Vízkémia | |
A természetes vizek fizikai és kémiai jellemzői | 5 |
A víz fizikai jellemzői | |
A víz hőmérséklete | 5 |
A víz szaga és íze | 5 |
A víz színe | 6 |
A víz átlátszósága, zavarossága és lebegő anyag tartalma | 7 |
A víz fajsúlya | 9 |
Belső súrlódás (viszkozitás) | 9 |
Felületi feszültség | 9 |
A víz kémiai jellemzői | 10 |
Oxigénfogyasztás | 10 |
Ammónia | 12 |
Nitrit | 13 |
Nitrát | 13 |
Klorid | 16 |
Szulfát | 17 |
Szulfid | 18 |
Lugosság | 19 |
Összes keménység | 20 |
Karbonát keménység | 22 |
Nem karbonát keménység | 22 |
Kalcium-ion | 22 |
Magnézium-ion | 23 |
Nátrium-ion | 24 |
Kálium-ion | 24 |
Vas-ion | 26 |
Mangán-ion | 27 |
Nitrogén és foszfor | 28 |
Sziliciumdioxid | 28 |
Alumínium-ion | 28 |
Réz-ion | 28 |
Ólom-ion | 28 |
A víz agresszív tulajdonságaira utaló alkatrészek és jellemzők | 29 |
Széndioxid (szénsav) | 29 |
Szabad széndioxid (szabad szénsav) | 29 |
Kötött széndioxid (kötött szénsav) | 30 |
Egyensúlyi széndioxid (szénsav) | 31 |
Mészre agresszív széndioxid (szénsav) | 41 |
pH-érték | 41 |
Oldott oxigén | 53 |
Oxigéntelítettségi százalék | 56 |
A víz agresszív tulajdonságainak megállapítása | 56 |
Az ivóvíz minősítése kémiai és fizikai vizsgálatok alapján | 59 |
Az ipari vízellátás minőségi kérdései | 62 |
A vízmintavétel | 65 |
A természetes vizek összetétele és szennyezettsége | 67 |
Felszini víz | 67 |
Talajvíz | 74 |
Mélységi víz | 77 |
A szennyvizek vizsgálata | 78 |
Fizikai jellegű vizsgálatok | 78 |
Hőmérséklet | 78 |
Szín | 78 |
Szag | 78 |
Lebegőanyag tartalom | 78 |
Kémiai jellegű vizsgálatok | 79 |
Összes száraz anyag | 79 |
Összes száraz anyag izzítási maradéka | 79 |
Összes száraz anyag izzítási vesztesége | 80 |
Oxigénfogyasztás | 80 |
Biokémiai oxigénigény | 81 |
Szulfid | 82 |
Redukciós rothadási próba | 83 |
Klórmegkötőképesség és szabadklór | 84 |
Nitrit, nitrát, klorid | 85 |
Mintavétel és helyszíni szemle | 85 |
A szennyvízminták tartósítása | 89 |
Szennyvizek minősítése | 89 |
Ülepített házi eredetű szennyvíz | 90 |
Biológiailag tisztított szennyvíz | 91 |
Fertőtlenített szennyvíz | 91 |
Nyers és biológiailag tisztított házi szennyvizek tájékoztató kémiai jellegű eredménye (Jellegzetes példák) | 93 |
Irodalom | 94 |
Vízvizsgálati szabványok | 94 |
Szennyvízvizsgálati szabványok | 95 |
Vízbiológia | |
A vízbiológia | 97 |
A mikroszkóp | 97 |
A vízbiológia vizsgálati módszerei | 102 |
Mintavétel | 102 |
Sűrítési módszerek | 103 |
Planktonhálós módszer | 103 |
Ülepítéses módszer | 104 |
Membránfilteres módszer | 104 |
Centrifugálásos módszer | 105 |
Mikroszkópos biológiai vizsgálat | 105 |
A víz mint élettér | 107 |
Fényviszonyok | 107 |
Hőmérsékleti viszonyok | 108 |
Kémiai és fizikai-kémiai hatások | 108 |
A vízben élő szervezetek rendszertani áttekintése | 110 |
Növények | 110 |
A baktériumok | 110 |
Az algák | 112 |
Állati szervezetek | 120 |
Édesvizi élettér tagozódása | 126 |
Neuszton | 126 |
Plankton | 126 |
Benthosz | 128 |
Perifiton | 129 |
Nekton | 129 |
Folyóvizek élővilága | 130 |
A felszíni vizek öntisztítása | 130 |
Poliszaprób életközösség | 132 |
Alfa-mezoszaprób életközösség | 137 |
Béta-mezoszaprób életközösség | 138 |
Oligoszaprób életközösség | 143 |
A víz bakteriológiai vizsgálata | 143 |
Coli-csoport kimutatása | 144 |
A baktériumok kimutatásának néhány módszere | 144 |
A Coli-csoport meghatározása erjesztési próbával és Endogaron | 145 |
A Coli-szám meghatározása membránszűrős eljárással | 146 |
A baktérium-szám meghatározása | 150 |
Egyéb kórokozó és fekáliát jelző baktériumok kimutatása a vízből | 150 |
Táptalajok | 152 |
A táptalajok összetétele | 152 |
A táptalajok elkészítése | 153 |
Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálatánál használatos táptalajok leírása | 153 |
A víz csírátlanítása | 157 |
Szín-, íz- és szag károsodások a vízben | 158 |
A vízellátás biológiai problémái | 163 |
Forrásvizek | 164 |
Talajvizek | 164 |
Parti szűrésű kutak | 164 |
Parti szűrésű kutak cső- és akna kutak | 165 |
Talajvízdúsítás | 165 |
A felszíni víz tisztítása | 166 |
Dobszűrés | 169 |
Ülepítés | 169 |
Vegyszeres derítés | 169 |
Szűrés | 171 |
Csőhálózat | 171 |
Vas- és mangánbaktériumok | 172 |
Ivóvizi tározó medencék | 173 |
Irodalom | 174 |
Szabványok | 176 |
Szennyvízbiológia | |
Bevezetés | 177 |
A víz élete | 177 |
A bioindikátorok | 183 |
Mintavevő eszközök és felszerelések | 233 |
Minták előkészítése. Centrifuga, Mikroszkóp, Preparátumok | 236 |
Szaprobiológiai vizsgálat módszerei | 237 |
Természetes szennyvíztisztítás biológiai vizsgálata | 246 |
Mechanikai tisztítóberendezések biológiai vizsgálata | 248 |
Szennyvízrács | 248 |
Olaj-, zsírfogók | 250 |
Homokfogók | 250 |
Csatorna és árok, aknák | 251 |
Frissvizű előülepítő | 252 |
Utóülepítő | 253 |
Oldómedence | 255 |
Biológiai szennyvíztisztítás műtárgyainak vizsgálata | 256 |
Csepegtetőtestek | 256 |
Aktivált iszapos eljárások | 258 |
Oxidációs árok | 263 |
Utótisztítás | 264 |
Fertőtlenítés | 264 |
Homokszűrés | 265 |
Iszapágyak | 265 |
Anaerob iszapkezelés biológiai viszonyai | 266 |
Toxikológiai vizsgálati eljárások | 271 |
Irodalom | 272 |