Bevezetés | 5 |
A vendéglátás fogalma | 7 |
A vendéglátás rövid története | 9 |
A vendéglátás korai szakasza | 9 |
A XIX-XX.századi vendéglátás | 12 |
A vendéglátás helyzete a II. világháború után | 13 |
A privatizáció hatása a magyar vendéglátásra | 14 |
A vendéglátó szakmai ismeretek alapjai | 16 |
A vendéglátás feladatai | 16 |
Egy adott területen lakók ellátásával kapcsolatos feladatok | 16 |
A turizmusban részt vevők ellátása | 17 |
A vendéglátás jelentősége | 18 |
A vendéglátás gazdasági jelentősége | 18 |
A vendéglátás társadalmi jelentősége | 19 |
A vendéglátás tevékenysége | 20 |
A vendéglátás fő tevékenységi köre | 20 |
A fő tevékenységhez kapcsolódó tevékenységek | 22 |
A vendéglátás tevékenységének feltételei | 24 |
A vendéglátás tárgyi feltételei | 24 |
A vendéglátó üzletek | 27 |
Az üzletek helyiségei, berendezései és felszerelési tárgyai | 36 |
A vendéglátás személyi feltételei | 45 |
A különböző tevékenységekhez kapcsolódó munkakörök | 46 |
Alkalmassági feltételek | 50 |
A munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezések | 54 |
A vendéglátás és az idegenforgalom | 56 |
Az idegenforgalom fogalma és jelentősége | 56 |
Az idegenforgalom fogalma | 56 |
Az idegenforgalom jelentősége | 56 |
Az idegenforgalom formái | 58 |
Az idegenforgalom célja szerinti csoportosítás | 59 |
Az idegenforgalomban részt vevők száma szerinti csoportosítás | 59 |
A tartózkodás időtartalma szerinti csoportosítás | 59 |
Aktív és passzív turizmus | 59 |
Az idegenforgalom feltételei | 60 |
Az idegenforgalom szervezete | 61 |
Utazási irodák | 61 |
Utazási ügynökségek | 61 |
Idegenforgalmi hivatalok, információs irodák | 61 |
Ki végezhet ma Magyarországon utazásszervező, illetve -közvetítő tevékenységet? | 62 |
A vagyoni biztosíték | 63 |
Az idegenforgalom lebonyolítása | 63 |
Az utazásszervezés | 63 |
A vendégek fogadása | 64 |
Szállodai alapismeretek | 65 |
A szálláshelyek csoportosítása | 65 |
A szálláshelyek csoportosítása rendeltetésük szerint | 66 |
A szálláshelyek csoportosítása színvonaluk szerint | 69 |
A szállodák főbb helyiségei | 74 |
A vendégfogadás és -elszállásolás helyiségei | 74 |
A szállodai tevékenység főbb munkakörei | 77 |
A szállodai menedzsment | 78 |
Földszinti munkakörök (front office) | 78 |
Emeleti munkakörök | 79 |
Vezetési, szervezési alapismeretek | 80 |
A vezető szerepe | 80 |
Vezetői képességek | 80 |
Veleszületett képességek | 81 |
Tanult ismeretek | 81 |
A tulajdonos és a menedzser | 81 |
A vezetővel szembeni követelmények | 82 |
A munkaszervezés alapjai | 83 |
Az üzlet szervezete | 83 |
Vendégismeret, viselkedéskutúra, kommunikáció | 85 |
A vendégkör | 85 |
Vendégtípusok | 86 |
Kapcsolatteremtés a vendégekkel | 89 |
A vendégek kiszolgálásával kapcsolatos szabályok | 90 |
A vendégek érdekvédelmének rendszere | 91 |
Az értékesítés ellenőrzése | 92 |
Az üzlet más területeinek ellenőrzése | 92 |
A vendégek panaszainak, észrevételeinek, reklamációinak intézése | 94 |
Marketing alapismeretek | 95 |
A vendéglátás piaci környezete, a gazdasági verseny | 95 |
A marketing alapfogalmai | 96 |
A marketing részterületei és a marketingmix | 96 |
A passzív marketing | 96 |
Az aktív marketing | 98 |
Az étlapok, itallapok szerkesztésének alapvető szabályai | 104 |
Az étlap fajtái | 104 |
Az étlapkészítés követelményei | 104 |
Az étlapszerkesztés alapelvei | 105 |
Az étlapkülső | 105 |
Az étlaptábla | 106 |
A menükártya | 106 |
Az itallap | 106 |
Szállodai reklámtevékenység | 107 |
Szállodai reklámeszközök | 107 |
Idegenforgalmi reklámtevékenység | 107 |
Munkavédelem, tűzvédelem | 109 |
Munkavédelem | 109 |
A munkaadók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 109 |
A munkavállalók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 110 |
Tűzvédelem | 111 |
A tűzmegelőzéssel, tűzoltással kapcsolatos feladatok | 112 |
Tűzvédelmi szabályzat készítése | 112 |
Néhány különleges tűzrendészeti kérdés | 113 |
Irodalomjegyzék | 135 |