Bevezetés | 3 |
A vendéglátóipar feladatai | 4 |
A vendéglátóipar jelentősége | 5 |
A vendéglátóipar története | 7 |
A vendéglátóipar üzem | 9 |
Beosztása | 9 |
Értékesítő helyiségek | 9 |
Termelő helyiségek | 14 |
Ügyviteli helyiségek | 16 |
Szociális helyiségek | 16 |
Az értékesítő helyiségek kiképzése | 17 |
Az értékesítő helyiségek berendezése | 21 |
Kiszolgáló asztalok (pultok) | 21 |
Vitrinek | 24 |
Szekrények | 24 |
Éttermi asztalok | 25 |
Éttermi székek | 26 |
Szőnyegek | 28 |
Függönyök | 28 |
Éttermi felszerelés | 29 |
A felszerelés anyaga | 30 |
Fémek | 30 |
Üvegneműek | 31 |
Finomkerámiából készült eszközök | 33 |
Textilneműek | 34 |
Műanyagok | 35 |
A felszerelés csoportosítása | 36 |
Evőeszközök | 36 |
Tálalóeszközök | 38 |
Segédeszközök | 39 |
Tálak | 40 |
Tányérok | 42 |
Csészék | 44 |
Poharak | 45 |
Palackok | 47 |
Kannák, kancsók | 48 |
Asztali leltár | 49 |
Fűszertartó edények, patika | 50 |
Asztali textíliák | 50 |
A vendéglátóipari dolgozók | 52 |
Munkaterületek, munkakörök | 52 |
A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók | 53 |
A termelő részleg dolgozói | 53 |
Értékesítő részleg dolgozói | 55 |
A szolgáltatás dolgozói | 55 |
Az ügyvitel dolgozói | 56 |
Műszaki részlegek dolgozói | 56 |
Üzletvezető és helyettesei | 56 |
Követelmények | 57 |
Jellembeli követelmények | 57 |
Magatartás | 59 |
Adottságok | 62 |
Felkészültség | 64 |
Szakképzettség | 65 |
Oktatási formák | 65 |
A vendéglátóipar munkakörei | 66 |
Egészségvédelem | 66 |
Testápolás | 66 |
Munka- és balesetvédelem | 67 |
Ruházat és gondozása | 69 |
A felszolgálók felszerelése | 71 |
A vendégek | 73 |
A vendégek igényei | 73 |
A vendégek jogai | 74 |
A vendégek kötelességei | 74 |
Az értékesítés követelményei | 76 |
A kapitalista és a szocialista vendéglátóipar | 76 |
Általános követelmények | 77 |
Értékesítési ágak | 78 |
Értékesítő helyek - üzlettípusok | 84 |
Büfé jellegű üzemek | 84 |
Üzlettípusok | 84 |
Berendezésük, felszerelésük | 88 |
Értékesítő munkájuk | 92 |
Étterem jellegű üzemek | 97 |
Éttermi típusok | 98 |
Az üzletek telepítése | 100 |
Az üzletek felszerelése és berendezése | 101 |
Takarítás | 103 |
A szakmai felszerelés gondozása | 103 |
Előkészületi munkák | 105 |
Asztalok elrendezése | 105 |
Textíli vételezése, abroszok felterítése | 107 |
A tányérok előkészítése és elhelyezése | 107 |
Az evőeszközök felterítése | 109 |
Poharak elhelyezése | 109 |
A zsemletányér, asztalkendő és az asztali leltár elhelyezése | 110 |
Székek beállítása | 112 |
Szervízasztal elkészítése | 112 |
Terem díszítése | 113 |
A felszolgálók egyéni előkészülete | 113 |
A vendégek fogadása | 113 |
Felszolgálási alapfogalmak | 114 |
Étkezési formák | 115 |
Felszolgálási módok | 115 |
A felszolgálókkal szemben támasztott követelmények | 116 |
Italok felszolgálása | 117 |
Alkoholmentes italok felszolgálása | 118 |
Sör | 119 |
Bor | 121 |
Palackborok felszolgálása | 123 |
Rövid italok felszolgálása | 125 |
Ételek felszolgálása | 126 |
Levesek felszolgálása | 127 |
Előételek felszolgálása | 132 |
Tojásból készült ételek | 133 |
Halból készült ételek | 134 |
Főzelékfélékből, belsőségekből, tésztafélékből készült előételek | 134 |
Húsételek felszolgálása | 135 |
Köretek felszolgálása | 136 |
Saláták felszolgálása | 137 |
Tészták felszolgálása | 137 |
Sajtok felszolgálása | 138 |
Gyümölcs felszolgálása | 138 |
Fekete felszolgálása | 139 |
Foglalkozás a vendéggel | 140 |
A vendég távozása és a zárás utáni teendők | 143 |
Kávéház jellegű üzletek | 144 |
Üzlettípusok | 144 |
Kávéházak | 145 |
Eszpresszók | 146 |
Cukrászdák | 146 |
Táncos szórakozóhelyek | 148 |
Berendezésük, felszerelésük | 149 |
Értékesítő munkájuk | 151 |
Vendéglátóipari üzletház | 156 |
Az utazók ellátása | 158 |
Az utasellátás értékesítő helyei | 158 |
Berendezés, felszerelés | 160 |
Az értékesítés a járműveken | 161 |
Az értékesítő és szolgáltató helyeket ellátó kisegítő üzemek | 162 |
Karbantartó üzemek | 162 |
Textíliákat mosó-javító üzemek | 164 |
Hulladékhasznosító üzemek | 164 |
Adminisztrációs alapfogalmak | 165 |
Az adminisztráció célja és feladata. A bizonylati elv | 165 |
Leltározási alapismeretek | 167 |
A vagyonváltozások nyilvántartása | 169 |
A raktárak fontosabb bizonylatai | 169 |
Az értékesítés bizonylatai | 173 |
A felelősök elszámoltatása | 176 |
A vendéglátóipari értékesítés irányelvei | 177 |
A dolgozók értékesítési feladatai | 177 |
Értékesítés elvei | 178 |
Vendégismeret | 178 |
A külföldi vendégek ellátása | 181 |
Árukínálat, hírverés | 184 |
A reggeli értékesítése | 188 |
A reggeli italok készítése | 189 |
A kávékészítés alapelvei | 189 |
A kávékészítés módszerei | 190 |
Terítés reggelihez | 191 |
A reggeli felszolgálása | 193 |
Az ételek értékesítése | 196 |
Az étlap szerkesztése | 197 |
Étrendek összeállítása | 197 |
Az ételválaszték összeállítása | 198 |
Az étlap kiállítása | 200 |
Felszolgálási rendszerek | 202 |
Ajánlás | 203 |
Jellegzetes ételek felszolgálása | 206 |
Levesek | 207 |
Előételek | 207 |
A húsok szeletelése a vendég asztalánál | 213 |
Saláták felszolgálása | 214 |
Tészták, fagylaltok felszolgálása | 215 |
Az italok értékesítése | 217 |
Az italok áttekintése | 217 |
Italértékesítés elvei | 218 |
Az itallapok és ártáblák szerkesztése | 220 |
Általános irányelvek | 220 |
Az italok csoportosítása | 221 |
Az italok ajánlása, a rendelés felvétele | 223 |
Italkínálás eltérő alkalmakra | 224 |
Az ételekhez illő ital kiválasztása | 224 |
Bárértékesítés | 228 |
A bár berendezése és felszerelése | 228 |
A báritalok készítése | 229 |
A báritalok felszolgálása | 233 |
A báritalok receptjei | 233 |
Szállodai felszolgálás | 243 |
Az emeleti felszolgálás módszerei | 243 |
Felszolgálás közvetlenül a konyháról | 243 |
Felszolgálás az emeleti tálalóból | 243 |
Felszolgálás a konyha mellett létesített tálalóból | 244 |
Reggeli felszolgálása | 244 |
Főétkezések felszolgálása | 246 |
Társas étkezések szervezése | 247 |
A rendelés felvétele | 248 |
A társas étkezés előkészítése | 251 |
Az asztalok összeállítása és terítése | 253 |
Étrendek összeállítása és terítése | 257 |
A felszolgálás szervezése és lebonyolítása | 261 |
Fogadások szervezése és lebonyolítása | 265 |
A fogadás fajtái | 265 |
A rendelés felvétele, tervezése | 267 |
A büféasztal összeállítása, díszítése | 268 |
A felszolgálók munkája a fogadásokon | 270 |
Üzemen kívüli értékesítés | 272 |
Üzemen kívüli díszétkezések és fogadások | 272 |
Kitelepülések | 274 |
Csomagolás és házhozszállítás | 275 |
Az értékesítés gazdálkodási feladatai | 276 |
A gazdasági eredmények javítása | 276 |
Üzletszervezés | 277 |
Ellenőrzés | 279 |
Az értékesítéssel kapcsolatos jogszabályok | 282 |
Munkaügyi rendelkezések | 282 |
A Vendéglátóipari Üzleti Szabályzat | 284 |
Az értékesítéssel kapcsolatos jogszabályok | 283 |
Vállalat alapítása | 283 |
Működési engedély | 283 |
Vendéglátóipari üzletek és átépítése | 283 |
Zene, műsor, tánc, kártya, játék | 284 |
Belépődíj | 284 |
Általános rendelkezések | 284 |
Panaszok kezelése | 285 |
Az üzem és a dolgozók anyagi felelőssége | 286 |
Vendéglátó üzletek felelőssége | 287 |
Dolgozók anyagi felelőssége | 288 |
A leltárhiányért fennálló anyagi felelősség | 288 |
A Munka Törvénykönyvén alapuló felelősség | 290 |
A vendéglátóipar irányító szervei | 291 |
A vendéglátóipari vállalatok felépítése | 291 |
Az igazgató jogai és kötelességei, a közvetlen alátartozó munkakörök | 292 |
Titkárság | 293 |
Személyzeti osztály | 293 |
Munkaügyi osztály | 293 |
Jogügyi osztály | 293 |
Terv- és statisztikai osztály | 293 |
Szervezés-technikai osztály | 294 |
Gondnokság | 294 |
Ellenőrzési osztály | 294 |
Rendész | 294 |
A vállalat áruforgalmi szervezete | 294 |
Áruforgalmi részleg | 294 |
Üzemeltetési osztály | 295 |
Leltározó részleg | 295 |
A vállalati ügyvitel szervezete | 296 |
Könyvelési osztály | 296 |
Pénzügyi osztály | 296 |
Bérelszámolási osztály | 296 |
Ügyviteli szervezők | 296 |
Leltár értékelő részleg | 296 |
A vendéglátóipar irányító szervei | 297 |
A vendéglátóipari vállalatok szervezeti rendszere | 297 |
Állami vendéglátóipari vállalatok | 297 |
Szövetkezeti hálózat | 298 |
A Magán vendéglátóiparosok | 298 |
A Belkereskedelmi Minisztérium szakfelügyeleti jogköre | 298 |
Tárgymutató | 307 |