Bevezetés | 9 |
A vendéglátás fogalma | 11 |
A vendéglátás rövid története | 13 |
A vendéglátás korai szakasza | 13 |
A 19-20. századi vendéglátás | 16 |
A vendéglátás helyzete a II. világháború után | 17 |
A magyar vendéglátás jelenlegi helyzete | 18 |
A vendéglátó szakmai ismeret alapjai | 21 |
A vendéglátás feladatai | 21 |
Egy adott területen lakók ellátásával kapcsolatos feladatok | 21 |
A turizmusban részt vevők ellátása | 22 |
A vendéglátás jelentősége | 22 |
A vendéglátás gazdasági jelentősége | 23 |
A vendéglátás társadalmi jelentősége | 23 |
A vendéglátás tevékenysége | 24 |
A vendéglátás fő tevékenységi körei | 25 |
A főtevékenységhez kapcsolódó tevékenységek | 41 |
A vendéglátás tárgyi feltételei | 43 |
A vendéglátó üzletek | 43 |
Az üzletek csoportosítása üzletkör szerint | 44 |
Az üzletek csoportosítása típusok, kategóriák szerint | 51 |
Az üzletek helyiségei, berendezési, felszerelési tárgyai | 53 |
A vendéglátó tevékenység személyi feltételei | 61 |
A különböző tevékenységekhez kapcsolódó munkakörök | 61 |
A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók | 62 |
A termelés dolgozói | 62 |
Az értékesítés és a szolgáltatás dolgozói | 63 |
Az ügyviteli dolgozók | 65 |
A műszaki dolgozók | 65 |
A vezetők | 65 |
Alkalmassági feltételek | 65 |
Egészségügyi alkalmasság | 66 |
Jellembeli követelmények | 67 |
Szakmai követelmények | 68 |
Különleges követelmények | 69 |
A munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezések | 69 |
A munkaviszony létesítése, a munkaszerződés | 69 |
A munkaviszony módosítása, megszűnése, megszüntetése | 70 |
A munkáltató kötelességei | 71 |
A munkavállaló kötelességei | 72 |
A vendéglátás és a turizmus | 73 |
A turizmus fogalma | 73 |
A turizmus jelentősége | 74 |
A turizmus gazdasági jelentősége | 75 |
A turizmus kulturális és politikai jelentősége | 75 |
A turizmus szociális és egészségügyi jelentősége | 76 |
A turizmus formái | 76 |
A turizmus földrajzi szempontból | 76 |
A turizmus célja szerinti csoportosítás | 78 |
A turizmusban részt vevők száma szerinti csoportosítás | 81 |
A tartózkodás időtartama szerinti csoportosítás | 81 |
Aktív és passzív turizmus | 59 |
A turizmus feltételeinek biztosítása | 82 |
A turizmus szervezete | 83 |
Utazási irodák | 83 |
Utazási ügynökségek | 84 |
Idegenforgalmi szolgáltató irodák | 84 |
Utazásszervező, közvetítő tevékenység | 84 |
A vagyoni biztosíték | 85 |
Szállodai alapismeretek | 87 |
A szálláshelyek csoportosítása rendeltetésük szerint | 87 |
Szálloda | 88 |
Gyógyszálloda | 89 |
Wellness szálloda | 90 |
Garniszálloda | 90 |
Apartman szálloda | 90 |
Panzió (fogadó) | 91 |
Kemping | 91 |
Üdülőház | 91 |
Turistaszálló | 91 |
Ifjúsági szálló | 91 |
A szálláshelyek csoportosítása színvonaluk szerint | 92 |
Az osztályba sorolással kapcsolatos előírások | 92 |
A szállodák osztályba sorolásának feltételei | 93 |
A panziók osztályba sorolásának feltételei | 94 |
A kempingek osztályba sorolásának feltételei | 94 |
Az üdülőházak osztályba sorolásának feltételei | 94 |
A turistaszállók osztályba sorolásának feltételei | 95 |
Az ifjúsági szállók osztályba sorolásának feltételei | 95 |
A fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolási követelményei | 95 |
A falusi szálláshely keretében hasznosított magánszálláshelyek minősítési feltételei | 95 |
A szállodák főbb helyiségei | 96 |
A vendégfogadás és elszállásolás helyiségei | 96 |
Az ellátás helyiségei | 98 |
Az egyéb szolgáltató tevékenységek helyiségei | 99 |
A járulékos funkciók helyiségei | 99 |
A szállodai tevékenység főbb munkakörei | 100 |
A szállodai menedzsment | 100 |
Földszinti munkakörök (front office) | 101 |
Emeleti munkakörök | 101 |
Vezetési és szervezési alapismeretek | 103 |
A vezető szerepe | 104 |
Vezetői képességek | 105 |
Veleszületett képességek | 105 |
Tanult ismeretek | 106 |
A tulajdonos és a menedzser | 106 |
A vezetővel szembeni követelmények | 106 |
A munkaszervezés alapjai | 107 |
Az üzlet szervezete | 108 |
Az egyszerű szervezet | 109 |
A lineáris-funkcionális szervezet | 109 |
Kommunikációs alapismeretek | 112 |
A kommunikáció fogalma, formái | 112 |
Az üzleti kommunikáció alapvető eszközei | 114 |
Kommunikáció a vendégekkel | 119 |
A vendégkör | 119 |
Személyiségtípusok, vendégtípusok | 120 |
Kapcsolatteremtés a vendégekkel | 125 |
A vendégek kiszolgálásával kapcsolatos szabályok | 126 |
A vendégek érdekvédelmének rendszere | 127 |
Az értékesítés ellenőrzése | 127 |
A vendégek panaszainak, észrevételeinek, reklamációinak intézése | 128 |
Marketing alapismeretek | 130 |
A vendéglátás piaci környezete, a gazdasági verseny | 130 |
A marketing alapfogalmai | 130 |
A marketing részterületei és a marketing-mix | 131 |
A passzív marketing | 132 |
Az aktív marketing | 133 |
A reklám | 136 |
A vendéglátás speciális reklámeszközei | 137 |
Szállodai reklámtevékenység | 139 |
Idegenforgalmi reklámtevékenység | 139 |
Munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelem | 141 |
Munkavédelem | 141 |
A munkaadók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 141 |
A munkavállalók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 142 |
Védőruhák, védőeszközök | 143 |
Munkavédelmi oktatás | 143 |
Balesetvédelem | 144 |
Tűzvédelem | 145 |
Tűzvédelmi szabályzat készítése | 145 |
A tűzmegelőzéssel, tűzoltással kapcsolatos feladatok | 146 |
Néhány különleges tűzrendészeti kérdés | 146 |
Környezetvédelem a vendéglátásban | 147 |
Függelék | 151-171 |