A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"Vidám" sertéstenyésztés

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Eszes Jánost - mármint engem -, aki ezeket a sorokat írom, sokan ismerik az országban. Talán kedves olvasóm, Te is emlékezel, amikor a Falurádió műsorában először mutatkozott be Eszes János, na meg... Tovább

Előszó

Eszes Jánost - mármint engem -, aki ezeket a sorokat írom, sokan ismerik az országban. Talán kedves olvasóm, Te is emlékezel, amikor a Falurádió műsorában először mutatkozott be Eszes János, na meg a malaca. Minden hétfőn jöttem, megmutattam a malacot, azaz hogy elmondtam, mit csinál, mit és hogyan eszik, de főleg azt mondtam el, hogy mit csináltam vele én, hogy olyan szép hízósertés, utána pedig még szebb disznótor vált belőle.
Tudtam, hogy nem vagyok éppen rossz sertésgondozó, különben nem kért volna fel a Falurádió, hogy ország-világnak megmutassam a tudományomat. De tudják, azért a hírnév is megárt ám néha! Mert ugyancsak megvakartam a fülem tövét, amikor azt mondták: "Te János, le kellene írnod egy könyvbe mindazt, amit ott elmondtál." Vissza

Tartalom

Beköszöntő3
Fontos-e a sertéstenyésztés?7
Hogyan lett a vaddisznóból házisertés?15
A sertés testtájai19
Magyarország jelenlegi sertésfajtái20
A mangalica20
A magyar fehér hússertés26
A berkshire28
A cornwll29
Az essex31
Ismerjük meg a sertéstenyésztésben használatos kifejezéseket33
A tiszta vérben tenyésztett sertés34
A keresztezett sertés36
Miért szükséges a törzskönyvezés?40
Hogyan jelölik a sertéseket48
Sertésfülcsipke-számok50
Hogyan emészt a sertés?51
A sertéslegelő55
Zöld-, silózott és vizenyős takarmányok73
Szemes takarmányok82
Olajpogácsák85
Állati eredetű takarmányok86
Ásványi anyagok89
A vitaminok94
A tenyésztésbevétel ideje99
Mikor ellessünk?102
A sertés ivarzása104
Elméleti és gyakorlati tanácsok a pároztatásra109
A sertés fogamzása115
Hogyan gondozom a vemhes kocákat?117
Hogyan etetem a vemhes kocákat?119
Takarmányozás a vemhesség első három hónapjában120
Takarmányozás a vemhesség utolsó hónapjában122
Az ellő koca, előkészületek az elletésre132
A búgatás, a fialás és a malacmérlegelés naptára135
Az ellés148
Hogyan bánjunk a megszületett malaccal152
Hogyan bánunk a lemalacozott kocával?159
A szoptató koca takarmányozása163
Tanítsuk meg mielőbb enni a szopós malacokat168
A malacok megjelölése, ivartalanítása178
A malacok takarmányozása179
Az elválasztás188
A választott malac191
A választott malac tartásáról és etetéséről197
Néhány pótló megjegyzés a süldővel kapcsolatban204
A sertés hizlalása211
A hízósertések takarmányozása218
A sonkasüldő takarmányozása219
A bacon süldő takarmányozása221
A fiatal zsírsertés hizlalása223
Az öreg, mustra sertések hizlalása229
Milyen legyen a hízósertések elhelyezése?231
Mire ügyeljünk a sertések hizlalásánál?232
Amikor a sertéseket hajtani vagy szállítani kell237
A hajtás237
Mit kell tudnunk sertéseink különböző járműveken való szállításánál?239
A rakodás és a szállítás242
A sertés vágása246
Mit ad a leölt sertés252
A sertésistálló254
Az ellető istálló262
Az üres és vemhes kocák istállója267
A süldőszállás268
A kanistálló270
A takarmányos272
A hizlaló szállás272
A sertésosztályozó274
Az elkülönítő istálló275
A szabadszállások276
Beszélgetés a sertésbetegségekről286
Zárószó312
A sertésekkel leggyakrabban etetett takarmányok táplálóértéke313

J. Horváth László

J. Horváth László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: J. Horváth László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem