kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Földművelésügyi Minisztérium Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete |
---|---|
Kiadás helye: | Kecskemét |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 176 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-771-247-x |
Megjegyzés: | További szerzők a kötetben. Jegyzet. |
Bevezetés | 1 |
A legkorszerűbb szőlőtermesztési és borászati technológiák | 2 |
Szőlőtermesztés és fajtaajánlás termelési céloknak megfelelően | 2 |
A szőlőtermesztés rövid története és jelenlegi helyzete hazánkban | 2 |
A szőlő hasznosítása | 2 |
A szőlő anatómiai felépítése | 2 |
A szőlő életciklusa és fiziológiája | 3 |
A fajtaszerkezet és a fajták | 5 |
A szőlő szaporítása és a szaporítás hálózatának kiépítése | 6 |
A szőlő károsítói | 7 |
A szőlőültetvények létesítése és évi munkái | 8 |
A szőlőfeldolgozás és borkészítés legújabb módszerei | 9 |
A szüret | 9 |
A szőlőfeldolgozás legújabb módszerei | 11 |
A borkezelés és -érlelés korszerű technikája és technológiája | 16 |
Alapvető pinceműveletek | 17 |
Iskolázó pinceműveletek | 18 |
A pezsgőgyártás ma alkalmazott technológiái | 20 |
A világ legjelentősebb borkülönlegességeinek készítés-technológiája | 26 |
Tokaji különleges borok és készítéstechnológiájuk | 26 |
A portói borok készítése és típusai | 27 |
Sherry-borok készítése és típusai | 28 |
Sauternes-i borok készítése és típusai | 28 |
Egyéb boralapú alkoholos italok | 31 |
A 22,5 tf % alatti alkoholtartalmú italok | 31 |
A 22, 5 tf %-nál magasabb alkoholtartalmú italok | 32 |
A bor minőségvédelme | 33 |
Szabványok, analitikai ellenőrzés, EU előírások | 33 |
Az eredetvédelem gyakorlata Magyarországon és az Európai Unióban | 39 |
A bor minőségi jegyeinek érzékszervi megítélése | 47 |
A borászatok, borászati üzemek ellenőrzése | 47 |
Érzékszervi bormegítélés | 47 |
Az objektív érzékszervi bírálat korlátai | 47 |
Az érzékszervi bírálat technikája | 48 |
Az érzékszervi bírálat fogalmai | 49 |
A kóstolási hőmérséklet | 49 |
A borbírálat technikai segédeszközei | 50 |
Minőségmegítélés ízanalízissel | 50 |
A szőlő- és bortermelés gazdaságtana | 51 |
Ágazatai gazdaságtan | 51 |
Termelői csoportok | 51 |
A tulajdonviszonyok és a termelési szerkezet változása | 51 |
Hazai és nemzetközi borpiaci ismeretek | 56 |
A világ szőlő- és bortermelése, borpiaca | 56 |
Nemzetközi integráció és harmonizáció | 58 |
A fogyasztók differenciálódása Magyarországon | 59 |
A borpiac fejlődési stádiumai nemzetközi összehasonlításban | 60 |
A magyar borpiac termelési és termék háttere | 64 |
A magyar borpiac, borexport és -import | 67 |
Bor és egyéb alkoholos italok fogyasztása Magyarországon | 70 |
A bor- és alkoholfogyasztás nemzetközi sajátosságai | 74 |
Borfogyasztási szokások Magyarországon | 77 |
A borpiac gazdasági szabályozása: adók és támogatási rendszer | 78 |
Legújabb jelenségek a bormarketingben | 83 |
A bormegnevezések marketingje | 83 |
Az eredetvédelem bevezetésének piaci és marketing sajátosságai | 85 |
Szőlőbirtokok és borászati üzemek gazdaságtana | 92 |
A szőlészet és borászat üzemszervezési kérdései a nagyrédei "Szőlőskert" Szövetkezetben | 92 |
A szőlőbirtok és a borászati üzem üzemszervezési kérdései a villányi Polgár Pincészetnél | 94 |
A szőlőbirtok és a borászati üzem üzemszervezésének kérdései az Eurobor Kft.-nél | 97 |
Az ágazat intézményrendszere | 102 |
Nemzetközi intézmények | 102 |
Nemzeti intézmények: a francia szőlő- és borszektor intézményrendszere | 105 |
Nemzetközi példák az intézményrendszer fejlődésére | 112 |
A szőlő-bor ágazat hazai intézményrendszere | 114 |
Ágazatszabályozási és ellenőrzési intézményrendszer | 114 |
Önigazgatási és szakmai érdekérvényesítési intézményrendszer | 115 |
Oktatási, kutatási, ágazatfejlesztési intézményrendszer | 118 |
Egyéb szakmai intézmények és fórumok | 118 |
Ágazati információs rendszer | 120 |
A szőlészeti és borászati informatikai rendszerek szerepe és történelmi fejlődésük | 120 |
Statikus nyilvántartási rendszer, a kataszteri nyilvántartás: termőhelyi, ültetvény-, és pincekataszter, termékleírások | 122 |
Dinamikus termeléskövető rendszerek a borszektorban, bormonitoring | 124 |
A HEGYIR dinamikus rendszer célja | 124 |
Az EU szabványok felhasználása | 124 |
Az eredetvédelem támogatása | 125 |
Hardware feltételek | 125 |
Felhasználói lehetőségek | 125 |
A termeléskövető rendszer programjai | 126 |
Bor és társadalom | 129 |
A szőlő- és bortermelés társadalmi fontossága | 129 |
Bor és gasztronómia | 131 |
A világ ital- és borfogyasztási szokásainak változása | 131 |
Bor és vendéglátás | 132 |
Bor és egészség | 139 |
A borfogyasztás élettani hatásai | 139 |
A bor egészségvédő anyagai | 140 |
A borkultúra és összetevői | 144 |
A borkultúra fogalma és elemei | 144 |
A borkultúra típusai és szerepe | 146 |
Irodalom | |
Mellékletek | |
Tárgyszójegyzék |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.