Az Olvasóhoz | 7 |
Jó tanácsok és tudnivalók | 9 |
Miért egészséges a zöldségfogyasztás? | 11 |
Miből mennyit termesszünk? | 12 |
Mivel növelhetjük bevételünket? | 15 |
Mit kíván a zöldségnövény? | 17 |
Hideg vagy meleg? | 18 |
Fény vagy árnyék? | 19 |
Öntözzünk vagy ne öntözzünk? | 19 |
Milyen tápanyagokat adjunk? | 20 |
Milyen legyen a talaj? | 21 |
Az elmondottakból következik a veteményeskert előnye | 21 |
Milyen eszközökkel és berendezésekkel dolgozzunk? | 24 |
Kerti szerszámok és eszközök | 24 |
Talajművelő és növényápoló eszközök | 25 |
Öntözőeszközök | 28 |
Növényvédő eszközök | 29 |
Szállító-, szedő- és csomagolóeszközök | 29 |
Palántanevelő és hajtató berendezések | 31 |
Palántanevelő ágyak | 31 |
Új lehetőség a fólia | 38 |
Egyszerű növényház-típusok | 42 |
A gombatermesztés berendezései | 45 |
Zöldségtároló berendezések | 45 |
Trágyázás és növényváltás | 48 |
Milyen trágyákat használhatunk? | 48 |
Szerves trágyák | 48 |
Szervetlen vagy műtrágyák | 51 |
Mennyit, hogyan és mikor trágyázzunk? | 52 |
Vetési sorrend (vetésforgó) és növényváltás | 53 |
Talajművelés | 55 |
Ásás vagy szántás | 55 |
Forgatás | 56 |
Vetés előtti talajművelés | 57 |
Szaporítás | 58 |
Néhány szó az új zöldségfajták keletkezéséről | 58 |
Megbízható, ellenőrzött vetőmagot vessünk! | 60 |
Magvetés | 60 |
Szabadföldi vetés | 61 |
Vetés melegágyba, fóliasátorba vagy üvegházba | 62 |
Hogyan neveljük tovább a palántákat? | 63 |
A tűzdelés és tápkockás palántanevelés módjai | 64 |
Csak edzett, egészséges palántákat ültessünk ki! | 66 |
A kert és a növények ápolása | 67 |
Talajápolás | 67 |
Növényápolási munkák | 68 |
A zöldségféléket sokat kell öntözni | 68 |
Mikor, mennyi vízzel, mint öntözzünk? | 69 |
A növények védelme | 69 |
Milyen védekezőszereket használjunk? | 70 |
Szedés, tisztítás, csomagolás, tárolás és tartósítás | 71 |
Fogyasztásra legalkalmasabb állapotban szedjünk! | 71 |
Az érett termést mindig szedjük le! | 71 |
Szedés után mindjárt tisztítsunk, csomagoljunk! | 72 |
Fontos a helyes tárolás | 72 |
Néhány egyszerű és gyors tartósítási módszer | 74 |
Veteményeskerti zöldségtermesztés | 76 |
A képes naptárakról | 76 |
Hüvelyesek | 77 |
Zöldborsó | 77 |
Zöldbab | 79 |
Földimogyoró | 81 |
Burgonyafélék (csucsorfélék) | 83 |
Paprika | 83 |
Paradicsom | 89 |
Tojásgyümölcs | 95 |
Burgonya | 95 |
Kabakosok | 98 |
Uborka | 98 |
Tök | 103 |
Patisszon | 105 |
Sárgadinnye | 105 |
Görögdinnye | 108 |
Káposztafélék | 109 |
Fejes káposzta | 111 |
Vöröskáposzta | 115 |
Kelkáposzta | 115 |
Karalábé | 117 |
Karfiol | 123 |
Bimbóskel | 127 |
Gyök-gumósok | 128 |
Sárgarépa | 128 |
Petrezselyem | 130 |
Pasztinák | 134 |
Retek | 134 |
Zeller | 139 |
Cékla | 142 |
Feketegyökér | 143 |
Hagymafélék | 144 |
Vöröshagyma | 144 |
Fokhagyma | 149 |
Póréhagyma | 149 |
Téli sarjadékhagyma (csoportos hagyma) | 150 |
Metélő hagyma | 151 |
Levélzöldségek | 152 |
Fejes saláta | 152 |
Kötöző saláta | 157 |
Tépő saláta | 157 |
Metélő saláta | 158 |
Endíviasaláta | 158 |
Mezei saláta vagy madársaláta (galambbegy) | 159 |
Spenót | 159 |
Új-zélandi spenót | 161 |
Évelő zöldségnövények | 162 |
Sóska | 162 |
Rebarbara | 162 |
Torma | 163 |
Spárga | 164 |
Egyéb, házikertbe ajánlható zöldségfélék és fűszernövények | 166 |
Csemegekukoria | 166 |
Csiperkegomba | 167 |
Kapor | 168 |
Ánizs | 168 |
Majoranna | 169 |
Tárkony | 169 |
Mángold | 169 |
Leveles kel | 170 |
Cikóriasaláta | 170 |