1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vezetési és gazdasági ismeretek

Élelmiszer-ipari szakközépiskolák tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-910-708-5
Megjegyzés: Tankönyvi szám: É-701.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gazdasági szervezetekben számos irányítási szint biztosítja a szervezet összehangolt működését. A technikus feladatköre a végrehajtás tudatos irányítása. Ez a szerep, amelyre a tanulás során fel... Tovább

Előszó

A gazdasági szervezetekben számos irányítási szint biztosítja a szervezet összehangolt működését. A technikus feladatköre a végrehajtás tudatos irányítása. Ez a szerep, amelyre a tanulás során fel kell készülni, amelynek két eltérő életpályára való alkalmasságot kell biztosítani. A technikus a végrehajtás szintjén gyakorolja irányítói munkáját, ezért - alkalmassá kell válnia kiscsoportok irányítására vagy egy szakterület felelős vezetésére, - biztosítani kell az összhangot a vállalati menedzsment stratégiai irányvonala és a rendelkezésére álló erőforrások korlátai között, - kellő ismeretekkel kell rendelkeznie a vállalati legfelső vezetés illetve a tulajdonosi akarat tűréshatárai, valamint a vezetésére bízott terület erőforrástartalékait illetően, megfelelő rugalmasságot tanúsítva a végrehajtás megoldásaiban, - „egy nyelven" kell beszélnie beosztottaival, vezetőtársaival és főnökeivel egyaránt. Ez az ismeretanyag természetesen alkalmassá teszi önálló gazdasági egzisztencia megteremtésére akár egyéni, akár társas vállítalkozás szervezése, működtetése, fejlesztése, átalakása tekintetében, mindenféle tulajdonosi jog és kötelezettség optimális gyakorlásával, beleértve a kockázatok felmérését és kezelését is. A technikus tehát alkalmas krízishelyzetek megoldására, de csak akkor, ha a szakmai ismeretanyagon túlmenően rendelkezik - alapvető közgazdasági szemlélettel, - megfelelő vezetési kultúrával, - a szervezet irányításához nélkülözhetetlen jogi, szervezés-technikai és vezetéstudományi ismeretekkel. A hazai élelmiszeripar a tulajdoni és gazdasági szerkezete a politikai és gazdasági rendszerváltást követően alapvetően átalakult és egy sajátos pályára került: - a nagyipari struktúra tulajdonosi átrendeződése nagyon gyorsan bekövetkezett, számos szakágazat teljesen vagy meghatározó súllyal multinacionális vállalatbirodalmak részévé vált, melyek sajátos egyéni termelési kultúráját és munkamódszereit önálló, oktatási programokkal tanítják alkalmazottaiknak, - ezenközben és ezzel egy időben felértékelődött a manufaktúra, a kisvállalkozás - legfontosabb előnyével - az emberileg belátható lehetőségekkel, megkockáztatható forrásigénnyel így évtizedek óta először lehetővé vált a szakismeretek vállalkozóként történő - bár kockázattól nem mentes - hasznosítása. A gazdasági ismeretek szempontjából erre a két eltérő életpályára kell felkészülni. Jelen jegyzet azzal a céllal készült, hogy a technikusok megértve és felhasználva ismerjék meg a piac legfontosabb szereplői és tényezői összefüggéseit. A tanulmányok során egyre világosabbá válik, hogy a valóság sokkal színesebb annál, hogy egy tantárgy kész recepteket legyen képes adni a gyakorlatban megjelenő problémák megoldására. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Üzemgazdasági ismeretek 9
Kalkuláció és tervezés 11
Terméktervezés 11
Értékelemzés 12
Minőség és megbízhatóság 13
Állandó és változó költségek 14
Fedezeti elv 16
ABC-analízis 17
Folyamattervezés 17
Üzleti terv 18
Pénzforgalom tervezése 20
Megtakarítások portfóliója 24
Hitel, váltó 24
Tőkeallokáció 26
Csőd, felszámolás, végelszámolás 27
Tőzsde a koncentrált piac 29
Osztalék és árfolyamnyereség 31
Részvények, kötvények, befektetési alapok 33
Könyvvitel és számvitel 38
Egyszeres könyvvitel pénzforgalmi szemlélet 38
Kettős könyvvitel: eszközök és források 39
Mérlegelemzés 40
Leltározás 41
Adózás rendszere 42
Személyi jövedelemadó (szja) 43
Általános forgalmi adó (áfa) 46
Helyi adók 47
Társasági adók 48
Az adózás rendje: önbevallás vagy kivetés 49
Vezetési ismeretek 51
Vezetői típusok 53
Hatalom és tekintély 53
Autokratikus vezetés 53
Liberális vezetés 54
Demokratikus vezetés 54
Vezetési funkciók 55
Irányítás-igazgatás 55
Célmeghatározás-tervezés 56
Szervezés-erőforrások összehangolása 57
Ellenőrzés 61
Minőség-ellenőrzés 62
Leltárellenőrzés 63
Kommunikációs technikák 64
Szóbeli technikák 64
írásbeli technikák 65
Marketing 66
Gazdaságjogi ismeretek 69
Társasági jog 71
Egyéni vállalkozások 72
Társas vállalkozások 74
Közkereseti társaság 76
Betéti társaság 77
Korlátolt felelősségű társaság 78
Részvénytársaság 82
Non-profit szervezetek 87
Munkajog 89
Munkáltató jogai és kötelezettségei 90
Munkavállaló jogai és kötelezettségei 91
Kollektív szerződés 92
Munkaügyi viták, fegyelmi eljárások 94
Biztosítási jog 96
Társadalombiztosítás 96
Várományfedezeti rendszer 99
Tőkefedezeti rendszer 99
Felosztó-kirovó rendszer 99
Kockázatközösségek 100
Pénztárak 100
Önkéntes nyugdíjpénztárak 101
Magánnyugdíjpénztárak 102
Polgári jog 103
Szerződések 104
Lízing, bérlet, franchising 110

Dr. Oláh Andor

Dr. Oláh Andor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Oláh Andor könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vezetési és gazdasági ismeretek Vezetési és gazdasági ismeretek Vezetési és gazdasági ismeretek Vezetési és gazdasági ismeretek

A lapélek foltosak, néhány lapon aláhúzás, jelölés látható.

Állapot:
1.840 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba