Befőzési tanácsok | 5 |
Savanyúságok | 9 |
Csemegeuborka | 9 |
Kovászos uborka télire | 9 |
Sós uborka | 10 |
Mustármagos uborka | 10 |
Hagymás uborka | 10 |
Uborkasaláta | 11 |
Mustban főtt sütőtök húsok mellé | 11 |
Tök uborka módra | 11 |
Zöld dinnye ecetben | 12 |
Zöld paradicsom ecetben | 12 |
Zöldpaprika ecetben | 12 |
Zöldpaprika erdélyi módon | 13 |
Paprikasaláta télire | 13 |
Sültpaprika-saláta | 13 |
Vegyes zöldségsaláta | 14 |
Csalamádé | 14 |
Ecetes hagyma | 14 |
Gombasaláta | 15 |
Fűszeres gombasaláta | 15 |
Szerb saláta | 16 |
Marinált paradicsompaprika | 16 |
Patisszon (csillagtök) ecetben | 16 |
Patisszonsaláta | 17 |
Cukkinisaláta | 17 |
Cukkini fűszeresen | 17 |
Szőlőlevél eltevése | 18 |
Céklasaláta | 18 |
Reszelt cékla | 19 |
Ribiszke ecetben (vadhúsok mellé) | 19 |
Ecetes meggy vagy cseresznye | 19 |
Mustáros meggy (erdélyi módra) | 20 |
Ecetes őszibarack | 20 |
Sárgadinnye ecetben | 20 |
Ecetes körte | 21 |
Ecetes szilva | 21 |
Ecetes birsalma | 21 |
Sárgadinnyehéj ecetben | 22 |
Padlizsánsaláta ízesen | 22 |
Vöröskáposzta-saláta | 23 |
Uborkasaláta másképpen | 23 |
Zöldbabsaláta | 23 |
Káposztasaláta | 24 |
Ecetes uborka kaporral (régi erdélyi recept) | 24 |
Főzelékek, zöldségfélék tartósítása | 25 |
Sóska | 25 |
Paraj és mándold | 25 |
Podlupka | 25 |
Gomba gőzölve | 25 |
Zöldborsó | 26 |
Zöldbab | 26 |
Zöldbab nyersen | 26 |
Fejtett bab | 27 |
Babgyuvecs | 27 |
Tök ecetben | 27 |
Tök fűszeresen | 28 |
Tök gőzölve | 28 |
Karfiol | 28 |
Zöld kapor I. | 29 |
Zöld kapor II. | 29 |
Kapor ecetben | 29 |
Paradicsomlé I. | 29 |
Paradicsomlé II. | 30 |
Paradicsomlé III. (nyers) | 30 |
Paradicsompüré ízesítve | 30 |
Paradicsom olajban | 30 |
Paradicsom egészben | 31 |
Tölteni való paprika | 31 |
Tölteni való paprika paradicsomlében | 31 |
Lecsó I. | 32 |
Lecsó II. | 32 |
Lecsó III. | 32 |
Padlizsános lecsó | 33 |
Ízesítők | 35 |
Ételízesítők | 35 |
Zöldségkeverék sótlanul | 35 |
Leveszöldség üvegben | 35 |
Fűszeres paradicsom | 35 |
"Piroska" (erdélyi ízesített paradicsom) | 36 |
Ízesítő paprikából és paradicsomból | 36 |
Paprikalekvár | 37 |
Paprikalekvár sótlanul | 37 |
Petrezselyem, zellerzöld vagy kapor sóban | 37 |
Gombapor | 38 |
Ecetek | 39 |
Borecet | 39 |
Gyümölcsecet | 39 |
Almaecet | 40 |
Ízesített ecetek | 40 |
Aszalás, szárítás | 43 |
Zöldborsó | 44 |
Zöldbab | 44 |
Gomba | 45 |
Leveszöldség | 45 |
Petrezselyem- és zellerzöld, friss kapor | 45 |
Paprika | 45 |
Spárga sós lében | 45 |
Ecetes cseresznye | 46 |
Mustáros meggy | 46 |
Savanyú őszibarack | 47 |
Ecetes sárgadinnye | 48 |
Tormás-kapros patisszon | 48 |
Patisszoncsalamádé | 49 |
Tárkonyos gyöngyhagyma | 50 |
Apró csemegeuborka | 51 |
Nyers ringló | 51 |
Uborkasaláta | 52 |
Kovászos uborka szőlővel | 53 |
Zöldbab pikáns lében | 53 |
Pácolt fokhagyma | 54 |
Savanyú görögdinnye | 55 |
Cukrozott görögdinnyehéj | 55 |
Narancsos karottadzsem | 56 |
Paradicsom-ivólé | 57 |
Nyers paradicsom egészben | 57 |
Ketchup | 58 |
Lecsó | 58 |
Csípős lecsópüré | 59 |
Paradicsompaprika ecetben | 60 |
Marinál paradicsompaprika | 61 |
Paradicsomos ételízesítő | 62 |
Szerb ételízesítő | 62 |
Tölteni való zöldpaprika | 63 |
Káposztával töltött paradicsompaprika | 63 |
Ecetes szilva | 64 |
Csalamádé | 65 |
Süteménytöltelék almából | 65 |
Boros-ecetes alma | 66 |
Kukoricasaláta | 67 |
Főtt zöldparadicsom-saláta | 67 |
Karfiol ecetben | 68 |
Kapros gombasaláta | 69 |
Céklasaláta | 70 |
Gyümölcssavanyúságok | 71 |
Almasavanyúság | 71 |
Körte borecetben | 71 |
Szőlősavanyúság | 72 |
Gyümölcslevek házi készítése | 73 |
Tükrös (derített-szűrt) levek | 75 |
Almalé | 77 |
Szőlőlé | 78 |
Meggylé | 78 |
Ribiszkelé | 78 |
Rebarbaralé | 78 |
Szamócalé | 79 |
Málnalé | 79 |
Vadon termő gyümölcsökből készült levek | 79 |
Rostos gyümölcslevek (nektárok) | 79 |
Üdítőital virágból | 80 |
Üdítőital zöldségfélékből | 83 |
Paradicsom-ivólé | 83 |
Gyümölcsszörpök | 85 |
Csipkebogyószörp | 85 |
Málnaszörp | 86 |
Meggyszörp | 86 |
Szamóca,- ribiszke-, szederszörp | 87 |
Szörp főzés nélkül | 87 |
Málna-, ribiszkeszörp hidegen | 87 |
Gyümölcskocsonyák | 88 |
Birskocsonya | 89 |
Almakocsonya | 89 |
Citrom-, grapefruit- és narancskocsonya | 90 |
Kajszikocsonya | 90 |
Köszmétekocsonya | 90 |
Ribiszkekocsonya | 91 |
Gyümölcsök aszalása | 93 |
Aszalás napon | 93 |
Aszalás tűzhelyen | 94 |
Aszalt szilva | 96 |
Aszalt alma | 97 |
Aszalt körte | 97 |
Aszalt kajszi | 98 |
Aszalt őszibarack | 98 |
Zöldségfélék télire | 101 |
Hőkezeléssel tartósítottak | 105 |
Gomba | 105 |
Karfiol | 106 |
Kukorica | 107 |
Paradicsom egészben | 107 |
Spárga | 108 |
Zöldbab | 110 |
Zöldborsó | 112 |
Besűrítéssel tartósítottak | 115 |
Paradicsomlé és -püré | 115 |
Angol ketchup | 117 |
Magyar fűszerezésű ketchup | 118 |
Ketchup paprikával | 118 |
Lecsó áttört paradicsomlével | 119 |
Lecsó darabos paradicsommal | 120 |
Zsírós lecsó | 120 |
Natúr sóskapüré | 121 |
Sóska zsiradékkal | 122 |
Parajpüré | 122 |
Sózással tartósítottak | 125 |
Paprikapüré | 125 |
Vegyes gyökérzöldségek | 126 |
Zöld levélfűszerek sóval | 126 |
Tartósítás savanyítással | 129 |
Tejsavas erjesztéssel tartósítottak | 129 |
Kovászos uborka | 129 |
Téli sós-vizes uborka | 130 |
Káposztasavanyítás | 131 |
Savanyított káposztakonzerv | 133 |
Ecettel tartósítottak | 135 |
Csemegeuborka | 135 |
Ecetes uborka | 136 |
Ecetes cornichon uborka (francia recept) | 137 |
Ecetes mustáros uborka | 138 |
Uborkasaláta | 138 |
Édes-savanykás uborka | 139 |
Édesen sós-ecetes uborka | 139 |
Fűszeres uborkaszeletek | 140 |
Zölddinnye-savanyúság | 140 |
Ecetes paprika | 141 |
Paprikasaláta | 142 |
Tölteni való paprika ecetesen | 142 |
Tölteni való paprika paradicsommártásban | 143 |
Ecetes cékla | 144 |
Ecetes gomba | 145 |
Ecetes gyöngyhagyma | 145 |
Gyöngyhagyma kaporral | 146 |
Gyöngyhagyma vörösborral | 146 |
Patisszon (csillagtök) | 147 |
Zöld paradicsom | 148 |
Zöld paradicsom édes-savanykásan | 148 |
Édes-ecetes uborka paprikával | 149 |
Édes-savanykás tök | 149 |
Tök normandiai módon | 150 |
Zöldbabsaláta télire | 151 |
Piros káposztával töltött paprika | 151 |
Vegyes savanyúság | 153 |
Csalamádé | 153 |
Cukkini római módra | 154 |