1.063.490

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátóipari egységes étel-receptkönyv


Kiadó: Élelmezési Nemzeti Vállalat-Szállodaipari Nemzeti Vállalat
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E mű, amely fiatal Nemzeti Vállalatunk jelentős szellemi terméke, bizonyítéka annak, hogy a kialakuló új társadalmi rendszer az élet minden területén mélyreható változásokat eredményez.... Tovább

Előszó

E mű, amely fiatal Nemzeti Vállalatunk jelentős szellemi terméke, bizonyítéka annak, hogy a kialakuló új társadalmi rendszer az élet minden területén mélyreható változásokat eredményez. Megváltoztatja az emberek gondolkodásmódját, élet jelfogását és nem kevésbé életkörülményeit. Olyan új területre vetíti a kultúra reflektorfényét, ahová a múlt letűnt világában sohasem futhattak el, bizonyítékául annak, hogy a kiváltságos osztályok kultúrája helyett az egész dolgozó nép példátlan kulturális felemelkedése következik.
A történelem arról tesz tanúbizonyságot, hogy az emberiség első korszakában már a vendégfogadás erkölcsi kötelesség volt. Az úttól'elfáradt utasnak hajlékot adni, személyi és vagyonbiztonságáról gondoskodni a primitív népek életében elvi felfogást képezett.
A pénz megjelenése az ember életében ezt az egyszerű emberi kötelességet a fejlődés folyamán egyre inkább üzletszerű foglalkozássá változtatta. A Római Birodalomban már kényelmes menedékházakat, stabulláriumokat találunk. Perzsiában ugyanezeket Karaván Szerájoknak nevezik. Ezekben a menedékházakban már étel- és italféleségeket is kaphatott az utazó. Kétségtelen, hogy a társadalmi étkeztetés legprimitívebb nyomait a Római Birodalomban úton-útfélen fellelhető Tabernákban találhatjuk meg. Nem érdektelen megemlíteni, hogy már több mini kétezer évvel ezelőtt is a vendéglátóipar szigorú hatósági ellenőrzés alatt állott, minden vendéglős köteles volt a hatóság által láttamozott árjegyzéket üzemében kifüggeszteni. Vissza

Tartalom

Előszó 7
A rendelet teljes szövege 9
ÉTELCSOPORTOK:
I. Levesek 17
II. Főzelékek 37
III. Köretek 47
IV. Mártások 57
V. Saláták 71
VI. Előételek 77
VII. Tojásételek 101
VIIL Halak 119
IX. Marhahúsok 135
X. Borjúhúsok 163
XI. Sertéshúsok 185
XII. Bárány, ürü, malac 205
XIII. Vad és vadszárnyas 213
XIV. Szárnyasok 219
XV. Tészták 233
XVI. Üzemélelmezés 279
XVII. Italok 309-327
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem