1.062.063

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

XII. Országos Élelmiszeripari Tudományos Diákköri Konferencia előadásainak összefoglalói

Budapest, 1998. május 8.

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeripari felsőoktatásban tanuló hallgatóság 1976 óta kétévenként mérethette meg szakmai tudását a MÉTE kezdeményezésére indított diákköri konferenciákon. A r hagyomány ápolása jegyében a... Tovább

Előszó

Az élelmiszeripari felsőoktatásban tanuló hallgatóság 1976 óta kétévenként mérethette meg szakmai tudását a MÉTE kezdeményezésére indított diákköri konferenciákon. A r hagyomány ápolása jegyében a XU. konferenciát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Kara szervezte meg Budapesten.
E kiadvány a konferencián résztvevő hallgatók előadásainak összefoglalóiból készült. Őszintén reméljük, hogy a szakemberképzés szempontjából is fontos tudományos rendezvény tapasztalatokban és eszmecserékben is gazdag konferencia volt, lehetővé téve a szakmai kapcsolatok építését és elmélyítését.
Külön öröm számunkra, hogy a hagyományoknak megfelelően a rendezvényen résztvevő hallgatók a BME Vegyészmérnöki Karáról, a PATE mosonmagyaróvári Mezőgazdaságtudományi Karáról, a KEE szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Karáról és a KEE 0 budapesti Élelmiszeripari Karáról kerültek ki. A konferencián 52 előadás hangzott el.
A kiadványunk segítséget kíván nyújtani minden érdeklődő számára, hogy a teljes konferencia anyagát megismerje. Ezzel is támogatni kívántuk az intézményekben folytatott K+F tevékenység megismerését és egyben meg szerettük volna teremteni azok oktatási folyamatba való beépítésének lehetőségét is. Kiadványunk buzdítani is szeretné az élelmiszertudomány nem mindig sikerekkel kecsegtető útján indulni készülőket vagy azon már szorgalmasan haladókat a további eredmények elérésére.
A hallgatók most is kiemelkedő lelkesedéssel, fáradságot nem kímélve készültek az erőpróbákra. E munkájukban jelentős segítséget kaptak, a konzulens tanáraiktól, akiknek ezúton is megköszönjük példamutató tevékenységét. Azt is örömmel kell megállapítani, hogy az élelmiszeripari felsőoktatásban számos szakmai műhely működik, amely részese a konferencián közreadott eredményeknek. Nélkülük a TDK tevékenység sikeres folytatása szinte lehetetlen volna.
Végül, de nem utolsó sorban köszönet illeti a rendezést támogató MÉTE Oktatási és Közművelődési Bizottságát, az MKM Felsőoktatási Pályázatok Irodáját és a nyertesek díjazását szponzorálókat. Vissza

Tartalom

Előszó 6
Balogh Anita: (PATE, Mosonmagyaróvár) 7
Konzulensek: Szigeti Jenő, Herpai Zoltán
Élelmiszer zsiradékok táplálkozási és funkcionális tulajdonságainak optimalizálása
Balogh Anita - Magyar Éva: (PATE, Mosonmagyaróvár) 12
Konzulensek: Szigeti Jenő, Ajtony Zsolt
Különböző makro- és mikroelemek beépítése enzimatikus kazeingélekbe a Ca részleges helyettesítésével
Bányai Emese: (KÉE, Főiskolai Kar, Szeged) 16
Konzulens: Balogh Sándor
Foglalkoztatás és termelékenység a magyar élelmiszeriparban (1990-1996)
Bocs Éva: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 20
Konzulens: Magyar Ildikó
Tejsavbaktériumokkal történő almasav bontás néhány hazai fehérborban
Csendes Edit: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 24
Konzulens: Fehér László
Fungiciddel kezelt búzafajták mikroflórája
Csincsák Rita: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 28
Konzulens: Balogh Sándor
Eloszlási logisztika a fejértej Parmalat RT.-nél
Deák Róbert: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 32
Konzulens: Maráz Anna
Fakultatív patogén Candida törzsek összehasonlítása molekuláris
biológiai módszerekkel
Diósi Gábor: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 36
Konzulensek: Maráz Anna, Rezessyné Szabó Judit
2-Dezoxi-D-Glükóz rezisztens mutánsok indukálása és glükoamiláz enzim termelésének vizsgálata egy termofil fonalasgombánál
Egyházi Anita: (BME, Budapest) 41
Konzulensek: Réczey Istvánné, Simándi Béla
Cellulózbontó enzimek kiválasztásának vizsgálata szuperkritikus fluid extrakcióval
Habi Csaba: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 45
Konzulens: Barta József
Almatörköly pektingyártásra való alkalmasságának vizsgálata
Hadanich Dalma: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 49
A penészgombák minőségrontó hatása a Helianthus annuus L.tárolásánál
Hagyó Miklós: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 53
Konzulensek: Lakner Zoltán, Hajdú Istvánná
Az élelmiszerkereskedelemi vállalkozások stratégiái egy primer felmérés tükrében
Hollósi Erika - Nagy Zoltán: (PATE, Mosonmagyaróvár) 57
Konzulens: Sántha Tamás
Integrációs formák a zöldség-gyümölcs szektorban, különös tekintettel a minőségi élelmiszer-alapanyag előállításra
Jakabházi Andrea: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 61
Konzulens: Horváth Dénesné
Feldolgozástechnológiai műveletek és a tárolás hatása az almasűrítmény összetevőire
Jáni Tamás: (PATE, Mosonmagyaróvár) 66
Konzulens: Kajdi Ferenc
Tavaszi árpa fajták mennyiségi és minőségi mutatói az óvári kísérletekben, különös tekintettel a söripari hasznosításra
Jokus Hajnal: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 70
Konzulens: Barta József
Csicsókából előállított fruktózdús sűrítmény minőségének javítása Kardos Clara (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 76
Konzulens: Magyar Ildikó
Az élesztőpopuláció változása tokaji aszú erjesztése során
Kerti Katalin: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 80
Konzulens: Fekete András
Édesipari zsírok DSC-vizsgálata
Kiss István: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 86
Konzulens: Vatai Gyula
Must besűrítése és feljavítása membránszűréssel
Koch Zoltán: (KÉE, Főiskolai Kar, Szeged) 90
Konzulensek: Bene László, Albert Miklós
Implantátumok mechanikai rögzülésének in vitro vizsgálata
Kovács Katalin: (PATE, Mosonmagyaróvár) 93
Konzulens: Kajdi Ferenc
Őszi búza fajták minőségvizsgálati eredményei és élelmiszeripari hasznosítási lehetőségei (Mosonmagyaróvár, 1996-1997)
Magda Sándor: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 97
Konzulens: Vatai Gyula
Olaj-víz emulzió szétválasztása ultraszűréssel
Major Szilárd: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 101
Konzulens: Békássyné Molnár Erika
Ivóvíz nehéz fémion tartalmának csökkentése nanoszűréssel
Mayer Ágnes: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 105
Konzulensek: Rezessyné Szabó Judit, Bognár Csaba
Bifidobaktériumok jelentősége az egészségmegőrzésben
Mali Attila (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 110
Konzulensek: Békássyné Molnár Erika, Vatai Gyula
A pervaporáció és membrán-desztilláció alkalmazása szennyvíztisztításban
Nagy Bernadett: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 114
Konzulens: Barabássy Sándor
Élelmiszerek besugárzottságának kimutatása különböző módszerekkel
Nagy Zoltán: (PATE, Mosonmagyaróvár) 118
Konzulens: Orbán József
A tejbegyűjtési feladat és a járatszervezés vizsgálata
Pusztai Erzsébet: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 122
Konzulens: Balogh Sándor
A magyar cukoripar a 90-es években
Pühra (Böröczki) Beáta: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 126
Konzulens: Kállay Miklós
Összefüggés az egészséges szőlőből származó borok néhány paramétere között
Seregély Zsolt: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 130
Konzulens: Vecseri Beáta
Árpafajták és a malátázási folyamat vizsgálata NIR technikával
Simon Erika: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 134
Konzulens: Juhászné Román Mariann
Csökkentett fehérje- és fenilanilin tartalmú fermentált tejtermékek előállítása fenilketonúriás betegek számára
Somogyi Andrea: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 137
Konzulensek: Lakner Zoltán, Hajdú Istvánné
Szegény rokon a gazdag családban: Spanyolország élelmiszergazdasága az
Európai Unióban
Sulyok Éva: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 141
Konzulens: Horváthné Almássy Katalin
Élelmiszervizsgáló; laboratórium minőségügyi rendszerének építése és akkreditációs felkészítése
Süle Andrea: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 145
Konzulensek: Tanács Lajos, Téren József
Fusarium toxinok gombafélékben való előfordulása és kimutatási módszerei
Szántó József: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 150
Konzulens: Bara Tamásné
A trappista sajt érettség megítélésére módosított pontozásos érzékszervi minősítés
Szászné Bereczki Viktória: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 154
Konzulens: Polyákné Fehér Katalin
Mikrohullámú előfőzés alkalmazása gyorsfagyasztott gombaszeletnél
Szín Melinda: (KÉE, Főiskolai Kar, Szeged) 160
Konzulens: Kispéter József
A TL-módszerrel kapott újabb eredmények a feketebors besugárzottságának kimutatására
Szombat Katalin: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 165
Konzulensek: Doboly Csaba, Maráz Anna, Pomázi Andrea
Egy fonalasgomba, az Ascosphaera Apis izolálása és vizsgálata molekuláris genetikai módszerekkel
Szőllősy László: (KÉE, Főiskolai Kar, Szeged) 170
Konzulensek: Gyeviki János, Fabulya Zoltán
Pneumatikus pozicionálás megvalósítása PLC-vel
Takács Márta: (KÉE, Főiskolai Kar, Szeged) 174
Konzulensek: Baráné Herczegh O., Csanádi J.
Laktózhidrolízis tejtermékekben
Torba Hajnalka: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 178
Konzulens: Kiss Balázs
Szemestermények térkitöltésének vizsgálata, és azonosítása
kapacitásmérés segítségével
Tóth Gyula: (KÉE, Főiskolai Kar, Szeged) 185
Konzulensek: Forgács Endre, Bene László
Szivattyúk egytengelyűségének vizsgálata rezgésdiagnosztikai eszközökkel
Tóth Hajnalka: (KÉE, Főiskolai Kar, Szeged) 189
Konzulens: Gősi János
A Milli joghurt alapú salátaöntet marketing szemléletű elemzése
Tölgyes Erhard: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 192
Konzulens: Panyik Gáborné
Szagtalanító hatású aktív szén készítmények alkalmazhatóságának vizsgálata szeszesitalokban
Trummer Nikoletta: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem,-Budapest) 197
Konzulens: Váradi Mária, Adányiné Kisbocskói Nóra
L-aminosav enantiomerek meghatározása bioszenzorral
Váradi Gábor - Nagy Zoltán: (PATE, Mosonmagyaróvár) 203
Konzulens: Orbán József
Egy élelmiszeripari termék gyártósor veszteségfeltárása
Vízhányó István: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 207
Konzulensek: Gyeviki János, Fabulya Zoltán
Inkrementális jeladó kimenő jelének feldolgozása PIC 16C84 típusú mikrokontrolerrel
Vízhányó Tünde: (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest) 211
Konzulens: Robin Tillett
Csiperkegombaszínek spektrumanalízise
Vizi Zsuzsanna: (KEE, Főiskolai Kar, Szeged) 217
Konzulensek: Fenyvessy József, Halász Norbertné
A színmérés alkalmazási lehetőségének vizsgálata a trappista sajt minősítésénél
Zenyik Zsolt: (PATE, Mosonmagyaróvár) 223
Konzulens: Krász Ádám
Szamócás joghurtféleségek mikrobiológiai-higiéniai minőségének vizsgálata

Témakörök

Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem