1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vitamin=Egészség

Szerző
Budapest
Kiadó: Medicina Egészségügyi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi felvilágosítás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. Néhány fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 416.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A XIX. század folyamán a vegyészek megállapították, hogy az ember táplálkozását szolgáló élelmiszerek szénhidrátból, zsírból, fehérjéből, ásványi sókból és vízből állanak. A fiziológusok... Tovább

Előszó

A XIX. század folyamán a vegyészek megállapították, hogy az ember táplálkozását szolgáló élelmiszerek szénhidrátból, zsírból, fehérjéből, ásványi sókból és vízből állanak. A fiziológusok megállapították, hogy a tápanyagok egyik csoportja a szervezetben elég, és ezáltal energiát termel. Ez az energia a test hőmérsékletének fenntartásához, valamint a mozgás és a munkavégzés biztosításához szükséges. Ilyen energiát szolgáltató, úgynevezett "kalorikus" tápanyagok a szénhidrátok (cukor, keményítő) és a zsírok (zsír, olaj, vaj). A tápanyagoknak egy másik csoportját az ember saját szervezetének felépítéséhez használja fel. Ezekből a gyermek fejlődő szervezete új sejteket és szöveteket épít, a felnőtt szervezete kopásait pótolja általa. Ilyen úgynevezett "építő" tápanyagok a fehérjék és az ásványi sók; ez utóbbiak a csontok felépítésében nélkülözhetetlenek. A XIX. század végén lezártnak tekintették azt a megállapítást, hogy a szervezetnek egészsége fenntartásához erre az ötféle anyagra van szüksége. Ezután a kutatók arra törekedtek, hogy megkeressék azt az elérhető legjobb arányt, amelyben a fenti öt anyag a szervezet működését leginkább előmozdítja. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A vitaminok fogalma3
A vitaminok hiányáról és túladagolásáról4
A-vitamin7
Az A-vitamin felfedezésének története7
Az A-vitamin hiányának tünetei9
Mennyi A-vitaminra van szükségünk?10
A-vitamin- és karotintartalmú élelmiszereink11
Az A-vitamin és a karotin viselkedése főzés és tárolás alatt13
A túlzott karotin- és A-vitaminfogyasztás következményei13
B1-vitamin14
Hogyan találták meg a berberi gyógyszerét?14
A B1-vitaminhiány alakulása napjainkban16
A B1-vitamin szerepe a szervezetben17
B2-vitamin19
B2 PP-vitamin vagy antipellagrás vitamin20
Egyéb B-csoportbeli vitaminok21
C-vitamin22
A skorbuttól a C-vitaminig22
A C-vitamin feladata a szervezetben25
Gondoskodjunk szervezetünk C-vitaminellátásáról!25
Mennyi a túlterhelt szervezet C-vitaminszükséglete?29
A csecsemő C-vitaminellátottsága29
Hogyan biztosítsuk szervezetünk megfelelő C-vitaminellátását a nyári és az őszi időszakban?30
Téli és koratavaszi C-vitaminellátásunkról33
D-vitamin35
Nem fenyegető rém többé az angolkór!35
Az angolkór és megelőzése37
Milyen élelmiszereink tartalmaznak D-vitamint?38
Hogyan hat a D-vitamin?39
A D-vitamin túladagolásának következményei39
E-vitamin40
Hogyan fedezték fel az E-vitamint?40
Milyen tünetei vannak az E-vitaminhiánynak?40
Milyen élelmiszereink tartalmaznak E-vitamint?42
Hogyan alkalmazzák az E-vitamint a gyógyászatban?43
K-vitamin43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem