1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek IV.

A vendéglátóipari szakközép- és szakmunkásképző iskolák számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-222-724-7
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 21952/1.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Eddigi tanulmányaink során megismertük a vendéglátás feladatát, s e feladathoz kapcsolódóan a tevékenységi tárgyi és személyi feltételeit. Foglalkoztunk a tárgyi és személyi feltételek célszerű összehangolásával - a szervezéssel és a vezetéssel - az értékesítés javítása és a gazdálkodási eredmény növelése érdekében. Megtanultuk a vendéglátó üzletek ügyvitelének legfontosabb sajátosságait, beleértve a legfejlettebb eljárást, az elektronikus adatfeldolgozást is. Megismertük a vállalkozói jellegű üzemeltetést, a vendéglátás üzlet- és árpolitikáját, árképzésének sajátosságait, beleértve a legfejlettebb eljárást, az elektronikus adatfeldolgozást is. Megismertük a vállalkozói jellegű üzemeltetést, a vendéglátás üzlet- és árpolitikáját, árképzésének sajátosságait stb. Mindez az I. és II. osztályos tananyagban szerepelt. A III. osztályban viszont az üzleti gazdálkodás legfontosabb teendőivel foglalkoztunk. Kitértünk azokra a legfontosabb feladatokra (a meglévő fogyatékosságok... Tovább

Fülszöveg

Eddigi tanulmányaink során megismertük a vendéglátás feladatát, s e feladathoz kapcsolódóan a tevékenységi tárgyi és személyi feltételeit. Foglalkoztunk a tárgyi és személyi feltételek célszerű összehangolásával - a szervezéssel és a vezetéssel - az értékesítés javítása és a gazdálkodási eredmény növelése érdekében. Megtanultuk a vendéglátó üzletek ügyvitelének legfontosabb sajátosságait, beleértve a legfejlettebb eljárást, az elektronikus adatfeldolgozást is. Megismertük a vállalkozói jellegű üzemeltetést, a vendéglátás üzlet- és árpolitikáját, árképzésének sajátosságait, beleértve a legfejlettebb eljárást, az elektronikus adatfeldolgozást is. Megismertük a vállalkozói jellegű üzemeltetést, a vendéglátás üzlet- és árpolitikáját, árképzésének sajátosságait stb. Mindez az I. és II. osztályos tananyagban szerepelt. A III. osztályban viszont az üzleti gazdálkodás legfontosabb teendőivel foglalkoztunk. Kitértünk azokra a legfontosabb feladatokra (a meglévő fogyatékosságok felszámolására), amelyek jelenleg gazdaságunk előtt állnak, s amelyeben a vendéglátásnak is szerepe van. Megtanultuk a gazdálkodáshoz szükséges számításokat.
Minden tanuló tudatában van tehát annak, hogy a jövedelmező gazdálkodás minden tevékenység kulcskérdése, minden vállalkozás alapja, a nemzetgazdaság fejlődésének, s rajta keresztül az egész társadalomnak gyarapodásának záloga.
Ebben a tanévben - elsősorban - a gazdaság irányításával, a gazdaságon belül tevékenykedő vállalkozások működésének részletes szabályaival, s a gazdálkodás ellenőrzésével foglalkozunk. Megtanuljuk azonban az üzleti gazdálkodás kapcsolatrendszerét, a gazdálkodási körülményeink várható tendenciáit. Így lesz teljes tudásunk arról, hogy a közvetlen szükségletet kielégítő vállalkozás miként kap egyre jobb feltételt munkájának - a társadalom tagjai részére való - jobb elvégzéséhez, a nemzetgazdaság keretén belül. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A Magyar Köztársaság intézményrendszere7
Államhatalom9
Országgyűlés9
Köztársasági elnök10
Aklotmánybíróság10
Állami Számvevőszék10
Magyar Nemzeti Bank11
Államigazgatás11
Kormány11
Minisztériumok12
Pénzügyminisztérium13
Nemzetközi Gazadasági Kapcsolatok Minisztériuma14
Ipari és Kereskedelmi Minisztérium15
Tárca nélküli miniszterek16
Helyi önkormányzatok16
Igazságszolgáltatás16
Országos hatáskörű szervek18
Érdekegyeztető Tanács19
Munkaerő-piaci Bizottság19
Országos Képzési Tanács19
Országos Munkaügyi Központ19
Megyei (Fővárosi) Munkaügyi Központok19
Megyei (Fővárosi) Munkaügyi Központok kirendeltségei19
Országos Versenyhivatal19
Idegenforgalmi Tanács20
Állami Fejlesztési Intézet20
Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság20
Központi Statisztikai Hivatal21
Társadalombiztosítás22
Érdekképviseleti szervek24
Gazdaságszervezés26
A piacgazdaság szervezés általános elvei26
Piacfelügyelet30
Monetáris (pénzügyi) irányítás32
A monetáris irányítás fogalma, célja32
Állami pénzügyek33
Államháztartás34
Állami költségvetés34
Nemzetközi fizetési mérleg39
A nemzetközi fizetési mérleg tagozódása40
Pénzintézetek rendszere42
Magyar Nemzeti Bank42
Bankok, szakosított pénzintézetek, biztosító intézetek42
Kereskedelmi bankok43
Szakosított pénzintézetek43
Befektetési bankok44
Takarékpénztár44
Refinanszírozás45
Egyes banktevékenységek a gyakorlatban46
Biztosító társaságok49
Bankfelügyelet49
Nemzetközi pénzügyek51
Külkereskedelem51
A vendéglátás valuta- és devizaforgalma54
Hitelkártya56
A vállalkozások pénzforgalma59
Pénzforgalmi számla60
Tőkeáramlás63
Tőzsde63
Értékpapírtőzsde65
Az értékpapírok csoportosítása és jellemzése66
Az értékpapírtőzsde működése69
Jövedelemszabályozás71
Adózás73
Társasági adó73
Mérleg szerinti eredmény79
Saját tőke80
Egyéni vállakozások adózása81
Az egyéni vállalkozás TB-i kötelezettsége84
Fogyasztási adó85
Gazdasági társaságok88
Alapfogalmak89
A gazdasági társaságok közös szabályai91
A gazdasági társaság fogalma91
Társasági szerződés91
A tevékenység egységes ágazati osztályozási rendszere92
Induló vagyon93
Cégbejegyzés94
Taggyűlés - közgyűlés94
Vezető tisztségviselők, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgáló98
Vezető tisztségviselők98
Felügyelő bizottság99
Könyvvizsgáló100
A társaság megszűnése100
A gazdasági társaságok fajtái, jellemzésük101
Közkereseti társaság (kkt.)101
Betéti társaság (bt.)101
Korlátolt felelősségű társaság (kft.)102
A korlátolt felelősségű társaság társasági szerződése103
Törzstőke104
Pótbefizetés104
Taggyűlés105
A korlátolt felelősségű társaság megszűnése105
Részvénytársaság (rt.)105
A részvény106
A részvénytársaság alapítása107
Alakuló közgyűlés108
A részvényes jogai és kötelezettségei108
A részvénytársaság szervezete109
Közgyűlés109
Igazgatóság111
Felügyelő bizottság - könyvvizsgáló111
Egyéb vállalkozási formák112
Közös vállalat112
Egyesülés112
Egyéni vállakozás113
Vegyes tulajdonú vállalkozások113
Szövetkezetek115
Szövetekezeti törvény115
Alapszabály115
Közgyűlés116
Igazgatóság117
Szövetkezeti tagok117
A társaságok (vállalkozások) megszűnése118
Csődeljárás120
Felszámolás121
Végelszámolás122
A szervezet és a munkavégzés123
A szervezettel és a munkavégzéssel kapcsolatos általános megfontolások123
Szervezeti és Működési Szabályzat124
Egyéb szabályozások127
Privatizáció132
A privatizáció lebonyolítása133
Vagyonpolitikai irányelvek135
A vállalkozások tervezése137
A tervezéssel kapcsolatos általános megfontolások137
Ipar137
Mezőgazdaság138
Kereskedelem139
A vendéglátó-vállalkozások tervezése140
A tervezési metodik141
A nyereségorientált tervezés142
A bevételre alapozott tervezés144
A tervezési eljárásokból levonható következtetések146
A közvetett költségek szerepe149
Munkamegosztás a tervkészítés során151
A vállalkozások központjának tervező munkája151
Az üzletek tervező munkája152
A bevételi terv153
A bevételi terv lebontása162
Áruforgalmi terv163
Az árrésterv166
A munkaügyi terv165
Létszámterv167
A létszám üzleti tervezése167
A létszám vállalkozás szintű tervezése168
A termelékenységi terv169
A munkabér tervezése171
A költségek tervezése173
A jövedelmezőségi terv174
A pénzügyi terv175
A fejlesztési terv177
A vendéglátó-ipari üzlet szakmai és gazdasági vezetése180
Szakmai vezetés180
Gazdasági vezetés182
Ellenőrzés185
Az ellenőrzés fogalma185
Az adózás rendje190
Önkormányzati ellenőrzés191
A Társadalombiztosítási Központ ellenőrzése192
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség193
A vállalkozások belső ellenőrzése194
Ellenőrzés a vendéglátásban197
Forrásmunkák201

Mohácsi Ferenc

Mohácsi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó ismeretek IV. Vendéglátó ismeretek IV. Vendéglátó ismeretek IV.

A borító és a lapok enyén foltosak.

Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba