kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 327 oldal |
Sorozatcím: | Kisvállalkozói Ismeretek Tára |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-7015-62-0 |
I. kötet | |
ELŐSZÓ | 7 |
VENDÉGLÁTÁS FOGALMA, ÜZLETTÍPUSOK | 9 |
A vendéglátás rövid történeti áttekintése | 9 |
A vendéglátó tevékenység fogalma, szerepe, típusai | 10 |
A vendéglátás jellemző üzlettípusai, üzletprofiljai | 13 |
Ételt árusító üzletek | 13 |
Éttermek, vendéglők | 13 |
Gyors étkezőhelyek | 17 |
Cukrászdák, eszpresszók | 19 |
Az italüzletek és a szórakozóhelyek | 21 |
Italüzletek | 21 |
Szórakozóhelyek | 23 |
Kereskedelmi szálláshelyek | 24 |
Szállodák | 25 |
Egyéb kereskedelmi szálláshelyek | 26 |
VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS MEGTERVEZÉSE | 29 |
Mi a vállalkozások valósága? | 29 |
Átfogó piaci vizsgálat területei és szempontjai | 31 |
Környezetelemzés | 33 |
Mit célszerű tudni a lehetséges fogyasztóinkról, vevőinkről? | 34 |
Mit kell tudni a konkurenciáról? | 39 |
Makroszintű információk beszerzése | 41 |
Mi magunk hogyan szerezhetünk be információkat? | 43 |
Milyen tényezők idézhetik elő a jó üzleti lehetőségeket? | 46 |
Mikor valósítható meg az üzleti lehetőség? | 50 |
A piaci bukás okai | 52 |
Környezetbefolyásolás | 54 |
A reklám | 55 |
A termékhez járuló szolgáltatás | 60 |
A marketing mix | 60 |
Egy induló vállalkozás komplex terve | 63 |
Komplex üzleti terv készítése | 64 |
Jövedelmezőségi terv készítése | 66 |
A vállalkozás beruházási, működési helyének kiválasztása | 66 |
Pénzügyi gazdasági kérdések tervezése | 68 |
A vállalkozói üzletpolitika - az üzleti és piaci területek áttekintése | 73 |
A vendéglátó vállalkozás személyzeti kérdései | 74 |
VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS FINANSZÍROZÁSA | 76 |
Az üzlethez jutás lehetséges módjai | 76 |
Üzlethelyiség bérlése | 76 |
Üzlethelyiség megvétele magánszemélytől | 78 |
Üzlethelyiség megvétele privatizáció keretében | 79 |
A törvény hatálya alá tartozó üzletek | 80 |
A törvény hatálya alá eső üzletek adatainak beszolgáltatása és értékelése | 82 |
Az üzlet értékesítésének menete, módja | 83 |
A versenytárgyalás meghirdetése és a részvétel feltételei | 85 |
Az üzlet értékesítéséből keletkező bevételek hasznosítása | 86 |
Új üzlethelyiség építése | 87 |
Pénzügyi terv készítése | 89 |
A vendéglátó vállalkozás költségtényezői | 90 |
Az árrés és az elábé viszonya | 93 |
Az átlaghaszonkulcs kiszámítása | 93 |
Az árrés nagyságának növelési lehetőségei | 93 |
Az árrés és az elábé viszonya az árbevételhez | 96 |
Az üzlethelyiséghez jutás pénzügyi hátterei | 98 |
Vállalkozói (nyitó) mérleg összeállítása | 99 |
A bankok hitelfolyósítást megelőző vizsgálatai | 101 |
A likviditási mutató | 102 |
Adósságszolgálati fedezeti mutató | 103 |
Az adósság és a saját alapok aránya | 104 |
A tőkemegtérülési mutató | 104 |
Az értékesítés gazdaságossága | 105 |
Az Egzisztencia Hitelről és a Részletfizetési Kedvezményről | 106 |
Mire vehető igénybe az Alap? | 106 |
Kik vehetnek fel hitelt és részletfizetési kedvezményt? | 107 |
A hitelfolyósítás módja | 109 |
A hitel visszafizetése és ütemezése | 111 |
Új üzlethelyiség építéséhez igénybe vehető banki pénzeszközök | 115 |
A vállalkozói hitelek | 116 |
A START hitel | 120 |
VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÁS BEINDÍTÁSA | 124 |
A társulási forma megválasztása | 124 |
A vendéglátó vállalkozás beindításának feltételei, főbb folyamatai | 126 |
A vendéglátó vállalkozás területének a megválasztása | 130 |
Képesítési feltételek és egyéb követelmények a vendéglátásban | 133 |
Mit végezhetünk a megjelölt tevékenységeken belül? | 135 |
Milyen képesítéssel kell rendelkezni az egyes tevékenységek végzése során | 136 |
A képesítést nyújtó intézmények, iskolák | 137 |
A döntés előkészítése | 138 |
A vállalkozói igazolvány kiválasztása | 140 |
Mi a teendő az üzlet megnyitása előtt | 141 |
Az üzlet megnyitása | 145 |
MELLÉKLETEK | 147 |
Tájékoztató az Egzisztencia Hitel és részletfizetési kedvezményről (és az igénybevételére vonatkozó kérelem összeállításához útmutató - a bank által leköthető biztosítékok felajánlására) | 147 |
Tájékoztató a START hitel igénylés feltételeiről | 160 |
Kölcsönkérelem a START hitel igénybevételéhez | 166 |
A kölcsönkérelemhez csatolandó mellékletek | 171 |
Integrált mezőgazdasági exportprogram | 172 |
II. kötet | |
A VENDÉGLÁTÁS EGYES SZAKMAI KÉRDÉSEI ÉS AZ ÜZLETPOLITIKA | 6 |
Az üzleti és üzemi munkaszervezés | 6 |
Munkakörök | 7 |
Az üzleti és az üzemi szervezet | 8 |
A szervezési munka fontosabb alapelvei | 9 |
A termelés és az értékesítés megszervezése | 11 |
Mire ügyeljünk a termelési folyamat megszervezésekor | 12 |
Mire ügyeljünk az értékesítés megszervezése során | 14 |
A munkahely megszervezésének alapelvei | 14 |
A vendéglátás fő munkafolyamatai | 17 |
Az árubeszerzés | 17 |
Árubeszerzési források | 18 |
Az áru szállítása | 18 |
Az áruátvétel | 19 |
Raktározás | 20 |
Termelés | 21 |
A készentartás | 23 |
Az ételek tálalása | 24 |
Munkavédelmi előírások betartása a termelésben | 24 |
Az értékesítés | 26 |
Az értékesítés formái | 26 |
Felszolgálási módok | 30 |
Számlázási módok | 31 |
A felszolgálás "tízparancsolata" | 32 |
Szolgáltatások | 33 |
Az ét- és itallap szerepe, szerkesztésük szakmai szempontjai | 35 |
A vendéglátás osztálybasorolása | 36 |
Az ár szerepe, tartalmi elemei | 38 |
Az általános forgalmi adó | 40 |
A vendéglátás árképzése | 44 |
Példák az árképzésre | 50 |
A szabad árképzés elve | 54 |
A szolgáltatások árképzése | 56 |
A vállalkozói üzletpolitika kidolgozása | 57 |
A GAZDÁLKODÁS ÉS ÜGYVITEL A VENDÉGLÁTÁSBAN | 61 |
Az üzleti gazdálkodással kapcsolatos fogalmak | 61 |
A bevételek és a költségek elszámolása az egyéni vállalkozáson belül | 63 |
Bevételek | 63 |
Az egyes költségek elszámolásának szabályai | 64 |
Az egyéni vállalkozók számviteli bizonylati rendje | 72 |
A bizonylatokkal kapcsolatos tudnivalók | 73 |
Az egyéni vállalkozók nyilvántartási kötelezettségei | 75 |
Alapnyilvántartások | 76 |
Részletező és analitikus nyilvántartások | 76 |
Az állandó és a változó költségek elemzése: a fedezeti diagram | 81 |
A fedezeti diagram | 85 |
Kísérlet saját cégünk fedezeti diagramjának elkészítésére | 88 |
A fedezeti pont meghatározása képlettel | 92 |
Az adók típusai és kapcsolatuk a vállalkozással | 92 |
A személyi jövedelemadó | 94 |
Az általános forgalmi adó | 97 |
A vállalkozási nyereségadó | 102 |
A helyi adók | 105 |
A vállalkozás kockázata, biztosítása | 107 |
Az egyéni vállalkozás működtetésére ható kockázati tényezők | 108 |
A kockázati tényezők kezelésének módszerei | 113 |
Az egyéni vállalkozások biztosítása | 116 |
Alapvagyon biztosítások | 117 |
Beruházási folyamatok biztosítási védelme | 120 |
Gépek, berendezések önálló biztosításai | 120 |
Egyéb speciális biztosítások | 121 |
VEZETŐI KONTROL ÉS KÖVETELMÉNYEK | 122 |
Az üzleti fogások tízparancsolata | 122 |
A pénz jelentősége az üzleti életben | 122 |
A barátok, mint üzlettársak | 123 |
A beszéd szerepe | 123 |
Személyes kapcsolat közvetlen környezetünkkel | 124 |
Kapcsolat a dolgozókkal, munkatársakkal | 125 |
A vállalkozó, mint munkáltató, munkaadó | 126 |
Mit várnak a dolgozók a munkahelyüktől? | 128 |
Egyedi vállalkozói kultúra és stílus kialakítása | 129 |
A vállalkozó személyiségi önkontrollja | 131 |
Ellenőrzési feladatok a vállalkozáson belül | 134 |
A VÁSÁRLÓK TÁJÉKOZTATÁSA ÉS AZ ELLENŐRZÉSRE JOGOSULT KÜLSŐ SZERVEK | 137 |
Vásárlók tájékoztatása az üzletben | 137 |
Az ellenőrzésre jogosult külső szervek | 138 |
MELLÉKLETEK | 142 |
Vendéglátó vállalkozás ellenőrzési és egyéb vezetői feladatai | 142 |
FELHASZNÁLT IRODALOM | 147 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.