1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vitaminok, ásványi anyagok, rostok

Szerző
Budapest
Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 19 cm
ISBN: 963-9275-15-8
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációt tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Napjaink rohanó, kapkodó életstílusa, megköveteli, hogy egészségünket és vitalitásunkat féltve őrizzük. A ma embere állandó stresszben él, s ahhoz, hogy mind a családban, mind a munkahelyén helyt tudjon állni, nagyon fontos, hogy győzze ezt energiával. Alapvető tehát, hogy mit eszünk! Az egészséges táplálkozás elképzelhetetlen megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és rostbevitel nélkül. A különböző életkorban és életszituációkban az emberi szervezetnek más és más az igénye.
Jelen könyvből megtudhatjuk, hogy melyek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok, rostok; miért fontosak ezek az életműködésekhez; hiányuk, illetve túlszedésük milyen bajt okozhat. Ezt követi a dietetikus által írt rész, melyből kiderül, hogy a különböző élelmiszerekben melyikből fordul elő a legtöbb és melyikből a legkevesebb, milyen konyhatechnikai eljárásokkal őrizhetjük meg őket a szervezet számára felhasználható formában. A receptgyűjteményben külön jelöltük a legfontosabb összetevőket,... Tovább

Fülszöveg

Napjaink rohanó, kapkodó életstílusa, megköveteli, hogy egészségünket és vitalitásunkat féltve őrizzük. A ma embere állandó stresszben él, s ahhoz, hogy mind a családban, mind a munkahelyén helyt tudjon állni, nagyon fontos, hogy győzze ezt energiával. Alapvető tehát, hogy mit eszünk! Az egészséges táplálkozás elképzelhetetlen megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és rostbevitel nélkül. A különböző életkorban és életszituációkban az emberi szervezetnek más és más az igénye.
Jelen könyvből megtudhatjuk, hogy melyek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok, rostok; miért fontosak ezek az életműködésekhez; hiányuk, illetve túlszedésük milyen bajt okozhat. Ezt követi a dietetikus által írt rész, melyből kiderül, hogy a különböző élelmiszerekben melyikből fordul elő a legtöbb és melyikből a legkevesebb, milyen konyhatechnikai eljárásokkal őrizhetjük meg őket a szervezet számára felhasználható formában. A receptgyűjteményben külön jelöltük a legfontosabb összetevőket, és könnyen beláthatjuk, hogy az egészséges táplálkozás nem unalmas, íztelen ételekből áll, hanem igen is változatosan és finoman étkezhetünk, ha ezekből az ételekből választunk a család asztalára.
A könyv jó szívvel ajánlható mindenkinek, akinek fontos, hogy jó erőnlétben, kitűnő egészségben teljenek napjai minden élethelyzetben és minden életkorban. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
Szervezetünk tápanyagszükséglete13
A tápanyagok fajtái13
Mi történik a vitaminokkal a szervezetünkben?19
Vitaminok20
Zsíroldékony vitaminok20
A-vitamin és provitaminjai, valamint származékai20
A D-vitamin és előanyaga25
E-vitamin30
K-vitamin32
Vízben oldódó vitaminok35
B-vitamin-csoport35
B1-vitamin (tiamin)35
B2-vitamin (riboflavin)37
B3-vitamin [niacin, PP faktor (pellagra preventív faktor), nikotinsav, nikotinamid]38
B6-vitamin (piridoxin)40
Pantoténsav41
Biotin42
Folsav (pteroilglutaminsav, B11-vitamin)43
B12-vitamin (cianokobalamin)45
Kolin47
Inozitol47
Karnitin48
C-vitamin (aszkorbinsav)48
Flavonoidok49
Esszenciális zsírsavak51
Transz és cisz zsírsavtermékek51
Egészséges táplálkozás és az esszenciális zsírsavak52
Ásványi anyagok (mineráliák)53
Makroelemek53
Nátrium53
Kálium55
Kalcium56
Magnézium58
Foszfor59
Mikroelemek (nyomelemek)60
Vas60
Réz63
Jód64
Fluor64
Cink65
Kobalt65
Króm66
Szelén66
Mangán66
Molibdén67
Szilícium67
Étkezési rostok68
A rostok típusai69
A rostok élettani szerepe70
Dietetikai szempontok75
Az egészséges, vegyes táplálkozás lényege79
Mintaétrend 1 hétre82
Receptek91
Levesek91
Húsételek, egytálételek, köretek, feltétek98
Saláták123
Édességek129
Függelék138
Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző vitamintartalma138
Fontosabb élelmiszerek, ásványianyag-tartalma140
Irodalom142
Receptmutató144
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem