1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Versenyképes zöldségtermelés

A jövedelmezőség kulcstényezői a kertészeti gyakorlatban

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím: Profmax
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 19 cm
ISBN: 978-963-286-661-1
Megjegyzés: További szerzők a könyvben. Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerzők a gazdaságosság alapján tárgyalják a zöldségtermesztés lehetőségeit. Elöljáróban bemutatják az ültetvények létesítésének ökonómiai összefüggéseit a piac, a támogatás, a fajtaválasztás és a beruházás megtérülése szempontjából.

Foglalkoznak a fajtaválasztékkal, a technológiai, tárolási, előfeldolgozási, csomagolási folyamatok szervezésével.

A részletesen tárgyalt zöldségfélék: a szabadföldi paradicsom, a zöldpaprika, az uborka, a gyökérzöldségek, a torma, a vöröshagyma, a fokhagyma, a dinnye, a spárgatök, a káposztafélék, a salátafélék, a zöldborsó, a zöldbab, a spárga, a fűszerpaprika, a csemegekukorica, az újburgonya, a termesztett gombák.

Tartalom

ZÖLDSÉGTERMESZTÉSÜNK HELYZETE, FELTÉTELRENDSZERE 7
A zöldségágazat szerepe (Erdész Ferencné) 7
A zöldségtermesztés hazai helyzete (Juhász Anikó-Kozák Anita-Ehretné Berczik Ildikó) 11
A friss zöldségek külkereskedelme (Juhász Anikó-Kozák Anita-Ehretné Berczik Ildikó) 19
Trendek a magyar zöldségkivitelben (Thurn László) 25
A zöldségágazat versenyképessége az Európai Unióban (Kristóf Lászlóné) 28
A zöldségtermesztés fejlesztése (Kristóf Lászlóné) 35
A zöldséghaj tatás jövője (Ledó Ferenc) 39
A magyar gombatermesztés jövője (Győrfi Júlia) 41
Az integrált zöldségtermesztés (Zentai Ákos) 42
Az ökológiai zöldségtermesztés, mint lehetőség (Zentai Ákos) 46
Az ökológiai zöldségtermesztés ökonómiai összefüggései (Czeglédi Melinda) 50
Vidékfejlesztés és a zöldségtermesztés (Holló Márta) 56
Beruházások a zöldségtermesztésben (Z. Kiss László) 59
A beruházások pénzügyi forrásai 62
A beruházás gazdaságossága (Juhász Mária-Bálint János) 65
A zöldpaprika kőzetgyapotos hajtatás beruházásának vizsgálata (Tompos Dániel) 68
A zöldségtermesztés munkaerőigénye (Farkas Ilona) 70
Szakember-ellátottság, szaktanácsadás (Z. Kiss László) 72
Gépek, épületek, eszközök a zöldségtermesztésben (Z. Kiss László) 73
A ZÖLDSÉGFÉLÉK TERMESZTÉSTECHNOLÓGIÁJÁNAK SZERVEZÉSE 77
A zöldségtermesztés jelentősége (Z. Kiss László) 77
Az öntözés szervezése (Rédai István) 77
Csepegtető öntözés a zöldségtermesztésben (Horánszky Zsigmond) 87
Talajművelés és tápanyagpótlás a zöldségtermesztésben (f Szabó István) 89
A tápanyagpótlás szabályozása az EU-ban (Z. Kiss László) 93
A szabadföldi paradicsomtermesztés szervezése (Deme Pál) 94
A zöldpaprika-termesztés szervezése (Erdész Ferencné) 103
Az uborka termesztés szervezése (Füstös Zsuzsanna) 109
A gyökérzöldségek termesztésének szervezése (Z. Kiss László) 120
A tormatermesztés szervezése (Rácz Péter) 130
A vöröshagyma-termesztés szervezése (Füstös Zsuzsanna) 138
A fokhagymatermesztés szervezése (Füstös Zsuzsanna) 148
A dinnyetermesztés szervezése (Marselek Sándor-Tégla Zsolt) 153
A spárga töktermesztés szervezése (Z. Kiss László) 162
A káposztafélék termesztésének szervezése (Z. Kiss László) 164
A salátafélék termesztésének szervezése (Michael Krackhardt-Fehér Marianna) 172
A zöldborsótermesztés szervezése (Deme Pál) 181
A zöldbabtermesztés szervezése (Deme Pál) 190
A spárgatermesztés szervezése (Fehér Béláné)
A fűszerpaprika-termesztés szervezése (Erdész Ferencné) 203
A csemegekukorica-termesztés szervezése (Erdész Ferencné) 209
Az új burgonya-termesztés szervezése (Z. Kiss László) 214
A gombatermesztés szervezése (Győrfi Júlia) 216
Kisüzemi, fátyolfóliás, szabadföldi karfioltermesztés szervezése (Megyeri Sándor) 222
A hajtatottzöldség-termesztés szervezése (Ledó Ferenc) 224
A ZÖLDSÉGTÁROLÁS SZERVEZÉSE ÉS ÖKONÓMIÁJA (Z. Kiss László) 235
Zöldségtárolás szervezése 235
A káposztafélék tárolásának szervezése 241
A gyökérzöldségek tárolása 243
Hagymafélék tárolása 247
A levél-és szárzöldségek tárolása 248
A spárga tárolása 249
A tökféle zöldségek tárolása 250
A dinnye tárolása 251
A bogyós- és toktermésű zöldségfélék tárolása 252
A hüvelyes zöldségek tárolása 253
A burgonya tárolása 254
A ZÖLDSÉGÉRTÉKESÍTÉS SZERVEZÉSE ÉS ÖKONÓMIÁJA 257
A zöldségértékesítés irányai és szervezése (Erdész Ferencné) 257
A termelés, értékesítés, feldolgozás koordinációi a zöldség-gyümölcs ágazatban 260
A nagybani piacok szerepe 263
Értékesítés áruházláncnak 264
Termelői értékesítő szervezetek 265
Versenyképességi elemzés és alkalmazása a zöldségpiacon (Bálint János - Juhász Mária) 270
Porter „öt erő" modellje 272
Porter gyémántmodellje 274
Sikeres versenystratégiák 276
A tapasztalati görbe 278
A marketing szemléletű SWOT analízis alkalmazása 279
A szűk keresztmetszeti tényezők vizsgálata 280
A magyar termékek versenyképessége külföldi szemmel 281
AZ ÖSZTÖNZÉS, A MINŐSÉG ÉS A KOCKÁZAT A ZÖLDSÉGTERMESZTÉSBEN 283
A bérezés és az ösztönzés a zöldségtermesztésben (Z. Kiss László) 283
Az ösztönzés és szerepe a mezőgazdasági vállalkozásokban 284
A minőségjavítás szerepe és lehetőségei a zöldségértékesítésben (Z. Kiss László) 285
Minőségirányítás a zöldségtermesztésben (Kollár Gábor) 288
Minőségirányítási rendszerek 288
A minőségirányítási rendszer létrehozása, elismertetése 294
A minőségirányítási rendszerek alkalmazásának előnyei és hátrányai 296
A minőségirányítási rendszerek továbbfejlődése 296
A kockázat és a biztosítás a zöldségtermesztésben (Z. Kiss László) 297
IRODALOMJEGYZÉK 299
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem