1.067.291

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó üzletvezető

Szakmai vizsga szóbeli tételsor vállakozási ismeretekből/Oktatási segédanyag

Szerkesztő
Székesfehérvár
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Székesfehérvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. Ismertesse a vendéglátás fogalmát, feladatait és jelentőségét, a hazai vendéglátás kialakulásának történetét! Jellemezze a vendéglátás szakágazatait, a vendéglátás és az idegenforgalom kapcsolatát! 3
2. Ismertesse a vendéglátás fő üzlettípusait és jellemezze azokat! Beszéljen a vendéglátó üzletek osztályba sorolásának feltételeiről! 5
3. Ismertesse az üzleti gazdálkodás áruforgalmi feladatai közül az árubeszerzés és a készletgazdálkodás folyamatát, a készletelemzés módszereit! 8
4. Ismertesse az üzleti gazdálkodás áruforgalmi feladatai közül az értékesítés folyamatát, nyilvántartását, elszámolását! 10
5. Ismertesse az árpolitika és árképzés szerepét, jelentőségét a vendéglátóiparban, az ár tartalmát, felépítését, az árkialakítás módszereit! Milyen a kapcsolat a bevétel és az árrés között? 14
6. Ismertesse az üzleti gazdálkodás áruforgalmi feladatai közül a termelés folyamatát, nyilvántartását és elszámolását! 18
7. Ismertesse a vendéglátás költséggazdálkodásának lényegét, valamint a vendéglátó egység üzemeltetéséhez kapcsolódó költségeket! Beszéljen az eredmény képződésének és kiszámításának menetéről, elemzésének módszereiről, a költségek és az eredmény kapcsolatáról! 20
8. Ismertesse az üzleti munkaerő- és bérgazdálkodás lényegét! Beszéljen azokról a munkaügyi szabályokról, melyeket az üzletvezetőnek ismernie kell! 23
9. Ismertesse a vendéglátó üzletvezető szervezési és vezetési feladatait, az üzletvezetővel szembeni elvárásokat! Jellemezze a különböző vezetői típusokat és vezetési módszereket! 29
10. Ismertesse a vendéglátó egységek külső és belső ellenőrzésének módszereit, az ellenőrzéseket végző szerveket és szervezeteket! Beszéljen a vendéglátó üzletvezető feladatairól az ellenőrzésekkel kapcsolatban! 31
11. Határozza meg a kereskedelmi szálláshelyek fogalmát, sorolja fel az egyes szálláshely típusokat! Ismertess a szállodák osztályba sorolásának szempontjait, a szállodai szolgáltatásokat és a szállodák vendéglátó feladatait! 32
12. Határozza meg a rendezvények fogalmát, sorolja fel a rendezvények fajtáit! Ismertesse a vendéglátó egységben zajló rendezvényekkel kapcsolatos feladatokat a rendelésfelvételtől az elszámolásig! Milyen - az üzleti tárgyalásokhoz kapcsolódó - etikett és protokoll szabályokat ismer? 34
13. Ismertesse az üzleti választék kialakításának szempontjait, a választék közlésének módját! Beszéljen az étlapok fajtáiról, az étrend és a menü fogalmáról, a menü összeállításának alapelveiről! 35
14. Beszéljen a felszolgálási rendszerek és módok szerepéről a vendéglátásban! Melyek a terítés és a felszolgálás legfontosabb alapszabályai? Ismertesse az italok ajánlásának és felszolgálásának szempontjait és szabályait! 39
15. Ismertesse a magyar konyha kialakulását, jellemző ételeit, italait és beszéljen az egyes ételek készítésénél alkalmazott jellegzetes konyhatechnológiai eljárásokról! Beszéljen a magyar nép étkezési szokásairól! 41
16. Ismertesse a leltározás folyamatát, fajtáit és bizonylatait! Beszéljen az üzletvezető leltározással kapcsolatos feladatairól, a dolgozók anyagi és erkölcsi felelősségéről! 42
17. Ismertesse az üzleti terv készítésének menetét! Beszéljen az üzleti terv vállalkozásban betöltött szerepéről! Milyen hitelek felvételére van mód jelenleg a vállalkozások számára? 44
18. Ismertesse a marketing és a reklám fogalmát, a vendéglátó vállalkozások reklám és marketing tevékenységét! Beszéljen a hatékony üzletpolitika marketing eszközeiről! 46
19. Ismertesse a vállalkozások költségvetési kapcsolatait, a vállalkozások és a vállalkozások által fizetendő adókat és a járulékokat, azok mértékét, fizetésük és elszámolásuk módjait! Beszéljen az adózáshoz kapcsolódó nyilvántartási kötelezettségekről a vendéglátás területén! 48
20. Ismertesse és csoportosítsa a vendéglátó vállalkozás jövedelmezőségét befolyásoló tényezőket! Elemezze az egyes jövedelmezőségi mutatószámokat! Hogyan és milyen módszerek segítségével történik a vállalkozás eredményességének mérése és miért szükséges az üzleti veszteség feltárása? 53
21. Ismertesse a vendéglátó vállalkozások indításának jogi és egyéb feltételeit, a vendéglátásban alkalmazott vállalkozási formákat! 56
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem