Beköszöntő | 3 |
Előszó a második kiadáshoz | 5 |
Harmadízben jövök | 6 |
Fontos-e a sertéstenyésztés? | 7 |
Hogyan lett a vaddisznóból házisertés? | 16 |
A sertés testtájai | 22 |
Magyarország jelenlegi sertésfajtái | 24 |
A mangalica | 24 |
A magyar fehér hússertés | 29 |
A berkshire | 31 |
A cornwall | 32 |
Az essex | 34 |
Ismerjük meg a sertéstenyésztésben használatos kifejezéseket | 36 |
A tisztavérben tenyészett sertés | 38 |
A keresztezett sertés | 40 |
Miért szükséges a törzskönyvezés és az ivadékvizsgálat? | 44 |
Hogyan jelöljük a sertéseket? | 51 |
Hogyan emészt a sertés? | 54 |
A sertéslegelő | 58 |
Zöld-, silózott és vizenyős takarmányok | 75 |
Szemes takarmányok | 83 |
Olajpogácsák és egyéb gyári takarmányok | 86 |
Állati eredetű takarmányok | 88 |
Ásványi anyagok | 91 |
A vitaminok | 96 |
Az antibiotikumok | 101 |
A takarmánygyárak | 104 |
A tenyésztésbevétel ideje | 107 |
Mikor ellessünk? | 111 |
A sertés ivarzása | 113 |
Elméleti és gyakorlati tanácsok a pároztatásban | 117 |
A sertés fogamzása | 125 |
Hogyan gondozom a vemhes kocákat? | 128 |
Hogyan etetem a vemhes kocákat? | 130 |
Takarmányozás a vemhesség első három hónapjában | 131 |
Takarmányozás a vemhesség utolsó hónapjában | 133 |
Az ellő koca, előkészületek az elletésre | 142 |
A búgatás, a fialás és a malacmérlegelés naptára | 144 |
Az ellés | 157 |
Hogyan bánjunk a megszületett malaccal? | 161 |
Hogyan bánjunk a lemalacozott kocával? | 167 |
A szoptató koca takarmányozása | 171 |
Tanítsuk meg mielőbb enni a szopós malacokat | 176 |
A malacok megjelölése, ivartalanítása | 185 |
A malacok takarmányozása | 186 |
A szopós malacok korai elválasztása | 195 |
Az elválasztás | 198 |
A választott malac | 201 |
A választott malac tartásáról és etetéséről | 207 |
Néhány pótló megjegyzés a süldővel kapcsolatban | 212 |
A sertés hízlalása | 218 |
A hízósertések takarmányozása | 224 |
A sonkasüldő takarmányozása | 225 |
A bacon süldő takarmányozása | 226 |
A sonkasertés takarmányozása | 228 |
A fiatal zsírsertés hizlalása | 228 |
Az öreg, mustra sertések hizlalása | 231 |
Milyen legyen a hízósertések elhelyezése? | 235 |
Mire ügyeljünk a sertések hizlalásakor? | 236 |
Amikor a sertéseket hajtani vagy szállítani kell | 240 |
A hajtás | 240 |
Mit kell tudnunk sertéseink különböző járműveken való szállításáról? | 242 |
A rakodás és a szállítás | 244 |
A sertés vágása | 248 |
Mit ad a leölt sertés? | 254 |
A sertésistállók | 256 |
Az ellető istálló | 263 |
Az üres és vemhes kocák istállója | 267 |
A süldőszállás | 268 |
A kanistálló | 270 |
A takarmányos | 271 |
A hízlaló szállás | 272 |
A sertésosztályozó | 273 |
Az elkülönített istálló | 274 |
A szabadszállások | 275 |
A sertéstelepek gépesítése | 284 |
Beszélgetés a sertésbetegségekről | 290 |
Zárószó | 312 |
A sertésekkel leggyakrabban etetett takarmányok táplálóértéke | 313 |