and on the water level as a result of the irrigation in the reclamated soils in the arid areas 1174
Birkás M.: Talajkímélő művelés Magyarországon az EU elvárások tükrében 1175
Jóri J. I. - Kerényi Gy.: Gumihevederes járószerkezetek alkalmazási lehetőségei a mezőgazdaságban 1181
Kiss Zs. P.: Mezőgazdasági gumiabroncsok talajfizikai hatásainak vizsgálata 1187
Mouazen. A. M.: Soil non-homogenuiety simulated as different-strength layers 1191
Semetko, J. - Janosko, I.: Physical characteristics of soil under tires of vehicles 1197
Szőllősi I.: Művelés alatti és művelés nélküli talajok tömörödöttségének vizsgálata 1203
KÖRNYEZETVÉDELEM. ENERGIAGAZDÁLKODÁS ÉS GÉPÜZEMELTETÉS
Előadások
Farkas F.: Növényolaj-víz emulziós motorhajtó anyagok alkalmazásának egyes kérdései 1208
Farkas I. - Buzás J.: A napenergia hasznosítás alternatívái a mezőgazdaságban 1214
Nagy G. et al.: Mezőgazdasági növények mint megújuló energiahordozók 1220
Tóth P.: Környezetkímélő kogenerációs energiatermelés lehetőségei és távlatai a magyar mezőgazdaságban 1229
Poszterek
Dávidházy G.: Családi gazdaságok üzemeltetésének külföldi és hazai vizsgálata 1244
Fogarassy Cs.: Az energianövények, mint a III. évezred szántóföldi növényei 1251
Kántor B. - Weininger I.: Lehetőségek a gazdaságosabb gépüzemeltetésre a mezőgazdaságban 1257
Sorossy R. - Hajdu I.-né - Molnár M. - Lakner Z.: A műszaki-technológiai és a környezetvédelmi szempontok érvényesítése az élelmiszeripari csomagolás fejlesztésben 1263
Sorossy R. - Hajdu I.-né - Lakner Z.: Csomagolóeszközök életciklus elemzése: nemzetközi tapasztalatok - hazai tanulságok 1269
Szabolcsik K.: Az energiaigény és a műveleti költségek összefüggése lucernatartósítási technológiákban 1275
VII. kötet:
A kérődzők energia- és fehérjeellátásának kérdései 1281
Schmidt J. - Várhegyi J.-né - Várhegyi J. - Cenkvári É.: Új hazai fehérjeértékelési rendszer a kérődzők takarmányozásában 1283
Várhegyi J.-né: A hazai energia- és az új fehérjeértékelési rendszer tesztelése növendékmarhákkal folytatott kísérletek eredményei alapján 1290
Sipőcz P. - Schmidt J. - Sipőcz J.: A fehérje bendőbeli lebonthatóságának jelentősége a tehenek fehérjeellátásában 1297
Várhegyi J.: Kísérleti és gyakorlati tapasztalatok az új fehérjeértékeléssel kapcsolatban 1305
Baskay Gy. - Mézes M.: Eltérő bendőbeli lebonthatóságú fehérjék etetésének hatása a tejtermelésre és hústermelésre szarvasmarhában 1312
H. Nonn - E. Dänner - H. Kluge - J. Schmidt - H. Jeroch: Influence of different technical treatment of rape products on ruminal protein degradation 1317
Várhegyi J.-né - Várhegyi J. - Rózsa L. - Lányi I.-né - Hajda Z.: Összefüggés a sejtfal emésztés kinetikája és a takarmányozási szint növelésének hatására fellépő emészthetőség csökkenés között, kérődzőknél 1322
Csapó J. - Schmidt J.: A bakteriális eredetű fehérje mennyiségi meghatározása 1329
Hegedűs M. - Brydl E.: Az S-metil-metionin hatása tehenek tejtermelésére 1335
B. Kissné Kelemen G. - Schmidt J.: A lizingyártás melléktermékeinek hatása a szarvasmarhák bendőfermentációjára és a takarmányfelvételre 1341
Egyéb közlemények 1350
Szűcsné Péter J. - Avasi Z. - Márki-Zayné, I. K.: A teljes búzanövény szilázs táplálóértéke 1351
Avasi Z. - Szűcsné P. J. - Márki-Zayné I. K.: Silócirok- és cirkos-silókukorica terméshozama, és a szilázsok táplálóértéke 1356
Benyovszky B. M. - Hausenblasz J. - Penka K. - Szemán L.: adatok a lólegelők ízletességének megítéléséhez (növényfajok és a N-műtrágya hatásának vizsgálata) 1363
Rózsa L. - Regiusné Mőcsényi Á. - Várhegyi J.-né: Takarmánynövények ólomtartalma az ipari körzetekben és a forgalmas autóutak környékén 1369
Teér Gy. - Orosz Sz. - Erdélyi M.: A hatékony reciklizáció feltételei a gazdasági állatok takarmányozásában 1375
Teér Gy. Erdélyi M. - Orosz Sz.: A származtatott termékek takarmányozási célú hasznosításának jelentősége és lehetőségei hazánkban 1380
Marthné Schill J. - Dömsödi J.: takarmányvizsgáló laboratóriumok körvizsgálatokon alapuló minősítési és ellenőrzési rendszere 1384