1.066.452

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"Versenyképes bor"

Szakmai továbbképzés/Jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Kecskemét
Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete
Kiadás helye: Kecskemét
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-771-247-x
Megjegyzés: További szerzők a kötetben. Jegyzet.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlő- és a borszektor hazai és nemzetközi fejlődése, változása igen gyors és sokrétű. Itthon a privatizáció eredményeképpen megváltoztak a tulajdonviszonyok, átalakultak az üzemméretek,... Tovább

Előszó

A szőlő- és a borszektor hazai és nemzetközi fejlődése, változása igen gyors és sokrétű. Itthon a privatizáció eredményeképpen megváltoztak a tulajdonviszonyok, átalakultak az üzemméretek, differenciálódott a hazai borpiac és átrendeződött az export piacaink szerkezete is. Rendkívüli módon megerősödött a nemzetközi integráció és a nemzetközi borpiac jellege is globálissá vált.
Mindezek szükségessé teszik, hogy az ehhez kapcsolódó ismeretanyagokat a borhoz kötődő különböző szakembercsoportok számára időről időre átadjuk. A jegyzet a megjelölt témakörök újabb ismeretanyagait foglalja össze olyan módon, hogy egy-egy alfejezet, egy-egy szóbeli előadás rövidített anyagát tartalmazza. Mindez azt jelenti, hogy a jegyzetet érdemes nem összefüggően kezelni és olvasni, hanem mindig a kívánt témakört megkeresve lehet azt áttekinteni. Vissza

Tartalom

Bevezetés1
A legkorszerűbb szőlőtermesztési és borászati technológiák2
Szőlőtermesztés és fajtaajánlás termelési céloknak megfelelően2
A szőlőtermesztés rövid története és jelenlegi helyzete hazánkban2
A szőlő hasznosítása2
A szőlő anatómiai felépítése2
A szőlő életciklusa és fiziológiája3
A fajtaszerkezet és a fajták5
A szőlő szaporítása és a szaporítás hálózatának kiépítése6
A szőlő károsítói7
A szőlőültetvények létesítése és évi munkái8
A szőlőfeldolgozás és borkészítés legújabb módszerei9
A szüret9
A szőlőfeldolgozás legújabb módszerei11
A borkezelés és -érlelés korszerű technikája és technológiája16
Alapvető pinceműveletek17
Iskolázó pinceműveletek18
A pezsgőgyártás ma alkalmazott technológiái20
A világ legjelentősebb borkülönlegességeinek készítés-technológiája26
Tokaji különleges borok és készítéstechnológiájuk26
A portói borok készítése és típusai27
Sherry-borok készítése és típusai28
Sauternes-i borok készítése és típusai28
Egyéb boralapú alkoholos italok31
A 22,5 tf % alatti alkoholtartalmú italok31
A 22, 5 tf %-nál magasabb alkoholtartalmú italok32
A bor minőségvédelme33
Szabványok, analitikai ellenőrzés, EU előírások33
Az eredetvédelem gyakorlata Magyarországon és az Európai Unióban39
A bor minőségi jegyeinek érzékszervi megítélése47
A borászatok, borászati üzemek ellenőrzése47
Érzékszervi bormegítélés47
Az objektív érzékszervi bírálat korlátai47
Az érzékszervi bírálat technikája48
Az érzékszervi bírálat fogalmai49
A kóstolási hőmérséklet49
A borbírálat technikai segédeszközei50
Minőségmegítélés ízanalízissel50
A szőlő- és bortermelés gazdaságtana51
Ágazatai gazdaságtan51
Termelői csoportok51
A tulajdonviszonyok és a termelési szerkezet változása51
Hazai és nemzetközi borpiaci ismeretek56
A világ szőlő- és bortermelése, borpiaca56
Nemzetközi integráció és harmonizáció58
A fogyasztók differenciálódása Magyarországon59
A borpiac fejlődési stádiumai nemzetközi összehasonlításban60
A magyar borpiac termelési és termék háttere64
A magyar borpiac, borexport és -import67
Bor és egyéb alkoholos italok fogyasztása Magyarországon70
A bor- és alkoholfogyasztás nemzetközi sajátosságai74
Borfogyasztási szokások Magyarországon77
A borpiac gazdasági szabályozása: adók és támogatási rendszer78
Legújabb jelenségek a bormarketingben83
A bormegnevezések marketingje83
Az eredetvédelem bevezetésének piaci és marketing sajátosságai85
Szőlőbirtokok és borászati üzemek gazdaságtana92
A szőlészet és borászat üzemszervezési kérdései a nagyrédei "Szőlőskert" Szövetkezetben92
A szőlőbirtok és a borászati üzem üzemszervezési kérdései a villányi Polgár Pincészetnél94
A szőlőbirtok és a borászati üzem üzemszervezésének kérdései az Eurobor Kft.-nél97
Az ágazat intézményrendszere102
Nemzetközi intézmények102
Nemzeti intézmények: a francia szőlő- és borszektor intézményrendszere105
Nemzetközi példák az intézményrendszer fejlődésére112
A szőlő-bor ágazat hazai intézményrendszere114
Ágazatszabályozási és ellenőrzési intézményrendszer114
Önigazgatási és szakmai érdekérvényesítési intézményrendszer115
Oktatási, kutatási, ágazatfejlesztési intézményrendszer118
Egyéb szakmai intézmények és fórumok118
Ágazati információs rendszer120
A szőlészeti és borászati informatikai rendszerek szerepe és történelmi fejlődésük120
Statikus nyilvántartási rendszer, a kataszteri nyilvántartás: termőhelyi, ültetvény-, és pincekataszter, termékleírások122
Dinamikus termeléskövető rendszerek a borszektorban, bormonitoring124
A HEGYIR dinamikus rendszer célja124
Az EU szabványok felhasználása124
Az eredetvédelem támogatása125
Hardware feltételek125
Felhasználói lehetőségek125
A termeléskövető rendszer programjai126
Bor és társadalom129
A szőlő- és bortermelés társadalmi fontossága129
Bor és gasztronómia131
A világ ital- és borfogyasztási szokásainak változása131
Bor és vendéglátás132
Bor és egészség139
A borfogyasztás élettani hatásai139
A bor egészségvédő anyagai140
A borkultúra és összetevői144
A borkultúra fogalma és elemei144
A borkultúra típusai és szerepe146
Irodalom
Mellékletek
Tárgyszójegyzék
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem