1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vinasz a takarmányozásban

Szerző
Szerkesztő
Győr
Kiadó: Győri Szeszipari Vállalat-Gabona Tröszt-Szarvasmarha Hústermelő Gazdasági Társaság
Kiadás helye: Győr
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 44 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
1. A VINASZ ELŐÁLLÍTÁSA
A vinasz a melaszalapú szeszgyártás mellékterméke. A szeszgyártás során a melaszhoz adott élesztő (Saccharomyces cerevisiae) az erjedési folyamatban a melasz... Tovább

Előszó

Részlet:
1. A VINASZ ELŐÁLLÍTÁSA
A vinasz a melaszalapú szeszgyártás mellékterméke. A szeszgyártás során a melaszhoz adott élesztő (Saccharomyces cerevisiae) az erjedési folyamatban a melasz cukortartalmát alkohollá alakítja át. Az erjesztés eredménye a 8-10°alkoholt, 1,1-1,3% élesztőt és 0,1-03% maradék cukrot tartalmazó cefre. A cefréből először az élesztőt nyerik ki többlépcsős szeparálással. Ennek a műveletnek az eredménye a 20% szárazanyag-tartalmú élesztőtej, amelyből szárítással állítják elő a szárított takarmányélesztőt.
Az élesztőmentesített cefrét lepárolják, majd az így nyert nyers szeszt finomítják. A lepárlás után visszamaradó anyag a 8-10% szárazanyag-tartalmú melaszmoslék, amely a cukor kivételével tartalmazza azokat a táplálóanyagokat, amelyeket a melasz eredetileg is tartalmazott, továbbá megtalálhatók benne az erjesztés során az alkohol mellett képződő egyéb szerves anyagok is. A híg melaszmoslékot vákuumbepárlóban besűrűsítve nyerik a sűrű melaszmoslékot, amely Európa más országaihoz hasonlóan vinasz néven kerül forgalomba. Vissza

Tartalom

1. A vinasz előállítása (Szabó Géza) 5
2. A vinasz összetétele, fizikai és kémiai tulajdonságai (Schmidt János, Sipőcz József, Kaszás István, Szabó Géza) 5
3. A vinasz értékesülése az állati szervezetben (Schmidt János, Sipőcz József, Kaszás István) 8
A vinasz sorsa a bendőben 8
A vinasz táplálóértéke 11
A vinasz hatása az ásványianyag-forgalomra 12
4. A vinaszfelhasználás technológiája (Schmidt János, Sipőcz József, Kaszás István) 14
Vinasz hozzákeverése a tömegtakarmányokhoz 14
A vinasz felhasználása a könnyen erjeszthető takarmányok silózásához 16
Fű silózása vinasszal 20
A vinasz felhasználása a nedves cukorrépaszelet fehérjetartalmának növelésére 20
Vinasz felhasználása a keveréktakarmányokban (Tóth Árpád) 22
A vinasz porzáscsökkentő hatása 22
A vinasz hatása a granulált takarmányok fizikai tulajdonságaira és a granulálás energiaigényére 23
A vinaszbedolgozás technikai feltételei 25
Bedolgozás tételes keverőbe 25
Folyamatos bedolgozó vonal 27
Nagy vinasztartalmú koncentrátum előállítása 27
Vinasztartalmú ásványianyag-kiegészítő előállítása 30
5. A vinaszetetéssel szerzett tapasztalatok (Schmidt János, Sipőcz József, Kaszás István) 30
Vinasz etetése szarvasmarhákkal 30
Vinasz felhasználása a szarvasmarha-hizlalásban (Schmidt János, Solymossy Dezső) 31
Vinasz felhasználása a tejelő tehenek takarmányozásában 34
Vinasz a juhok takarmányozásában 36
6. További javaslatok a vinasz felhasználására a szarvasmarhák és juhok takarmányozásában (Schmidt János, Sipőcz József, Kaszás István) 38
7. A vinasz felhasználása a sertés- és baromfi-takarmányozásban (Schmidt János, Sipőcz József, Kaszás István) 44
8. A vinasz forgalmazása (Farkas Árpád) 44
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem