Előszó
Napjaink változó világa, az újabb információk és módszerek rugalmas, alkalmazkodni, változni, a korszerű ismereteket befogadni tudó személyiséget feltételeznek. Azonnal reagálni kell a változó piaci igényekre, az új technológiákat gyorsan el kell tudni sajátítani. Nélkülözhetetlen az írott források feldolgozásának, megértésének képessége, a szakirodalom által közölt konkrét és átvitt értelmű tartalmak elsajátításának magas szintű képessége. Kulcskompetenciává vált az idegen nyelv(ek) ismerete, az információs, kommunikációs technikák és technológiák alkalmazása. A tankönyv tartalmazza a modul rendszerű szakképzés központi programjaiban, a szakmai és vizsgakövetelményekben, valamint a kiadott szóbeli tételekben számon kért ismereteket.
A tanulási folyamat eredményességének érdekében:
- a fejezetek és az alcímek elnevezése megfelel a modulokban, tananyagegységekben szereplő kulcsszavaknak és kulcsmondatoknak,
- az egyes fejezetekben a témakörök ismeretanyagai a szóbeli tételsorokban szereplő információtartalmakra épülnek,
- a könyvben vastag betűvel szedett szövegrészek a legfontosabb ismereteket tartalmazzák, a fejezetek tagolása segítséget nyújt a kulcsszavak, kulcsmondatok értelmezéséhez és a szóbeli tételek vázlatának kidolgozásához,
- a fejezetekben található (dőlt betűvel kiemelt) kérdésekre adott válaszok megkönnyítik a szóbeli vizsgára való felkészülést,
- a tankönyvben szereplő feladatok egyéni vagy csoportos megoldása segítséget nyújtanak olyan elvárható ismeretek, képességek, magatartási és viselkedésjegyek (kompetenciák) elsajátításához, amelyek alapján a tanulók képesek lesznek egy adott feladat eredményes teljesítésére,
- a megértést segíti elő a könyv végén található „Idegen szavak, szakkifejezések, rövidítések ismertetése" is.
A vendéglátás tevékenységével összefüggő jogszabályok fontos információkat jelentenek a tananyag feldolgozásához. A legfontosabb jogszabályok gyűjteménye, és az elérhetőséget szolgáló hivatalos honlapok kigyűjtése a tankönyv végén található. A jogszabályok gyakori megváltozása miatt szükséges azok folyamatos figyelemmel kísérése. Minden kollégának és tanulónak jó munkát kívánok!
A szerző
Vissza