kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 399 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Általános rész | |
Vetőmagtermesztésünk múltja | 7 |
Vetőmagtermesztésünk a felszabadulás után | 9 |
Vetőmagtermesztésünk jelenlegi helyzete | 10 |
Vetőmagtermesztésünk jelenlegi összetétele | 17 |
A vetőmag-export formái | 17 |
Virágmag-termesztés | 18 |
A vetőmag-export értéke és arányai | 18 |
Vetőmagtermesztő területünk | 19 |
A vetőmagtermesztés eredményességét befolyásoló intézkedések | 20 |
A termésátlagok ingadozásainak okai | 22 |
A vetőmagforgalom alakulása | 22 |
Termésnövekedés alakulása a mezőgazdaságban | 23 |
A mezőgazdasági és élelmiszeripari cikkek kivitelének alakulása és iránya | 24 |
A vetőmag minőségének export-követelményei | 26 |
Vetőmagtermesztésünk jelenlegi helyzete és várható alakulása | |
Növénynemesítés | 27 |
A nemesített növényfajták érvényben levő elnevezései | 28 |
A vetőmagforgalom alakulása | 31 |
Fontosabb szántóföldi növények vetőmagtermesztésnek várható alakulása | 31 |
Vetőmagvaink belföldi forgalma és felhasználása | 33 |
Takarmány- és ipari növény vetőmagvainak belföldi forgalma és felhasználása | 35 |
A zöldség- és virágvetőmagvak belföldi forgalma és felhasználása | 37 |
Minőségi problémák a vetőmagtermelésben és a vetőmagkereskedelemben | 38 |
Takarmány- és ipari növények vetőmagvainak exportforgalma és felhasználásuk az importáló országokban | 40 |
Zöldség- és virágmagvaink export-forgalma és felhasználásuk az importáló országokban | 41 |
Takarmány-, ipari és zöldségnövényeink vetőmagvainak importja és hazai felhasználásuk | 42 |
Vetőmag-exportunk megoszlása a szocialista és tőkésországok között | 43 |
Vetőmag- és szaporítóanyag-importunk megoszlása a demokratikus és a tőkésországok között | 45 |
A vetőmagtermestés hazai és külföldi szántóföldi minősítése, s a kereskedelmi tevékenységgel összefüggő intézmények szerepe | |
A szántóföldi ellenőrzés (minősítés) rendszere | 47 |
Negatív szelekció (szigorú negatív prelekció) | 48 |
A hazai vetőmagelőállítás rendszere | 49 |
A fajtafenntartó nemesítés | 51 |
Növényfajta-minősítés a szocialista és a tőkésországokban | 52 |
A vetőmagvizsgálat és -kereskedelem fontosabb nemzetközi és hazai intézményei | 54 |
FIS | 54 |
ISTA | 56 |
ISO | 58 |
Egyéb szervek | 59 |
Az OECD szervezeti felépítése és várható szerepe a nemzetközi vetőmagkereskedelemben | 59 |
A vetőmagkereskedelem fontosabb jogszabályai | 63 |
A kereskedelmi szerződés | 68 |
Vetőmagkereskedelemmel foglalkozó szervek feladata és hatásköre | 71 |
A vetőmagkereskedelemben használt fontosabb megjelölések értelmezése | 74 |
A hazai és nemzetközi kereskedelemben használt fontosabb kifejezések alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók | 78 |
A vetőmagvak minősítése | |
A laboratóriumi vetőmagvizsgálat hazai és külföldi módszerei | 85 |
A mag anatómiája | 86 |
A maghéj (teszta) | 86 |
Csíranövény (embrium) | 87 |
Sziklevél (kotiledon) | 88 |
Táplálószövet (albumen) | 89 |
Egyéb anyagok | 91 |
A csírázás biológiája | 92 |
A hő | 93 |
A víz | 94 |
A fény | 95 |
A levegő | 96 |
Tisztasági vizsgálat | 98 |
Ép mag | 99 |
Élő tisztátlanság | 99 |
Élettelen tisztátlanságok | 100 |
A tisztasági vizsgálat eszközei | 101 |
A tisztasági vizsgálat technikája | 102 |
Vizsgálati mintavétel | 103 |
A vizsgálati minta mennyisége | 104 |
A vizsgálatra kivett anyag elemzése | 110 |
Csíráztatási vizsgálat | 110 |
A csíráztatási helyiségek és a csíráztatáshoz szükséges anyagok | 111 |
A csírázás | 118 |
A csíráztatás időtartama | 121 |
Egyéb (értékmeghatározó) magvizsgálatok | 121 |
Víztartalom-vizsgálat | 122 |
A hektolitersúly és az ezermagsúly meghatározása | 123 |
A dohosság meghatározása | 124 |
Az osztályozottság megállapítása | 125 |
Vizsgálat gomba és penész fertőzésre | 125 |
Rovarkártevők kimutatása | 126 |
Azonossági vizsgálat | 128 |
Élettani vizsgálat | 129 |
Sikér meghatározás MSz 6367-53 szerint | 130 |
Fehérjetartalom meghatározás MSz 6367-53 szerint | 131 |
Az olajtartalom meghatározása MSz 6367-53 szerint | 132 |
Keményítő meghatározás MSz 6367-53 szerint | 132 |
A csillagfürt abszolút alkaloida-tartalmának meghatározása MSz 6367-53 szerint | 132 |
Mintavétel | 134 |
Az ipari vagy kereskedelmi árut képező magvak mintázása MSz 6239-52 szerint | 134 |
A vetőmagként forgalomba kerülő magvak mintázása | 136 |
Minta-típusok | 136 |
Fémzárolás MSz 6367-53 szerint | 138 |
Herefélék vetőmagvainak fémzárolása | 140 |
A fémzárolás érvényességének külső feltételei | 140 |
A fémzárolás érvényessége és a fémzárolt vetőmagvak keverhetősége | 141 |
A magvak tárolása, kezelése és tisztítási technológiája | 142 |
A tároláskor fellépő súlyveszteség | 142 |
A helyes tárolás feltételei | 144 |
A tárolás módjai és a tároló helyiségek | 145 |
Gyakori raktári kártevők | 146 |
A magvak tisztításának technológiája | 147 |
A számításos elven alapuló árukikészítés | 151 |
A vetőmagvak csávázása | 152 |
A vetőmagvak áruismerete | |
Hüvelyesek | 155 |
Lucerna | 155 |
Komlós lucerna | 159 |
Vörös here | 160 |
Bíborhere | 163 |
Fehér here | 164 |
Svéd (korcs) here | 167 |
Nyúlszapuka | 168 |
Somkóró | 169 |
Szarvaskerep | 170 |
Baltacim | 171 |
Szöszös bükköny | 172 |
Tavaszi bükköny | 174 |
Pannon bükköny | 175 |
Kék csillagfürt | 178 |
Fehér csillagfürt | 178 |
Sárga csillagfürt | 178 |
Borsó | 180 |
Mezei borsó | 184 |
Bab | 185 |
Szójabab | 190 |
Lencse | 191 |
Pázsitfűfélék | 194 |
Búza | 194 |
Rozs | 198 |
Árpa | 199 |
Zab | 202 |
Köles | 204 |
Kanári köles (fénymag) | 205 |
Muhar | 206 |
Csumiz | 207 |
Cirok | 207 |
Szudáni fű | 208 |
Kukorica | 209 |
Rizs | 211 |
Angol perje | 212 |
Olasz perje | 213 |
Réti csenkesz | 214 |
Sudár v. amerikai búzafű | 215 |
Taréjos búzafű | 216 |
Francia perje (Magas perje) | 217 |
Aranyzab | 218 |
Réti komócsin | 219 |
Réti ecsetpázsit | 221 |
Réti perje | 222 |
Sovány perje | 223 |
Ligeti perje | 224 |
Lapított perje | 225 |
Egynyári perje | 225 |
Csomós ebír | 225 |
Vörös csenkesz | 226 |
Juhcsenkesz | 228 |
Árva (magyar) rozsnok | 230 |
Felálló (sudár) rozsnok | 231 |
Tarackos tippan | 232 |
Pelyhes selyemperje | 233 |
Sziki mézpázsit | 233 |
Zöld pántlikafű | 234 |
Ernyősvirágúak | 234 |
Sárgarépa | 234 |
Petrezselyem | 236 |
Zeller | 237 |
Konyhakömény | 238 |
Római kömény | 238 |
Ánizs | 239 |
Édes kömény | 240 |
Koriander | 241 |
Kapor | 242 |
Keresztesvirágúak | 243 |
Káposztarepce | 243 |
Réparepce | 245 |
Fehér mustár | 245 |
Retek | 247 |
Fészkesvirágúak | 248 |
Saláta | 248 |
Napraforgó | 249 |
Aranyözön | 250 |
Feketegyökér | 251 |
Endivia saláta, Cikória | 251 |
Keserűfűfélék | 253 |
Pohánka | 253 |
Sóska | 254 |
Libatopfélék | 255 |
Spenót | 255 |
Takarmányrépa | 256 |
Cukorrépa | 258 |
Cékla és Mangold répa | 260 |
Laboda | 260 |
Kobakosok | 260 |
Tök | 260 |
Uborka | 262 |
Sárgadinnye (cukor) | 263 |
Görögdinnye | 263 |
Burgonyafélék | 263 |
Burgonya | 263 |
Paprika | 264 |
Paradicsom | 264 |
Különböző családokba tartozó kereskedelmi vetőmagvak | 265 |
Len | 265 |
Kender | 266 |
Csibehúr | 267 |
Mák | 267 |
Ricinus | 268 |
Galambbegy saláta | 269 |
Hagyma | 269 |
Póréhagyma | 270 |
Facélia | 270 |
Gyommag-ismeret | |
A gyomok kártétele, terjedése | 271 |
Védekezés a gyomok ellen | 272 |
A vetőmagvak között előforduló fontosabb gyommagvak | 275 |
Származási vizsgálat és származási gyomok | 361 |
A kereskedelemben leggyakrabban előforduló virágmagvak | 365 |
Tárgymutató | 379 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.