Előszó
Részlet:
PONTYHALÁSZLÉ 4-5 személy részére
1,2 kg ponty
1 db vöröshagyma
1-2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 ek. pirospaprika
só
Apró kockákra vágjuk a megtisztított vöröshagymát, a...
Tovább
Előszó
Részlet:
PONTYHALÁSZLÉ 4-5 személy részére
1,2 kg ponty
1 db vöröshagyma
1-2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 ek. pirospaprika
só
Apró kockákra vágjuk a megtisztított vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot szeletekre.
A pontyot megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk.
A halat óvatosan kibontjuk úgy, hogy az epe meg ne sérüljön. Kivesszük a haltejet és az ikrát, majd megtisztítva, leszárítva és besózva a hűtőszekrénybe helyezzük. A fejét és az uszonyait levágjuk, és eltávolítjuk a fejből a kopoltyúlemezeket, a keserűfogat és a szemet.
Ezután a halat lefilézzük úgy, hogy mindkét oldaláról lefejtjük a halhúst. A halfiléket sűrűn bevagdaljuk a szálkás részén, majd kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, és besózzuk.
Ezután kezdünk hozzá a halalaplé készítéséhez. Bográcsban feltesszük főni a halfejet és a halcsontokat az apróra vágott vöröshagymával együtt, és sózzuk. 3-4 órán keresztül főzzük közepes lángon, majd leszűrjük vagy áttörjük. Ha krumplinyomóval törjük át, akkor sűrűbb lesz a lé.
Hozzáadjuk a halalapléhez az előkészített halfilét, belsőségeket, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a fűszerpaprikát; majd mérsékelt tűzön főzzük tovább.
Lassan készre főzzük a halászlét, és a végén ízlés szerint utánaízesítjük.
Vissza