kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 293 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-220-076-4 |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 9 |
A mikrobiológia felosztása | 10 |
A mikrobiológia vázlatos története | 11 |
A mikroorganizmusok helye az élővilágban | 15 |
A mikroorganizmusok alaktana | 19 |
A baktériumok alaktana | 19 |
A baktériumok alakja | 19 |
A baktériumok mérete | 21 |
A baktériumsejt felépítése | 21 |
A baktériumtenyészetek formái | 30 |
A baktériumok festése (Gram-festés, Ziehl-Neelsen-festés) | 33 |
A gombák alaktana | 34 |
A gombák általános jellemzése | 34 |
A gombák felépítése | 34 |
A gombák szaporodása | 35 |
A mikroorganizmusok rendszertana | 45 |
A baktériumok rendszere | 46 |
A vírusok (Microtatobiotes) | 57 |
A vírusok felfedezése | 57 |
A vírusok alakja és mérete | 58 |
A vírusok vegyi összetétele és szerkezete | 60 |
A vírusok elnevezése (nómeklatúrája) | 62 |
A vírusok rendszertana | 63 |
A gombák rendszertana | 65 |
A nyálkagombák (Myxophyta) | 66 |
A gombák (Myxophyta vagy Fungi) | 67 |
A moszatok (Algae) rendszertana | 76 |
Az állati véglények (Protozoa) rendszertana | 77 |
A mikroorganizmusok vegyi összetétele | 81 |
A mikroorganizmusok anyagcseréje | 83 |
Az anyagcsere fogalma, folyamatai és típusai | 83 |
A mikroorganizmusok táplálkozása, tápanyagigénye | 84 |
A mikroorganizmusok tápanyagai | 85 |
Biosz-anyagok | 87 |
A tápanyagok felvétele | 88 |
A baktériumok anyagcserecsoportjai | 89 |
Fotolitotróf baktériumok | 89 |
Fotoorganotróf baktériumok | 89 |
Kemolitotróf baktériumok | 90 |
Kemoorganotróf baktériumok | 91 |
A mikroorganizmusok szaporodása | 109 |
A baktériumok szaporodása | 109 |
A szaporodás szakaszai | 110 |
A környezet hatása a mikroorganizmusokra | 113 |
A hőmérséklet | 113 |
Hidrogénion-koncentráció (pH) | 119 |
Ozmózisos nyomás | 121 |
A levegő (oxigénviszony) | 122 |
A víz | 123 |
A fény | 124 |
A sugárzás | 124 |
A nyomás | 126 |
A mikroorganizmusok változékonysága és öröklődése | 127 |
A környezet hatására bekövetkező változások (fenotípusos változások, modifikációk) | 128 |
A mutációk | 129 |
A baktériumok S-R mutációja | 129 |
Mutációk a tápanyag-felhasználásban | 130 |
Gyógyszerekkel, antibiotikumokkal szemben rezisztens mutánsok | 130 |
Nagy mennyiségű antibiotikumot termelő törzsek előállítása mutációval | 131 |
A mikroorganizmusok rekombinációja (paraszexuális folyamatai) | 131 |
A mikroorganizmusok előfordulása a természetben | 133 |
A talaj mikroorganizmusai | 133 |
A nitrogén körfogalma | 134 |
A szén körforgalma | 139 |
A mykorrhiza | 142 |
A rizoszféra | 143 |
A vizek mikroorganizmusai | 143 |
A levegő mikroorganizmusai | 145 |
Ipari mikrobiológia | 147 |
Az élelmiszeripari mikrobiológia | 147 |
Az élelmiszerek tartósítása | 148 |
Erjedésipari mikrobiológia | 158 |
A gyógyszeripari mikrobiológia | 172 |
Antibiotikum-gyártás | 172 |
A vitaminok gyártása | 176 |
Az orvosi mikrobiológia | 179 |
A betegségokozó (patogén) mikroorganizmusok | 179 |
Az orvosi mikrobiológia története | 180 |
A patogenitás és a virulencia | 181 |
A toxinok | 182 |
A virulencia megváltozása | 183 |
A szervezet ellenállóképessége | 184 |
A fertőző betegségek kialakulása és tényezői | 185 |
Az immunitástan | 186 |
Az antigének | 187 |
Az ellenanyagok | 188 |
Antigén-ellenanyag reakciók | 188 |
Az immunitás mechanizmusa és az immunitás osztályozása | 191 |
Vendéglátóipari higiénia | 193 |
A vendéglátóipari üzem helyének kiválasztása | 194 |
A vendéglátóipari üzem beosztása | 196 |
Raktárak | 197 |
Előkészítők | 204 |
Termelőüzemek | 206 |
Egyéb helyiségek | 207 |
A vendéglátóipari üzem helyiségének kialakítása | 209 |
A vendéglátóipari gépek elhelyezése, tisztán tartása | 210 |
A gépek-eszközök anyaga | 211 |
A gépek elhelyezése, tisztán tartása | 214 |
A vendéglátóipari üzem higiéniája | 217 |
Ételeink káros elváltozásai | 217 |
Élelmiszerromlás | 218 |
Ételmérgezések | 226 |
Ételfertőzés | 241 |
Eljárás ételmérgezések esetén | 253 |
Az ételkészítés és értékesítés higiéniája | 256 |
Az élelmiszer-beszerzés, -szállítás, -raktározás higiéniája | 256 |
A víz- és jégellátás higiéniája | 258 |
Az ételkészítés higiéniája | 259 |
Az ételtárolás, -szállítás és -értékesítés higiéniája | 268 |
A vendéglátóüzem tisztán tartása | 271 |
A vendéglátóipari személyi higiénia | 281 |
Egészségi állapot | 281 |
Testi tisztaság | 283 |
Munkaruha | 285 |
Egészségügyi szakképzés | 286 |
Egészségügyi ellenőrzés | 289 |
Irodalomjegyzék | 293 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.