1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó vállalkozók kézikönyve I-II.

A vállalkozás beindítása előtti feladatok/Feladatok a működő vállalkozásban

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím: Kisvállalkozói Ismeretek Tára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-7015-62-0
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
ELŐSZÓ7
VENDÉGLÁTÁS FOGALMA, ÜZLETTÍPUSOK9
A vendéglátás rövid történeti áttekintése9
A vendéglátó tevékenység fogalma, szerepe, típusai10
A vendéglátás jellemző üzlettípusai, üzletprofiljai13
Ételt árusító üzletek13
Éttermek, vendéglők13
Gyors étkezőhelyek17
Cukrászdák, eszpresszók19
Az italüzletek és a szórakozóhelyek21
Italüzletek21
Szórakozóhelyek23
Kereskedelmi szálláshelyek24
Szállodák25
Egyéb kereskedelmi szálláshelyek26
VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS MEGTERVEZÉSE29
Mi a vállalkozások valósága?29
Átfogó piaci vizsgálat területei és szempontjai31
Környezetelemzés33
Mit célszerű tudni a lehetséges fogyasztóinkról, vevőinkről?34
Mit kell tudni a konkurenciáról?39
Makroszintű információk beszerzése41
Mi magunk hogyan szerezhetünk be információkat?43
Milyen tényezők idézhetik elő a jó üzleti lehetőségeket?46
Mikor valósítható meg az üzleti lehetőség?50
A piaci bukás okai52
Környezetbefolyásolás54
A reklám55
A termékhez járuló szolgáltatás60
A marketing mix60
Egy induló vállalkozás komplex terve63
Komplex üzleti terv készítése64
Jövedelmezőségi terv készítése66
A vállalkozás beruházási, működési helyének kiválasztása66
Pénzügyi gazdasági kérdések tervezése68
A vállalkozói üzletpolitika - az üzleti és piaci területek áttekintése73
A vendéglátó vállalkozás személyzeti kérdései74
VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁSA76
Az üzlethez jutás lehetséges módjai76
Üzlethelyiség bérlése76
Üzlethelyiség megvétele magánszemélytől78
Üzlethelyiség megvétele privatizáció keretében79
A törvény hatálya alá tartozó üzletek80
A törvény hatálya alá eső üzletek adatainak beszolgáltatása és értékelése82
Az üzlet értékesítésének menete, módja83
A versenytárgyalás meghirdetése és a részvétel feltételei85
Az üzlet értékesítéséből keletkező bevételek hasznosítása86
Új üzlethelyiség építése87
Pénzügyi terv készítése89
A vendéglátó vállalkozás költségtényezői90
Az árrés és az elábé viszonya93
Az átlaghaszonkulcs kiszámítása93
Az árrés nagyságának növelési lehetőségei93
Az árrés és az elábé viszonya az árbevételhez96
Az üzlethelyiséghez jutás pénzügyi hátterei98
Vállalkozói (nyitó) mérleg összeállítása99
A bankok hitelfolyósítást megelőző vizsgálatai101
A likviditási mutató102
Adósságszolgálati fedezeti mutató103
Az adósság és a saját alapok aránya104
A tőkemegtérülési mutató104
Az értékesítés gazdaságossága105
Az Egzisztencia Hitelről és a Részletfizetési Kedvezményről106
Mire vehető igénybe az Alap?106
Kik vehetnek fel hitelt és részletfizetési kedvezményt?107
A hitelfolyósítás módja109
A hitel visszafizetése és ütemezése111
Új üzlethelyiség építéséhez igénybe vehető banki pénzeszközök115
A vállalkozói hitelek116
A START hitel120
VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS BEINDÍTÁSA124
A társulási forma megválasztása124
A vendéglátó vállalkozás beindításának feltételei, főbb folyamatai126
A vendéglátó vállalkozás területének a megválasztása130
Képesítési feltételek és egyéb követelmények a vendéglátásban133
Mit végezhetünk a megjelölt tevékenységeken belül?135
Milyen képesítéssel kell rendelkezni az egyes tevékenységek végzése során136
A képesítést nyújtó intézmények, iskolák137
A döntés előkészítése138
A vállalkozói igazolvány kiválasztása140
Mi a teendő az üzlet megnyitása előtt141
Az üzlet megnyitása145
MELLÉKLETEK147
Tájékoztató az Egzisztencia Hitel és részletfizetési kedvezményről (és az igénybevételére vonatkozó kérelem összeállításához útmutató - a bank által leköthető biztosítékok felajánlására)147
Tájékoztató a START hitel igénylés feltételeiről160
Kölcsönkérelem a START hitel igénybevételéhez166
A kölcsönkérelemhez csatolandó mellékletek171
Integrált mezőgazdasági exportprogram172
II. kötet
A VENDÉGLÁTÁS EGYES SZAKMAI KÉRDÉSEI ÉS AZ ÜZLETPOLITIKA6
Az üzleti és üzemi munkaszervezés6
Munkakörök7
Az üzleti és az üzemi szervezet8
A szervezési munka fontosabb alapelvei9
A termelés és az értékesítés megszervezése11
Mire ügyeljünk a termelési folyamat megszervezésekor12
Mire ügyeljünk az értékesítés megszervezése során14
A munkahely megszervezésének alapelvei14
A vendéglátás fő munkafolyamatai17
Az árubeszerzés17
Árubeszerzési források18
Az áru szállítása18
Az áruátvétel19
Raktározás20
Termelés21
A készentartás23
Az ételek tálalása24
Munkavédelmi előírások betartása a termelésben24
Az értékesítés26
Az értékesítés formái26
Felszolgálási módok30
Számlázási módok31
A felszolgálás "tízparancsolata"32
Szolgáltatások33
Az ét- és itallap szerepe, szerkesztésük szakmai szempontjai35
A vendéglátás osztálybasorolása36
Az ár szerepe, tartalmi elemei38
Az általános forgalmi adó40
A vendéglátás árképzése44
Példák az árképzésre50
A szabad árképzés elve54
A szolgáltatások árképzése56
A vállalkozói üzletpolitika kidolgozása57
A GAZDÁLKODÁS ÉS ÜGYVITEL A VENDÉGLÁTÁSBAN61
Az üzleti gazdálkodással kapcsolatos fogalmak61
A bevételek és a költségek elszámolása az egyéni vállalkozáson belül63
Bevételek63
Az egyes költségek elszámolásának szabályai64
Az egyéni vállalkozók számviteli bizonylati rendje72
A bizonylatokkal kapcsolatos tudnivalók73
Az egyéni vállalkozók nyilvántartási kötelezettségei75
Alapnyilvántartások76
Részletező és analitikus nyilvántartások76
Az állandó és a változó költségek elemzése: a fedezeti diagram81
A fedezeti diagram85
Kísérlet saját cégünk fedezeti diagramjának elkészítésére88
A fedezeti pont meghatározása képlettel92
Az adók típusai és kapcsolatuk a vállalkozással92
A személyi jövedelemadó94
Az általános forgalmi adó97
A vállalkozási nyereségadó102
A helyi adók105
A vállalkozás kockázata, biztosítása107
Az egyéni vállalkozás működtetésére ható kockázati tényezők108
A kockázati tényezők kezelésének módszerei113
Az egyéni vállalkozások biztosítása116
Alapvagyon biztosítások117
Beruházási folyamatok biztosítási védelme120
Gépek, berendezések önálló biztosításai120
Egyéb speciális biztosítások121
VEZETŐI KONTROL ÉS KÖVETELMÉNYEK122
Az üzleti fogások tízparancsolata122
A pénz jelentősége az üzleti életben122
A barátok, mint üzlettársak123
A beszéd szerepe123
Személyes kapcsolat közvetlen környezetünkkel124
Kapcsolat a dolgozókkal, munkatársakkal125
A vállalkozó, mint munkáltató, munkaadó126
Mit várnak a dolgozók a munkahelyüktől?128
Egyedi vállalkozói kultúra és stílus kialakítása129
A vállalkozó személyiségi önkontrollja131
Ellenőrzési feladatok a vállalkozáson belül134
A VÁSÁRLÓK TÁJÉKOZTATÁSA ÉS AZ ELLENŐRZÉSRE JOGOSULT KÜLSŐ SZERVEK137
Vásárlók tájékoztatása az üzletben137
Az ellenőrzésre jogosult külső szervek138
MELLÉKLETEK142
Vendéglátó vállalkozás ellenőrzési és egyéb vezetői feladatai142
FELHASZNÁLT IRODALOM147

Mitev Hrisztó

Mitev Hrisztó műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mitev Hrisztó könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem