kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 171 oldal |
Sorozatcím: | Természet és mezőgazdaság |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 5 |
A vitaminok fogalma és felfedezésük története | 9 |
Mi az avitaminózis, hipovitaminózis, hipervitaminózis? | 13 |
Vitaminkutatási kísérletek állatokon | 19 |
Az A-vitamin | 21 |
Az A-vitamin szerepe a szervezetben | 22 |
Az A-vitamin és a karotin felépítése | 26 |
Az állati termékek A-vitamintartalma | 30 |
A takarmányok karotintartalma | 32 |
A lucerna mint karotinforrás | 32 |
A korszerű lucerna-készítés titka | 33 |
A lucernaszénák karotintartalmának megóvása | 38 |
A zöldlucerna silózása | 41 |
A silókukorica mint karotinforrás | 43 |
A sárgarépa mint karotinforrás | 43 |
Miért fontos a karotindús takarmányok etetése? | 45 |
Gondoskodjunk gazdasági állataink karotinellátásáról | 46 |
A tej, vaj A-vitamin- és karotintartalmának növelése | 49 |
Ezek után hogyan takarmányozzuk a teheneket? | 52 |
A sertés és a baromfi karotinellátása | 54 |
A B-vitaminok csoportja | 59 |
Az neurin (tiamin) vagy B1-vitamin | 61 |
Az aneurin szerepe a szervezetben | 62 |
Az aneurinhiány tünetei | 64 |
Aneurin-források | 65 |
Riboflavin (laktoflavin), régebben B2-vitamin | 68 |
A riboflavin szerepe a szervezetben | 69 |
A riboflavinhiány tünetei | 70 |
Riboflavin-források | 71 |
Nikotinsavamid (niacin), a pellagra-preventív, vagyis P. P. faktor | 73 |
A nikotinsavamid-hiány tünetei | 74 |
Nikotinsavamid-források | 74 |
B-vitamin (adermin vagy piridoxin) | 76 |
Pantoténsav, az őszülés elleni vitamin | 79 |
A biotin vagy H-vitamin és a "nyers tojásfehérje-betegség" | 82 |
Kolin | 84 |
A p-aminobenzoesav (paraaminobenzoesav), és a sajtkészítés | 86 |
A folsav segíti a vérképződést | 87 |
B12-vitamin (kobalamin), egy alig 20 esztendeje megismert, rendkívüli hatású anyag | 90 |
A B12-vitamin szerepe a szervezetben | 94 |
B12-vitamin felhasználása az állattenyésztésben | 95 |
A bendő- és bélmikroflóra szerepe a szervezet vitaminháztartásában | 98 |
Az élesztő mint vitaminforrás | 103 |
A máj gazdag vitaminforrás | 108 |
C-vitamin, Szent Györgyi aszkorbinsava | 112 |
C-vitamin és a stress | 114 |
D-vitamin, a csontképződés szabályozója | 117 |
Az angolkór tünetei | 118 |
A csontlágyulás | 118 |
D-vitamin források | 123 |
A D-vitaminok szerepe a szervezetben | 124 |
Az antisterilizációs E-vitamin | 129 |
Az E-vitamin szerepe a szervezetben | 132 |
A vérzékenység gátló K-vitamin | 136 |
Az antivitaminok | 140 |
A vitaminok nemzetközi egységei és azok átszámítása grammra | 144 |
A vitaminok szerkezeti képlete | 145 |
Egyes takarmányféleségek vitamintartalma | 159 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.